Kupovna moć novog automobila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
madner

#301 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Inace, sto se vise ulozi za odrzavanje polovne vise klase se vrati kroz prodaju iste.

Jeste covjek miran sa Daciom, no godisnje tu mirnocu plati sa finom cifrom.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#302 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mali_milojica »

madner wrote:Inace, sto se vise ulozi za odrzavanje polovne vise klase se vrati kroz prodaju iste.

Jeste covjek miran sa Daciom, no godisnje tu mirnocu plati sa finom cifrom.
Ja jos nikoga ne znam da je zaradio na autu.
Naravno,ne mislim na svercere :D
citroen xm

#303 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

madner wrote:Brkas stvari sa kucama bez fasade no nema veze.
Možda, ali molim objašnjenje. Uvijek kada vidim takvu kuću, a ima ih po BiH koliko hoćeš, pitam se zašto onaj ko je gradio takvu kuću sa 4 člana porodice nije napravio kuću od 100-120 kvadrata, prizemnu ili prizemlje+sprat i završio je tako da ima dobar krov, oluke, dobru termo fasadu i dobru stolariju. Imao bi prostora i više nego što je potrebno, imao bi kuću koja lijepo izgleda, dobro grijanje i velike uštede na energiji.

E hajd mi samo objasni šta je takav čovjek želio da postigne sa raketom od 3 sprata, koja stoji tako trećinu završena i sa tendencijom da se nikada ne završi. A iako se završi šta će 4 člana domaćinstva sa tri sprata po 80-ak kvadrata osim da plaćaju bespotrebno porez na imovinu svake godine. Jasno, želio je da pokaže da može imati veliku kuću kao i pola naselja. Valjda ta neka psihologija da nisi dobar domaćin ako ti se kuća ne vidi jasno u naselju.

Isto je i sa autima. Vozim auto veoma staro i kada bolje razmislim dobro bi mi došlo neko od 10-ak hiljada. Ali sad za sada imam prečih stvari, a ovo je u dobrom stanju i mogu da priuštim solidne gume i odlično održavanje kao i da ga točim onoliko koliko mi treba da nikada nisam na rezervi. Pola foruma, možda i 2/3 vozi auto bolje od mog i novije, ali nisam zavidan. Zašto bih i bio?

Ovde je izgleda jedina greška pokušati realno sagledati stvari jer su forumi puni zaluđenika, ljudi koji iznose nerealne stavove i slično. Svi ti vole napasti i reći kako nisam u pravu, ali nikada ne žele pojasniti zašto nisam u pravu.
Sodom1

#304 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Sodom1 »

Ovo za kuce se u potpunosti slazem. A tek nered po dvoristu ,okucnica :-) :( :( :(
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#305 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by bitanga_sa_otesa »

citroen xm je u pravu za sve sto je napisao.
ja bi dodao samo razne lampice koje gore na ljubimcima ovih s kratkim jorganima check engine,abs,airbag i naravno rezerva ubija non stop :lol: :lol:
NediM17

#306 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by NediM17 »

bitanga_sa_otesa wrote:citroen xm je u pravu za sve sto je napisao.
ja bi dodao samo razne lampice koje gore na ljubimcima ovih s kratkim jorganima check engine,abs,airbag i naravno rezerva ubija non stop :lol: :lol:
Ovako nesto?

Image
Sodom1

#307 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Sodom1 »

KOje je ovo auto. 225 000 km na satu . Tito dragi :run: :run:
ime123

#308 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ime123 »

citroen xm wrote: Ovde je izgleda jedina greška pokušati realno sagledati stvari jer su forumi puni zaluđenika, ljudi koji iznose nerealne stavove i slično. Svi ti vole napasti i reći kako nisam u pravu, ali nikada ne žele pojasniti zašto nisam u pravu.
Pa kako ti znas zasto je neko napravio kucu od 16 spratova, zasto je uradio ovo zasto ono. Konkretno za ovo, nikad ti nije palo napamet da to neko uradio zbog vrijednosti nekretnine ? On najbolje zna, ako je to uradio zbog drugog tesko njemu al ti sigurno ne znas, mozes samo mislit i generalizovat i pisat gluposti,ono pisam po bosnji pisam po balkanu. A ono sto je jos vaznije, kakve to veze ima sa autima. Covjek bi reko doci ce ovdje da progovori koju sa ljubiteljima automobila, a ovdje svasta mozes procitati a najmanje o automobilima.
Bakir1

