Da li mi neko može pomoći oko ovoga:
Naime, kupio bih stan od vlasnika s tim da bi on ostao do kraja života u istom. Ja bih mu platio jedan dio novca odmah tj. cca 50% a drugi dio u ratama do isplate cjelokupne sume dok je živ odnosno u slučaju da umre ostatak duga bi isplaćivao njegovoj kćerci. Ono što me interesuje je postupak kako da ovo izvedem i da ne dođem u situaciju da poslije smrti vlasnika njegova djeca mi prave probleme.
Planirao sam da napravim kupoprodajni ugovor kod notara u kojem bi bilo definisano gore navedeno i da stan uknjižim odmah na sebe ukoliko postoji pravni osnov za ovo - na šta treba da obratim pažnju i da li je ovako nešto moguće tj. ne bih da mi sutra neko od nasljednika osporava ugovor.
Hvala
Kupovina stana - vlasnik ostaje u istom dok je živ?
Moderator: _BataZiv_0809
- VladaFBiH
- Haris.ba
#2 Re: Kupovina stana - vlasnik ostaje u istom dok je živ?
Kupovina stana sa upisom doživotnog prava korištenja kao tereta nekretnine. Kad umre lik koji ima pravo korištenja - odeš u sud i skineš taj teret.
Kod nas relativno rijetko - i uglavnom između porodice kod ugovora o poklonu (roditelji poklone potomku imovinu, pa ostaju u njoj živjeti, a ovako se obezbjede da ih dijete ne istjera
).
Fazon je što je kod nas slaba zaštita (sudska) u slučaju da bude nekih problema, pa se ljudi rijetko opredjele za ovaj put. Npr. u Minhenu je sada bum sa takvim ugovorima. Zbog visoke cijene nekretnina stariji ljudi prodaju stan za manje para, imaju keš u rukama, putuju, uživaju, a ostaju živjeti u stanu do smrti. Ne izlažu se traženju stana u podstanarima, ostaju u stanu u kojemu su se navikli, a imaju pare. Kupac za manje para dobija stan, računa da će vrijeme koje čeka povratiti na cijeni stana u budućnosti.
Moguće je da napraviš ugovor kakav hoćeš, i ideš kod notara. Iskreno, iako nije potrebno, ja bih tražio i saglasnost svih nasljednika - da se šarnu u ugovor. Jer, reče da ima kćerku? Nije ona jedina nasljednica? Da ne bude sutra - nisam znao. Kod nas su nasljednici čudna sorta. Raspoređuju imovinom ko da je njihova, a ljudi još živi. Umišljaju sebi neka prava, te gledaju na nekretnine roditelja kao na rješavanje stanovanja svojih potomaka.
Kod nas relativno rijetko - i uglavnom između porodice kod ugovora o poklonu (roditelji poklone potomku imovinu, pa ostaju u njoj živjeti, a ovako se obezbjede da ih dijete ne istjera
Fazon je što je kod nas slaba zaštita (sudska) u slučaju da bude nekih problema, pa se ljudi rijetko opredjele za ovaj put. Npr. u Minhenu je sada bum sa takvim ugovorima. Zbog visoke cijene nekretnina stariji ljudi prodaju stan za manje para, imaju keš u rukama, putuju, uživaju, a ostaju živjeti u stanu do smrti. Ne izlažu se traženju stana u podstanarima, ostaju u stanu u kojemu su se navikli, a imaju pare. Kupac za manje para dobija stan, računa da će vrijeme koje čeka povratiti na cijeni stana u budućnosti.
Moguće je da napraviš ugovor kakav hoćeš, i ideš kod notara. Iskreno, iako nije potrebno, ja bih tražio i saglasnost svih nasljednika - da se šarnu u ugovor. Jer, reče da ima kćerku? Nije ona jedina nasljednica? Da ne bude sutra - nisam znao. Kod nas su nasljednici čudna sorta. Raspoređuju imovinom ko da je njihova, a ljudi još živi. Umišljaju sebi neka prava, te gledaju na nekretnine roditelja kao na rješavanje stanovanja svojih potomaka.
