KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
Moderator: anex
-
barby02
#26 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
Mislim da je Mircerka odlicno napisala. I moje je misljenje isto. Ja znam za azil kod neke Goge, pa evo i ovaj J. Kapetanovic se kao pokrenuo, pa se komsije zalile (ako sam dobro obavjestena) i ? Postoje neka prihvatilista koja se placaju (kao hotel za pse, do udomljenja) itd.
U slucaju da se neko nekom ili svi svima jesu zamjerili a toliko se zagovara ,sve u svrhu pomoci psima. . mora se sjesti i dogovoriti da zajednickim snagama djelujete na vlast i da se dobije i odobri ono sto imaju civilizovane zemlje. Totalno je nebitno ko ce prvi prici, reci, gdje, kada. . . . Mora postojati samo zrno dobre volje, ma ko koga i koliko i zasto ranije odbio, uvrijedio , pokrao(ako). . .vise ne znam . .
Moze li ovdje neko staviti popis azila u SA i imrovizovanih azila, smjestaja pa da se vidi s kojim se kapacitetima raspolaze. Neka svako napise ko zna ali bez vec rasporedjenih pasa po kucama, kojih je i vise nego po smjestajima. To je posebna tema za sabiranje i njih.
U slucaju da se neko nekom ili svi svima jesu zamjerili a toliko se zagovara ,sve u svrhu pomoci psima. . mora se sjesti i dogovoriti da zajednickim snagama djelujete na vlast i da se dobije i odobri ono sto imaju civilizovane zemlje. Totalno je nebitno ko ce prvi prici, reci, gdje, kada. . . . Mora postojati samo zrno dobre volje, ma ko koga i koliko i zasto ranije odbio, uvrijedio , pokrao(ako). . .vise ne znam . .
Moze li ovdje neko staviti popis azila u SA i imrovizovanih azila, smjestaja pa da se vidi s kojim se kapacitetima raspolaze. Neka svako napise ko zna ali bez vec rasporedjenih pasa po kucama, kojih je i vise nego po smjestajima. To je posebna tema za sabiranje i njih.
-
VeljaPas
#27 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
da, tako bi bilo bolje, ali nije iz razloga koje znaju bolje upuceni.barby02 wrote:Mislim da je Mircerka odlicno napisala. I moje je misljenje isto. Ja znam za azil kod neke Goge, pa evo i ovaj J. Kapetanovic se kao pokrenuo, pa se komsije zalile (ako sam dobro obavjestena) i ? Postoje neka prihvatilista koja se placaju (kao hotel za pse, do udomljenja) itd.
SOS je prosle godine uz podrsku WSPA organizirao sastanak svih poznatih mu organizacija u BiH. mnogi su dosli ali iz SA niko, a postojale su jos dvije organizacije,bar na papiru. jedna od njih nas je dan prije pocetka sesije obavijestila da vise ne postoji. u redu, ne moramo biti formalisti, neka dodje svako dobronamjeran,ali nije niko dosao.
i bilo je razgovora da se napravi mreza zastitarskih organizacija, ne samo u BiH nego u citavom regionu, zasto ne.
no, razmisljanja o mrezi udruzenja su se dijametralno razlikovala. vecina bi da udju u mrezu i da iz nje crpe eventualnu korist, umjesto (tako ja razmisljam al ne moram biti u pravu) ) da clanice ulazu u nju kako bi mreza postala mocna i vrijedna respekta koji bi oponenti morali postivati.
tek dostizanjem takvoga nivoa, pojedine, a nejake clanice, mogu ocekivati svaku vrstu pomoci od osnovane mreze.
u civiliziranim zemljama postoje stotine i stotine zastitarskih organizacija i mnoge djeluju na razlicite nacine. neke su u manjim ili vecim mrezama, a neke djeluju samostalno ovisno o tomu ko ih je i iz kojih razloga osnovao.
no, za razliku od BiH kod njih su stvari postavljene redom kakav treba i da bude.
tamo se o zivotinjama kao znacajnim resursima svake drzave, prvo brine drzava stiteci ih Ustavom i Zakonima.
zastitari su na dnu te piramide, djeluju kao korektori gresaka drzavnog aparata, uocavaju ih i predlazu rjesenja. tek ono sto drzava ne moze zbrinuti zbrinjavaju zastitari.
kod nas je obratan slijed ili tog piramidalnog sistema odgovornosti uopce nema.
ako je SOS sa ovakvim nacinom razmisljanja, zbog svoje misije ili mnogim neprihvatljive njegove strategije, bio smetnja, mreza se mogla, a moze i sada i bez njega napraviti.
