Kupovina zlata na veliko.

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Tuzla111

#1 Kupovina zlata na veliko.

Post by Tuzla111 »

Pozdrav,
Da li se moze u centralnoj banci kupiti zlato po trzisnoj cijeni. Recimo da se radi o 500 grama a mozda i vise? Ili negdje dugo u BiH?
Da li se placa porez na takvo nesto? Koliko znam ne bi trebao.
Da li se moze iznjeti iz Bosne recimo 1kg zlata a da se ne placaju nikakvi porezi i gluposti?
Hvala mnogo na odgovorima.
teletrader

#2 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by teletrader »

vrlo interesantna pitanja pa evo i odgovora:

1.U CBBiH (a mislim ni u jednoj drugoh centralnoj Banci svijeta) se ne moze kupiti zlato ni u kojoj formi , i ono malo zlata kojima pokrivaju uskoro bezvrijedni papirni novac, ljubomorno cuvaju i polako podizu zlatne rezerve ..

2. Na kupovinu zlata u formi poluga, dukata i sl. se ne placa PDV

3. Na zlato se gleda kao na novac.. 1kg zlata vrijedi oko 35 000€.. naravno niko te ne sprjecava da je stavis u dzep i predjes granicu ali bi morao dokazivati porijeklo imovine.. a to je malo teze sa 1kg zlata u komadu :mrgreen:
Tuzla111

#3 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by Tuzla111 »

teletrader wrote:vrlo interesantna pitanja pa evo i odgovora:

1.U CBBiH (a mislim ni u jednoj drugoh centralnoj Banci svijeta) se ne moze kupiti zlato ni u kojoj formi , i ono malo zlata kojima pokrivaju uskoro bezvrijedni papirni novac, ljubomorno cuvaju i polako podizu zlatne rezerve ..

2. Na kupovinu zlata u formi poluga, dukata i sl. se ne placa PDV

3. Na zlato se gleda kao na novac.. 1kg zlata vrijedi oko 35 000€.. naravno niko te ne sprjecava da je stavis u dzep i predjes granicu ali bi morao dokazivati porijeklo imovine.. a to je malo teze sa 1kg zlata u komadu :mrgreen:
Koje sranje da se ne moze u centralno banci kupiti zlato. Da li bi mogao u Turskoj ili Hrvatskoj kupiti zlato? Zar ne bi dovoljan dokaz bila faktura koju bi dobio? A tu fakturu bi dokazao sa fakturom od recimo prodaje stana? Ciju bi kupovinu dokazao dugogodisnjim platama?
Da li se takve poluge zlata recimo priznaju na zapadu u USA, Canadi ili Njemackoj recimo?
Hvala na odgovorima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by _BataZiv_0809 »

Tuzla ti ozbiljan investitor. Kupujes stanove u Bosmalu i Sarajevo Toweru, jahte i brodice, sad tozla.... :izet:
drndalo

#5 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by drndalo »

Tozla za Tuzla...
triconja

#6 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by triconja »

20 deka kafe se nosi na sijelo a kupuje se tozla na veliko :izet:
Tuzla111

#7 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by Tuzla111 »

_BataZiv_0809 wrote:Tuzla ti ozbiljan investitor. Kupujes stanove u Bosmalu i Sarajevo Toweru, jahte i brodice, sad tozla.... :izet:
Za Bosmal su me sjebali Budnjo i SDA a SA-T se gradi sporije od autoputa.
victom

#8 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by victom »

pa nije ti centralna banka zlatara.
Centralna banka je dužna samo stranu valutu pretvoriti u KM i obratno. I to samo za banke , a ne za fizička lica.
Zlato možes kupiti bili gdje , ali kako sam ja vidio taj biznis ovdje ne ide, jer naš maksimalni domet je prsten od 100 KM.
Grđani nemaju love ili interesa u zlatu, da bi taj biznis opstao.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:45, edited 2 times in total.
Edin H.

#9 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by Edin H. »

Zasto ne kupujes zlatne poluge od ovih sto su ih odradili negdje? :wink:
insomnia78

#10 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by insomnia78 »

Image
Tuzla111

#11 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by Tuzla111 »

Gotovo je, zajebaste i ovu temu.

