Kupovina zemljišta - pravni spor

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
_Reds_

#1 Kupovina zemljišta - pravni spor

Post by _Reds_ »

Naime zemljište koje namjeravam kupiti je naizgled cisto u papirima.

U sudu(grunut) je na istog čovjeka kao u katastru 1/1.

Ali sam čuo od komšija da postoji neki spor, međutim u ZK nema nikakve zvijezdice.

Kontaktirao sam čovjeka od koga je sadašnji vlasnik kupio zemlju, i on tvrdi da je njegov potpis na ugovoru falsificiran.

Ugovor je ovjeren kod uglednog sarajevskog notara.

Da li u slučaju da ja kupim tu zemlju, i da ovaj prethodni vlasnik pokrene spor, odgovornost prelazi na notara, jer bi on trebao biti garant tog uvogora?
Miki123

#2 Re: Kupovina zemljišta - pravni spor

Post by Miki123 »

Pa šta čeka taj raniji vlasnik kojem je navodno potpis falsifikovan? Da li osporava ugovor? Je li predao tužbu na sud, podnio krivične prijave?

Ukoliko nije, nije čist ni sekunde nego će biti malo mu para. Takve stvari novinari obožavaju, već bi ti čitao o tome u avazu da ima i zrno istine.

Ukoliko se odlučiš kupiti otiđi kod istog notara što je radio i 1 ugovor i sve mu ispričaj.
muminovic

#3 Re: Kupovina zemljišta - pravni spor

Post by muminovic »

_Reds_ wrote:Naime zemljište koje namjeravam kupiti je naizgled cisto u papirima.

U sudu(grunut) je na istog čovjeka kao u katastru 1/1.

Ali sam čuo od komšija da postoji neki spor, međutim u ZK nema nikakve zvijezdice.

Kontaktirao sam čovjeka od koga je sadašnji vlasnik kupio zemlju, i on tvrdi da je njegov potpis na ugovoru falsificiran.

Ugovor je ovjeren kod uglednog sarajevskog notara.

Da li u slučaju da ja kupim tu zemlju, i da ovaj prethodni vlasnik pokrene spor, odgovornost prelazi na notara, jer bi on trebao biti garant tog uvogora?
Notar odgovara cjelokupnom svojom imovinom, tako da uvijek imas mogucnost da ga tuzis ako nesto nije regularno - mnogi su do sada dobili pravosnazne sudske presude protiv notara, od notara Kovačević iz Tuzle (preko 100.000,00 KM), do notara iz Zenice, Notar iz Bihaca i drugi.

Sto se tice potpisa, tu imas svakako grafolosko vjestacenje, ali se naravno mora pokrenuti sudski postupak - komsija neka pokrene sudski postupak, ako vec nije.
_Reds_

#4 Re: Kupovina zemljišta - pravni spor

Post by _Reds_ »

Prijasnji vlasnik je trenutno u inostranstvu i kaze da ce on uskoro da pokrene tuzbu i postupak.

Dakle ukoliko je taj potpis na ugovoru krivotvoren, odgovoran je notar ??

Ovaj je na osnovu tog ugovora sve uredno preveo u katastru i u sudu.
muminovic

#5 Re: Kupovina zemljišta - pravni spor

Post by muminovic »

_Reds_ wrote:Prijasnji vlasnik je trenutno u inostranstvu i kaze da ce on uskoro da pokrene tuzbu i postupak.

Dakle ukoliko je taj potpis na ugovoru krivotvoren, odgovoran je notar ??

Ovaj je na osnovu tog ugovora sve uredno preveo u katastru i u sudu.
Tako je, notar je odgovoran cjelokupnom imovinom, neka ga tuzi.

Notar je duzan da utvrdi identitet stranaka koji su izvrsili potpis ispred njega.

Nacin na koji je izvrsio provjeru identiteta je unesen u kupoprodajni ugovor.
Post Reply