Kupovina putem e-bay-a

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
iceman ze

#1 Kupovina putem e-bay-a

Post by iceman ze »

Da li neko ima iskustva sa ovima nacionom kupovine putem interneta ili putem neke druge slicne stranice na netu. Ja li cno imam neka iskustva da sam na nekim stranicama zelio nesto kupiti imam MasterCard i rekli su mi da mogu sa njom trgovati, ali mi prilikom transfera stvaraju problem jer nisu u mogucnosti pristupiti mome racunu i tome sl.

Uglavnom e bay mi je nekako laksi za kupovinu, naravno i tu je problem placanje, jer svi preferiraju PayPal nacin placanja, a nasa zemlja odnosno nas poreski sistem nije ukljucen u tu mrezu tako da smo i tu uskraceni.

Ostaje nam Western union, mene interesuje koliko uzimaju i da li je neko slao vec, navodno je 10 % od svote novca.

I da li je neko vec radio internacionalnu doznaku novca.....sta tu treba.....cuo sam neki IBN i sta vec jos da bi se posalo novac, i tu naplacaju dosta.....

Ako imate neka iskustva podijelite ih sa mnom....thx
Stitch__

Post by Stitch__ »

moj kolega ima rodjaka u shvici koji ovdje povremeno dolazi. eh sad, postoji svicarska web strana http://www.ricardo.ch koja je na fazon ebaya, i na kojoj je npr kolega kupio bord za 8 franaka = 10 maraka :D

nekada davno su stranice amazon.com i bn.com dostavljale u BiH, ali ako imas USA karticu (ne pitaj :D) za nashe ne znam :roll:
array

Post by array »

Nikad, ama bas NIKAD ne koristi Western Union za placanje na ebayu! To je najveca greska koju neki ebay shoperi prave na ebayu. Prevaranti na ebayu gotovo uvijek traze Western Union za nacin placanja.

Nemoj nikada ni koristiti kreditnu karticu na ebayu. Znaj da je tamo jako puno prevaranata pa dati broj kreditne kartice nekome koga neznas je velika greska. Zato i postoji PayPal.
iceman ze

Post by iceman ze »

Amazon.com isporucuje internaciolanu dostavu , ali samo za knjige, DVD, VHS, i sl. stvarcice.....pa ko voli...

PayPal nemogu koristiti zbog toga sto nasa zemlja nije jos u tom sistemu poreskom, ali navodno ce ove godine biti uvrstena, sto se i nadam.

Ja sam narucivao iz zemlja u nasem okruzenju, i placao sam putem racuna u Banci, i dobio sam robu koju sam platio....

E bay bih volio isprobati, neki moji poznanici jesu, i stigla im je roba, mislio sam nesto jeftino naruciti, pa da vidim hoce li proci, cisto da provjerim situaciju, a nisam ni mislio svoju karticu bankovnu koristiti u transferu....
eHost

Post by eHost »

Postovanje,

Amazon.com isporucuje manje stvarcice u BiH i placanje kreditnom karticom poput VISA i MC nije problem. Samo nemojte se zaletiti pa platiti nekom domacom VISA karticom gdje vas banka kreditira ( najveci prevarantski fazon na svijetu ;) ). Kod Amazona je takodjer Aftersale customer support jako vazan, tj. podrska nakon sto ste kupili nesto. Kupovina neceg veceg je malo komplikovanija stvar iz vise razloga: 1. transport, 2. carina i porezi.

eBay u drugu ruku je samo aukcijska platforma. eBay Inc se nalazi u Americi i ima svoje podruznice po Europi. Kako bi provjerili Vas identitet ( koliko toliko ) nakon registracije ce vam doci sifra ( postom ) koju morate unijeti u sistem kako bi vas korisnicki racun bio aktiviran. Tako mozete ucestvovati na aukcijama. Aukciju pokrecu obicne osobe ili prevaranti ;) Prevaranta mozete raspoznati tako sto cete pogledati njegove ocjene od drugih clanova aukcijske platforme. A isto tako prevaranti zahtjevaju direktni transfer novca putem Wester Uniona. Eh - kad takvo nesto uradite - mozete dobiti samo sipak ( ili onu stvar.. kako vam je draze ). Money Transfer u Rumuniju i slicne zemlje je isto sto uzeti novac i baciti ga kroz prozor !

Sto se tice drugih "prodavaca" na eBayu, one prave mozete prepoznati po dobrim ocjenama, velikom broju ocjena i po eBay oznakama tipa "provjerni clan" ili "powerseller". Ovi vam najcesce nude razlicite nacine placanja :

1. PayPal - koji radi dobrog image.a nase zemlje ne radi! IP adrese iz BiH nisu dozvoljene da pristupe PayPal accountima ( osim ako se ne varam - ali sumnjam da su promjenili politiku ).

2. bankovni transfer - sigurno najsigurniji nacin za prebacivanje novca. U ovom slucaju vam prodavac saopci svoje bankovne podatke. Jedina mana ovog nacina placanja su provizije banke. U BiH placate ca. 15 KM za inostrani transfer. Da li se isplati?

