kupovina stana-kredit?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
mamica papucarka

#1 kupovina stana-kredit?

Post by mamica papucarka »

svaki put me iznenadi kad vidim koliko su misljenja na ovu temu podjeljena.
Oko mene svi su ili kupili stan/kucu, ili imaju u planu. Pa cak i oni koji su bili protiv dizanja tolikog kredita.
Kakvo je vase misljenje? Po meni je pametnije kupit stan, pa makar nesto nekad imat od toga, nego svaki mjesec krhat lovu gazdi i ne imati nista. E sad, drugo je kad neko kupi nesto sto je izvan njegovih mogucnosti, pa zivi na prosjeckom stapu. :D

Znaci, pokrij se onoliko koliko imas jorgana :)

Naravno ulogu igra i to da li mislite razulit put Bosne :oops:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

kredit

oblik modernog ropstva
mamica papucarka

komi wrote:kredit

oblik modernog ropstva
jebi ga, cijeli svijet funkcionise na kreditima. nisam Madona, pa da iz lijevog dzepa izvucem lovu za stan. :D

a sto je ropstvo???? Nekretnine uvijek mozes prodat i vratit lovu. jesu kamate visoke, ali se opet na isto, ili cak na nekom dobitku :oops:
karanana

Post by karanana »

Kredit je ok, samo koliko je u danasnjoj BiH moguce podici kredit za stan, to je drugo pitanje. Ako jedan par radi, sto je vec podvig, i ako im je plata redovna i hajmo reci prosjecna, sto znaci da kuci donose jedno 1600 KM, jesu li oni u mogucnosti dici kredit od 120,000 za jedan stan od 55 kvadrata? Kad kazem jesu li u mogucnosti, mislim i na to hoce li ima banka dati kredit a i mogu li izdrzati zivjeti sa nekih preostalih 500-600 maraka nakon placanja rate?

Edit: Uh tek sad vidim da se ovo pitanje odnosi na dijasporu i kupovinu u dijaspori. Izvinite, fulio sam, ali necu ovo gore brisati, tek toliko da vidite da ni ovdje bas nije sjajno. Ali vi vjerovatno dolazite sa keshom pa vas se peripetije oko kredita u bosni ne ticu.
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

karanana wrote:Kredit je ok, samo koliko je u danasnjoj BiH moguce podici kredit za stan, to je drugo pitanje. Ako jedan par radi, sto je vec podvig, i ako im je plata redovna i hajmo reci prosjecna, sto znaci da kuci donose jedno 1600 KM, jesu li oni u mogucnosti dici kredit od 120,000 za jedan stan od 55 kvadrata? Kad kazem jesu li u mogucnosti, mislim i na to hoce li ima banka dati kredit a i mogu li izdrzati zivjeti sa nekih preostalih 500-600 maraka nakon placanja rate?

Edit: Uh tek sad vidim da se ovo pitanje odnosi na dijasporu i kupovinu u dijaspori. Izvinite, fulio sam, ali necu ovo gore brisati, tek toliko da vidite da ni ovdje bas nije sjajno. Ali vi vjerovatno dolazite sa keshom pa vas se peripetije oko kredita u bosni ne ticu.
nigdje nije sjajno kada je kredit u pitanju, ali cini mi se da je bosna, na zalost kao u uvijek, najgora, em su kamate lihvarske em raja nema posla.

kao sto mamica rece, zivot na zapadu se odvija zahvaljujuci kreditima. u pojedinim svedskim gradovima je jako tesko naci stan za iznajmljivanje ako zelis da zivis u centru ili blizu centra znaci da ga moras kupiti.

ne treba se pruzati duze od jorgana i treba biti svjestan da bez obzira sta se desi negdje se zivjeti mora, pa kako uspijes skuckati lovu za kiriju gazdi tako cu uspjeti skuckati lovu i za kredit. tako smo bar moja zena i ja reznovali.
mamica papucarka

karanana wrote:Kredit je ok, samo koliko je u danasnjoj BiH moguce podici kredit za stan, to je drugo pitanje. Ako jedan par radi, sto je vec podvig, i ako im je plata redovna i hajmo reci prosjecna, sto znaci da kuci donose jedno 1600 KM, jesu li oni u mogucnosti dici kredit od 120,000 za jedan stan od 55 kvadrata? Kad kazem jesu li u mogucnosti, mislim i na to hoce li ima banka dati kredit a i mogu li izdrzati zivjeti sa nekih preostalih 500-600 maraka nakon placanja rate?

