Kupovna moć novog automobila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
madner

#551 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Pa nije posteno porediti Opela sa Renolom. Opel je ulozio najvise love u pouzdanost od debakla sa onim spancem koji je presao u VW.

Sto se tice 1.5 dci u Mercedesu, to jeste sramota.
supercali

#552 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by supercali »

Pa ja ti dajem info a lako je naci taj info
Nije sporan info da imaju isti motor ja samo kazem sto su oni usli u tu saradnju
I ako cemo mak na konac oni dijele samo i iskljucivo motor nista vise
johntra

#553 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by johntra »

goran16v wrote:
johntra wrote:napiši cijenu do sada promijenjenog ulja... :D
Ako ciljas na to da ulje mijenjam skavih 7500 km, nije problem napisacu, godisnje 2 x servisa po 240 KM u prosjeku (sa svim filterima) ili 480 KM godinje. Samo ne znam kakvo ces pitanje postaviti za drugi primjer neposrednog iskustva, isti auto sa istim motorom, sluzbena, vozi se bez imalo paznje, 6 mj mladja, presla 30 i kusur hiljada vise, servisirana na neredovnih 15 000 km, nije joj crkla ni klapna?
Ne ciljam ja na bilo šta, osim da meni nije normalno da se mijenja ulje na svakih 7.500 kilometara u relativno očuvanom automobilu od prvog vlasnika, pa da živimo u Zambiji i da umjesto goriva koristimo morsku vodu...po tvojoj priči i sa dva izdvojena primjera, gdje se u jednom radi preventiva sa promjenom ulja, ispada da 2.0 TDI nikada nije imao nijedan problem i da mi sve izmišljamo...što je onda taj motor najpopljuvaniji od svih, što se od tih motora bježi ko đavo od krsta? možda bi ti i povjerovao da takvih iskustava nemam iz prve ruke, a čak i da ne znam nikog sa takvim problemom, znam koristiti Google...ili možda svi ti silni likovi po forumima i stranicama lažu, možda su plaćeni da opanjkavaju VW?
doduše, sad po tvojim primjerima Škoda ispade kvalitetnija od VW-a...možda je fakat tako...
madner

#554 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Pa trebala bi biti pouzdanija, ipak je ugradjivala starija i provjerena rjesenja. Sada su se malo emancipovali.
prog321

#555 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

Tacno je da Audi ima veoma losu reputaciju u Americi.
To je jedina vrsta luksusnih automobila (pored Merc,. BMW. Lexusa, Infinity) koja ima katastrofal pad preprodajne vrijednosti u tom regionu.

Mozda je do tog sto ti Audiji nisu pravljeni u Njemackoj nego u Tenesiju i Meksiku ?
ado-šampion

#556 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

jefferson wrote:Jel to neko poredi VW R8, pardon Audi, sa Nissanom GT-R? :lol:
Ma ne poredi niko, nego se prica (svjesno) okrenula u tom smjeru. Ja sam pomenuo R8 u kontekstu price koliko Audiju dobro ide da moze ponuditi i super-sportsko auto, na kojem sigurno nije profit, znaci cisto za imidz, dok dosta proizvodjaca danas ne moze ponuditi ni auto srednje klase, da ne idem dalje. I onda se primio hejter koji se uhvatio price da R8 ne moze s Nissanom. Da sam spomenuo Gallardo, koji je 90% isti qrac ko R8 (cak je vecina stvari razvijena od Audija), druga prica bi bila i to je ono sto iritira na ovom dijelu foruma. VW je karina, prosjek ko i svako drugo auto, ali jarane ovdje je toliko hejtera VWa, iz ljubomore cega vec, da im je VW najgore auto na svijetu, a eto primjera radi Talijani koji REDOM ne mogu proizvesti auto srednje klase evo vec 10 godina (toliko im dobro ide), oni su kao dobri.

Ja nit imam nesto od bilo koje autoindustije, nit me boli qrac za bilo koju od njih. Cijenim Svabe zato sto ljudi rade, ali cijenim i Japance i Korejce iz istog razloga, samo jbg ni drugi ni treci ne proizvode BMW. :-) Ne mogu ovih parazita koji zive na staroj slavi. A realno, sto se Evrope tice, da ne idem dalje jer ne znam dobro (nit iko zna ko ne zivi tamo), i sto se tice auta za normalne ljude, koji mogu priustiti i oni koji nisu bogati sportisti ili muzicari, njemacka auta su generalno bolja od japanskih, realno govoreci, cak ako i ja vozim Japanca. Japacima fali malo vise fokusa na evropsko trziste i malo vise inovativnosti. A Korejci jos sustizu.

