Kupovina stock warrants u inostranoj firmi

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
aldm

#1 Kupovina stock warrants u inostranoj firmi

Post by aldm »

Pozdrav

Radim za stranog klijenta koji svim zaposlenim daje odredjeni dio stock warrants, odnosno opcije za kupovinu dionica po odredjenoj cijeni.

Proces ide tako da su oni meni uplatili novac koji im ja trebam vratiti ino-upldatim na racun firme i tim novcem kupujem dionice.

Sad u UniCredit banci prave bas haos oko ovoga. Traze mi za ino uplatu izmjedju ostalog i

rješenje nadležnog ministarstva trgovine o odobrenju iznošenja sredstava u svrhu osnivanja/dokapitalizacije preduzeća odnosno kupoprodaje udjela u inostranom preduzeću

Ovo se valjda tretira kao kupoprodaja udjela u stranom preduzecu.

Zna li iko ista o ovome?

Ne da mi se sa drzavnim sluzbenicima natezati. Po iskustvo za ovu potvrdu ce mi trebati godina dana :-D

Bilo kakva info dobrodosla :sax:
ZoomZoomKiwi

#2 Re: Kupovina stock warrants u inostranoj firmi

Post by ZoomZoomKiwi »

Zašto za takav vid naknade u dionicama mora biti transakcija?

Nek ti ugovorom dodijele/poklone određenu vrijednost u dionicama i to je to.

To uplaćivanje pa uplaćivanje nazad smrdi na pranje novca.
aldm

#3 Re: Kupovina stock warrants u inostranoj firmi

Post by aldm »

A takva je procedura, nisam pitao zasto
n+1

#4 Re: Kupovina stock warrants u inostranoj firmi

Post by n+1 »

Prečudno ti je sve ovo.

Prvo, opcije daju mogućnost, ali ne i obavezu kupovine dionica. Opcija nije isto što i dionica. Ako si dobio opciju, nisi dobio dionicu, nego pravo da svojim parama kupiš dionicu po nekoj cijeni koja je zagarantovana. Ako si dobio dionicu, čemu uopće opcija? I čemu uplata na račun, kada ti vlasništvo mogu prepisati bez transakcije?

UniCredit vodi cijelu stvar kao dokapitalizaciju vjerovatno jer preduzeće ne kotira na berzi, pa i nije tipični berzanski posao. Pitaj u preduzeću da li ti mogu odlukom pripisati vlasništvo.

Ako ne, možeš muljati tako što će ti uplatiti novac na neki od globalnih payment servisa, pa preko njega kupiti dionicu. Pitanje je hoćeš li izvući novac bez problema, kada odlučiš prodati. Ako hoćeš da je sve 100% čisto, uradi što su ti rekli u UniCredit da uradiš, ne vjerujem da je aman-zaman procedura, iako zvuči tako.
Post Reply