#309 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Bakir1 »

u bosni, kao i sve drugo, auto samo treba kupiti i tu nestaju svi problemi.
gorivo,odrzavanje, registracija to je u drugom planu i ne tako neophodno...
goran16v

#310 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

ime123 wrote:
citroen xm wrote: Ovde je izgleda jedina greška pokušati realno sagledati stvari jer su forumi puni zaluđenika, ljudi koji iznose nerealne stavove i slično. Svi ti vole napasti i reći kako nisam u pravu, ali nikada ne žele pojasniti zašto nisam u pravu.
Pa kako ti znas zasto je neko napravio kucu od 16 spratova, zasto je uradio ovo zasto ono. Konkretno za ovo, nikad ti nije palo napamet da to neko uradio zbog vrijednosti nekretnine ? On najbolje zna, ako je to uradio zbog drugog tesko njemu al ti sigurno ne znas, mozes samo mislit i generalizovat i pisat gluposti,ono pisam po bosnji pisam po balkanu. A ono sto je jos vaznije, kakve to veze ima sa autima. Covjek bi reko doci ce ovdje da progovori koju sa ljubiteljima automobila, a ovdje svasta mozes procitati a najmanje o automobilima.
Ja ne znam sto su se toliko upalio i sto ti toliko smeta? Nije samo 10 kuca u pitanju (koje vremeno vidis zavrsene) pa da se covjek zapita jel to necija finansijska strategija ili cisto protezanje preko jorgana, to je cesca pojava nego zavrsena kuca i takve ostanu do sudnjeg dana. To itekako ima posredne veze sa automobilima, jer onaj ko kupi automobil cije odrzavanje prije svega, a zatim i cijena (najlakse je kupiti auto), realno prevazilaze njegove finansijske mogucnosti, primanja i zivotni standard, ce te sutra sa neispravnim autom, sa poderanim kocnicamam, celavim gumama i bez trapova, ubiti na cesti k'o zeca. Ako ti se vise svidja ti drzi glau u pijesku, to je tvoje demokratsko pravo! *ebe se mene, nek kupi Bentley Contnental ako ima efektivu i ako mu se svidja, nek hoda gladan, poderanih gaca i spava u baraci, nek ga voza na rezervi, nek ga gura do benzinske, ali nek ga odrzava kako treba, u protivnom za mene je direktna prijetnja.
madner

#311 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

citroen xm wrote:
Možda, ali molim objašnjenje. Uvijek kada vidim takvu kuću, a ima ih po BiH koliko hoćeš, pitam se zašto onaj ko je gradio takvu kuću sa 4 člana porodice nije napravio kuću od 100-120 kvadrata, prizemnu ili prizemlje+sprat i završio je tako da ima dobar krov, oluke, dobru termo fasadu i dobru stolariju. Imao bi prostora i više nego što je potrebno, imao bi kuću koja lijepo izgleda, dobro grijanje i velike uštede na energiji.

E hajd mi samo objasni šta je takav čovjek želio da postigne sa raketom od 3 sprata, koja stoji tako trećinu završena i sa tendencijom da se nikada ne završi. A iako se završi šta će 4 člana domaćinstva sa tri sprata po 80-ak kvadrata osim da plaćaju bespotrebno porez na imovinu svake godine. Jasno, želio je da pokaže da može imati veliku kuću kao i pola naselja. Valjda ta neka psihologija da nisi dobar domaćin ako ti se kuća ne vidi jasno u naselju.

Isto je i sa autima. Vozim auto veoma staro i kada bolje razmislim dobro bi mi došlo neko od 10-ak hiljada. Ali sad za sada imam prečih stvari, a ovo je u dobrom stanju i mogu da priuštim solidne gume i odlično održavanje kao i da ga točim onoliko koliko mi treba da nikada nisam na rezervi. Pola foruma, možda i 2/3 vozi auto bolje od mog i novije, ali nisam zavidan. Zašto bih i bio?

Ovde je izgleda jedina greška pokušati realno sagledati stvari jer su forumi puni zaluđenika, ljudi koji iznose nerealne stavove i slično. Svi ti vole napasti i reći kako nisam u pravu, ali nikada ne žele pojasniti zašto nisam u pravu.
Logika je ta da treba i djeci obezbjediti prostor za stanovanje. Posto je puno jeftinije izgraditi sprat nego kupiti stan, to je put kojim roditelji idu kako bi djeci omogucili sto bolju startnu poziciju.
Zato i jeste trecina zavrsena, ostatak moze cekati.
Uz to, moze na mobu smanjiti troskove zidanja, ali ne moze dobiti termo fasadu i dobru stolariju.