Ovih ostalih 5 stranica sam fast-forward, jbg nemam toliko vremena da citam prepucavanja ciji je veci...
goran16v

#557 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote:
johntra wrote:napiši cijenu do sada promijenjenog ulja... :D
Ako ciljas na to da ulje mijenjam skavih 7500 km, nije problem napisacu, godisnje 2 x servisa po 240 KM u prosjeku (sa svim filterima) ili 480 KM godinje. Samo ne znam kakvo ces pitanje postaviti za drugi primjer neposrednog iskustva, isti auto sa istim motorom, sluzbena, vozi se bez imalo paznje, 6 mj mladja, presla 30 i kusur hiljada vise, servisirana na neredovnih 15 000 km, nije joj crkla ni klapna?
Ne ciljam ja na bilo šta, osim da meni nije normalno da se mijenja ulje na svakih 7.500 kilometara u relativno očuvanom automobilu od prvog vlasnika, pa da živimo u Zambiji i da umjesto goriva koristimo morsku vodu...po tvojoj priči i sa dva izdvojena primjera, gdje se u jednom radi preventiva sa promjenom ulja, ispada da 2.0 TDI nikada nije imao nijedan problem i da mi sve izmišljamo...što je onda taj motor najpopljuvaniji od svih, što se od tih motora bježi ko đavo od krsta? možda bi ti i povjerovao da takvih iskustava nemam iz prve ruke, a čak i da ne znam nikog sa takvim problemom, znam koristiti Google...ili možda svi ti silni likovi po forumima i stranicama lažu, možda su plaćeni da opanjkavaju VW?
doduše, sad po tvojim primjerima Škoda ispade kvalitetnija od VW-a...možda je fakat tako...
Naravno da ciljas i to sto je tebi normalno ili ne ostavi po strani, naveo sam ti primjer sa neredovnim mjenjanjem.
Vratimo se neposrednim argumentima, ja ne bjezim od toga da je 2,O TDI problematicniji od ostalih VW motora (svojevjremeno), ali je smijesno i paradoksalno da o tim motorima puno vise komentarisu i puno bolje "znaju" oni oko NEMAJU apsolutno nikakvih iskustava s tim motorom, ukljucujuci i tebe koji tvrdis da imas iskustvo iz 1. ruke, a nemas, o mnozini iskustava koje pominjes da ne govorimo (nekad si eventualno provozao tudji auto, a nikad imao niti odrzavao, a potrebnih mehanicarskih znanja nemas), cija se znanja temelje na tudjim pricama, forumima i googlu, a takvih je 95% od onih koji imaju neposredno iskustvo i to nije samo slucaj sa 2,0 TDI nego uopste. E onda dodjemo do toga da ti koji iza sebe 0 primjera tvrdis da su moja 2 od 2 primjera izdvojena.
Last edited by goran16v on 05/11/2014 10:27, edited 1 time in total.
goran16v

#558 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

supercali wrote:Pa ja ti dajem info a lako je naci taj info
Nije sporan info da imaju isti motor ja samo kazem sto su oni usli u tu saradnju
I ako cemo mak na konac oni dijele samo i iskljucivo motor nista vise
To sto ti dajes je mahalska prica, ako je lako daj link za taj info.
"Iskljucivo motor i nista vise"? Pa sta bi vise od motora?????
supercali

#559 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by supercali »

Trazi ga sam jer sam na mobitelu ne pada mi napamet sada za tebe traziti
Cuj sta bi vise
Uzmi 206 i c3 retrovizori isti rucice kod volana itd itd
Kao sto to rade vw skoda audi seat itd
Fiat alfa i sl
goran16v

#560 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

supercali wrote:Trazi ga sam jer sam na mobitelu ne pada mi napamet sada za tebe traziti
Cuj sta bi vise
Uzmi 206 i c3 retrovizori isti rucice kod volana itd itd
Kao sto to rade vw skoda audi seat itd
Fiat alfa i sl
Nadji kad ne budes na mobitelu, i sam kazes da je lako.
Da, rucice brisaca i retrovizori bitno uticu na vozne osobine auta i auto u cjelini, dok "isljucivo samo motor" nimalo! :lol:
lavic

#561 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by lavic »

Kad se govori o BMW-u i Peugeotu treba jasno reci o cemu se radi. To je da je BMW trebao "mali" motor, 1.6 za Mini, a Peugeotu je trebala moderna glava sa varijabilnim razvodom, i tako je nastala saradnja na obostravu korist. Posto se motor pokazao kao dobar BMW ga je doradio i poceo stavljati u seriju 1.
Seawolf

