Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
prog321 wrote:Ista auta se voze u Cazinu kao u Sarajevu. U Prnjavoru isto kao u Banjaluci.
Sad ispada da tamo samo fukare zive.
u sarajevu je ako ništa više službenih auta,predsjedništvo.vlada,koja su novija,vozila stranih predstavništava,ambasada,novoih vozila
I svi su oni parkirani pod Altom, SSc, BBi, Mercator na Ilidzi.... Tacno >?
Vidio sam porsheje u Bihacu, i Q7-evene u Prnjavoru.
Realno, nema razlike izmedju gradova u BiH. Samo se provozaj od Zenice do Doboja i vidjet ces da nema razlike.
prog321 wrote:Ista auta se voze u Cazinu kao u Sarajevu. U Prnjavoru isto kao u Banjaluci.
Sad ispada da tamo samo fukare zive.
u sarajevu je ako ništa više službenih auta,predsjedništvo.vlada,koja su novija,vozila stranih predstavništava,ambasada,novoih vozila
I svi su oni parkirani pod Altom, SSI, BBi, Mercator na Ilidzi.... Tacno >?
Vidio sam porsheje u Bihacu, i Q7-evene u Prnjavoru.
Realno, nema razlike izmedju gradova u BiH. Samo se provozaj od Zenice do Doboja i vidjet ces da nema razlike.
ima,ima,živim u zenici i kad dodjem u sarajevo primjetna je razlika,već sam rekao da su u sarajevu većina tih vozila službena,nisam rekao da su to privatna vozila
prog321 wrote:Zenica je rupa i za Prnjavor. a ne samo za Sarajevo.
moguće,nikad nisam bio u prnjavoru
Kakav Prnjavor,.. selo.
Ja sam iz Zenice i kad sam 2004. kupio novog golfa 5. nije bilo mnogo novih automobila ni u Sarajevu.
Taj trend masovnije kupovine novih automobila je krenuo 2006. i 2007. godine.
Naravno da u Sarajevu ima najviše novih ili novijih automobila ali nisu svi iz Sarajeva kao što na autoputu ima više novih auta jer ljudi sa dobrim automobilima više putuju.
Kad čekaš na GP Obrežje na osnovu automobila u kolonama dobiješ utisak da se u Srbiji, BiH i Hrvatskoj živi odlično jer skoro da nema auta manje vrijednog od 20.000 KM a svako peto je novo koštalo preko 100.000 KM.
pa sarajevo iskace zbog veceg standarda zivota a i zbog raznih kompanija ustanova klinaca palaca
al je cinjenica da medju obicnom rajom sve je to do nekih 50000 na kredit oni malo imucniji lizing i slicne fore a rijetki iskesiraju
a onda tu dolaze sluzbena auta nabavljena preko firmi zbog poreza i tih nekih olaksica i ostalo
Od relativno ''novijih'' auta ja uglavnom viđam Golfove 4 i 5, Passate 5+ i 6, Audije A4 i A6, Pežoe 307 i 407, svi odreda stari 10-15 godina i u rasponu cijene 5-15 hiljada. Sve su to uglavnom grobovi sa brdo kilometara koji su jeftino kupljeni od sumnjivih autokuca. Pa neki dan sam sjedio s covjekom koji dovozi polovnjake iz Njemacke. Kaze da gore ima izvozanih auta na kilu sve bagatela. Sebi je dovezao Golfa 4 TDI 66 kw koji ga je ovdje na cesti izasao 3500 KM. Ima puno kilometara ali za njegove potrebe po lokalu je ok. Zato danas najvise zarađuju autoservisi, postali su kao ginekoloske ordinacije, moras se 7 dana unaprijed najaviti za termin.
pa gdje su ti oci?