Edit: Uh tek sad vidim da se ovo pitanje odnosi na dijasporu i kupovinu u dijaspori. sa keshom pa vas se peripetije oko kredita u bosni nIzvinite, fulio sam, ali necu ovo gore brisati, tek toliko da vidite da ni ovdje bas nije sjajno. Ali vi vjerovatno dolazite e ticu.

Karanana, ne kaki ziv bio. :) Radila sam sam u Bosni, i znam kako je uopce ne dobit platu ;-)
Nego, i dole bracni parovi dizu kredite. Pocinjem od svojih prijatelja, brata i ostalih. Ima i onih kojima starci nisu ostavili stan ili kucu. ;-) Sta ce, moras negdje zivjet :roll:

nego, ne bih da ova tema bude svadjalacka, nego cisto da razmjenimo misljenja, iskustva i sl ;-)
karanana

Post by karanana »

mamica papucarka wrote:

Edit: Uh tek sad vidim da se ovo pitanje odnosi na dijasporu i kupovinu u dijaspori. sa keshom pa vas se peripetije oko kredita u bosni nIzvinite, fulio sam, ali necu ovo gore brisati, tek toliko da vidite da ni ovdje bas nije sjajno. Ali vi vjerovatno dolazite e ticu.

Karanana, ne kaki ziv bio. :) Radila sam sam u Bosni, i znam kako je uopce ne dobit platu ;-)
Nego, i dole bracni parovi dizu kredite. Pocinjem od svojih prijatelja, brata i ostalih. Ima i onih kojima starci nisu ostavili stan ili kucu. ;-) Sta ce, moras negdje zivjet :roll:

nego, ne bih da ova tema bude svadjalacka, nego cisto da razmjenimo misljenja, iskustva i sl ;-)
A sta sam ja to drugacije rekao od tebe?
Naravno da ima ljudi, ukljucujuci i samog sebe, koji dizu kredite i kupuju stanove ovdje. I da mi roditelji imaju dati stan, ja bih to uradio jer moram nesto uraditi samostalno. Uopste te ne kontam zasto me kontriras jer sam ja isto rekao. I da, rekao sam da vecini ljudi koji kupuju iz dijaspore nije problem dizanje kredita ovdje jer ljudi dodju s keshom i kupe stan, nema zajebancije po bankama jer ne bi ni dobili kredit. Ako je to uvreda, sorry.
I isto sam rekao da dici kredit u Bosni i negdje vani nije isto uzimajuci u obzir omjer rata-plata, kamatne stope, sigurnost posla...
jedina moja greska je sto nisam skonto da sam na podforumu dijaspora i da se pocetno pitanje o dizanju kredita ustvari odnosi na neku stranu zemlju. Sta si mi ovo pomjesala na citatu?
callmethebreeeze

ovo je dobra tema, nemoj da se svadjamo oko gluposti.

kao sto sam napisao, ja sam za dizanje stambenih kredita. ali nisam bas neki ljubitelj velikih kredita za potrosnju, pogotovo ne bih uzeo veliki kredit za auto.
a primjetio da sam da to nasi cesto rade, cak i oni koji bas nemaju neka primanja.
Maraschino

Post by Maraschino »

Za BiH,
opravdano je samo stambeni kredit a sve drugo je bacanje para ili sto neko rece (moderno ropstvo).

