Kupovna moć novog automobila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#176 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Bakir1 »

u kontekstu onoga sto si ti napisao upravo je link na te polo-e, nema sanse sem lizinga, rent-a-car da kupis godisnjaka od fizickog lica preko pika, ili bilo kojeg oglasnika. ti se auti prodaju usmenom predajom.
razlika izmedju passata 2012 iz salona i onog starog 9 mjeseci je bila nepunih 7.000 KM, ovaj potonji je sluzio kao testno vozilo i po tome se razlikovao od rent-a-car-a kako?
ko daje 62 + tKM moze pregrmiti i tih 7 da je naopako, kad ga uvozis vec prica dobije drugi kontekst
530i

#177 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by 530i »

Slažemo se, a i kada se ne prodaje usmenom predajom, onda je cijena dobra, bolja nego kataloška.
staradis

#178 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by staradis »

Dobar polo
emko1234

#179 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by emko1234 »

Bakir1 wrote:u kontekstu onoga sto si ti napisao upravo je link na te polo-e, nema sanse sem lizinga, rent-a-car da kupis godisnjaka od fizickog lica preko pika, ili bilo kojeg oglasnika. ti se auti prodaju usmenom predajom.
razlika izmedju passata 2012 iz salona i onog starog 9 mjeseci je bila nepunih 7.000 KM, ovaj potonji je sluzio kao testno vozilo i po tome se razlikovao od rent-a-car-a kako?
ko daje 62 + tKM moze pregrmiti i tih 7 da je naopako, kad ga uvozis vec prica dobije drugi kontekst
Izvini ali mislim da nisu upravu. Nije pitanje imam li, nego što bi dao. U primjeru koji si naveo razlika u cijeni i nije velika. Al hajmo gledat skuplja auta. Razlika izmedju salona i onog starog do godine dana ide i do 15k km. A to je opet gorivo i servisi i kasko za iduce dvije godine vozanja?
Šta se moze desiti i sjebati u jednoj bmwu 5 f10 koji je vozen kao demo auto pola godine, 10 mjeseci i koji je prešao 10k km?
Ništa logično.
Prije 3 godine moj dobar drug je uzeo audi a6 koji je bio na SFFu. Auto staro godinu dana, vozao ga neki direktoričić u Asi. 2.0tdi full. Cijena novog bila preko 80 000 maraka. Prva registracija juni 2010, za godinu kao demo vozilo i kao njihov službeni prešao 15 000km, došao na SFF za vip goste, vozio ga neki malac 10 dana. Ture po gradu jedno Dubrovnik jednom Split. i Nakon sff-a oni ga stave da se prodaje, tražili 69. Otišao u augustu 2011 tom drugu za 66.000 s ogrebanom zadnjom karambolkom na dva mjesta i sa setom novih zimskih guma.
Ja kad bi sad našao auto koje tražim i kad bi mi izletila takva varijanta, ne bih sekunde razmisljao.
radostan dan

#180 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by radostan dan »

samo da se zahvalim svim učesniciima na ovoj i sličnim temama...ja drugovi, šta ste vi meni para uštedjeli...hvala vam do neba.
mayab

#181 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mayab »

Nema na cemu!
I jos nesto, svaki se ceif , zadovoljstvo, u zivotu placa, pa tako i kupovina novog auta!
Poseban je osjecaj izvesti auto iz salona :izet:
Fala Bogu, imao sam priliku do sada tako izvesti dva puta auto i jednom motor!
Uh, ma bolje od sexa!
:kiss: :kiss: :kiss: :D
Bakir1

#182 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Bakir1 »