U svakoj drzavi se zlato moze kupiti u centralnoj banci osim kod nas.
Inace kod nas je sve stalo prije 40 godina, nikakve modernizacije nema. :-)
Tuzla111

#12 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by Tuzla111 »

Edin H. wrote:Zasto ne kupujes zlatne poluge od ovih sto su ih odradili negdje? :wink:
Zato sto ja ne radim prljave poslove vec mi treba pokrice za sve. Nevjerujem da je neko mogu tek tako odraditi zlatnu polugu,
ado_sar

#13 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by ado_sar »

Tuzla111 wrote:Gotovo je, zajebaste i ovu temu.

O cemu to ti? Kupovina zlata u banci nije nikakvo pravilo niti se banke uopste time bave. Ako slucajno imaju, prodace ti, ali u pravilu nemaju. Imas internet, istrazi malo.
Tuzla111

#14 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by Tuzla111 »

ado_sar wrote:

O cemu to ti? Kupovina zlata u banci nije nikakvo pravilo niti se banke uopste time bave. Ako slucajno imaju, prodace ti, ali u pravilu nemaju. Imas internet, istrazi malo.
O cemu ti? Cuj ako slucajno imaju prodace ti. Ti mora da si nesto jako pusio. Cuj ako imaju prodace ti. Mozda da ti poslusas svoj savjet i vidis kako centralne banke u svakoj drzati prodaju zlato. Najgore kad na ovom forumu pocnu pametovati likovi kojim je domet kafic na uglu ulice, nisu iz carsije izasli a kamo srece da znaju sta se u svijetu radi. Ja kad sam god nesto pokusao u Bosni uraditi sistem je star 40 godina.
Ljudi u Kini naprave cijeli grad velicine SA za 2 godine a kod se nadjebavaju oko 5 kuca na nekom brdu.
Last edited by Tuzla111 on 31/07/2017 07:50, edited 2 times in total.
ado_sar

#15 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by ado_sar »

Tuzla111 wrote: O cemu ti? Cuj ako slucajno imaju prodace ti. Ti mora da si nesto jako pusio. Cuj ako imaju prodace ti. Mozda da ti poslusas svoj savjet i vidis kako centralne banke u svakoj drzati prodaju zlato.
imas internet, prosurfaj.
spreca

#16 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by spreca »

Mozes ti kupiti zlato...ali ga nemozes dobiti i ponijeti kuci(kao fiz lice..bar ovdje)....ovdje Cent. Banka a mislim ni druge banke u svijetu nerade sa fizickim licima osim komercijalnih banaka...ovdje mozes kupiti zlatne poluge ali ih nemozes odnijeti....ostaju u banci a to ti dodje kao neki vid stednje i mozes ih posle prodati samo banci.....CB je riznica drzavnih rezervi i neradi sa fizickim licima
Ci-Nick

#17 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by Ci-Nick »

Tuzla111 wrote:
Edin H. wrote:Zasto ne kupujes zlatne poluge od ovih sto su ih odradili negdje? :wink:
Zato sto ja ne radim prljave poslove vec mi treba pokrice za sve. Nevjerujem da je neko mogu tek tako odraditi zlatnu polugu,
http://www.manager-magazin.de/finanzen/ ... 40999.html
Evo ga zlatnik od 100 kg ukraden iz muzeja u Berlinu.
A sad ozbiljno,.. nije problem kupiti zlato, imaš automate već od Slovenije pa nadalje.
Image
Može se kupiti i u kovanicama, dukatima.
Prijaviš na granici, platiš carinu i porez i sve regularno ali šta ćeš s njim kad ti lova zatreba.
Sjetih se situacije iz augusta ili septembra 1992. godine kad me stariji čovjek nedaleko od pijace u Zenici zaustavio.
U jednoj ruci lična karta kao dokaz da je izbjeglica a u drugoj burma.
Tražio je za nju deset maraka,.. dadoh mu 5 a da je ne prodaje,.. ali bojim se da je dan ili dva kasnije prodao. :sad:
teletrader

