Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

gidra

#1 Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by gidra »

Šta bi ste uradili da imate viška oko 60 hiljada KM koje vam ne trebaju?

1. Kupili stan, neki manji, 35-40 kvadrata i skockali ga malo i izdavali.
Centar grada ne bih a ni okolne mahale. Čengić Vila ili Grbavica, Stup(Tibra) jedino, a kao najbolju opciju Ilidža, naselja Lužani ili Pejton. Zašto Ilidža? Zato što pretpostavljam se lakše može rentati taj stan jer je Ilidža živnula pravo od kada su se otvorili fakulteti. Studenata pravo dosta i nekako mi se čini da je Ilidža postala pravo malo studentsko mjesto. A i kvadrat stana je jeftiniji nego u gradu. Nisam upoznat uopće sa situacijom što se tiče izdavanja stanova po gradu, pa ako ima neko više iskustva nek napiše koju rečenicu o tome...

2. Odnijeli u banku i oročili novac. Mada i kamate nisu Bog zna šta...
anonimnaosoba

#2 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by anonimnaosoba »

oročio ih u banku

sa stanom ti podstanari mogu štošta uraditi negativnog, a to definitivno nije vrijedno razlike od max. 1000 KM godišnje u prihodima...
dinoo1898

#3 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by dinoo1898 »

anonimnaosoba wrote:oročio ih u banku

sa stanom ti podstanari mogu štošta uraditi negativnog, a to definitivno nije vrijedno razlike od max. 1000 KM godišnje u prihodima...
a u banci je kamata tolika da ti jedva ako ikako pokrije inflaciju i opadanje vrijednosti istog.
i sta zarati se i nestanu pare? :D ili banka propadne??

ja licno mislim da je nekretnina najisplativija opcija
gidra

#4 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by gidra »

dinoo1898 wrote:

a u banci je kamata tolika da ti jedva ako ikako pokrije inflaciju i opadanje vrijednosti istog.

činjenica je da od poslije rata kvadrat stana u Sarajevu nikad nije bio jeftiniji kao sada, pa sam i ja mišljenja da je možda bolje uzeti nekretninu nego čuvati na banci, ali eto volio bi čuti i mišljenja ostalih ljudi...
Qoom

#5 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Qoom »

Čini mi se da sam negdje pročitao da u Kantonu Sarajevo trenutno ima cca 1.500 stanova što u prodaji, što u izgradnji, a potražnja nikakva.

Cijene stanova će još padati, to je sigurno.
anonimnaosoba

#6 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by anonimnaosoba »

dinoo1898 wrote:

To da, ali ne vjerujem da gore moze kod nas, neka mu je 5% kamata (a vala moze dobiti toliku), to je 3000 KM godisnje, a sta ako se zarati i nestane zgrada ? :grin:

Sent from my ST23i using Tapatalk HD
milojicabrzi

#7 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by milojicabrzi »

...mislim da izdavanje nije opcija, jer su kirije premale u SA, da bi se to isplatilo, kao recimo ljudima vani koji rentaju nekretnine.

Ako orocis sredstva imas cca 3000 KM godisnje uz miran san. Sa podstanarima imas mozda 4000 KM, ali imas i strazarenje i pracenje stanja u stanu, moguca ostecenja u stanu, neplacene kirije, pracenje placanja rezija, prati ih da ne pobjegnu 20-og i sl.
Tesko je naci dobrog podstanara, jednako kao sto je tesko naci dobro auto staro 10 + godina :):)

Imam nekoliko prijatelja koji su rentali stanove i iskustva su uglavnom negativna...

Zasto to kazem- pogledaj realno koja populacija su podstanari... to su studenti, koji zive svojim studentskim zivotom i ne cuvaju nekretninu i briga ih sto jedan prozor ili tus kabina, kostaju koliko tvoja plata. Ili su socijalni slucajevi, koji su se zavukli u 40-te i nisu rijesili stambeno pitanje, problematicne porodice i sl.

Mislim, moze izgledati ruzno sto ovo kazem, ali uglavnom je tako.
Niko nece kirijati za 300 KM, ako moze za 500 KM placati redovno ratu kredita i biti svoj u svome.

Podstanar iz snova, koji radi u dobroj firmi, lijepo cuva i odrzava stan, ne koristi ga za derneke ili pijanke, pazi i cisti kao svoju imovinu-ne postoji, jer takvi ljudi vec imaju svoj stan :D

Da me spominjem da neko moze iznajmiti stan za nezakonite aktivnosti (dilanje droge, prostitucija i sl), pa da te ono bas pravo glava zaboli...