#562 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Seawolf »

madner wrote:...
A je l' imaš neki bolji prijedlog za izbor diesel motora snage do 80 kW, od Renaultovog K9K (OM 607, što bi rekli u Mercedesu), odnosno do 100 kW, od Renaultovog R9M (OM 622 / OM 626, po Mercedesu), za ugrađivati u Mercedesova vozila?
goran16v

#563 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

lavic wrote:Kad se govori o BMW-u i Peugeotu treba jasno reci o cemu se radi. To je da je BMW trebao "mali" motor, 1.6 za Mini, a Peugeotu je trebala moderna glava sa varijabilnim razvodom, i tako je nastala saradnja na obostravu korist. Posto se motor pokazao kao dobar BMW ga je doradio i poceo stavljati u seriju 1.
To su cinjenica ali i dalje ne objasnjava po cemu je to sad vise BMW-ov motor kako neki tvrde?
direstraits0078

#564 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by direstraits0078 »

Ma neće nikada nadoći. :lol:
supercali

#565 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by supercali »

Njemacki je jer vecina rjesenja su bmw-ova francuzi su uglavnom doprinjeli sto se tice velicine motora
Isto kao sto sada bmw u dizelima koristi neka francuska rjesenja a oni su ostalo razvili
madner

#566 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Seawolf wrote:
A je l' imaš neki bolji prijedlog za izbor diesel motora snage do 80 kW, od Renaultovog K9K (OM 607, što bi rekli u Mercedesu), odnosno do 100 kW, od Renaultovog R9M (OM 622 / OM 626, po Mercedesu), za ugrađivati u Mercedesova vozila?
Dugo te nije bilo sheki. :D
Razvoj sopstvenog naravno, ovako samo dizu rejtign Renolu a sebi smanjuju.
goran16v

#567 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

supercali wrote:Njemacki je jer vecina rjesenja su bmw-ova francuzi su uglavnom doprinjeli sto se tice velicine motora
Isto kao sto sada bmw u dizelima koristi neka francuska rjesenja a oni su ostalo razvili
Ovo je iz 1. ruke, bio na sastanku kad je dogovarano?
supercali

#568 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by supercali »

goran16v wrote:
supercali wrote:Njemacki je jer vecina rjesenja su bmw-ova francuzi su uglavnom doprinjeli sto se tice velicine motora
Ovo je iz 1. ruke, bio na sastanku kad je dogovarano?
Ja potpisao dokumente jer bez mene nije moglo
goran16v

#569 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

direstraits0078 wrote:Ma neće nikada nadoći. :lol:
Vid' mu glave - tu su inace tradicionalni i prepoznatljivi argumenti velikih auto-strucnjaka!
Seawolf

#570 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Seawolf »

madner wrote:
Seawolf wrote:
Razvoj vlastitog malog diesel motora za proizvođača koji nikada nije projektovao diesel motor radne zapremine manje od 1.796 ccm i nije tako lak zadatak, pa i kada se radi o Daimleru.

Šta je loše u podizanju rejtinga Renaultu? Naplati se to u Stuttgartu, i te kako (vidi pod Infinity). A ne smanjuje se rejting Daimleru, mogu ti to potvrditi iz prve ruke.
johntra

#571 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by johntra »

goran16v wrote:
Naravno da ciljas i to sto je tebi normalno ili ne ostavi po strani, naveo sam ti primjer sa neredovnim mjenjanjem.
Vratimo se neposrednim argumentima, ja ne bjezim od toga da je 2,O TDI problematicniji od ostalih VW motora (svojevjremeno), ali je smijesno i paradoksalno da o tim motorima puno vise komentarisu i puno bolje "znaju" oni oko NEMAJU apsolutno nikakvih iskustava s tim motorom, ukljucujuci i tebe koji tvrdis da imas iskustvo iz 1. ruke, a nemas, o mnozini iskustava koje pominjes da ne govorimo (nekad si eventualno provozao tudji auto, a nikad imao niti odrzavao, a potrebnih mehanicarskih znanja nemas), cija se znanja temelje na tudjim pricama, forumima i googlu, a takvih je 95% od onih koji imaju neposredno iskustvo i to nije samo slucaj sa 2,0 TDI nego uopste. E onda dodjemo do toga da ti koji iza sebe 0 primjera tvrdis da su moja 2 od 2 primjera izdvojena.
to znači, ako ne posjedujem to auto, a ako znam ljude koji imaju iskustva sa takvim autom, a vjerujem da me ne lažu, a voljeli bi da mogu, mene automatski diskvalificira iz ove teme? nigdje veze, ali eto...
drugo, izraz svojevremeno ti je jako opipljiv, pogotovo za BiH...jer upravo automobili iz tog perioda, kojeg ti nazivaš svojevremeno, kada je VW imao najvećih problema sa tim motorom, problema koji su jako ozbiljni i čija lista je jako duga, dolaze na naše tržište i to u velikom broju, sa svim tim problemima...
i nemoj ispravljati krive Drine kad ti ne ide, 2.0 TDI PD je neviđeno smeće i tu je VW završio svoju karijeru kao nekog uber proizvođača dizelskih motora...prošlo je vrijeme dizelaša iz dvičine...
madner

