Kupovina tune...

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
mr.gugl

#1 Kupovina tune...

Post by mr.gugl »

pozdrav,

ne znam gdje da postavim temu, pa sam shvatio da trebate napraviti novi pod forum "ishrana" ili tako nesto. :-) :D
jucer gledam na tv-u emisiju u kojoj kuhar koristi svijezu tunu, pa me zanima da li neko od vas zna gdje kupiti to meso? nisam detaljno pretrazivao markete, medjutim mozda je bolje pitati vas nego lutati okolo.

ZZZZZOP! :)

P.S. jel' neko ima preporuku koju konzerviranu tunu kupiti? osim rio mare koja je bezobrazno skupa.
sa obzirom na...

#2 Re: Kupovina tune...

Post by sa obzirom na... »

I ja sam isto trazio po nasim marketima smrznute tune ali nisam nasao (posto sam ogroman ljubitelj, mislim da mi je najdraze meso)
Takodje imam istu dilemu kao ti, nakon sto sam godinama u sebe natrpao desetine kila konzervirane tune, nasao sam podatak da je sva ta tuna zbog oneciscenosti mora zagadjena zivom, i zato nije preporucljivo pretjerano konzumirati je (a sto sam radio)jer se sva ta ziva talozi u organizmu, ne izlucuje se.
Pocnem koristiti Eva tunjevinu, kontam da je iz jadrana cista, kad slucajno procitam na konzervi da je iz Tajlanda (ono pune tamo u Evine konzerve, slicno ko sto Birini proizvodi vidjeli Bihaca nisu)
Da li neko zna da li postoji neka vrsta u prodaji za koju se garantuje da nije oneciscena zivom ?
vratnik

#3 Re: Kupovina tune...

Post by vratnik »

Pod uslovom da pisete iz Sarajeva: Tunjevine ima u ribarnici pored Markala, mislim da svakog petka dobijaju robu. Tuna je iz jadrana. Ako nema, pitajte ljude kad ce biti.
Pozdrav
callmethebreeeze

#4 Re: Kupovina tune...

Post by callmethebreeeze »

i ja sam trazio tunu ovdje po svedskoj, ali je jako tesko naci jerbo je to zasticena riba, pa kazu da je skoro nikada nema.
ako neko iz juzne svedske zna gdje se ima uzeti, javite ili recite koja je dobra zamjena.
:D
vratnik

#5 Re: Kupovina tune...

Post by vratnik »

callmethebreeeze wrote:i ja sam trazio tunu ovdje po svedskoj, ali je jako tesko naci jerbo je to zasticena riba, pa kazu da je skoro nikada nema.
ako neko iz juzne svedske zna gdje se ima uzeti, javite ili recite koja je dobra zamjena.
:D
probaj sa sabljarkom, ako i ona nije zasticena.
(ako jeste, zamoli nekog nek ti iz Sarajeva paket posalje, prstaci, tune manje od 60 cm, sta ti dusa zazeli)
Oni dolaze :D
:run:
mr.gugl

#6 Re: Kupovina tune...

Post by mr.gugl »

vratnik wrote:Pod uslovom da pisete iz Sarajeva: Tunjevine ima u ribarnici pored Markala, mislim da svakog petka dobijaju robu. Tuna je iz jadrana. Ako nema, pitajte ljude kad ce biti.
Pozdrav
pisem iz Sarajeva i hvala puno na informaciji, samo da pitam jos koliko otprilike kosta kila, jer pretpostavljam da si kupovao ili da si ti kupovala? :) svakako da jos prijedloga nije na odmet, jer sam ja sa Ilidze, pa bi mi svakako odgovarala malo bliza lokacija.
ma i sama cinjenica da ta konzervirana tuna ne moze tako lako da se pokvari, cak i ako stoji na bilo kojoj temperaturi mjesecima, nista joj nece biti, naravno ako je zatvorena, mi govori da neke kockice tu fale.

pozdrav
erni3

#7 Re: Kupovina tune...

Post by erni3 »

Vidi na Ilidzi u onoj ribarnici prekoputa poste. Oni imaju svjezu ribu, ali nisam nikad navracao.
hedonism

#8 Re: Kupovina tune...

Post by hedonism »

uopce me ne zanima iz kojeg mora je tuna Eva..ona je ubjedljivo najbolja, meni. jeste da je preskupa ali vrijedi.
mr.gugl

#9 Re: Kupovina tune...

Post by mr.gugl »

ma nije to problem, problem je sto nije zdravo jesti ih vishe od jedne-dvije sedmicno..a ja sam prije znao kupiti paket rial tune (oko 50-ak komada) i pojesti za 30-ak dana. :D :D :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#10 Re: Kupovina tune...

Post by PipiDugaDevetka »

mr.gugl wrote:ma nije to problem, problem je sto nije zdravo jesti ih vishe od jedne-dvije sedmicno..a ja sam prije znao kupiti paket rial tune (oko 50-ak komada) i pojesti za 30-ak dana. :D :D :D
Isti sam ti. Filovao paprike, sarme, ...sve sa tunjevinom. ''Naj su mi'' ukusnije bile konzerve tunjevine iz Japana iz humanitarne pomoći....Tridesetak do 40 KM je 1kg svježe odmrznute tunjevine u radnji do Markala.
sitna.buranija

#11 Re: Kupovina tune...

Post by sitna.buranija »

mr.gugl wrote:ma nije to problem, problem je sto nije zdravo jesti ih vishe od jedne-dvije sedmicno..a ja sam prije znao kupiti paket rial tune (oko 50-ak komada) i pojesti za 30-ak dana. :D :D :D
Rialove su zakon :-D
zambaklija

#12 Re: Kupovina tune...

Post by zambaklija »

bogami pišu da tunjevina nije nimalo zdrava,kako neko već reče zbog velike zagađenosti svih mora kroz industrijsku živu,srčani,moždani udar sad pa sad....pišu još da novorođenčad imaju oštećenja mozga itd...i još piše da je tuna inteligentna ko ćuko :run:
kokuz_sa

#13 Re: Kupovina tune...

Post by kokuz_sa »

mene zanima gdje ima kupiti grgeca
prije sam gotivio tunu pastrmku oslica i tak te ribe al kad sam ovo probao..ostale ribe su jednostavno nestale sa menija..
sve druge mi dodju ono komercijalne neukusne ribe za jelo
harleyquinn

#14 Re: Kupovina tune...

Post by harleyquinn »

sitna.buranija wrote:
Rialove su zakon :-D
meni isto najbolja :thumbup:
wendy

#15 Re: Kupovina tune...

Post by wendy »

koliko ja znam da cak i ledo pakuje zaledjene filete tune koje imate kupiti u svakom vecem supermarketu. jela - zadovoljna
Post Reply