Kupovina stana u Turskoj

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
LeeLooSA

#1 Kupovina stana u Turskoj

Post by LeeLooSA »

Narode, zanima me kako nasi ljudi kupuju stanove u Turskoj? Da li se to realizuje putem kredita? Nije mi to bas najjasnije, pa ako neko ima neko logicno objasnjenje. Hvala!
ElRe

#2 Re: Kupovina stana u Turskoj

Post by ElRe »

Nema kredita za kupovinu stana u Turskoj. Jedino nenamjenski do 50.000 KM.
Kupuje se na firme i ko ima novac - uštedjevinu.
LeeLooSA

#3 Re: Kupovina stana u Turskoj

Post by LeeLooSA »

Pa to mi nije jasno, ne moze se novac tek tako prebacivati u drugu drzavu. Nekako mi opet kredit ima vise smisla, jer imas i pokorijeklo novca,a hipoteku stavis na nekretninu u drzavi.
Adi-g

#4 Re: Kupovina stana u Turskoj

Post by Adi-g »

Uzmes nenamjenski kredit sa hipotekom u BiH i rjesen problem. Novac prebacis na osnovu ugovora sa prodavcem u turskoj.
zigzag

#5 Re: Kupovina stana u Turskoj

Post by zigzag »

Primaju li turci gotovinu? Negdje je bio članak da se kod nekretnina za Dubai može dio u gotovini.
konami666

#6 Re: Kupovina stana u Turskoj

Post by konami666 »

LeeLooSA wrote: 06/02/2026 13:59 Pa to mi nije jasno, ne moze se novac tek tako prebacivati u drugu drzavu. Nekako mi opet kredit ima vise smisla, jer imas i pokorijeklo novca,a hipoteku stavis na nekretninu u drzavi.
Zašto se ne bi novac mogao prebaciti u drugu državu? Jesi čuo za transfer novca iz jedne banke u drugu? Potpišeš ugovor o kupovini sa firmom sto je napravila stan i prebaciš im novac.

Na drugu stranu sto bi samo glup čovjek kupio stan u Turskoj.
dr_Evil

#7 Re: Kupovina stana u Turskoj

Post by dr_Evil »

konami666 wrote: 06/02/2026 14:17
LeeLooSA wrote: 06/02/2026 13:59 Pa to mi nije jasno, ne moze se novac tek tako prebacivati u drugu drzavu. Nekako mi opet kredit ima vise smisla, jer imas i pokorijeklo novca,a hipoteku stavis na nekretninu u drzavi.
Zašto se ne bi novac mogao prebaciti u drugu državu? Jesi čuo za transfer novca iz jedne banke u drugu? Potpišeš ugovor o kupovini sa firmom sto je napravila stan i prebaciš im novac.

Zato sto ocito covjek nema porijeklo novca, radi na crno trosi na bijelo. Mozda je zaradjeno posteno, ali je na crno.

Mislim da je u ovom trenutku ludog svijeta zapravo mozda najbolje kupiti stan u Turskoj, ako nista ima mozda neka sansa da ne zavris u varsavskom getu ;)
konami666

#8 Re: Kupovina stana u Turskoj

Post by konami666 »

dr_Evil wrote: 06/02/2026 14:18
konami666 wrote: 06/02/2026 14:17

Zato sto ocito covjek nema porijeklo novca, radi na crno trosi na bijelo. Mozda je zaradjeno posteno, ali je na crno.

Mislim da je u ovom trenutku ludog svijeta zapravo mozda najbolje kupiti stan u Turskoj, ako nista ima mozda neka sansa da ne zavris u varsavskom getu ;)
A šta, Turska je normalna jel? Imam informaciju za tebe…
LeeLooSA

#9 Re: Kupovina stana u Turskoj

Post by LeeLooSA »

Ne razumijem cemu vrijedjanje? Postavila sam jedno prosto pitanje, ocekivala prost odgovor. Jasno mi je ako imam taj novac vec na rucunu, pitala sam za kredit.
dr_Evil

#10 Re: Kupovina stana u Turskoj

Post by dr_Evil »

konami666 wrote: 06/02/2026 14:20
Daleko od normalne, predaleko, i daleko od nezavisne. Ali vjerujem da kad klanje krene, da makar tu imas neke sanse, ako trazis sansu.

Dobro ne ti... ali neko drugi.
dr_Evil

#11 Re: Kupovina stana u Turskoj

Post by dr_Evil »

LeeLooSA wrote: 06/02/2026 14:23 Ne razumijem cemu vrijedjanje? Postavila sam jedno prosto pitanje, ocekivala prost odgovor. Jasno mi je ako imam taj novac vec na rucunu, pitala sam za kredit.
Pa dobila si vec od nekoga, ne moze kredit za nekretninu u inostranstvu. Uzmi nenamjenski u BIH i prebacuj lovu kako zelis.