emko1234 wrote: Izvini ali mislim da nisu upravu. Nije pitanje imam li, nego što bi dao. U primjeru koji si naveo razlika u cijeni i nije velika. Al hajmo gledat skuplja auta. Razlika izmedju salona i onog starog do godine dana ide i do 15k km. A to je opet gorivo i servisi i kasko za iduce dvije godine vozanja?
Šta se moze desiti i sjebati u jednoj bmwu 5 f10 koji je vozen kao demo auto pola godine, 10 mjeseci i koji je prešao 10k km?
Ništa logično.
Prije 3 godine moj dobar drug je uzeo audi a6 koji je bio na SFFu. Auto staro godinu dana, vozao ga neki direktoričić u Asi. 2.0tdi full. Cijena novog bila preko 80 000 maraka. Prva registracija juni 2010, za godinu kao demo vozilo i kao njihov službeni prešao 15 000km, došao na SFF za vip goste, vozio ga neki malac 10 dana. Ture po gradu jedno Dubrovnik jednom Split. i Nakon sff-a oni ga stave da se prodaje, tražili 69. Otišao u augustu 2011 tom drugu za 66.000 s ogrebanom zadnjom karambolkom na dva mjesta i sa setom novih zimskih guma.
Ja kad bi sad našao auto koje tražim i kad bi mi izletila takva varijanta, ne bih sekunde razmisljao.
vidi emko nije poenta u tome da li ja nesto tvrdim ili ne, svaka prilika da se pazari povoljno je dobra prilika ali poenta je da u bosni ne mozes plaho birati, tj da se izbor svodi na testna vozila (obicno najbolji paket opreme uz najmanji motor), rent-a-car (najmanje opreme i najmanji motor) a lizing ima svega ali pod sumljivim okolnostima vazda kupujes auto, naravno pricam o vozilima koja su u prvoj registraciji.
dilema kada se radi o vozilu skupljem od 50 tKM je mala, taj pasat koji se gledao za firmu, polovni bez par opcija, bez paketa higline sa siberom bez ksenona sa motorom od 170 KS i predjenih 16.000 km bio je jeftiniji kako vec rekoh od novog sa higline, ksenonima, bez sibera i 140 KS za 7.000 KM, ne isplati se definitivno.
ako ti naletis kao drug na tog audija normalno da ces ga kupiti ali to je toliko rijetko i prisiljen si na opcije koje je vec neko formirao.
kada udjes u salon pa uzmes katalog pa kazes hocu ovo hocu ono hocu tu boju hocu tu kozu hocu ove felge, to se ne moze sa polovnim u prvoj registraciji.
znas uostalom kakav je osjecaj po prvi put uzeti oba kljuca upaliti ga u salonu i izvuci po prvi put na cestu :thumbup:
radostan dan

#183 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by radostan dan »

radostan dan wrote:samo da se zahvalim svim učesniciima na ovoj i sličnim temama...ja drugovi, šta ste vi meni para uštedjeli...hvala vam do neba.
jebo sam ga, i nek mene jebe po sred čela, ko ga kupi nakon vaših analiza...
vazda ima bolje , preplaćeno, jeftinije...
najbolje je biciklo voziti, nemaš šta razmišljati.
staradis

#184 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by staradis »

Još kad znamo da se auto često ne kupuje glavom nego srcem pada sve u vodu
Bakir1

#185 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Bakir1 »

@radostan
pa ako kalkulises nikad ga neces kupiti, ima polo za 10.500 ali ima i sestica za 12.500 ali ima i nova astra za 17.500, ali ima...
ne mozes pronalaziti sebe u toj cijeloj prici, ja auto ako kupim biti ce u roku 3 mjeseca na prodaju i zato ja tako razmisljam.
najbolje je kupiti novo ako mozes pa koliko popusis popusis nece biti dan kod tebe, kod mene je cerato kupljen nov 2005 u 12 mjesecu, ako bi ga sada prodavao popusio bih barem 15.000 KM pa ga zato i ne prodajem nego vjecanica i hajmo, a za obrta se uvijek nadje nesto pa jel to 500 KM da se racunam ili 1500 KM ili....
radostan dan

#186 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by radostan dan »

gdje ima šestica za 12.500, benzin, ako nije tajna?

edit-
neću novo bakire, to sam raščistio sa sobom...bila u igri astra i suzuki (onaj mali sx)...nemam kredita, rješeno stambeno pitanje i više od toga, oboje zaposleni, pofina primanja...ali se slažem sa onima koji su pisali da ovo nije država za kupovinu novog auta. ne samo ova država nego komplet region...
nije razlog pad cijene novog auta, nego život - od danas do sutra...nikad ne znaš šta će biti sa budžetom, šta smo i koliko dužni mmf-u, kurcima-palcima, itd. jednostavno, ne možeš da planiraš sa sgurnšću da ćeš i za 5-7 godina imati isti dohodak kao i danas.
Last edited by radostan dan on 29/10/2014 09:45, edited 1 time in total.
Bakir1

#187 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Bakir1 »

eto bila ti je u budgetu sa 1,4 motorom
radostan dan

#188 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by radostan dan »

a znam za njih, pratio sam, i vjerovatno će to biti to, u januaru/februaru, ako ih budu imali.
na mojih 9000 kilometara godišnje, sasvim dovoljno (bar tako mislim).
Bakir1

#189 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Bakir1 »

i nemoj da te razbija auto sa rente evo u kuci imamo jednog iz 2009 godine, servisna ko biblija, osim klapne gasa i novih guma nema nekih poteskoca sa samim autom ;-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#190 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Truba »

lafo samo 400 novih auta prodato u bih ove godine
:? ili sam pogrešno zapamtio
pisalo u nekom automagazinu
almir90

#191 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by almir90 »

Black swan wrote:lafo samo 400 novih auta prodato u bih ove godine
Nema ni država više para da kupuje nova auta, kamoli narod. :lol:
emko1234

#192 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by emko1234 »

