Kupovna moć novog automobila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Warashii

#451 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Warashii »

Bakir1 wrote:salu na stranu ali da li je iko od vas vidio mercedes benz citan-a, treba li reci koji je to auto zaista?
Nisam al vidim da je dizajn ko kod Dacie Lodgy il nest tako , klasika u danasnje vrijeme u proizvodnji auta .
Bakir1

#452 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Bakir1 »

ovdje u Visokom imaju dva, koliko vrijedi znacka evo madneru recimo?
530i

#453 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by 530i »

Vrijedi značka kad imaš malu čunu :izet:
Bakir1

#454 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Bakir1 »

ma suti nemoj odmah u srz problema :D
sema911s

#455 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by sema911s »

bakee jebote kangooo,., ono nije avto ono je sranje,., ali sve u svrhu profita merc grabi dobre novce na onom smecu, samo ne kontam ko to kupi i kaze sebi da je napravio dobar posao,.,.

a za 20-25kKM, imas super auta od insignie, passata, cklasa,serie 3-5 ili ko ja e550 :D ,do subar legacy :D :D , pa nekih volvo modela, svi su presi ono stotinjak i mnogo bolji i sigurniji od ovih malisana a o udobnosti da nepricamo,., raiffeisen lising ima 2 touarega r5 i v6 za 25hiljada,.,
madner

#456 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Ko bi se nadao da ima ovoliko Dacia na forumu.
citroen xm

#457 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

sema911s wrote:the hound neki ljudi nekontaju, vode se onom nek je auto novo pa makar to bio i citroen ,

a kada treba negdje na put krenut i ubacit kolica,sjedilicu, igracke, pelene, tada se ceska po glavi i konta sta od igracki da ostavi i koje dijete ne ide sa njima na put(ok ima i mrsave djece pa se mogu stisnut)

evo gledam sebe nas je 5 i da stanemo u neko novo auto za 25000 nema sanse,.,

citras to sam malo povezao sa svojim poslom gdje uvjek nam nocna smjena podbaci,., a golf je jeftin jer se neki sklapaju tamo i moraju se borit sa focus, i slicnima pogledj cijenu focusa u americi i ovdje,.

de reci koji to dizel nije imao problema,., vaw zanmo koje probleme, cemo bit realni i zvuci i ostale
Ne znam koliko djece imaš, tj koliko članova broji tvoja porodica, ali ako se ne možete smjestiti u jedan nov kompakt onda jedino da uzmeš neki kombi ili minivan. A kompakta dizelaša ima za 25000 novih.

Što se tiče dizela i problema, zavisi kakvi su problemi i kada se manifestuju. Po tome svaki motor ima problema. Ali evo jedan HDI recimo ima daleko manje problema od bilo kog TDI motora. JTD isto. DCI je imao onih problema na 1.5 motoru. itd.
goran16v

#458 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

Eto ja cu jos jednom cisto konstatovati da je 95% argumenata ovdje prica iz 3-5-7 ruke, interneta i foruma.
Za razliko od toga evo argumenta iz 1. ruke:
Kvarljivi 2,0 TDI PD, star 9. godina, 1 vlasnik, presao 153,5k km, sto se tice motora osim ulja i filtera zamjenjena jedina stvar koja je zamjenjena je dosser klapna poslije 5 god na cca 70k km, 680 KM u ovlastenom i to je to, nikakve bregaste, turbine, glave, pumpe, dizne, zamajci nikad nisu taknuti.
Volio bih kad bi koristili takve argumente.
Pozdrav
johntra

#459 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by johntra »

napiši cijenu do sada promijenjenog ulja... :D
citroen xm

#460 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

Ok, ti si imao sreće. Je li to znači da nema greški na tim motorima? Šta ćemo sa istim ličnim iskustvima sa takođe tim motorima kojih su puni forumi. Ja znam za 2 Pasata 2.0 TDI i oba su imala probleme. Da stvar bude još gora jednom je pukla glava pored mijenjanja dizni. A drugi je prošao samo sa diznama. Jedan od ta 2 je kupljen nov i voza se isključivo na gorivu iz EU i održava u ovlaštenim sevisima u EU. Drugi je kupljen polovan u BiH, ali uvezen od poznatog lica iz inostranstva.
goran16v