gdje su ove kie hyundai posebno ovi kao crossoveri ix35 ili kako vec onda oni sportage
onda mala auta i35 ili koji su vec ne znam im vise oznake ceed-ovi raznorazni
onda se tu vide i 208ice pokoja 508 a ima i 301
megan clio fluence i slicno
od vw-a ima svega od up-a do pasata ove vece pheaton ne znam da je iko kupio nov a da nije firma ili kakva institucija
audi se uglavnom vrti do A4 ovo gore isto vazi kao za pheaton ili su stariji kao sto kazem 5+ godina
ima onda ovih seata
sto se tice luksuznijih auta to uglavnom vozaju lica sumnjive pozadine i sumnjivo zaradjenih para tako da to necemo ni uzimati u obzir
da ne nabrajam vise
aha do mene onda
ja govorim za sarajevo
al kao sto rekoh sarajevo odskace jer je tu koncentrisano od kompanija preko vlada institucija do nekih predstavnistva i sl
a onda tu spadaju i sluzbena i auta od tih glavonja a onda i radnika koji rade tu pa su uzeli na kredit
Evo vam kupovna moć:
2004. ------9.650
2005.------11.892
2006.------11.599
2007.------14.813
2008. ------16.790
2009. ------- 9.366
2010. - ------8.910
2011.---------8.750
2012.---------6.923
2013.---------5.087
katastrofa, ni trećina broja iz 2008. god.
Istina ranije su se kupovale fabije, oktavije, dacie,..a sad se kupuju više auta preko 50.000 KM pa izgleda upadnije nego ranije.
Last edited by rekla-kazala on 26/10/2014 12:09, edited 1 time in total.
rekla-kazala wrote:Evo vam kupovna moć:
2004. ------9.650
2005.------11.892
2006.------11.599
2007.------14.813
2008. ------16.790
2009. ------- 9.366
2010. - ------8.910
2011.---------8.750
2012.---------6.923
2013.---------5.087
katastrofa, istina ranije su se kupovale fabije, oktavije, dacie,..a sad se kupuju više auta preko 50.000 KM pa izgleda upadnije nego ranije.
rekla-kazala wrote:Evo vam kupovna moć:
2004. ------9.650
2005.------11.892
2006.------11.599
2007.------14.813
2008. ------16.790
2009. ------- 9.366
2010. - ------8.910
2011.---------8.750
2012.---------6.923
2013.---------5.087
katastrofa, istina ranije su se kupovale fabije, oktavije, dacie,..a sad se kupuju više auta preko 50.000 KM pa izgleda upadnije nego ranije.[/quo
\
izvor ?
pa i nije glupost
generalno vise je bilo para nego sada sto od dijaspore a jos je bilo donacija i sl
razvijalo se jos uvijek od zamaha poslije rata
a onda krah 2008-e i samo tonemo
a i kao sto rece prije su se kupovale dacije i slicno pa je zato i vise auta a sada idu i porsei q7-ice i sl a ovi sto su kupovali tada nova auta danas kupuju polovne audije bmw-e i slicno
ona standardna bolje polovna limuzina nego nov neki kompakt
prog321 wrote:Daj link ? KO je vrsio analizu ? Na koliko primjera ? Gdje i kad ?
Malo mi je smjesno da je 2004e bila duplo veca kupovna moc nego danas .
To je glupost nad glupostima.
Kakvu analizu ? Dokaži da podaci nisu tačni, daj ti svoje informacije.
Bihamk traži i dobije infomacije od uvoznika i prodavaca automobila.
Ja sam prvi nov automobil kupio 2004. godine, drugi 2006, treći i zadnji 2008. god..
Imam i sad love da kupim novi auto ali mi ne pada na pamet.
Nov automobil je trošak, luksuz i kupuje se kad u zemlji imaš rast privrede od bar 4 ili 5 %
prog321 wrote:Daj link ?
KO je vrsio analizu ? Na koliko primjera ? Gdje i kad ?
Malo mi je smjesno da je 2004e bila duplo veca kupovna moc nego danas .
To je glupost nad glupostima.
Ovo su zvanicni podaci covjece. Kakva glupost
Ljudi gledaju kako ce prezivjeti,a ne nov auto da kupuju. Prodaja novih pada,a uvoz polovnih raste,sto ce reci da ljudi nece previse da se zavaljuju. Malo doplati,ponovi se i suti. Pa na piku je 90% zamjena,pa ko koga prevari i koliko je kome gusto za pare. Nije to samo kod auta. Iz blizih primjera znam da su ljudi prije 10 godina vracali kredite od pola miliona prije roka,jer se moglo,a sad sa slicnim kreditima kubure kako znaju i umiju. Firma je u pitanju,nije privatna osoba.