Black swan wrote:lafo samo 400 novih auta prodato u bih ove godine
Nemoguće. Toliko ASINA prodajna mreža sama proda za mjesec u BIH.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#193 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Truba »

onda je za august mislim bilo
kao poražavajuće statistike
zrakomlat

#194 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by zrakomlat »

radostan dan wrote:
radostan dan wrote:samo da se zahvalim svim učesniciima na ovoj i sličnim temama...ja drugovi, šta ste vi meni para uštedjeli...hvala vam do neba.
jebo sam ga, i nek mene jebe po sred čela, ko ga kupi nakon vaših analiza...
vazda ima bolje , preplaćeno, jeftinije...
najbolje je biciklo voziti, nemaš šta razmišljati.
Očito nisi naletio na temu, nešto kao, "gdje kupiti biciklo" :D
Uglavnom, odustaneš od kupovine jer treba ti milja eura da kupiš biciklo, iako ćeš ga koristiti do prodavnice ili posla kad je fino vrijeme.
radostan dan

#195 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by radostan dan »

Očito nisi naletio na temu, nešto kao, "gdje kupiti biciklo" :D
zajebavaš? :lol:

srećom, kupio sam ljetos klincu bajs, pa mogu rahat otići na temu... :mrgreen:

ps
navedeno je nakon mjesec dana konfiskovano od strane predsjednika porodične zajednice tj. mene, i uredno ga vozismo svaki vikend, do ovih kiša i zahlađenja... :zoka: :run:
mirsek

#196 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mirsek »

prog321 wrote:
staradis wrote:Koliko sam gledao rate jesu naravno puno manje ali opet bi prosječnom bosnji pojele najveći dio plate.

Nisu rate toliko strasne preko leasinga.
Prosjecne plate ne voze nova auta.
Bas preko lizinga ubija rata.
Zbog obaveznog učešća i obaveznog kaska tokom trajanja lizinga.
jefferson

#197 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by jefferson »

mirsek wrote:
prog321 wrote:
staradis wrote:Koliko sam gledao rate jesu naravno puno manje ali opet bi prosječnom bosnji pojele najveći dio plate.

Nisu rate toliko strasne preko leasinga.
Prosjecne plate ne voze nova auta.
Bas preko lizinga ubija rata.
Zbog obaveznog učešća i obaveznog kaska tokom trajanja lizinga.
Ja koliko znam kasko je obavezan i kada uzmes na kredu auto.
madner

#198 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Jeste za namjenski auto kredit, nije za nenamjenski.

Koji kreten u banci je smislio da bude skuplji auto kredit od nenamjenskog :roll:
jefferson

#199 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by jefferson »

madner wrote:Jeste za namjenski auto kredit, nije za nenamjenski.

Koji kreten u banci je smislio da bude skuplji auto kredit od nenamjenskog :roll:
To da ako je ne namjenski.
Eh sad, nase banke.
mirsek

#200 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mirsek »

prog321 wrote:
rekla-kazala wrote: I kakve veze ima inflacija sa BDP-om od 13.000 $ ?
Inflacija znači rast cijena, troškova života.
Prosječna plata u Brazilu je 620 eura.
Nisi odgovorio na pitanje,... zašto je došlo do pada prodaje automobila u BiH sa 16.790 na 5.087.
Doslo je do pada jer je ukinut porez na uvoz koristenih auta iz Evrope.

Nego se mi vratimo na Brazil. Interesantnije je.
Vazno je da razumijes neke stvari (kad se vec kachish sa mnom :D )
GDP je varljiva sorta. U BiH se ne zna koliko imamo stanovnika. Na zadnjem popisu su se brojali oni Hercegovci koji zive stalno u Zagrebu. Brojali su se oni Srbi koji imaju prebivaliste u Beogradu i brojali oni Bosnjaci koja im je stalna adresa u Malmou i Kopenhagenu.
Tako je ispalo da imamo vise stanovnika nego sto je stvaran broj. Zbog toga je nas GDP manji cak i od Makedonskog. :lol:
Zato kazem uvijek pazi sta ti GDP govori. Stvarna slika stanja govore plate i inflacija. I faktori kao izvoz i uvoz.

U Brazilu je prosjecna plata 620 dolara.Ne Eura. Bruto. Ali je velika disproporcija plata. Obican radnik zaradjuje manje od 100 dolara mjesecno. A to kod nas nigdje nema.
Image
Najvazniji parametar ako gledas pojedinacno po osobi je po meni PPP.
Tako znas kako ljudi zive sa svojim platama u toj zemlji tj. koliko mogu kupiti stvari u svojoj zemlji za svoje plate.
Ostalo je vise o jacini ekonomije globalno pojedinih drzava, regija itd.
Imas i desetine indexa al evo ova tvoja posljednja recenica ti je primjer GINI indexa koja govori i disproporciji plata medju stanovnistvom.
Post Reply