-
ping_pong
#28 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
Ja raspolažem informacijom da su gospodi iz Udruženja SOS nekoliko puta nuđene lokacije izvan grada za smještaj i brigu napuštenih psa i lutalica.
Međutim, razvedenoj obitelji Ivanišević nije se svidjela pomisao da moraju boraviti i raditi po cijeli dan na periferiji grada, i oni insistiraju da ta lokacija bude što bliža centru, a što jeftinija (da bi se uspjela ostvariti razlika u cijeni).
Mislim da obitelj Ivanišević treba prvo da uredi svoje privatne razmirice i da onda pošteno objavi svoje namjere.
Drugo, što je dosta zanimljivo, je šta je sa psima koji iz BiH (na razne načine) pristignu u Austriju. Kolika se cijena može postići za pse koji raznim laboratorijama služe za ispitivanje svega i svačega (austrijski zakoni su izuzetno rigorozni kad se radi o evidentiranim psima lutalicama, dok naši psi u Austriju ulaze sa "legalnim" papirima i potom "nestaju" ? Za skupe novce.
Nije sunce sve što sja
Međutim, razvedenoj obitelji Ivanišević nije se svidjela pomisao da moraju boraviti i raditi po cijeli dan na periferiji grada, i oni insistiraju da ta lokacija bude što bliža centru, a što jeftinija (da bi se uspjela ostvariti razlika u cijeni).
Mislim da obitelj Ivanišević treba prvo da uredi svoje privatne razmirice i da onda pošteno objavi svoje namjere.
Drugo, što je dosta zanimljivo, je šta je sa psima koji iz BiH (na razne načine) pristignu u Austriju. Kolika se cijena može postići za pse koji raznim laboratorijama služe za ispitivanje svega i svačega (austrijski zakoni su izuzetno rigorozni kad se radi o evidentiranim psima lutalicama, dok naši psi u Austriju ulaze sa "legalnim" papirima i potom "nestaju" ? Za skupe novce.
Nije sunce sve što sja
- Jara
#29 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
ping_pong wrote:Ja raspolažem informacijom da su gospodi iz Udruženja SOS nekoliko puta nuđene lokacije izvan grada za smještaj i brigu napuštenih psa i lutalica.
Nije sunce sve što sja
Koje?gospodi iz Udruženja SOS nekoliko puta nuđene lokacije izvan grada
Kakve namjere da "pošteno objave" ?Mislim da obitelj Ivanišević treba prvo da uredi svoje privatne razmirice i da onda pošteno objavi svoje namjere.
Teorija zavjere...naši psi u Austriju ulaze sa "legalnim" papirima i potom "nestaju"
-
VeljaPas
#30 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
Obitelji Ivanisevic u Sarajevu ne treba ni pedalj zemlje za licnu upotrebu, (ni grobno mjesto cak, iako su u njemu mnogi rodjeni i sahranjeni), niti ce ga ikada imati.ping_pong wrote:Ja raspolažem informacijom da su gospodi iz Udruženja SOS nekoliko puta nuđene lokacije izvan grada za smještaj i brigu napuštenih psa i lutalica.
Nije sunce sve što sja
Mozda joj je greska sto je ostala poslije rata u Sarajevu i upustila se u rizik da dozivljava to sto dozivljava, umjesto da se brcka (a bome u svom i na svom i zaradjuje) na Jadranskom moru kao sto ovog ljeta vecina sarajlija i radi.
Ni jednog trena zbog toga ne zalim, opet bh to ucinio iz razloga koje samo ja znam, a koji se nikoga ne ticu.
Sada prvi put saznajem da je nesto nudjeno a da nismo htjeli prihvatit.
