kupovina stana-kredit?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

MA DAJ... wrote:
callmethebreeeze wrote:
MA DAJ... wrote:Mala je razlika u daljini,pa sam mislio da je isto znacenje...

pitaj sta ti nije jasno?
ne kontam kakve veze ima porez sa otplatom kredita. ja dobijem odredjenu sumu nazad od drzave, jedna vrsta poreske olaksice sto placam kamatu na kredit
Bas na to misim...i kolike su ti olaksice sa tim kamatama na porez bruto plate?
ma to isplate jednom godisnje, mi smo uzeli tu opciju. dobro dodje pred odmore, a pravo da ti kazem ne znam :-)
mada, bolje je otplatiti stan, ako mozes. jer ovo sto ja sad placam je kamata, glavnicu uopste ne diram.
newone

Post by newone »

callmethebreeeze wrote:
MA DAJ... wrote:
callmethebreeeze wrote:ja niti imam ambicija niti sansi da odplatim svoj stan. tj mogao bih u nekih 10 godina to uraditi, ali bih morao stediti previse puno, a to mi se ne radi. ne daj boze rata ili neke velike katastrofe, ali cisto sumnjam da ce cijene nekretnina padati. naravno, ono sto zaradim na ovom stanu potrosicu kad budem kupovao novi stan ili kucu, ali o tom, po tom.

Kredit od stana se nikad ne odplacuje,da znas...porez ce te pojest ako ga otplatis...zato moras uzimat neki drugi kredit,za bilo sta,ako vidis da ti se povecao porez na bruto platu za proslu godinu (taj ti se izvjestaj prikaze samo jednom u toku godine...kod norvezana dolazi pocetkom marta i da ga potvrdis do kraja istog mjeseca,ili da prijavis nesto novo za porezske olaksice)
Znaci,ako si na zapadu,ti si lud ako budes gledao da otplatis kredit od stana do kraja...samo zbog poreza.
ja sam u svedskoj i ne kontam kakve ovo veze ima?
Ma ovo ti zavisi od poreskog sistema u zemlji. U Americi je ludost isplatiti stan sto je prije moguce jer tako se gubi tax break na kamatu koja se placa za stambeni loan - mortgage. Znaci dio poreza do odredjenog procenta kojeg placamo na state i federal taxe nam se vrati na kraju godine upravo zbog te kamate na taj isti loan. Koliko znam u Canadi tako nesto ne postoji i tamo raja gledaju da sto prije otplate svoje kredite na kuce i stanove da bi raspolagali sa vise gotovine nakon isplate.
karanana

Post by karanana »

newone wrote:
Ma ovo ti zavisi od poreskog sistema u zemlji. U Americi je ludost isplatiti stan sto je prije moguce jer tako se gubi tax break na kamatu koja se placa za stambeni loan - mortgage. Znaci dio poreza do odredjenog procenta kojeg placamo na state i federal taxe nam se vrati na kraju godine upravo zbog te kamate na taj isti loan. Koliko znam u Canadi tako nesto ne postoji i tamo raja gledaju da sto prije otplate svoje kredite na kuce i stanove da bi raspolagali sa vise gotovine nakon isplate.
ja, a sta ako je ta kamata koju placas na godisnjem nivou za mortgage veca od eventualnog tax breaka koji bi na nju dobio, a sigurno jeste? zar nije isplatinje "pushiti ga" na tax breaku ali ne "pushiti ga" na kamati?
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

karanana wrote:
newone wrote:
ja, a sta ako je ta kamata koju placas na godisnjem nivou za mortgage veca od eventualnog tax breaka koji bi na nju dobio, a sigurno jeste? zar nije isplatinje "pushiti ga" na tax breaku ali ne "pushiti ga" na kamati?
to i mene zanima. mi smo na ime kamete platili oko 5 hiljada eura prosle godine, a nazad dobili 1,5 hiljadu. da nismo imali kredita, bili bi bolji za razili, 3,5 hiljade eura.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

teletrader wrote:
mamica papucarka wrote:
komi wrote:kredit

oblik modernog ropstva
jebi ga, cijeli svijet funkcionise na kreditima. nisam Madona, pa da iz lijevog dzepa izvucem lovu za stan. :D
A zar se ti ono nisi udala za inzhinjera?
:D :D :D
nisam, pa da mi kada ga spuca klimaks podje natucat na nos sta je ON sve donio u brak :P
ovako kredit i mirno more :lol:
teletrader

Post by teletrader »

mamica papucarka wrote:
teletrader wrote:
mamica papucarka wrote: jebi ga, cijeli svijet funkcionise na kreditima. nisam Madona, pa da iz lijevog dzepa izvucem lovu za stan. :D
A zar se ti ono nisi udala za inzhinjera?
nisam, pa da mi kada ga spuca klimaks podje natucat na nos sta je ON sve donio u brak :P
A sta si ti donjela osim 2 Klajiceva rjecnika i gramatiku njemackog jezika :)
Da si makar tepsiju ponjela od kuce :)
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

teletrader wrote:
mamica papucarka wrote:
teletrader wrote: A zar se ti ono nisi udala za inzhinjera?
A sta si ti donjela osim 2 Klajiceva rjecnika i gramatiku njemackog jezika :)
Da si makar tepsiju ponjela od kuce :)
hah :lol:

a da znas da tepsiju jesam. I to onu veliku crtvrtastu :lol: Jos samo pitu da naucim pravit :oops: :D
campa_xxx

Post by campa_xxx »

Prodajem stan u Sarajevu-Hrasno pa se javite dijasporci...
Post Reply