#18 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by teletrader »

Posto znam malo vise o kupoprodaji fizickog zlata da ponovim par cinjenica, a ukoliko neko zna bolje , neka me ispravi:

Koliko mi je poznato, niti jedna CB niti jedne zemlje na svijetu se ne bavi prodajom zlata ( u vidu poluga, dukata i sl.) privatnim licima.Kada bi to radile, znacilo bi da valuta te drzave ima zlatno pokrice, a to nije slucaj ni sa jednom valutom na svijetu.
Prodajom zlatnih novcica i poluga (u razlictim apoenima) se u Svicarskoj i Austriji (a koliko sam cuo i u Njemackoj) bave odredjene komercijalne banke (ne sve).. Kod njih je problem sto imaju malo veci spread (t.j razliku izmedju kupovnog i prodajnom kursa, zna nekad biti veca i od 5%).
Povoljniji od banaka su specijalizirane radnje koje se iskljucivo bave kupoprodajom zlata i srebra. Kod njih su manje razlike izmedju kupovne i prodajne cijene (te radnje vecinom i zive od te razlike) i po meni najbolji izbor za one koji zele pretvoriti papirne pare u metal.

Sad jos malo o kupoprodaji zlata.. Najveca cijena se dobiva za zlato koje imamo u nekoj standardizovanoj formi (poluge. dukati i sl.) i koje su izdate
od strane nekog instituta ovlastenog za kovanje novca.( U Svicarskoj "Aureus", u Austriji je "Münze Österreich")
Zlato u vidu nakita prvo nije cisto i otkupljuje se kao lomljeno zlato, tako da IMHO nije pogodno ni za kakvu vrstu investicije.

Pored investiranja u fizicko zlato, postoje i vrijednosni papiri u vidu certifikata, sa kojima je moguce kupiti odredjenu kolicinu zlata bez potrebe da se ista i fizicki posjeduje.. medjutim u tom slucaju vlasnik certifikata nosi rizik emitenta , tako da teoretski moze ostati bez investicije..
Zlato u vidu standardiziranih poluga/dukata je u ocima carine i porezne uprave kao gotov novac.Sto znaci da ako u dzepu nosite polugu od 1 kg ,isto je kao da nosite 34 000€ u cashu i u tom slucaju vaze sve mjere koje se primjenjuju kod gotovog novca (duznost prijave iznosa koje su vece od 10 000€ prilikom prelaska i unutrasnjih granica EU-a).. Ukoliko je neko zaista toliko imucan da posjeduje zlata u polugama u tezini od 1kg , moze je bez problema u nekoj od komercijlanih banaka zamijeniti za papirni novac, medjutim banke su duzne prijaviti svaku transakciju koja prelazi 15 000€ , tako da ce biti duzan dati licne podatke.
Ci-Nick

#19 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by Ci-Nick »

Evo gledam carinsku tarifu BiH, monetarno zlato 7108.20 carina 0%, ne znam za PDV.
U Hrvatskoj se do ulaska u EU plaćalo 5% carine, 30% poreza na luksuz i 23% PDV-a.
Sad je 0%. Nema ni poreza ni PDV-a.
Edin H.

#20 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by Edin H. »

Ci-Nick wrote:
Tuzla111 wrote:
http://www.manager-magazin.de/finanzen/ ... 40999.html
Evo ga zlatnik od 100 kg ukraden iz muzeja u Berlinu.
A sad ozbiljno,.. nije problem kupiti zlato, imaš automate već od Slovenije pa nadalje.
Image
Može se kupiti i u kovanicama, dukatima.
Prijaviš na granici, platiš carinu i porez i sve regularno ali šta ćeš s njim kad ti lova zatreba.
Sjetih se situacije iz augusta ili septembra 1992. godine kad me stariji čovjek nedaleko od pijace u Zenici zaustavio.
U jednoj ruci lična karta kao dokaz da je izbjeglica a u drugoj burma.
Tražio je za nju deset maraka,.. dadoh mu 5 a da je ne prodaje,.. ali bojim se da je dan ili dva kasnije prodao. :sad:
Ja bio sa komsinicom kada je na pijaci na Alipasinom prodala zlatburmu u ratu za (e sada se ne mogu sjetiti) jednu ili dvije kutije cigara.
spreca