#461 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Ok, ti si imao sreće. Je li to znači da nema greški na tim motorima? Šta ćemo sa istim ličnim iskustvima sa takođe tim motorima kojih su puni forumi. Ja znam za 2 Pasata 2.0 TDI i oba su imala probleme. Da stvar bude još gora jednom je pukla glava pored mijenjanja dizni. A drugi je prošao samo sa diznama. Jedan od ta 2 je kupljen nov i voza se isključivo na gorivu iz EU i održava u ovlaštenim sevisima u EU. Drugi je kupljen polovan u BiH, ali uvezen od poznatog lica iz inostranstva.
Ja ne znam da li sam imao srece i da li motori ti motori imaju greske, ja znam da se argument od 9 godina neposrednog isustva ne moze mjeriti sa argumentima tipa "puni forumi" i " ja znam 2 Passata" kakvih si se BTW (ne)svjesno opet uhvatio i u tome je cijela poenta.
Kakva su tvoja neposredna iskustva sa 2,0 TDI motorima?
ime123

#462 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ime123 »

mali_milojica wrote: Audi R8? :lol: Pa to ne moze stati u ravan sa Nissanom,a ne sa Ferrarijem.
Kako mozes tako pricati o R8, pogledaj malo testove, informisi se malo, auto je apsolutno samo hvaljeno od Top Geara pa do svih ostalih auto magazina i slicno. Prvo Audi pravo sportsko auto, te godine kad je izasao bio je proglasen najboljim sportskim autom godine u strasnoj konkurenciji. A da ne govorim sta rade sportski koncepti i tehnologije koje su usko vezane za R8 na Le Mansu. Zamolio bih te da prestanes pricati gluposti ako vec nisi informisan.
Bakir1 wrote:jao priloga od njemacke televizije jao, inace da je neko drugi napravio bio bi narucen da se potuce konkurencija.
sta kazu za dsg?
Mrsko mi je gledat ovo, al ako hoces da kazes da je dsg los mjenjac, onda sam siguran da nikad nisi imao iskustva sa njim. Vecina stvari zbog kojih bi se neko ranije odlucio za manuelni mjenjac, sad je dovedeno do savrsenstva sa DSG mjenjacem (nije jedini takav u auto industriji) tako da ako mozes naci jedan test da lose govori o njemu ja mogu naci hiljadu da govore suprotno.
citroen xm wrote: , a ni šeici ti nisu neko mjerilo.
Vjeruj da jesu itekakvo mjerilo, a sigurno vece mjerilo od tvoje i moje price. Ljudi imaju mogucnost da voze sta hoce, ne brinu koliko je para nego sta im se svidi, vozili su i probali sve i svasta pa opet ne vidis kao sto rece neko japanska i americka auta kod njih.
goran16v wrote:Eto ja cu jos jednom cisto konstatovati da je 95% argumenata ovdje prica iz 3-5-7 ruke, interneta i foruma.

Pozdrav
Upravo tako, svaki pojedini kvar za koji su ikad culi ili im je neko pricao na tim autima oni ovdje navedu kao standardnu stvar. I svi lafo znaju sa sigurnoscu porijeklo tog auta, a tudja auta sve. A oni znaju i ko je bio vlasnik prije, i kako je odrzavano, i gdje se vozilo, i koliko je tacno preslo i znaju nabrojat sve kvarove. Ko je ovdje lud
Bakir1

#463 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Bakir1 »

Satro mrsko ti gledati :lol:
jefferson

#464 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by jefferson »

