Pozdrav raja,
evo imam u planu da kupim nesto malo zemljista u blizini Ramskog jezera, sada me zanima koja je tu sve procedura, sta mi treba od papira, na sto posebno da obratim paznju, ako je neko imao iskustva sa kupovinom zemljista ako mu nije tesko da mi onako opise sta trebam raditi da se ne bi negdje u tom citavom procesu "zavalio"...
Inace zena od koje bi kupio kaze da je zemljiste 1/1 i da prodaje po kvadradu (zavisno koliko mi treba), ja bi uzeo mozda nekih 200 kvadrata
Kupovina zemljista
Moderator: _BataZiv_0809
- muminovic
#2 Re: Kupovina zemljista
Obrati se notaru, notar je jedini nadlezan, i objasnit ce ti sta mu je sve potrebno za kupoprodaju nekretnine.
Notar odgovara cjelokupnom imovinom, u slucaju da ti imas eventualne probleme oko neregularnosti.
Notar odgovara cjelokupnom imovinom, u slucaju da ti imas eventualne probleme oko neregularnosti.
-
Puf
#3 Re: Kupovina zemljista
muminovic wrote:Obrati se notaru, notar je jedini nadlezan, i objasnit ce ti sta mu je sve potrebno za kupoprodaju nekretnine.
Ma ja, ali ne bacaju mi se pare na notara ako mi neko moze napisati svoje iskustvo ovde, znaci i zemljiste spada pod tu kategoriju nekretnine (kao stan, kuca itd...)
PS
a notaru cu ici kada dodje vrijeme za to
-
dek
#4 Re: Kupovina zemljista
Notara kontaktiraj čisto informacije radi da te uputi šta ti treba.
U svakom slučaju mislim da ti treba ZK izvadak (vadi se na Sudu) i posjedovni list i kopija katastarskog plana (vadi se u Općini).
Bitno je da znaš broj parcele a ako nećeš cijelu kupovati, mislim da treba uraditi ''cijepanje'' parcele (zahtjev podnosiš u Općini).
Al opet kažem pitaj notara da ne hodaš uprazno
U svakom slučaju mislim da ti treba ZK izvadak (vadi se na Sudu) i posjedovni list i kopija katastarskog plana (vadi se u Općini).
Bitno je da znaš broj parcele a ako nećeš cijelu kupovati, mislim da treba uraditi ''cijepanje'' parcele (zahtjev podnosiš u Općini).
Al opet kažem pitaj notara da ne hodaš uprazno
- muminovic
#5 Re: Kupovina zemljista
Notar ce ti dati savjet besplatno sta mu je potrebno od dokumentacije.aldinmah wrote:muminovic wrote:Obrati se notaru, notar je jedini nadlezan, i objasnit ce ti sta mu je sve potrebno za kupoprodaju nekretnine.
Ma ja, ali ne bacaju mi se pare na notara ako mi neko moze napisati svoje iskustvo ovde, znaci i zemljiste spada pod tu kategoriju nekretnine (kao stan, kuca itd...)
PS
Dakle neces "bacat" pare.
A ugovor ces svakako morati platiti notaru po notarskoj tarifi.
-
Puf
#6 Re: Kupovina zemljista
Eh super, ja sam mislio da se i te konsultacije odnosno informacije placaju, ali dobro je pa je besplatnomuminovic wrote:Notar ce ti dati savjet besplatno sta mu je potrebno od dokumentacije.aldinmah wrote:muminovic wrote:Obrati se notaru, notar je jedini nadlezan, i objasnit ce ti sta mu je sve potrebno za kupoprodaju nekretnine.
PS
Dakle neces "bacat" pare.
A ugovor ces svakako morati platiti notaru po notarskoj tarifi.