Kupovina stana- olaksice za mlade

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
klixo

#1 Kupovina stana- olaksice za mlade

Post by klixo »

Pozdrav,

zanimaju me uslovi tj. imaju li neke pogodnosti za mlade prilikom kupovine stana ? (Kanton Sarajevo)
mobile9

#2 Re: Kupovina stana- olaksice za mlade

Post by mobile9 »

ima umjesto kamate od 38.1% je 38% :mrgreen:
edo_79

#3 Re: Kupovina stana- olaksice za mlade

Post by edo_79 »

Neznam za Kanton Sarajevo ali menu u Maglaju (Ze-Do kanton) kad sam otišao kod one tete što izgleda k'o rotvajler, pitala me sljedeće:
1. Jesi član porodice šehida, poginulog borca? - Ne
2. Jesi član porodice 100%-nog ratnog vojnog invalida? - Ne

E onda plaćaš 5% poreza na procijenjenu vrijednost stana i nemaš nikakvih olakšica .....

Znači .... ništa od olakšica barem u Ze-Do kantonu ....
Rimad

#4 Re: Kupovina stana- olaksice za mlade

Post by Rimad »

Ranije je vlada Kantona davala neke povoljnije kredite, pa su odustali. Stambeni kantonalni fond je davao povoljnije stanove za mlade. Da li im je ostalo stanova i da li će raspisivati konkurs uskoro, vidi sa njima.
edo_79

#5 Re: Kupovina stana- olaksice za mlade

Post by edo_79 »

Eurosa wrote:
edo_79 wrote:Neznam za Kanton Sarajevo ali menu u Maglaju (Ze-Do kanton) kad sam otišao kod one tete što izgleda k'o rotvajler, pitala me sljedeće:
1. Jesi član porodice šehida, poginulog borca? - Ne
2. Jesi član porodice 100%-nog ratnog vojnog invalida? - Ne

E onda plaćaš 5% poreza na procijenjenu vrijednost stana i nemaš nikakvih olakšica .....

Znači .... ništa od olakšica barem u Ze-Do kantonu ....

Ma sta bolan???? Jesi li bio u Armiji? Jel prvi put rjesavas stambeno pitanje? Ja koliko znam to je po Federalnom zakonu o pravima boraca...da se ti nisi zeznuo Edo?
Nisam bio u Armiji. Prvi put rješavam stambeno pitanje. Platio 2500 KM poreza .....
edo_79

#6 Re: Kupovina stana- olaksice za mlade

Post by edo_79 »

Eurosa wrote: Nisam bio u Armiji. Prvi put rješavam stambeno pitanje. Platio 2500 KM poreza .....
Da jesi, ne bi platio,bar ne toliko.[/quote]

I da jesam, pod uslovom da sam član porodice šehida/ poginulog borca, ili da sam 100% -ni invalid nebih plaćao porez, ostalo plati pa se klati.
edo_79

#7 Re: Kupovina stana- olaksice za mlade

Post by edo_79 »

Nećemo se ubjeđivati, ja znam šta sam pročitao i šta mi je teta koja liči na rotvajlera rekla u poreskoj u Maglaju, u pitanju je kantonalni zakon koji se razlikuje od kantona do kantona, jer mi smo USB - United States of Bosnia - i zato nam je cijela država u qrcu jer se zakoni razlikuju od mahale do mahale ;-)
drunken tiger

#8 Re: Kupovina stana- olaksice za mlade

Post by drunken tiger »

klixo wrote:Pozdrav,

zanimaju me uslovi tj. imaju li neke pogodnosti za mlade prilikom kupovine stana ? (Kanton Sarajevo)
Imaju olakšice ako si ministar u Vladi. Takoje Salmir Kaplan dobio stan o povoljnim uslovima za mlade. Ko ima daj mu još, ko nema i ne treba mu!
edo_79

#9 Re: Kupovina stana- olaksice za mlade

Post by edo_79 »

drunken tiger wrote:
klixo wrote:Pozdrav,

Imaju olakšice ako si ministar u Vladi. Takoje Salmir Kaplan dobio stan o povoljnim uslovima za mlade. Ko ima daj mu još, ko nema i ne treba mu!
TO :pasamoj: :thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
edo_79

#10 Re: Kupovina stana- olaksice za mlade

Post by edo_79 »

Eurosa wrote:Jest kantonalni Edo, sorry :)
Ma np ... sve 5 :thumbup:
gilla

#11 Re: Kupovina stana- olaksice za mlade

Post by gilla »

Mislim da ima neka fora ako prvi put rješavaš stambeno pitanje, pitaj u opštini ili poreskoj.
Ne smiješ na sebi imati nikakve imovine koliko znam.