Tako da raketa nije znak kurcenja, nego snalazenja.

Naravno da ima ljudi koji kupe novu Skodu a nisu jos stavili fasadu, no Skoda je mozda 300 KM mjesecno i ljudima auto treba. Nekad je lakse placate lizing nego naci 10 000 u komadu.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#312 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mali_milojica »

Ja sam najradikalniji primjer vidio u CG. Kuca nema ni fasadu,nema ni krov,bukvalno se pod plocom zivi,ali zato pred kucom M6 i 750Li :-)
citroen xm

#313 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

madner wrote:
citroen xm wrote:

Logika je ta da treba i djeci obezbjediti prostor za stanovanje. Posto je puno jeftinije izgraditi sprat nego kupiti stan, to je put kojim roditelji idu kako bi djeci omogucili sto bolju startnu poziciju.
Zato i jeste trecina zavrsena, ostatak moze cekati.
Uz to, moze na mobu smanjiti troskove zidanja, ali ne moze dobiti termo fasadu i dobru stolariju.

Tako da raketa nije znak kurcenja, nego snalazenja.

Naravno da ima ljudi koji kupe novu Skodu a nisu jos stavili fasadu, no Skoda je mozda 300 KM mjesecno i ljudima auto treba. Nekad je lakse placate lizing nego naci 10 000 u komadu.

Ja samo u jednom malom naselju znam za 5 takvih kuća koje se prodaju i u kojima više ne živi niko. A znam ih u istom tom malom naselju bar 5 puta više u kojima živi dvoje(nekad četvero). Jbg, djeca odselila, ne sviđa im se to mjesto, nema posla...... I te kuće se prodaju, ali ljudi misle da mogu dobiti ogromne pare pa često vidiš cifre po 200-300000, a u stvarnosti i da je prodaje za 100000 KM interesovanje je 0.

Na djecu se isto tako može misliti tako što ćeš napraviti kuću 100-120 kvadrata i još dva placa, pa ako vremenom izraze želju da žive tu onda im pomoći da izgrade manje kućice koje će im biti dovoljne. A ako se predomisle možeš lagano prodati placeve i dati im novac. Sve što manje košta lakše se prodaje. A i ljudi vole da prave kuću po svom ćeifu nego da kupuju tuđu.
ime123 wrote:
Kakve vrijednosti kada je opšte poznato da više vrijedi trosoban stan nego čitava ta kuća sa tri sprata. Kuće se u suštini daleko teže prodaju od stanova i na tržištu daleko manje vrijedi kvadrat kuće nego kvadrat stana. To je nemjerljivo.

Sve ovo se itekako može povezati sa autima, zato sam i naveo. Često ljudi kupe auto(lako je kupiti) ali kada dođe održavanje onda cvrc. Nema. E takvo auto ti je kao nezavršena kuća, rupa bez dna. Ulaganja se gomilaju, a ne znaš odakle bi počeo. Na kraju ga prodaš za siću jer ti se sve smuči. Ili letiš u nove slične avanture i nabijaš sebi glavobolje jer toneš sve dublje.
mali_milojica wrote:Ja sam najradikalniji primjer vidio u CG. Kuca nema ni fasadu,nema ni krov,bukvalno se pod plocom zivi,ali zato pred kucom M6 i 750Li :-)
To je to. :thumbup:
madner

#314 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Kuca na slicnoj lokaciji vrijedi puno vise. To sto djeca ne zele je nesto drugo, no to se tesko moze predvidjeti.
supercali

#315 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by supercali »

logika je pukni kucu na 3 sprata za svu djecu po jedan sprat
a mogao je komotno to potrositi na obrazovanje te djece
al nema veze nek ima kucerina

nek ima auto jer valja nahraniti vlastiti ego a i nabadati komsijama rogove iako moze jeftinije auto sve to sto i ovaj skuplji uz mnogo manje troskove
ado-šampion

#316 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

Ja ne znam sto ljudi misle da je toliko skupo zidati. :-) Zidati je najjeftinije, najskuplje je kad treba opremiti, od termo-fasade, do stolarije, unutrasnje vanjske, banja, grijanje, itd. Sprat dobro dodje za ne daj Boze, kad vec gradis zasto ne. Moji su prije rata uzeli neku zemlju za vikendicu u Tarcinu, umjesto vikendice napravljena kuca na 2 sprata (mislim suteren i sprat), zlu ne trebalo. Sprat stajao 20 godina, ni unutra nije bilo zazidano. U po frke se javila potreba da to bude kuca umjesto vikendice i sprat dobro dosao. Hocu da kazem, ne moze svako predvidjeti sta ce biti za 10 ili 15 godina, a zidati je jeftino. No to nije tema...