#572 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Seawolf wrote:
madner wrote:
Seawolf wrote: A je l' imaš neki bolji prijedlog za izbor diesel motora snage do 80 kW, od Renaultovog K9K (OM 607, što bi rekli u Mercedesu), odnosno do 100 kW, od Renaultovog R9M (OM 622 / OM 626, po Mercedesu), za ugrađivati u Mercedesova vozila?
Razvoj vlastitog malog diesel motora za proizvođača koji nikada nije projektovao diesel motor radne zapremine manje od 1.796 ccm i nije tako lak zadatak, pa i kada se radi o Daimleru.

Šta je loše u podizanju rejtinga Renaultu? Naplati se to u Stuttgartu, i te kako (vidi pod Infinity). A ne smanjuje se rejting Daimleru, mogu ti to potvrditi iz prve ruke.
Naravno da pati, no to je dugorocna posljedica i pad rejtinga.

Mercedes – das Beste oder nichts
nekad bilo.
direstraits0078

#573 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by direstraits0078 »

goran16v wrote:
Vid' mu glave - tu su inace tradicionalni i prepoznatljivi argumenti velikih auto-strucnjaka!
Još si tu? Ja sve kontam negdje mijenjaš leteće, a ti još na ovoj temi o superiornosti narodnjaka. Ccc, slabo nadolazi, pa to ti je. :-D
goran16v

#574 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

johntra wrote:
goran16v wrote:
to znači, ako ne posjedujem to auto, a ako znam ljude koji imaju iskustva sa takvim autom, a vjerujem da me ne lažu, a voljeli bi da mogu, mene automatski diskvalificira iz ove teme? nigdje veze, ali eto...
drugo, izraz svojevremeno ti je jako opipljiv, pogotovo za BiH...jer upravo automobili iz tog perioda, kojeg ti nazivaš svojevremeno, kada je VW imao najvećih problema sa tim motorom, problema koji su jako ozbiljni i čija lista je jako duga, dolaze na naše tržište i to u velikom broju, sa svim tim problemima...
i nemoj ispravljati krive Drine kad ti ne ide, 2.0 TDI PD je neviđeno smeće i tu je VW završio svoju karijeru kao nekog uber proizvođača dizelskih motora...prošlo je vrijeme dizelaša iz dvičine...
Ne ne znaci da te diskvalificirate sa teme ali znaci da su u raspravi sa nekim ko ima skoro 10 god neposrednog i svakodnevnog iskustva, tvoji "argumenti", ukljucujuci sve ono sto si doznao iz x-te ruke, foruma i googla, jako jako slabi.
Ja sam izraz "svojevremeno" namjerno upotrijebio da bi bio sto objektivniji jer to nije jedini problematicni VW-ov motor, svojevremeno je bio 2,0 TDI, danas je neki drugi.
Ne radi se ovdje samo o 2,o TDI motoru nego principu na kojem djeluju forumski strucnjaci, redovno su "najkompetentniji" oni koji o tome nemaju nikakvih iskustava nego upijaju tudje price.
goran16v

#575 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

direstraits0078 wrote:
goran16v wrote:
Još si tu? Ja sve kontam negdje mijenjaš leteće, a ti još na ovoj temi o superiornosti narodnjaka. Ccc, slabo nadolazi, pa to ti je. :-D
Ne nego mijenjam podizace prozora od po 700 KM/kom jer su im popucali limiteri krajnjeg polozaja, a nakon sto sam zamjenio usisnu granu, 2 x alternator, gl. kocioni cilindar. 2 x poklopce navigacije i audio uredjaja deformisanih od sunca, a sve to nako sto su mi objasnili ljubazno objasnili da za gresku na autom. mjenjacu i lupanje motora nema lijeka i to sve na uberturbokvalitetnom autu sa baklavom na haubi poslije 8 god i 130k km.
Post Reply