- muminovic
#3 Re: Kupovina stana - vlasnik ostaje u istom dok je živ?
da moze naravno, kolega Haris je obrazlozio
- VladaFBiH
#4 Re: Kupovina stana - vlasnik ostaje u istom dok je živ?
Hvala puno na detaljnom objašnjenju... imaš piće od mene ako želišHaris.ba wrote:Kupovina stana sa upisom doživotnog prava korištenja kao tereta nekretnine. Kad umre lik koji ima pravo korištenja - odeš u sud i skineš taj teret.
Kod nas relativno rijetko - i uglavnom između porodice kod ugovora o poklonu (roditelji poklone potomku imovinu, pa ostaju u njoj živjeti, a ovako se obezbjede da ih dijete ne istjera).
Otprilike je situacija kao u Minhenu - čovjek hoće keš da ima za života + ima neki veliki dug po sudskoj presudi koji mora platiti (svakako bi prodavao stan ali bi ga dao dosta jeftinije ukoliko ostane da živi u njemu jer mu se ne seli po stare dane)... a što se tiće nasljednika ima kćerku i sina koji nisu u BiH i koji mi ne žele finansijski pomoći da isplati dug te je on odlučio da proda stan.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5 Re: Kupovina stana - vlasnik ostaje u istom dok je živ?
otprilike sam ja u slicnoj situaciji
samo sto pozderem pare za izdrzavanje
samo sto pozderem pare za izdrzavanje
- Miki123
#6 Re: Kupovina stana - vlasnik ostaje u istom dok je živ?
ma ne moraju nasljednici potpisivati. radit ces kupoprodajni ugovor koji je teretni. neces ici na poklon besplatni nacin raspolaganja imovinom pa da ga ovi mogu osporavati.
Ukoliko je stariji covjek neka poprica sa vjestakom neuropsihijatrom da mu da nalaz da nije matuh.
prije ce ti se nasljednici na to zakaciti nakon njegove smrti.
Isplacuj mu novac na ziro racun. Nakon njegove smrti isplati sve pare na taj racun koje ce uci u ostavinsku masu pa da nasljednici dijele. Nasljednici ce prijaviti taj ziro racun u ostavinsku masu, a stan ne, jer ce biti na tvom imenu.
Pazi da ne stavis nisku cijenu da ti ne bi osporavati zbog nesrazmjernih davanja. itd itd
Ukoliko je stariji covjek neka poprica sa vjestakom neuropsihijatrom da mu da nalaz da nije matuh.
Isplacuj mu novac na ziro racun. Nakon njegove smrti isplati sve pare na taj racun koje ce uci u ostavinsku masu pa da nasljednici dijele. Nasljednici ce prijaviti taj ziro racun u ostavinsku masu, a stan ne, jer ce biti na tvom imenu.
Pazi da ne stavis nisku cijenu da ti ne bi osporavati zbog nesrazmjernih davanja. itd itd
- Haris.ba
#7 Re: Kupovina stana - vlasnik ostaje u istom dok je živ?
Miki123 ti je čak i bolje približio.
Nije obaveza nasljednika da budu u ugovoru. Ali, susretao sam se sa svačim. Te je najbolje kada "porodica" donese odluku da se to proda, da ne bi sutra se pojavili i bezveze ti pravili sikiracije. Kad čovjek dođe u određene godine - nasljednici smatraju da on nema šta raspolagati sa svojom imovinom. Više je to stvar društvenih normi i morala.
Nisu ovi ugovori ništa strano našem pravu ni praksi. Ali, bolje se je zaštiti sa svih strana.
Nije obaveza nasljednika da budu u ugovoru. Ali, susretao sam se sa svačim. Te je najbolje kada "porodica" donese odluku da se to proda, da ne bi sutra se pojavili i bezveze ti pravili sikiracije. Kad čovjek dođe u određene godine - nasljednici smatraju da on nema šta raspolagati sa svojom imovinom. Više je to stvar društvenih normi i morala.
Nisu ovi ugovori ništa strano našem pravu ni praksi. Ali, bolje se je zaštiti sa svih strana.
- VladaFBiH
#8 Re: Kupovina stana - vlasnik ostaje u istom dok je živ?
Hvala još jednom svima