Jel to neko poredi VW R8, pardon Audi, sa Nissanom GT-R? :lol:
goran16v

#465 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

johntra wrote:napiši cijenu do sada promijenjenog ulja... :D
Ako ciljas na to da ulje mijenjam skavih 7500 km, nije problem napisacu, godisnje 2 x servisa po 240 KM u prosjeku (sa svim filterima) ili 480 KM godinje. Samo ne znam kakvo ces pitanje postaviti za drugi primjer neposrednog iskustva, isti auto sa istim motorom, sluzbena, vozi se bez imalo paznje, 6 mj mladja, presla 30 i kusur hiljada vise, servisirana na neredovnih 15 000 km, nije joj crkla ni klapna?
Last edited by goran16v on 04/11/2014 16:18, edited 1 time in total.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#466 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mali_milojica »

ime123 wrote:
mali_milojica wrote: Audi R8? :lol: Pa to ne moze stati u ravan sa Nissanom,a ne sa Ferrarijem.
Kako mozes tako pricati o R8, pogledaj malo testove, informisi se malo, auto je apsolutno samo hvaljeno od Top Geara pa do svih ostalih auto magazina i slicno. Prvo Audi pravo sportsko auto, te godine kad je izasao bio je proglasen najboljim sportskim autom godine u strasnoj konkurenciji. A da ne govorim sta rade sportski koncepti i tehnologije koje su usko vezane za R8 na Le Mansu. Zamolio bih te da prestanes pricati gluposti ako vec nisi informisan.
Bakir1 wrote:jao priloga od njemacke televizije jao, inace da je neko drugi napravio bio bi narucen da se potuce konkurencija.
sta kazu za dsg?
Mrsko mi je gledat ovo, al ako hoces da kazes da je dsg los mjenjac, onda sam siguran da nikad nisi imao iskustva sa njim. Vecina stvari zbog kojih bi se neko ranije odlucio za manuelni mjenjac, sad je dovedeno do savrsenstva sa DSG mjenjacem (nije jedini takav u auto industriji) tako da ako mozes naci jedan test da lose govori o njemu ja mogu naci hiljadu da govore suprotno.
citroen xm wrote: , a ni šeici ti nisu neko mjerilo.
Vjeruj da jesu itekakvo mjerilo, a sigurno vece mjerilo od tvoje i moje price. Ljudi imaju mogucnost da voze sta hoce, ne brinu koliko je para nego sta im se svidi, vozili su i probali sve i svasta pa opet ne vidis kao sto rece neko japanska i americka auta kod njih.
goran16v wrote:Eto ja cu jos jednom cisto konstatovati da je 95% argumenata ovdje prica iz 3-5-7 ruke, interneta i foruma.

Pozdrav
Upravo tako, svaki pojedini kvar za koji su ikad culi ili im je neko pricao na tim autima oni ovdje navedu kao standardnu stvar. I svi lafo znaju sa sigurnoscu porijeklo tog auta, a tudja auta sve. A oni znaju i ko je bio vlasnik prije, i kako je odrzavano, i gdje se vozilo, i koliko je tacno preslo i znaju nabrojat sve kvarove. Ko je ovdje lud
Jesi se to uvrijedio sto sam lose napisao o R8? :lol:
Audi na Le Mansu otkad se on trka apsolutno i nema konkurenciju u nekim privatnim ekipama. Apsolutnio se niko ne trka od priznatih firmi,osim Porschea koji je poceo tek ove godine. Jednom dosao Peugeot,prve godine bio brzi od Audija,ali zbog kvara odustali,druge godine ga izdominirali i napustili takmicenje jer su dokazali sta su htjeli.
DSG je pravo dobar mjenjac,nema sta. Nakon sto ih je Kineska vlada prisilila i zaprijetila uradili su opoziv zbog kvarova DSG mjenjaca u Kini koji ih je kostao 650 miliona €. Odlicni mjenjaci,jesu,ali dok rade :lol:
Znaci najbolji SUV su japanski jer se Seici dole ubise vozajuci ih. Toyota LC,Nissan Patrol i ini.
Za kraj,simpaticno te je citati,upisah se :lol:
ime123

#467 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ime123 »