Znam sta je uslo u Regulacioni plan razvoja kantona Sarajevo do 2015 i proslo svu potrebnu proceduru i ko je sprijecio (a i dalje sprjecava) da se to realizira.

Ko izvozi pse u Austriju trebas se bolje raspitati (na jednom postu pominjem se i oko nekog miniranog terena a na fotkama na portalu BBCa su ljudi, meni ni nalik).
SOS udomljava pse u Njemackoj uz pomoc Helfer ohne Grenzen iz Heidelberga, pa ce tako i sutra, 13. avgusta na put krenuti amputirac Dobrica, kojeg od februara cuvaju Enes i Dunja.
Last edited by VeljaPas on 12/08/2008 13:33, edited 1 time in total.
- Amazonka27
#31 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
ja sam pomenula minirani teren ali ne u losem konketstu, nego da su vam oduzeli donaciju prije nego sto ste je dobili
-
VeljaPas
#32 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
[quote="Amazonka27"]ja sam pomenula minirani teren ali ne u losem konketstu, nego da su vam oduzeli donaciju prije nego sto ste je dobili[/quote
http://www.bbc.co.uk/nature/programmes/ ... jevo.shtml
http://www.bbc.co.uk/nature/programmes/ ... jevo.shtml
-
arcibalad2
#33 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
barby02 wrote:Mislim da je Mircerka odlicno napisala. I moje je misljenje isto. Ja znam za azil kod neke Goge, pa evo i ovaj J. Kapetanovic se kao pokrenuo, pa se komsije zalile (ako sam dobro obavjestena) i ? Postoje neka prihvatilista koja se placaju (kao hotel za pse, do udomljenja) itd.
Ovo je odlicna tema. Prije par dana sam zvala SOS da mi pomogno oko udomljavanja par psica koji su bili na Mojmilu. Javio se gospodin koji je rekao da nemaju mjesta, jer su puni ali ono sto me je najvise naljutio je to da mi nije dao ni prijedlog gdje mogu pokusat. Rekao je ima nesto iznad kasarne Jajce. Sta je to, vjerovatno zna i broj telefona ili barem adresu da znam sam otic jer mi se srce cijepa kad vidim jadne zivotinje prepustene same sebi. Kaze svi zovu njega, da sam danas osma..... dragi gospodine, sigurno ste znali gdje je to, ko je kontakt osoba pa vjerovatno i telefon. Ako se bavite ovim cime se bavite necete me ubijediti da neznate adrese drugih nazovimo jih azila za pse. Jel u pitanju nesto drugo, neka zamjerka sa ostalima to me ne interesuje.
Intersuju me azili za pse, pa makar platio da jih smjeste i sklone sa ulice.
- alica.k
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#36 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
Ne smijem ni pitat vise, je li to dobro ili loseVelja wrote:
- Pasiflora
#37 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
To bi trebalo da je jaaaaaaaaaaaaaaaaaaako dobro
Velja...????????????
Velja...????????????
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#38 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
ma znam i ja da bi trebalo bit, al ja im vise nista ne vjerujem, zato pitam Veljusitno wrote:To bi trebalo da je jaaaaaaaaaaaaaaaaaaako dobro![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Velja...????????????
Ako je sve ovako kako pise, onda moram reci DOBRO STE SE VISE SJETILI BA!
- Banksy
#39 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
3000 - 5000 je malo, ali bolje je i ovo nego ništa. 
- Pasiflora
#40 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
Naravno. Izvini, ja sam ovo malo nespretno napisala. Upitnici iza Velje su trebali znaciti:mIRCerka wrote:ma znam i ja da bi trebalo bit, al ja im vise nista ne vjerujem, zato pitam Veljusitno wrote:To bi trebalo da je jaaaaaaaaaaaaaaaaaaako dobro![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Velja...????????????
"Je li tako da je ovo jaaaaaaaaaaaako dobro"
-
VeljaPas
#41 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
Da, tako je kako pise.mIRCerka wrote:ma znam i ja da bi trebalo bit, al ja im vise nista ne vjerujem, zato pitam Veljusitno wrote:To bi trebalo da je jaaaaaaaaaaaaaaaaaaako dobro![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Velja...????????????
