KUPOVINA STANA ,,,,HITNO POMOC!!!!!
Moderator: _BataZiv_0809
-
mersedb
#1 KUPOVINA STANA ,,,,HITNO POMOC!!!!!
Poštovani,,,
Kupujem stan,,,i svidio mi se jedan koji nije u grudnti. Stan je napravljen,,odnosno zgrada 1990 i ta zgrada nikada nije etazirana( bar su nam tako rekli u grunti). Dakle taj stan nigdje u opcini ne postoji. Vlasnik ima kupoprodajni ugovor i on bi meni prodao stan preko tog ugovora......Sada mene zanima jeli to sve ok i cisto i hocu li ja moci u buducnosti taj stan da stavim u gruntu i razumije li se iko u taj problem....zaista neznam sta da radim,,,,,,da kupim ili ne,,,,,,,,
POMOC!!!
Kupujem stan,,,i svidio mi se jedan koji nije u grudnti. Stan je napravljen,,odnosno zgrada 1990 i ta zgrada nikada nije etazirana( bar su nam tako rekli u grunti). Dakle taj stan nigdje u opcini ne postoji. Vlasnik ima kupoprodajni ugovor i on bi meni prodao stan preko tog ugovora......Sada mene zanima jeli to sve ok i cisto i hocu li ja moci u buducnosti taj stan da stavim u gruntu i razumije li se iko u taj problem....zaista neznam sta da radim,,,,,,da kupim ili ne,,,,,,,,
POMOC!!!
-
Drinski
#2 Re: KUPOVINA STANA ,,,,HITNO POMOC!!!!!
Nemoj kupiti, dok se ne etazira.
Mozes rizikovati, jer je cijena niza, ali ja ne bih niti rizikovao jer je dovoljno vremena bilo da se to riješi.
Mozes rizikovati, jer je cijena niza, ali ja ne bih niti rizikovao jer je dovoljno vremena bilo da se to riješi.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3 Re: KUPOVINA STANA ,,,,HITNO POMOC!!!!!
Ja bih tu bio vrlo oprezen, ne kupuje se stan svaki dan. Ta zgrada će vjerovatno na kraju biti etažirana ali tako stanje može potrajati još 10 i više godina. Jesi li pitao zašto nije etažirana? Probaj dogovoriti da isplatiš pola novca sada a ostatak kada uknjižiš odnosno kada se riješi to sa etažiranjem.mersedb wrote:Poštovani,,,
POMOC!!!
-
mersedb
#4 Re: KUPOVINA STANA ,,,,HITNO POMOC!!!!!
Stan je prije rata placen keshom..zato ga nema u knjigama ugovora niti u grunti..tacnije nijedan stan nije u grunti tu jer su samo 3 zgrade etazirane u gradu....STA URADITI???
- Drvosjeca iz Dejcica
#5 Re: KUPOVINA STANA ,,,,HITNO POMOC!!!!!
Posavjetuj se ti druže sa advokatom ili dobrim pravnikom to ti je najbolje. Teško da ćeš na forumu dobiti pravi odgovor.mersedb wrote:Stan je prije rata placen keshom..zato ga nema u knjigama ugovora niti u grunti..tacnije nijedan stan nije u grunti tu jer su samo 3 zgrade etazirane u gradu....STA URADITI???
- djulba
#6 Re: KUPOVINA STANA ,,,,HITNO POMOC!!!!!
Ne uzimaj bez papira ništa.
-
mersedb
#7 Re: KUPOVINA STANA ,,,,HITNO POMOC!!!!!
Nije da nema papira....ima kupoprodajni ugovor.. 
- Miki123
#8 Re: Odg: KUPOVINA STANA ,,,,HITNO POMOC!!!!!
Slabo ti to znači... Razumijem ja da nema stanova u Zemlj. Knjizi, ali šta je sa knjigom položenih ugovora KPU? Tamo su svi stanovi upisani.mersedb wrote:Nije da nema papira....ima kupoprodajni ugovor..
Veliki rizik je kupiti takav stan, pogotovo sada kada je ponuda ogromna i možeš naći stan sa urednom dokumentacijom i upisan u KPU.
Ukoliko odlučiš kupiti takav stan, ugovor će imati više notarovih upozorenja i oslobađanja odgovornosti nego članova.
- muminovic
#9 Re: KUPOVINA STANA ,,,,HITNO POMOC!!!!!
ima dakle iustus titulus, ali ne i modus aquirendi 
-
gurabija78
#10 Re: KUPOVINA STANA ,,,,HITNO POMOC!!!!!
ja ne bih ni pod razno. bio sam u sličnoj situaciji, kad su mi nudili da kupim stan koji je već prodan 1991 i postojao je spor. Naime, ja bih regularno kupio stan od investitora koji je prije rata već bio prodao stan za 30-40% ukupnog iznosa u dinarima i kao sad pponovo prodaje stan novim kupcima a paralelno se vodi spor sa prvobitnim kupcima. Dakle postoji mogucnost da je taj stan koji neko tebi prodaje putem kupoprodajnog ugovora prodan nakon rata ponovo ili može neko polagati pravo na taj stan na osnovu drugog istog ili sličnog ugovora koji ima i tvoj prodavac.....mersedb wrote:Poštovani,,,
POMOC!!!
-
Innovation
#11 Re: KUPOVINA STANA ,,,,HITNO POMOC!!!!!
Stan nije u Sarajevu.mersedb wrote:tacnije nijedan stan nije u grunti tu jer su samo 3 zgrade etazirane u gradu....STA URADITI???
Miki123 wrote: Slabo ti to znači... Razumijem ja da nema stanova u Zemlj. Knjizi, ali šta je sa knjigom položenih ugovora KPU? Tamo su svi stanovi upisani.
Ovo treba dobro paziti!gurabija78 wrote: ja ne bih ni pod razno. bio sam u sličnoj situaciji, kad su mi nudili da kupim stan koji je već prodan 1991 i postojao je spor
Naoravljen gdje i skim.mersedb wrote:.ima kupoprodajni ugovor.
Ovo nema veze.mersedb wrote:Stan je prije rata placen keshom..zato ga nema u knjigama ugovora niti u grunti
mersedb wrote: Dakle taj stan nigdje u opcini ne postoji
Znaci nikad nije izvrsen tehnicki prijem objekta.
djulba wrote:Ne uzimaj bez papira ništa.
-
mersedb
#12 Re: KUPOVINA STANA ,,,,HITNO POMOC!!!!!
Danas mi u grunti rekli da je sve tu cisto,,,,,,kao da je u ZKU uslo samo stanovi PRIVATIZACIJE ,,i da se ceka ETAZIRANJE SVIH ZGRADA i da ce tada i taj stan uci u gruntu,,,,,,,ali je jos zanimljivije da stan preko puta tog ima i u grunti i u ZKU.....Zbunjen sam skroz..