Na temu, procitao sam sve u cugu, i ne slazemj se sa svima vama sto tvrdite 2 plate po 1000 i rijeseno stambeno pitanje - novo auto. Bas me zanima koliko vas prica iz licnog iskustva i koliko vas je kupilo takvo auto. Vjerovatno vas vecina svoje tvrdnje bazira na reciprcitetu; ako ja s lupam 1000 primanja mogu voziti auto od 10-15 milja, onda s 2000 mogu voziti od 20-30. To ne ide tako u praksi. Ko napreduje s platom na duplo (ili na neki drugi nacin dodje do duplo vecih primanje) dosta vise trosi na zivot (hrana, odjeca, putovanja itd).

Sto se tice novo vs polovono, mislim da tu lezi kljuc manjka novih auta. Realno, vecina koja imaju para da privatno kupe novo auto, imaju do nekih 20 hiljada, za neku Daciu, malo gradsko auto i slicno. Svako ima pravo na svoje misljenje, ali ja bih uvijek kupio vece - bolje i 3-5 godina staro za te pare. Pod uslovom da ga mogu odrzavati. Ali ne treba zaboraviti ni da novo auto zahtjeva da se odrzava u ovlastenom servisu, sto realno nije malo para. Vecina nasih ljudi koji imaju te pare za auto razmislja ovako, cemu je i svjedok manjak novih auta na cesti, makar ovih jeftinijih.
madner

#317 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Ma ja imam pare za novo, no zbog gubitka vrijednosti nikad nisam i ne bih kupio mladje od godinu. Jedino sa onim paprenim Njemackim popustima za Tageszulassung, no to je kod nas jos Sci fi.
supercali

#318 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by supercali »

ado nije problem kupiti auto vise klase od dacije ako ces ga odrzavati
gdje je odrzavanje skoro duplo skuplje od dacije u nekim slucajevima i vise jer je dacija nova a i garancija
znaci dobijes ovako nesto

dacia 20000
ajd recimo passat 20000

godisnje odrzavanje nove dacije 500 godisnje
passat 1000

a plata recimo prosjek neki 800 maraka

ajde reci mi sta je isplativije?
madner

#319 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Prvo, passata ne moras odrzavati u ovlastenom servisu. Drugo, passata moras nekako osigurati. Trece za 3 godine, passata mozes prodati za 14-16000 a Dacia vrijedi jos 8000 do 10000.

Tako da se Passat vise isplati, osim ako nemas udes jer ti je neki fus majstor ili ti ga neko ukrade. :D
supercali

#320 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by supercali »

jbt pa ne kupujes auto da bi ga prodao za 3 godine
ovo mi je uvijek bilo bezveze kod nas
uzmi ovo kad ga budes prodavao dobit ces vise :-)
onda nemoj ni kupovati auto
ne moras ti ni daciju odrzavati u ovlastenom ako cemo tako ionako se nece nista desiti za 2 godine garancije osim ako stvarno nisi peh pa te zapadne neki felerican primjerak
madner

#321 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Ako gledas isplativost moras uzeti neki period.
Obicno se novo auto uzima na leazing ili autokredit, tako da moras jer su to uslovi.
Nebitno i da jeste duplo skuplje odrzavati passata, ta razlika se dobije na preprodaji. Osim ako ne cekas 15 godina. :D
supercali

#322 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by supercali »

pa ako kupujes auto kupujes ga na nekih 5-10 godina
uzimamo primjer normalnog nekog covjeka koji ne ganja trendove neke klince palce nego cistu potrebu za autom od tacke a do tacke b
ado-šampion

#323 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

supercali wrote:ado nije problem kupiti auto vise klase od dacije ako ces ga odrzavati
gdje je odrzavanje skoro duplo skuplje od dacije u nekim slucajevima i vise jer je dacija nova a i garancija
znaci dobijes ovako nesto

dacia 20000
ajd recimo passat 20000

godisnje odrzavanje nove dacije 500 godisnje
passat 1000

a plata recimo prosjek neki 800 maraka

ajde reci mi sta je isplativije?
Odgovorio ti je Madner na dosta stvari, da ne ponavljam. Ja bih dodao, Daciju moras odrzavati u ovlastenom dok traje garancija, Passata ne moras. Usporedi ovlasteni servis kod Dacije 2 godine i odrzavanje Passata 2 godine u neovlastenom servisu (u BiH!), siguran sam da dodje tu negdje. Nema sanse da je razlika 1:2. Naravno, nije to toliko jednostavno, jer kod Passata mozes imati neplaniranih troskova za koje nemas garanciju, ali za 5 godina da je prodas nema sanse da ce Passat potrositi toliku razliku u novcu koji dobijes na njega na neplanirane troskove. A vozis 2 klase vece auto, cak ako stavimo na stranu to sto je Dacija jeftina alternativa u B segmentu, znaci razlika je veca od 2 klase.
Ako ti je Passat prevelik, imas i u C segmentu premium za te pare (Audi, BMW).