U mnogo cemu ima naznaka da se stvari mijenjaju.
Prije nekoliko dana imali smo razgovor (na njihov poziv) na mjestu sa kojeg se umnogome moze uticati na rjesenje ovog problema. Novi covjek na toj funkciji je bio iskren i priznao da problem postoji, da treba nasu pomoc za njegovo rjesavanje, a da ce on biti kooperativan koliko mu funkcija dozvoljava. Opremili smo ga za njega najnuznijim informacijama i vidjet cemo kako ce se stvari razvijati.
-
csejla
#42 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
Ima li ikakvih novosti vezano za kupovina azila?
-
saim_adka
#43 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
.
Last edited by saim_adka on 23/01/2017 09:01, edited 1 time in total.
-
Cober
#44 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
saim_adka wrote:kad se dodje do zemlje za azil
i kad budete trazili urbanisticku saglasnost za izgradnju azila
onda cete morati i neki projekat dostaviti
znaci nema dozvole bez glavnog projekta
za projekat su potrebni arhitekti, gradjevinci, elektricari...itd....
eto, od mene imate statiku
OK, hvala.
Ako si pratio neke stare postove na tu temu vidio si da smo imali lokaciju od cca 19.600m2, usvojen RP sa ucrtanim azilom na Betaniji, odluku Gradskog vijeća, pravosnažnu urbanističku saglasnost, odličan idejni projekat po uzoru na bečki azil, sa svim sadržajima od operacionih sala, preko edukacionog centra do adekvatnog i uslovnog smještaja sa dosta otvorenog zelenog i uređenog prostora ali da su neki interesni lobiji poradili na tome da se to promijeni i došlo je do izmjene RP Zetra. U svakom slučaju hvala, idejni projekat koji sada imamo je rađen za neku drugu lokaciju, tec ukoliko si voljan već sada nam se možeš pridružiti u obilasku i nalaženju adekvatne lokacije na osnovu koje ćemo raditi projekat. Velja i ja konstantno obilazimo dosta lokacija o okolini Sarajeva i okolnim mjestima, ali do sada nismo našli adekvatnu, znači u saglasnosti sa neophodnim urbanističkim uslovima, površinom, potrebnom infrastrukturom i naravno presudno cijenom. Ono što je finansijski prihvatljivo je uglavnom neupotrebljivo za tu namjenu, na terenim sa prevelikim nagibom, preblizu stambenih objekata, plavno, vodozaštitne zone, kllizišta, nepristupačno i šta sve ne. Ja sam po profesiji takođe stručan u tom poslu ali ako si voljan da učestvujemo u obilasku lokacija koje se nude javi se pomoć je dobro došla.
Pozdrav, Cober.
-
misteriosa
#45 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
Jeste pričali sa načelnicima nekih općina, tipa Hadžići? Tamo ima puno prostora, zelenog, nenaseljenog, moglo bi se vala nešto naći za azil. Sve je do toga koliko ste daleko spremni ići i sa kim sve pričati.
-
Cober
#46 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
Naravno da smo spremni i da idemo do kraja. I pričali smo i sa mnogim drugim općinama i obilazili i Pazarić i Tarčin i šta sve ne. Već godinama. Znači, nije sve do toga koliko smo mi spremni ići i sa kim smo sve sve mi spremni pričati. Sa svima i do kraja kao i do sada. Ono što je sigurno je da ćemo uspjeti u tome i da nećemo odustati. Azil će se napraviti, Zakon će se donijeti, pa i sprovoditi. Jednoga dana ću, kada prođem nekim dijelom BiH, moći pokazati prstom na neko mjesto i sjećati se kako je nekada bilo nevjerovatno i pomisliti da ćemo uspjeti u svemu tome. Vrijeme od više od deset godina koliko je dosada prošlo u toj borbi kao i sljedećih deset će brzo proći, a tada će biti normalno ovo sve što nam danas samo izgleda kao san ili nevjerovatno.misteriosa wrote:Jeste pričali sa načelnicima nekih općina, tipa Hadžići? Tamo ima puno prostora, zelenog, nenaseljenog, moglo bi se vala nešto naći za azil. Sve je do toga koliko ste daleko spremni ići i sa kim sve pričati.