Uglavnom, svako zna svoje, ja bih prije stedio nego rentao stan, jer su procjene da u narednih 4-5 godina, cijena stana nece bas nesto skociti...
Alfons Kauders

#8 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Alfons Kauders »

milojicabrzi wrote:...mislim da izdavanje nije opcija, jer su kirije premale u SA, da bi se to isplatilo, kao recimo ljudima vani koji rentaju nekretnine.

Ako orocis sredstva imas cca 3000 KM godisnje uz miran san. Sa podstanarima imas mozda 4000 KM, ali imas i strazarenje i pracenje stanja u stanu, moguca ostecenja u stanu, neplacene kirije, pracenje placanja rezija, prati ih da ne pobjegnu 20-og i sl.
Tesko je naci dobrog podstanara, jednako kao sto je tesko naci dobro auto staro 10 + godina :):)

Imam nekoliko prijatelja koji su rentali stanove i iskustva su uglavnom negativna...

Zasto to kazem- pogledaj realno koja populacija su podstanari... to su studenti, koji zive svojim studentskim zivotom i ne cuvaju nekretninu i briga ih sto jedan prozor ili tus kabina, kostaju koliko tvoja plata. Ili su socijalni slucajevi, koji su se zavukli u 40-te i nisu rijesili stambeno pitanje, problematicne porodice i sl.

Mislim, moze izgledati ruzno sto ovo kazem, ali uglavnom je tako.
Niko nece kirijati za 300 KM, ako moze za 500 KM placati redovno ratu kredita i biti svoj u svome.

Podstanar iz snova, koji radi u dobroj firmi, lijepo cuva i odrzava stan, ne koristi ga za derneke ili pijanke, pazi i cisti kao svoju imovinu-ne postoji, jer takvi ljudi vec imaju svoj stan :D

Da me spominjem da neko moze iznajmiti stan za nezakonite aktivnosti (dilanje droge, prostitucija i sl), pa da te ono bas pravo glava zaboli...

Uglavnom, svako zna svoje, ja bih prije stedio nego rentao stan, jer su procjene da u narednih 4-5 godina, cijena stana nece bas nesto skociti...
postoji... samo ovo za derneke bas i ne stoji :D

ja stedim, necu jos da kupujem - em cijene padaju em nesigurnost u poslu... u biti, po meni je danas bolje imati u banci 100 milja i ubirati skoro 5k kamate godisnje, nego kupiti neko prkno za 80, srediti ga za 20 i izdavati za 300-350 mara (kirije su pale narode, manite se cijena po razvikanim oglasima, nidje veze su)

da se cijene nekretnina oporavljaju, onda bi se isplatilo, jer bi npr. mogao uzeti stan od 80k koji ce za 4-5 godina vrijediti 90 ili 100.... kako sad stvari stoje, vrlo lako se moze desiti da neko uzme stan za 80 i da nakon par godina vrijedi 75 ili 80

i ne treba zaboraviti papirologiju, mogucnost da par mjeseci godisnje stan bude bez podstanara, pa odrzavanje i druge glavobolje... uzeti stan za svoje potrebe ok, to bi i ja uradio da imam dovoljno u steku, ali u ovoj situaciji nikad ne bi uzeo stan cisto za izdavanje... jednostavno se ne isplati i to se nece promijeniti makar jos nekoliko godina

najveci problem je svakako popunjenost... jebiga mozda neko moze i ubost super kiriju koja se isplati vise od 4% kamate u banci - ali samo pod uslovom da kirija bude redovna... a tesko je naci studenta koji ce u istom stanu provesti 60 mjeseci... vjerovatno ce makar desetak mjeseci stan zjapiti prazan i vrtiti se po oglasima, a to treba uzeti u obzir u racunici

kako god okrenem ne isplati se... ako pocnu ponovo rasti cijene, onda da
Alfons Kauders

#9 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Alfons Kauders »

anonimnaosoba wrote:
dinoo1898 wrote:

To da, ali ne vjerujem da gore moze kod nas, neka mu je 5% kamata (a vala moze dobiti toliku), to je 3000 KM godisnje, a sta ako se zarati i nestane zgrada ? :grin:

Sent from my ST23i using Tapatalk HD
da, a dodatna prednost para na kamari... mozda izleti neka super prilika za investiciju, jeftin stan ili neka druga nekretnina... imas lovu u banci i mozes doci do nje za nekoliko dana - a kad je u nekretnini onda mrka kapa
talić

#10 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by talić »

Ja bi da trebam investirati 60.000 KM kupio 3.000 dionica telecoma.
Zašto ?
Prihod od dionica 5.200 KM neoporezivo
Prihod od rentanja stana 3000 KM oporezivo - 300 KM = 2700
Kupovina dionica troškovi 1,5%, neoporezivo.
Kupovina stana troškovi 2% plus porez 5 do 8 % zavisno od općine.
Dalje dolazi situacija da čovjeku zatreba 5 ili 10 hiljada KM proda dio dionica i u roku od 7 dana ima novac na računu.
Stan ? Ne možeš prodati dio stana a i ne ide tako brzo ni jednostavno.
Ni jedne prednosti u ovom trenutku nema nekretnina u odnosu na dionicu koja ostvaruje prinos veći od 5% godišnje.
Alfons Kauders

#11 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Alfons Kauders »

talić wrote:Ja bi da trebam investirati 60.000 KM kupio 3.000 dionica telecoma.
Zašto ?
Dalje dolazi situacija da čovjeku zatreba 5 ili 10 hiljada KM proda dio dionica i u roku od 7 dana ima novac na računu.
Ni jedne prednosti u ovom trenutku nema nekretnina u odnosu na dionicu koja ostvaruje prinos veći od 5% godišnje.
da, i to... dionice sam zaboravio, ali pravo da ti kazem malo me i strah... imam nesto malo dionica telecoma, ali bi me bilo strah skrhati sve pare na jedno mjesto - rizik jbg...
talić

#12 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by talić »

Alfons Kauders wrote:
Zašto ?
da, i to... dionice sam zaboravio, ali pravo da ti kazem malo me i strah... imam nesto malo dionica telecoma, ali bi me bilo strah skrhati sve pare na jedno mjesto - rizik jbg...
Nema tu nikakvog rizika, ljudi su ovisnici o mobilnim telefonima a uz to telecom će tek privatizacijom do koje će doći prije ili kasnije pokazati svoju pravu profitabilnost.
milojicabrzi

#13 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by milojicabrzi »

talić wrote:Nema tu nikakvog rizika, ljudi su ovisnici o mobilnim telefonima a uz to telecom će tek privatizacijom do koje će doći prije ili kasnije pokazati svoju pravu profitabilnost.
...hoce, ukoliko se ne pojavi neka nova tehnologija, koja ce prestici i izbaciti iz igre mobitele, kao sto je Skype, Wiber i sl.

Mogli bi mobiteli izumrijeti kao videoteke, koje je internet sahranio...

Salim se, ipak mislim da su dionice telekoma vrlo isplative, ali vise sam za opciju stednje.
seoBIH

#14 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by seoBIH »

.
talić

#15 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by talić »

milojicabrzi wrote:
talić wrote:Nema tu nikakvog rizika, ljudi su ovisnici o mobilnim telefonima a uz to telecom će tek privatizacijom do koje će doći prije ili kasnije pokazati svoju pravu profitabilnost.
...hoce, ukoliko se ne pojavi neka nova tehnologija, koja ce prestici i izbaciti iz igre mobitele, kao sto je Skype, Wiber i sl.

Salim se, ipak mislim da su dionice telekoma vrlo isplative, ali vise sam za opciju stednje.
Evo BH telecom najavljuje 4G
Nema bojazni da će se pojaviti novi operater koji će potopiti BH telecom jer se ne isplati investirati milijaru maraka i onda se otimati za dio kolač BH telekoma.
Mnogo je povoljnije i jednostavnije kupiti BH telecom i uzeti sve korisnike usluga.
Stan kao investicija mi se ne dopada jer je mnogo love u jednom komadu, postoji amortizacija na koju niko ne misli, imaš fiksnih troškova čak i kad niko ne stanuje, i uz sve to iako smo neizgrađena zemlja dugoročno gledano će se pojaviti višak stanova ( kao što sada imamo višak poslovnih prostora) što zbog nataliteta što zbog migracije stanovništava.
Alfons Kauders

#16 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Alfons Kauders »

talić wrote:
milojicabrzi wrote:

Evo BH telecom najavljuje 4G
Nema bojazni da će se pojaviti novi operater koji će potopiti BH telecom jer se ne isplati investirati milijaru maraka i onda se otimati za dio kolač BH telekoma.
Mnogo je povoljnije i jednostavnije kupiti BH telecom i uzeti sve korisnike usluga.
Stan kao investicija mi se ne dopada jer je mnogo love u jednom komadu, postoji amortizacija na koju niko ne misli, imaš fiksnih troškova čak i kad niko ne stanuje, i uz sve to iako smo neizgrađena zemlja dugoročno gledano će se pojaviti višak stanova ( kao što sada imamo višak poslovnih prostora) što zbog nataliteta što zbog migracije stanovništava.
da, a kolega je pominjao kupovinu stana na ilidzi, radi fakulteta... upravo na tom potezu od ilidze do hrasnice ima metar prostora i ako bude potraznje, neko bi hladno mogao napraviti par zgradica "studentskih" stanova za rentanje... i ubiti trziste... baska sto su mi sve one stamparije diploma dole suhveli do bola

samo sad si me za telecom dobro zadevero, nisam uzimao nikakvih dionica od 2008/9, kad je bila rasprodaja... :D
Alfons Kauders

#17 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Alfons Kauders »

milojicabrzi wrote:

nece mobiteli izumrijeti, vec voice... a data ce rasti... isti kurac, telekomi ce se prilagoditi, a to ce svakako potrajati, u pitanju su godine i godine...

dionice mozes slozit za par radnih dana, stednju mozes podici, a prodaja stana je vazda glavobolja i ako ti se zuri platis jeben ceh
madner

#18 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by madner »

Zašto ?
Ima, sigurnije je. Zato je i profit manji.

3000 za rentanje je nisko, malo skiljis :D
Alfons Kauders

#19 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
Zašto ?
Ima, sigurnije je. Zato je i profit manji.

3000 za rentanje je nisko, malo skiljis :D
nije ba nisko... 60k u novogradnji je malo gotivnija garsonjera, ili jednosoban na ilidzi... 250 mjesecno je mjera...

a dje su tu ostali troskovi, dje su mjeseci kada stan nece biti izdat... 3k godisnje je cak i optimisticno
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#20 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by JoseMujica »

čuj da imam 60 milja a da mi ne trebaju :shock:

ne bi se hebavao ni s bankama ni s nekretninama (pod uslovom da mi je rješeno stambeno i da imam neko auto) nego bi zajmio lovu i trošio na obilazak svijeta. Život je jedan i treba ga iskoristiti, a ne štrecat svako malo hoće li propast banka il hoće li ti podstanari ostaviti haos.

Putuj čovječe, vidi malo svijeta, uživaj u životu šta si se stisno ko Gargamel!
madner

#21 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by madner »

Doduse, no nema rizika da dionicko drustvo sutra nece placati dividendu (mada je telecom uvijek placao).
Alfons Kauders

#22 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Doduse, no nema rizika da dionicko drustvo sutra nece placati dividendu (mada je telecom uvijek placao).
moraju

jer ako ne plate malim dionicarima, ne plate ni vladi

i onda na ulice izadje po miliona budzetskih sisara
Alfons Kauders

#23 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Alfons Kauders »

JoseMujica wrote:čuj da imam 60 milja a da mi ne trebaju :shock:

ne bi se hebavao ni s bankama ni s nekretninama (pod uslovom da mi je rješeno stambeno i da imam neko auto) nego bi zajmio lovu i trošio na obilazak svijeta. Život je jedan i treba ga iskoristiti, a ne štrecat svako malo hoće li propast banka il hoće li ti podstanari ostaviti haos.

Putuj čovječe, vidi malo svijeta, uživaj u životu šta si se stisno ko Gargamel!
pa jebiga, svake godine hajrujes 4-5k i mozes od tih para jednom godisnje putovat nedje dok ne riknes... :D
madner

#24 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote:Doduse, no nema rizika da dionicko drustvo sutra nece placati dividendu (mada je telecom uvijek placao).
moraju

Naravno, no ne moraju. Mogu kao EP, uloze svu dobit ili prenesu u sljedecu godinu bez dividende.
Alfons Kauders

#25 Re: Kupovina stana i rentanje istog, isplativost?

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
Alfons Kauders wrote:
moraju

Naravno, no ne moraju. Mogu kao EP, uloze svu dobit ili prenesu u sljedecu godinu bez dividende.
ne moraju, al onda bi zafalilo u sehari.. tako da ipak moraju
Post Reply