Kupovina stana u Turskoj
Moderator: anex
-
LeeLooSA
#1 Kupovina stana u Turskoj
Narode, zanima me kako nasi ljudi kupuju stanove u Turskoj? Da li se to realizuje putem kredita? Nije mi to bas najjasnije, pa ako neko ima neko logicno objasnjenje. Hvala!
- ElRe
#2 Re: Kupovina stana u Turskoj
Nema kredita za kupovinu stana u Turskoj. Jedino nenamjenski do 50.000 KM.
Kupuje se na firme i ko ima novac - uštedjevinu.
Kupuje se na firme i ko ima novac - uštedjevinu.
-
LeeLooSA
#3 Re: Kupovina stana u Turskoj
Pa to mi nije jasno, ne moze se novac tek tako prebacivati u drugu drzavu. Nekako mi opet kredit ima vise smisla, jer imas i pokorijeklo novca,a hipoteku stavis na nekretninu u drzavi.
-
Adi-g
#4 Re: Kupovina stana u Turskoj
Uzmes nenamjenski kredit sa hipotekom u BiH i rjesen problem. Novac prebacis na osnovu ugovora sa prodavcem u turskoj.
-
zigzag
#5 Re: Kupovina stana u Turskoj
Primaju li turci gotovinu? Negdje je bio članak da se kod nekretnina za Dubai može dio u gotovini.
-
konami666
#6 Re: Kupovina stana u Turskoj
Zašto se ne bi novac mogao prebaciti u drugu državu? Jesi čuo za transfer novca iz jedne banke u drugu? Potpišeš ugovor o kupovini sa firmom sto je napravila stan i prebaciš im novac.
Na drugu stranu sto bi samo glup čovjek kupio stan u Turskoj.
- dr_Evil
#7 Re: Kupovina stana u Turskoj
Zato sto ocito covjek nema porijeklo novca, radi na crno trosi na bijelo. Mozda je zaradjeno posteno, ali je na crno.
Mislim da je u ovom trenutku ludog svijeta zapravo mozda najbolje kupiti stan u Turskoj, ako nista ima mozda neka sansa da ne zavris u varsavskom getu
-
konami666
#8 Re: Kupovina stana u Turskoj
A šta, Turska je normalna jel? Imam informaciju za tebe…dr_Evil wrote: ↑06/02/2026 14:18Zato sto ocito covjek nema porijeklo novca, radi na crno trosi na bijelo. Mozda je zaradjeno posteno, ali je na crno.
Mislim da je u ovom trenutku ludog svijeta zapravo mozda najbolje kupiti stan u Turskoj, ako nista ima mozda neka sansa da ne zavris u varsavskom getu![]()
-
LeeLooSA
#9 Re: Kupovina stana u Turskoj
Ne razumijem cemu vrijedjanje? Postavila sam jedno prosto pitanje, ocekivala prost odgovor. Jasno mi je ako imam taj novac vec na rucunu, pitala sam za kredit.
- dr_Evil
- dr_Evil
#11 Re: Kupovina stana u Turskoj
Pa dobila si vec od nekoga, ne moze kredit za nekretninu u inostranstvu. Uzmi nenamjenski u BIH i prebacuj lovu kako zelis.
Kredit za nekretninu u inostranstvu je komplikovan i na zapadu, a ne u BIH
-
konami666
#12 Re: Kupovina stana u Turskoj
Aha, evo savijet: pitaj banku jer zavisi od mnogih faktora, od kamatne stope do plaćanja glavnice a niko ovdje na forumu ti neće moći precizno odgovoriti.
-
konami666
#13 Re: Kupovina stana u Turskoj
Kakvo klanje?
-
LeeLooSA
#14 Re: Kupovina stana u Turskoj
Ma naravno, pitanje sam postavila prvenstveno da cujem forum, ono imam ja tetku, ona kupila.
A moj post ode u honduras od glupana do klanja. Whatever
- black
#15 Re: Kupovina stana u Turskoj
ima ona stara zezancija 'koliko je forumasa potrebno da promijeni sijalicu'
sto se tice kupovine u Turskoj to je najbolje istraziti preko agencija koje se time bave ali mozda prije toga istraziti i tu neku agenciju koju bi pitali jer svega ima..najbolje bi bilo iskustva drugih, sjesti i zadati se po mrezama, ima tih nakih grupa po FB itd. tipa...

-
Collector1946
#16 Re: Kupovina stana u Turskoj
Stavljas nekretninu pod hipoteku koju imas u BiH i ostalo nije problem uopste.
Bilo je tih slucajeva da klijenti kupuju i u Hrvatskoj i u Turskoj nekretnine, navedena finansiranja prolaze bez ikakvih problema
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#17 Re: Kupovina stana u Turskoj
Prodacu ti ja svoj stan u Alanji. Imao viska love, moj knjigovodja mi preporucio, i on kupio, pa hajde… odem, vidim, lijepo je sve, napucano, jeftini letovi, ici cemo kad god imamo slobodno… kita, u 3 godine bili dva puta po 7 dana. Neki rodjaci isli par puta, dali im kljuc. Uglavnom, stoji prazno. A i kad odes, prazna je atmosfera.
Ja navikao na Hrvatsku, na borovinu, na cvrcke, masline…
Sto se tice same kupovine, ima neki lik, on sve zavrsi, ima agenciju u Turskoj, nas covjek. Ti samo platis, on zavrsi papire i sve.
Ja navikao na Hrvatsku, na borovinu, na cvrcke, masline…
Sto se tice same kupovine, ima neki lik, on sve zavrsi, ima agenciju u Turskoj, nas covjek. Ti samo platis, on zavrsi papire i sve.
-
LeeLooSA
#18 Re: Kupovina stana u Turskoj
Napokon konstruktivni komentari iz kojih sam i saznala ponesto. Hvala narode. Nismo jos u nekoj ozbiljnijoj prici, vjerovatno bi trazili nesto manje za starost. Rijetiki su zaista u prilici u produktivnim godinama boraviti na drugom mjestu duze vrijeme, sto zbog poslovnih obaveza, djece itd.
Mersin mi se cini kao dovra i lijepa opcija, ali je bas daleko...
Mersin mi se cini kao dovra i lijepa opcija, ali je bas daleko...
- ElRe
#19 Re: Kupovina stana u Turskoj
Isplata se vrši u lirama u gotovini kad kupuješ od turske agencije i to pri potpisivanju ugovora u opštini. Novac, euro, se preko granice prebaci “na crno”. BH agencije posreduju u kupovini i preko njih se može kupiti stan prebacivanje novca sa računa na račun. Info iz prve ruke.
Na dozvolu boravka zaboravi. Vrijednost nekretnine mora biti min 200 hiljada USD i to se svake godine povećava. U nekim opštinama u kojima se predje kvota stranaca se ne može ni dobiti dozvola boravka. A dozvola boravka je osnov za priključak interneta, televizije (Mtel Turska daje priključak i bez dozvole boravka), struje, vode, računa u banci…