Jer, i najduži put ima prvi korak, a mi smo davno počeli.
Pozdrav, Cober
- Compact
-
Cober
- phil manzanera
#49 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
Ne znam gotovo nista o SOS-u ili o udomljavanju zivotinja, ali citam forum Sarajevo-x, pa i ovaj dio foruma. Prosto mi se gade ljudi tipa ovih pod pseudonimom ping_pong ili arcibald2, koji na samo nama bosanski svojstven nacin zele da obezvrijede sve sto je neko drugi postigao. Samo slijep covjek ne vidi da je Velja entuzijasta kakvog nema na daleko, a vjerujte mi da nam je vise Velja i Cobera, svima bi nam zivot bio laksi i ne bismo se plasili za svoju buducnost i buducnost svoje djece.
Ja ovo pisem iz tople sobe, okupan sam i namirisan, tipkam po kompjuteri i zaje*ajem se, dok Veljo, htio to i ne, ima stalni vonj (da ne kazem smrad) na pse lutalice. I kad udje u tramvaj ljudi ga poprijeko gledaju. Da li on to radi iz obijesti (ne mislim na ulazak u tramvaj, nego na rad sa psima)? Ne, jer to voli i jer se je tome posvetio. Nemojmo po tome pljuvati nego dajmo mu zlatnu medalju.
Ovaj nakav archibald2 kaze da mu nije zelio udomiti psa? Pa vjerujem da je tako, pa ni SOS ni Velja nemaju neogranicene kapacitete i bas zbog toga i TRAZE da se kapaciteti povecaju da bi mogli prihvatiti veci broj pasa.
Sto se tice hipoteticki postavljene zloupotrebe novca, to je lako rijesiti: nazovi kriminalisticku policiju i neka oni to rjesavaju, to je niihov posao, za to su placeni i skolovani. Ako imas sta za prijaviti. Ako nemas, zacepi.ba i pusti volontere da rade ovaj svoj humani posao. I pomozi.ba !
Ja ovo pisem iz tople sobe, okupan sam i namirisan, tipkam po kompjuteri i zaje*ajem se, dok Veljo, htio to i ne, ima stalni vonj (da ne kazem smrad) na pse lutalice. I kad udje u tramvaj ljudi ga poprijeko gledaju. Da li on to radi iz obijesti (ne mislim na ulazak u tramvaj, nego na rad sa psima)? Ne, jer to voli i jer se je tome posvetio. Nemojmo po tome pljuvati nego dajmo mu zlatnu medalju.
Ovaj nakav archibald2 kaze da mu nije zelio udomiti psa? Pa vjerujem da je tako, pa ni SOS ni Velja nemaju neogranicene kapacitete i bas zbog toga i TRAZE da se kapaciteti povecaju da bi mogli prihvatiti veci broj pasa.
Sto se tice hipoteticki postavljene zloupotrebe novca, to je lako rijesiti: nazovi kriminalisticku policiju i neka oni to rjesavaju, to je niihov posao, za to su placeni i skolovani. Ako imas sta za prijaviti. Ako nemas, zacepi.ba i pusti volontere da rade ovaj svoj humani posao. I pomozi.ba !
-
Dekiba
#50 Re: KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA SOS AZIL
Slusaj ping pong , prestani srati o teoriji zavjera, i glupostima koje nemaju veza sa udruzenjem. Ako si ( mada sumnjam) ljubitelj zivotinja , prihvati neku zivotinju privremeno do trajnog udomljenja, pa se tu pokazi , nemoj pojuvati po SOS-u , jedinoj istinkoj organizaciji koja stiti zivotinje.ping_pong wrote:Ja raspolažem informacijom da su gospodi iz Udruženja SOS nekoliko puta nuđene lokacije izvan grada za smještaj i brigu napuštenih psa i lutalica.
Nije sunce sve što sja
Za ostale koje misli da da SOS los, neka posjete udruzenje i vide u koijm se uslovima radi .
I znas sta ping pong , koji urac dajes sebi za pravo , da iz tople fotelje rapravljes o zastiti zivotinje , a nisi u stanju ni goluba da nahranis.