Prijatelj od prijatelja je naplatio za godinu oko 7 milja a kredit je oko 90 milja. Mislim da kao vrate TI pola kamata koje platiš, nisam siguran, ovo iz priče sam pokupio .
Dzontra_Volta

#12 Re: Kupovina stana- olaksice za mlade

Post by Dzontra_Volta »

gilla wrote:Mislim da ima neka fora ako prvi put rješavaš stambeno pitanje, pitaj u opštini ili poreskoj.

Prijatelj od prijatelja je naplatio za godinu oko 7 milja a kredit je oko 90 milja. Mislim da kao vrate TI pola kamata koje platiš, nisam siguran, ovo iz priče sam pokupio .
Malo ga pretjera sa tih 7 milja, prije će biti 7 stoja. ;)
To je povrat poreza na dohodak (na platu), ako si uzeo kredit da riješiš prvo stambeno pitanje i nema veze sa mladim bračnim parovima, bitno je da nemaš nikakvu drugu nekretninu na sebi.
Ja sam prošle godine dobio nazad cca 700 KM, ove godine nešto manje (jer se smanjuju kamate kako vrijeme prolazi).
LieToMe

#13 Re: Kupovina stana- olaksice za mlade

Post by LieToMe »

gilla wrote:Mislim da ima neka fora ako prvi put rješavaš stambeno pitanje, pitaj u opštini ili poreskoj.

Gdje vrate pola kamata :?
Vrate ti malo manje od jedne rate (mjesecne) ali i to je dobro, bolje ista nego nista. Samo dok skupis papire i predas osjedis :roll:

A neko ti vec rece pod kojim uslovima se i vraca povrat poreza a i naravno opada kako se kamata smanjuje. Tako da i to ce se isplatiti do izvjesnog perioda kasnije pred kraj kredita jednostavno nece biti rentabilno jer ces vise platiti papirologiju (zk izvadak narocito ako je stan 2/1 jer placas duplo plus hejbet papira).

U SA koliko znam jedina olaksica je sto na nov stan ne placas porez na promet jer si vec jednom platio PDV a i ako dizes kredit onda imas ovaj povrat poreza (pod uslovima da ispunjavas uslove) pa u drzavi u kakvoj zivimo i ovo je da se udaras nogom u dupe i vices ehamdulila :mrgreen: :bih:
gilla

#14 Re: Kupovina stana- olaksice za mlade

Post by gilla »

Dzontra_Volta wrote:

Malo ga pretjera sa tih 7 milja, prije će biti 7 stoja. ;)
To je povrat poreza na dohodak (na platu), ako si uzeo kredit da riješiš prvo stambeno pitanje i nema veze sa mladim bračnim parovima, bitno je da nemaš nikakvu drugu nekretninu na sebi.
Ja sam prošle godine dobio nazad cca 700 KM, ove godine nešto manje (jer se smanjuju kamate kako vrijeme prolazi).
Zakleo bih se da je rekao milja :D , ali dobro, bilo je podavno.

Kakav je obračun, je li zavisi od visine poreza koji platiš ili imaju oni neki svoj interni obračun?
Meni odeo solidna suma za porez na platu :-?
Dzontra_Volta

#15 Re: Kupovina stana- olaksice za mlade

Post by Dzontra_Volta »

Odeš u banku, tražiš potvrdu o uplaćenim kamatama po stambenom kreditu za prošlu godinu, te uz ostalu dokumentaciju (imaš posebnu temu na forumu za to, a možeš pitati i u poreznoj šta još predaješ) podneseš prijavu o uplaćenom porezu u svoju poresku upravu. Izvršiće ti se povrat u iznosu od 10% od ukupno uplaćenih kamata za prethodnu godinu.
Ovu poresku prijavu predaješ najkasnije do 31. marta svake godine (za povrat poreza iz prethodne godine).
Post Reply