Za dijasporu,
kako ko gleda na te stvari. Neki iz prestiza (zavisti) kupuju kucu ili stan ne sagledavajuci realno svoje mogucnosti pa samim time cijela porodica trpi takvu nakaradnu odluku. Ja licno nikada necu kupiti kucu vani a ono viska para sto kipi ulozicu u kucu u BiH (neka se nadje za stare dane) .
Mlada osoba (20 - 25 god) moze uci u te aranzmane oko kupovine kuce jer realno ima vremena da otplati tu kucu.
Sto se tice cijena, adaptacija odnosno dogradnja samo jedne sobe uz postojecu kucu, kosta izmedju 50 i 70 hiljada eura, pa pogledajte sta mozete izgraditi u BiH sa tim parama.
MA DAJ...

Post by MA DAJ... »

Maraschino wrote:Za BiH,
opravdano je samo stambeni kredit a sve drugo je bacanje para ili sto neko rece (moderno ropstvo).

Za dijasporu,
kako ko gleda na te stvari. Neki iz prestiza (zavisti) kupuju kucu ili stan ne sagledavajuci realno svoje mogucnosti pa samim time cijela porodica trpi takvu nakaradnu odluku. Ja licno nikada necu kupiti kucu vani a ono viska para sto kipi ulozicu u kucu u BiH (neka se nadje za stare dane) .
Mlada osoba (20 - 25 god) moze uci u te aranzmane oko kupovine kuce jer realno ima vremena da otplati tu kucu.
Sto se tice cijena, adaptacija odnosno dogradnja samo jedne sobe uz postojecu kucu, kosta izmedju 50 i 70 hiljada eura, pa pogledajte sta mozete izgraditi u BiH sa tim parama.
Gdje ti zivis pa toliko moras dati u adaptaciju jedne sobe :shock: !!!???

Umalo ne povrati na tu tvoju cijenu adaptacije!
Maraschino

Post by Maraschino »

MA DAJ... wrote:

Za dijasporu,

ocito zivimo u razlicitim svjetovima

trazite i dobit ce te :D
MA DAJ...

Post by MA DAJ... »

Maraschino wrote:
MA DAJ... wrote:

Za dijasporu,

ocito zivimo u razlicitim svjetovima

trazite i dobit ce te :D
Ne kontam...prevedi,da te bolje svatim!?
Maraschino

Post by Maraschino »

Iako mi lakse ide crtanje, da probam rijecima :D

Moja komsinica trazila predracun radova za dogradnju jedne sobe nad garazom i dobila je 50.000 eura a ako ide iz temelja, naravno da troskovi rastu. Samo izlazak cinovnika iz opstine da vidi smije li se i moze li se to dograditi kosta 1000 eurica...i t.d. i t.d.
callmethebreeeze

MA DAJ... wrote:

Za dijasporu,

bas puno zvuci, ali s druge strane mene bi adaptacija pravo malog kupatila dosla preko 10 000 eura, ako radis sve na bijelo :-)
teletrader

Post by teletrader »

mamica papucarka wrote:
komi wrote:kredit

oblik modernog ropstva
jebi ga, cijeli svijet funkcionise na kreditima. nisam Madona, pa da iz lijevog dzepa izvucem lovu za stan. :D
A zar se ti ono nisi udala za inzhinjera?
:D :D :D
lys

Post by lys »

Sve zavisi i od mjesta gdje zivis. U mom kvartu metar kvadratni je u prosijeku 7 - 8 000 eura. Dakle jedna od solucija je kupiti stan negdje drugdje koji izdajes i tako u nesto ulazes, a iznajmljivati onaj u kojem zivis.

Ne znam kako je to u drugim zemljama regulisano, ali u Fr. mjesecna rata svih kredita (stan, potrosacki...) ne smije preci 33% tvojih primanja, tako da se covjek ne moze sve i da hoce zaduziti do guse.
bosan

Post by bosan »

Kredit je zakon . Ionako ne bih nista ustedio :D :D
Gdje god daju ,uzimam . Kamata -svejedno .
Fala bogu jos malo i stan isplacen . Da sam cekao ,ni para ni stana.
Normalno moras znati mogucnosti ,da se uklopis u sve troskove.