Bakir1 wrote:Satro mrsko ti gledati :lol:
Nije mi mrsko gledati koliko ne znam njemacki, a i vidim da je rijec o taksi autima. A ja dosad nisam gledao test da govore lose za DSG. Stavise, imao sa iskustva sa tim mjenjacem i perfektan je.
jefferson wrote:Jel to neko poredi VW R8, pardon Audi, sa Nissanom GT-R? :lol:
Iako je GTR genijalno auto, uvijek ima brze od brzeg, al zasto se ne bi mogao porediti sa R8 v10. Procitaj opet ono sto sam napisao, pa idi pregledaj koliko hoces testova R8
mali_milojica

#468 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mali_milojica »

Ne mogu se porediti kakvog god Audija da stavis.
Za sportka auta je Nordschleife pokazatelj. Ta je staza postala prestiz.
Najbrzi Audi kasni pola minute za najbrzim GTR.

Ali ja bih temu vratio na novo vs polovno
Ako neko uzima tu "smetljarsku" Daciu za 20 000 na kredit od 5 godina. Rata mu dodje oko 420 KM. Vratit ce oko 25 000 KM.
Ista rata ce biti i za neki polovni auto srednje klase od 20 000 KM koji je star min 5 godina i vjerovatno ima oko 150+ kkm

Odrzavanje kroz 5 godina vozanja Dacie se svodi na redovne servise koji se krecu do max 300 KM na godisnjem nivou. Kroz 5 godina je to 1500 KM uz nove ljetne gume koje ce covjek dobiti na autu uz ulaganje u nove zimske to je 2000 KM. Znaci kroz 5 godina exploatacije njega je auto izasao 27 000 KM.

Na autu srednje klase (dizel,jer to je san bosanaca) pored hajmo reci slicnih redovnih odrzavanja,moraju se kupiti nove zimske i ljetne gume. Za mjenjati ce vjerovatno biti turbina,zamajac sa lamelom,otici ce EGR,pa i DPF. Lafete ce se mjenjati,sva 4 diska sa plocicama,dizna ili dvije itd itd.
Je li stvarno neko misli da pored rate od 420 KM covjek treba istresti ovoliko i za popravke. Ko to radi,taj je protiv sebe i svojih najmilijih. Trebao bi dobro razmisliti o svojoj pameti.
Tu ne ubrajam nekoga ko to moze iz zajebancije,oni svakako ne vozaju auta od 20k KM. Ali ako je neko nategnuo kredit i vec usao u ovakvu avanturu i cini neki prosjek ovog drustva,za njega ne bi trebalo biti dileme,samo novo. Pa neka je to i Dacia.
Last edited by mali_milojica on 04/11/2014 16:46, edited 2 times in total.
jefferson

#469 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by jefferson »

Ubiste se vi ovdje oko toga ciji je veci.
Ja sam imao i japanska vozila i njemacka vozila.
O tome kako bi se svi trebali pokloniti VW-u jer je eto nesto sto nam je bog poslao, te osobe onda nikad nista drugo nisu u zvotu probale.
VW je imao period u kojem su filozofijom stekli status vrlo kvalitetnog proizvodjaca, vise zatos to su doveli koncept izrade skupih limuzina u Passata. Uzduzno postavljen motor, dosta djelova koji je djeljen sa Audijem itd. Danas je to drugacije, Passat je podobran pojeftinjen, poprecno postavljeni motori itd.
O mehanici je nerealno davati sud, jer npr. ja odrzavam svoja auta. Mjenjam ulje, kocnice itd. Osim ako nije neki softver update u pitanju ili nemam alata, sve sam radim. Ne da bi sutedio, nego mi je cejf. Mjenjam ulje svakih 7.500km i eksperimentisem s stim, ali uvijek se radi o najboljim uljima. Do sada nikad nisam imao problema ni sa Mazdom koju sam imao, ni Passatom 1.8T, ni Nissanom, ni CC, ni sa Tiguanom itd.
Imam DSG na CC-u, mjenjam ulej svakih 60,000km, nikakvih problema.
Znaci o tome kako se kvari ovaj auto manje od ovoga, sve zavisi od pojedinacnog vozaca. AKo se auto ne odrzava, vozi zestoko dok ej motor hladan, pokusava se ustediti na svakom djelu, onda nece ni trajati dugo.
Porediti opet VW sa recimo Lexusom je bez veze, pa cak i Audi. Lexus je vec dugo godina najprodavanija luksuzna marka u SAD, a tu se najvise luksuznih vozila proda. Istina je da niko nema ime kao BMW na tom trzistu, ali pricati kako eto niko ne moze pera odbiti evropljanima obicno dolazi od onih koji nikad nisu sjeli u neko drugo auto.
A o R8. Japanci su im pokazali kako se za normalne pare napravi super aut, i sve ih podere.
ime123