#21 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by spreca »

teletrader wrote:Posto znam malo vise o kupoprodaji fizickog zlata da ponovim par cinjenica, a ukoliko neko zna bolje , neka me ispravi:

Koliko mi je poznato, niti jedna CB niti jedne zemlje na svijetu se ne bavi prodajom zlata ( u vidu poluga, dukata i sl.) privatnim licima.Kada bi to radile, znacilo bi da valuta te drzave ima zlatno pokrice, a to nije slucaj ni sa jednom valutom na svijetu.
Prodajom zlatnih novcica i poluga (u razlictim apoenima) se u Svicarskoj i Austriji (a koliko sam cuo i u Njemackoj) bave odredjene komercijalne banke (ne sve).. Kod njih je problem sto imaju malo veci spread (t.j razliku izmedju kupovnog i prodajnom kursa, zna nekad biti veca i od 5%).
Povoljniji od banaka su specijalizirane radnje koje se iskljucivo bave kupoprodajom zlata i srebra. Kod njih su manje razlike izmedju kupovne i prodajne cijene (te radnje vecinom i zive od te razlike) i po meni najbolji izbor za one koji zele pretvoriti papirne pare u metal.

Sad jos malo o kupoprodaji zlata.. Najveca cijena se dobiva za zlato koje imamo u nekoj standardizovanoj formi (poluge. dukati i sl.) i koje su izdate
od strane nekog instituta ovlastenog za kovanje novca.( U Svicarskoj "Aureus", u Austriji je "Münze Österreich")
Zlato u vidu nakita prvo nije cisto i otkupljuje se kao lomljeno zlato, tako da IMHO nije pogodno ni za kakvu vrstu investicije.

Pored investiranja u fizicko zlato, postoje i vrijednosni papiri u vidu certifikata, sa kojima je moguce kupiti odredjenu kolicinu zlata bez potrebe da se ista i fizicki posjeduje.. medjutim u tom slucaju vlasnik certifikata nosi rizik emitenta , tako da teoretski moze ostati bez investicije..
Zlato u vidu standardiziranih poluga/dukata je u ocima carine i porezne uprave kao gotov novac.Sto znaci da ako u dzepu nosite polugu od 1 kg ,isto je kao da nosite 34 000€ u cashu i u tom slucaju vaze sve mjere koje se primjenjuju kod gotovog novca (duznost prijave iznosa koje su vece od 10 000€ prilikom prelaska i unutrasnjih granica EU-a).. Ukoliko je neko zaista toliko imucan da posjeduje zlata u polugama u tezini od 1kg , moze je bez problema u nekoj od komercijlanih banaka zamijeniti za papirni novac, medjutim banke su duzne prijaviti svaku transakciju koja prelazi 15 000€ , tako da ce biti duzan dati licne podatke.
:thumbup:
drastic

#22 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by drastic »

ebay
victom

#23 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by victom »

drug šta ti mi možemo što situacija na terenu nije onakva kakvom bi te željeo da bude.
Tebi prahnulo da kupiš kilu zlata po tržišnoj/berzanskoj cijeni, i sad to mora tako da bude.

Ali svi su ti rekli, da centralna banka ne dila zlato sa fizičkim licima niti je dužna da dila.
Zlato možeš kupiti na berzi ili u inostranstvu.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:45, edited 4 times in total.
victom

#24 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by victom »

:sretan:
Last edited by victom on 13/02/2021 05:07, edited 1 time in total.
Thorgerson

#25 Re: Kupovina zlata na veliko.

Post by Thorgerson »

Ma na granici kilu zlata mozes prenijeti u futroli za mobitel :D

Dimenzije zlatne poluge od 1 kilograma:
8 cm duzina
4 cm sirina
1,8 cm debljina

:D

Image
Post Reply