Kredit za nekretninu u inostranstvu je komplikovan i na zapadu, a ne u BIH :D
konami666

#12 Re: Kupovina stana u Turskoj

Post by konami666 »

LeeLooSA wrote: 06/02/2026 14:23 Ne razumijem cemu vrijedjanje? Postavila sam jedno prosto pitanje, ocekivala prost odgovor. Jasno mi je ako imam taj novac vec na rucunu, pitala sam za kredit.
Aha, evo savijet: pitaj banku jer zavisi od mnogih faktora, od kamatne stope do plaćanja glavnice a niko ovdje na forumu ti neće moći precizno odgovoriti.
konami666

#13 Re: Kupovina stana u Turskoj

Post by konami666 »

dr_Evil wrote: 06/02/2026 14:26
konami666 wrote: 06/02/2026 14:20
Daleko od normalne, predaleko, i daleko od nezavisne. Ali vjerujem da kad klanje krene, da makar tu imas neke sanse, ako trazis sansu.

Dobro ne ti... ali neko drugi.
Kakvo klanje?
LeeLooSA

#14 Re: Kupovina stana u Turskoj

Post by LeeLooSA »

konami666 wrote: 06/02/2026 14:29
Aha, evo savijet: pitaj banku jer zavisi od mnogih faktora, od kamatne stope do plaćanja glavnice a niko ovdje na forumu ti neće moći precizno odgovoriti.
Ma naravno, pitanje sam postavila prvenstveno da cujem forum, ono imam ja tetku, ona kupila.

A moj post ode u honduras od glupana do klanja. Whatever 🙄
black

#15 Re: Kupovina stana u Turskoj

Post by black »

LeeLooSA wrote: 06/02/2026 14:53
Ma naravno, pitanje sam postavila prvenstveno da cujem forum, ono imam ja tetku, ona kupila.

A moj post ode u honduras od glupana do klanja. Whatever 🙄
ima ona stara zezancija 'koliko je forumasa potrebno da promijeni sijalicu' :mrgreen: tako da sto se tice toga sve jasno...
sto se tice kupovine u Turskoj to je najbolje istraziti preko agencija koje se time bave ali mozda prije toga istraziti i tu neku agenciju koju bi pitali jer svega ima..najbolje bi bilo iskustva drugih, sjesti i zadati se po mrezama, ima tih nakih grupa po FB itd. tipa...

Image
Collector1946

#16 Re: Kupovina stana u Turskoj

Post by Collector1946 »

Stavljas nekretninu pod hipoteku koju imas u BiH i ostalo nije problem uopste.

Bilo je tih slucajeva da klijenti kupuju i u Hrvatskoj i u Turskoj nekretnine, navedena finansiranja prolaze bez ikakvih problema
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#17 Re: Kupovina stana u Turskoj

Post by Entropio »

Prodacu ti ja svoj stan u Alanji. Imao viska love, moj knjigovodja mi preporucio, i on kupio, pa hajde… odem, vidim, lijepo je sve, napucano, jeftini letovi, ici cemo kad god imamo slobodno… kita, u 3 godine bili dva puta po 7 dana. Neki rodjaci isli par puta, dali im kljuc. Uglavnom, stoji prazno. A i kad odes, prazna je atmosfera.
Ja navikao na Hrvatsku, na borovinu, na cvrcke, masline…

Sto se tice same kupovine, ima neki lik, on sve zavrsi, ima agenciju u Turskoj, nas covjek. Ti samo platis, on zavrsi papire i sve.
LeeLooSA

#18 Re: Kupovina stana u Turskoj

Post by LeeLooSA »

Napokon konstruktivni komentari iz kojih sam i saznala ponesto. Hvala narode. Nismo jos u nekoj ozbiljnijoj prici, vjerovatno bi trazili nesto manje za starost. Rijetiki su zaista u prilici u produktivnim godinama boraviti na drugom mjestu duze vrijeme, sto zbog poslovnih obaveza, djece itd.
Mersin mi se cini kao dovra i lijepa opcija, ali je bas daleko...
ElRe

#19 Re: Kupovina stana u Turskoj

Post by ElRe »

zigzag wrote: 06/02/2026 14:08 Primaju li turci gotovinu? Negdje je bio članak da se kod nekretnina za Dubai može dio u gotovini.
Isplata se vrši u lirama u gotovini kad kupuješ od turske agencije i to pri potpisivanju ugovora u opštini. Novac, euro, se preko granice prebaci “na crno”. BH agencije posreduju u kupovini i preko njih se može kupiti stan prebacivanje novca sa računa na račun. Info iz prve ruke.
Na dozvolu boravka zaboravi. Vrijednost nekretnine mora biti min 200 hiljada USD i to se svake godine povećava. U nekim opštinama u kojima se predje kvota stranaca se ne može ni dobiti dozvola boravka. A dozvola boravka je osnov za priključak interneta, televizije (Mtel Turska daje priključak i bez dozvole boravka), struje, vode, računa u banci…
Post Reply