Sto prije kupis ,prije ces otplatiti.
callmethebreeeze

ja niti imam ambicija niti sansi da odplatim svoj stan. tj mogao bih u nekih 10 godina to uraditi, ali bih morao stediti previse puno, a to mi se ne radi. ne daj boze rata ili neke velike katastrofe, ali cisto sumnjam da ce cijene nekretnina padati. naravno, ono sto zaradim na ovom stanu potrosicu kad budem kupovao novi stan ili kucu, ali o tom, po tom.
newone

Post by newone »

Zavisi koliko dugo planiras ostati vani. Za svaki period od preko 10 godina bolje je nesto kupiti nego rentati. Naravno ako finansije to dozvoljavaju. Rentanje na duge staze je bacanje novca kroz prozor.
Zavisi i koliko vas ima u porodici i u kojoj ste zemlji.
MA DAJ...

Post by MA DAJ... »

callmethebreeeze wrote:ja niti imam ambicija niti sansi da odplatim svoj stan. tj mogao bih u nekih 10 godina to uraditi, ali bih morao stediti previse puno, a to mi se ne radi. ne daj boze rata ili neke velike katastrofe, ali cisto sumnjam da ce cijene nekretnina padati. naravno, ono sto zaradim na ovom stanu potrosicu kad budem kupovao novi stan ili kucu, ali o tom, po tom.

Kredit od stana se nikad ne odplacuje,da znas...porez ce te pojest ako ga otplatis...zato moras uzimat neki drugi kredit,za bilo sta,ako vidis da ti se povecao porez na bruto platu za proslu godinu (taj ti se izvjestaj prikaze samo jednom u toku godine...kod norvezana dolazi pocetkom marta i da ga potvrdis do kraja istog mjeseca,ili da prijavis nesto novo za porezske olaksice)
Znaci,ako si na zapadu,ti si lud ako budes gledao da otplatis kredit od stana do kraja...samo zbog poreza.
callmethebreeeze

MA DAJ... wrote:
callmethebreeeze wrote:ja niti imam ambicija niti sansi da odplatim svoj stan. tj mogao bih u nekih 10 godina to uraditi, ali bih morao stediti previse puno, a to mi se ne radi. ne daj boze rata ili neke velike katastrofe, ali cisto sumnjam da ce cijene nekretnina padati. naravno, ono sto zaradim na ovom stanu potrosicu kad budem kupovao novi stan ili kucu, ali o tom, po tom.

Kredit od stana se nikad ne odplacuje,da znas...porez ce te pojest ako ga otplatis...zato moras uzimat neki drugi kredit,za bilo sta,ako vidis da ti se povecao porez na bruto platu za proslu godinu (taj ti se izvjestaj prikaze samo jednom u toku godine...kod norvezana dolazi pocetkom marta i da ga potvrdis do kraja istog mjeseca,ili da prijavis nesto novo za porezske olaksice)
Znaci,ako si na zapadu,ti si lud ako budes gledao da otplatis kredit od stana do kraja...samo zbog poreza.
ja sam u svedskoj i ne kontam kakve ovo veze ima?
MA DAJ...

Post by MA DAJ... »

Mala je razlika u daljini,pa sam mislio da je isto znacenje...

pitaj sta ti nije jasno?
callmethebreeeze

MA DAJ... wrote:Mala je razlika u daljini,pa sam mislio da je isto znacenje...

pitaj sta ti nije jasno?
ne kontam kakve veze ima porez sa otplatom kredita. ja dobijem odredjenu sumu nazad od drzave, jedna vrsta poreske olaksice sto placam kamatu na kredit
MA DAJ...

Post by MA DAJ... »

callmethebreeeze wrote:
MA DAJ... wrote:Mala je razlika u daljini,pa sam mislio da je isto znacenje...

pitaj sta ti nije jasno?
ne kontam kakve veze ima porez sa otplatom kredita. ja dobijem odredjenu sumu nazad od drzave, jedna vrsta poreske olaksice sto placam kamatu na kredit
Bas na to misim...i kolike su ti olaksice sa tim kamatama na porez bruto plate?
Post Reply