#470 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ime123 »

mali_milojica wrote:Ne mogu se porediti kakvog god Audija da stavis.
Pa sta hoces da kazes zbog toga, da sad Audi R8 nije dobro auto ? Svi ljudi koji imaju dodira sa takvim autima i ciji je posao da ih testiraju ne znaju a ti znas da je R8 lose auto a nisi ga ni na ulici vidio. GTR je brzi i od 458 italie, pa sta ?
jefferson

#471 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by jefferson »

ime123 wrote:
Bakir1 wrote:Satro mrsko ti gledati :lol:
Nije mi mrsko gledati koliko ne znam njemacki, a i vidim da je rijec o taksi autima. A ja dosad nisam gledao test da govore lose za DSG. Stavise, imao sa iskustva sa tim mjenjacem i perfektan je.
jefferson wrote:Jel to neko poredi VW R8, pardon Audi, sa Nissanom GT-R? :lol:
Iako je GTR genijalno auto, uvijek ima brze od brzeg, al zasto se ne bi mogao porediti sa R8 v10. Procitaj opet ono sto sam napisao, pa idi pregledaj koliko hoces testova R8
Nemam sta gledat testove. GT-R je brzi, za upola manje para.
goran16v

#472 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

jefferson wrote: A o R8. Japanci su im pokazali kako se za normalne pare napravi super aut, i sve ih podere.
I to prije 25 god sa Hondom NSX.
jefferson

#473 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by jefferson »

goran16v wrote:
jefferson wrote: A o R8. Japanci su im pokazali kako se za normalne pare napravi super aut, i sve ih podere.
I to prije 25 god sa Hondom NSX.
Ma ja govorim za GT-R, a o NSX, Mazdi RX-7, Mitshubishiju 3000GT je suvisno i pricati.
Istina, i japanci su popustili u tom segmentu, jos Nissan pokusava da drzi prestiz sa GT-R, medjutim mislim da je Honda totalno podbacila, Toyota. mazda se vraca, drzi segment malih roadstera sa MX-5, i pokazuje svima kako se pravi roadster, ono sto Audi TT nikad nece biti.
Subaru isto u zadnje vrijeme jede govna sa nekakvim mama-wagonima, CVT mjenjacima itd.
mali_milojica

#474 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mali_milojica »

ime123 wrote:
mali_milojica wrote:Ne mogu se porediti kakvog god Audija da stavis.
Pa sta hoces da kazes zbog toga, da sad Audi R8 nije dobro auto ? Svi ljudi koji imaju dodira sa takvim autima i ciji je posao da ih testiraju ne znaju a ti znas da je R8 lose auto a nisi ga ni na ulici vidio. GTR je brzi i od 458 italie, pa sta ?
Hocu da kazem da Svabe ne prave najbolja,najbrza,bilo sta naj,auta na svijetu.
ime123

#475 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ime123 »

jefferson wrote: Nemam sta gledat testove. GT-R je brzi, za upola manje para.
Nemas sta gledat, jer si ogranicen. GTR je brzi od mnogih skupljih sportskih auta ne samo od R8, pa ga opet to ne stavlja ispred tih auta.
Post Reply