Razumijem ja, neko hoce auto i prst u uho 10 godina, od A do B. Ali tu se postavlja pitanje sta je nakon isteka garancije.

To je vjecno pitanje novo malo ili polovno vece. Ja ne bih pokusavao nikoga ubijediti za jedno ili drugo, nego sam postaviti argumente zasto sam ja za jedno a ne za drugo.

Sto se tice prosjeka, bez uvrede za bilo koga, ali onaj ko zaradjuje prosjek od 8 stoja ne kupuje auto od 20 hiljada kojem je godisnje odrzavanje 60% njegove mjesecne plate (mada sumnjam da toliko deru za Daciju iskreno). Gdje je tu rata za kredit, kes za ucesce, registracija... Onaj ko zaradjuje prosjek u Bosni nek se udara nogom u guzicu ako ima bilo kakvo auto. Nazalost tako je. Mada je vec bilo rasprava o tome, gdje su me pojedini ubjedjivali da neko od 800 maraka plate lezerno vozi auto od 10 milja. Bolje da ne pocinjemo opet o tome, otice tema u helac. :-)
supercali

#324 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by supercali »

ko kaze da moras i daciju odrzavati u ovlastenom?
ne moras
ja govorim sta je logicno i sta bi razuman covjek trebao otprilike odabrati
ne ulazimo sada u detalje sta ko zeli sta ko voli i sl
ako odemo na to onda je svaki covjek prica za sebe
cinjenica je da ovdje vecina raje vozi ono sto realno ne oze priustiti u potpunosti od kupnje preko odrzavanja i svega ostalog bez obzira na platu

evo moj slucaj kad sam kupovao svojevremeno novo auto
mogao sam kupiti x5 al sam kupio 206 jer bmw-a ne bi mogao odrzavati dok je pezo druga prica u odnosu na bmw
ado-šampion

#325 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

supercali wrote:ko kaze da moras i daciju odrzavati u ovlastenom?
ne moras
ja govorim sta je logicno i sta bi razuman covjek trebao otprilike odabrati
ne ulazimo sada u detalje sta ko zeli sta ko voli i sl
ako odemo na to onda je svaki covjek prica za sebe
cinjenica je da ovdje vecina raje vozi ono sto realno ne oze priustiti u potpunosti od kupnje preko odrzavanja i svega ostalog bez obzira na platu

evo moj slucaj kad sam kupovao svojevremeno novo auto
mogao sam kupiti x5 al sam kupio 206 jer bmw-a ne bi mogao odrzavati dok je pezo druga prica u odnosu na bmw
Ko kaze da ne moras? Ne moras ako zelis halaliti garanciju, tj. dok ti traje garancija duzan si da odrzavas u ovlastenom servisu jer "svako neovlasteno servisiranje povlaci gubitak garancije".

Nemoj sad pretjerivati, drugo je X5 a drugo je Passat. Ili ako vec moras BMW, drugo je X5 a drugo trica. Za X5 je jedna guma 350 maraka i to 17-ka i to na akciji. A rijetki su na 17-kama, obicno 18 ili 19. Za Passata je nekih 180 maraka, 16-ka, koje su standardne.

Sto se tice razuma, ako gledas razumom onda baratas argumentima, neke od njih sam ti ja ponudio u prethodnom postu, znaci crno na bijelo. Ne udaras napamet, za Daciju odrzavanje 5 stoja za Passata 1000. Ako gledas razumom sve na papir pa saberi.

To da vecina raje vozi ono sto ne moze priustiti donekle se i slazem s tobom. Pri tom ne mislim na kupovanje na kredit/leasing, sve dok postoji racunica za vracanje tog kredita (mada ja iz nekih razloga nisam bas pobornik kredita za auto), jer se i na zapadu isto tako radi. Ali vjerovatno ima puno ljudi koji odvajaju od usta za vracanje kredita za auto. To je ono gore, 8 stoja plata, auto 10 milja.
Post Reply