3. kreditnom karticom - u ovom slucaju prodavac ( ako je u stanju ) tereti vasu kreditnu karticu ( koja mora biti prava kreditna, a ne debitna kartica ). Da li vam je sigurno nekome davati broj vase kreditne? hm...

4. placanje prilikom preuzimanja posiljke - je sigurno najsigurniji nacin. Kurir vam dodje i donese paket i vi mu platite. nema paket - nema love ;) Jedini problem koji ovdje nastaje jesu troskovi transporta. Za vise informacije bi bilo dobro da razgledate http://www.dhl.ba !

Sve u svemu - na eBayu mozete naci jeftine stvarcice, koje se u najgorem slucaju mogu pretvoriti u jako skupe igrackice. Roba + transport ( + carina/porez ) i onda covjek skonta da bi jeftinije prosao da je kupio to nesto u BiH !

Pozdrav

E:S
eHOST
iceman ze

Post by iceman ze »

eHost,

par pitanja, jer vidim da imas iskustva......

- Jedan moj prijatelj, da ti sad citav trasnkript ne pisem, uglavnom kaze da je preko HV banke dobio kreditnu karticu, a ona je navodno porijeklom iz Austrije, te je izvrsio placanje putem PayPal tako sto je navodno se predstavio kao iz Austrije, medutim za tu laz ima mjesec dana dok ne skontaju. Za to vrijeme on dobije svoju robu, oni ga bombarduju mailovima o tome, a o njima govori kako je sve platio i posalje im izvod iz banke.....bla,bla...... neznam jel to suplja ili....

- Ja sam vec placao preko bankovnih racuna, i imam neka iskustva, jer naplacuju ti nekakvu takstu prilikom uplate i neku internacionalnu nakon dostave novca........jes mozda skupo, ali sam dobio robu koju ovdje nemogu naci nigdje.

- Da li onda na e bay insistirati da platim putem bankovnog trasfera , i zaobilaziti WU jer je skup i nesiguran....

- Narucio sam neku robu iz US platio putem kartice, na nekom sajtu sa SSL 128 Mbit zastitom.......cekam robu, neznam koliko ce sve izaci na kraju.....opet situacija, roba koju nemogu naci ovdje nikakako.....

- Da li bi bilo vise isplativo, da nekog od jarana zamolim u US da mi kupi i on posalje postom......opet pitanje, ja njemu nekako moram pare dostaviti i sl.
eHost

Post by eHost »

iceman_ze,

moram ti napomenuti da oko kreditnih kartica i izdavanja istih u Bosni i Hercegovini ima puno supljaka ! Prvo da ti odgovorim na tvoja pitanja :

- HV je HypoVereinsbank ( potice zapravo iz Njemacke, ali je sada clanica UniCredit grupe :) ). Kreditna kartica se izdaje na osnovu bankovnog racuna tj. boniteta. Ako ja odem u Austriju ili Njemacku - mogu tamo otvoriti racun i na osnovu tog racuna zatraziti od Visa AG da mi izdaju kreditnu karticu. Za izdavanje mi treba jednostavno potvrda od banke da imam redovita primanja i ne ulazim u "zaledje" ;) tj. nisam u minusu! Placanje putem PayPala se vrsi tako sto mozes platiti sa "novcem" na PayPal racunu, ili vrsis placanje tako sto paypal tereti tvoju kreditnu karticu. Tvoj kolega je mogao registraovati paypal account sa email adresom tipa .com ili slicno, ali unio informacije da je nastanjen u Austriji i samim time je zaobisao jednu prepreku. Druga prepreka je pristup paypal web sajtu sa bosanskom IP adresom - njima pristup nije dozvoljen, ali se ta zastita moze preko raznih proxy sistema zaobici. Legalnost takvog pristupa i placanja je opet upitna.

- placanje preko banke je skupo ( za inostrana placanja ), ali ako je roba vrijedna - onda se moze i taj trosak "progutati".

- putem eBaya se uvijek treba obratiti paznju na mogucnosti placanja. bankovni transfer, paypal i placanje prilikom primitka robe su jedini nacini placaja koja ja koristim. U svakom slucaju NE PRIHVATATI na transfer novca prije zavrsetka aukcije ( jer samim time se krse pravila eBaya i eBay dize ruke od vas i ne daje Vam nikakvu garanciju niti zastitu ). A placanje putem Western Uniona ( osim sto je skupo ) je uzasno nesigurno. Naravno u Europi postoje WU-salteri itd, u Bosni se ti nalaze unutar banaka, ali agenti u Istocnoj europi su samo ljudi koji raspolazu novcem i to je to. Znaci poslati nekom rumunu pare prije zavrsetka aukcije za mobitel ili neki drugi gadget koji je tek izasao iz proizvodnje je isto sto uzeti pare i baciti ih kroz prozor.

- placanje kreditnom karticom prihvataju sve vece prodavnice i sve je vise popularno. Ako si ti narucio neku robu iz US iz nekog shopa koji prihvata placanje plastikom, onda si sigurno zavrsio na web stranici tkz. payment gatewaya ( trece firme koja vrsi autorizaciju tvoje kartice i transfer novca prodavnici ). Prenos podataka izmedju tvog racunara i payment gatewaya je sifriran 128 bitnim ( ne MBitnim ;) ) kljucem. To je sigurnosni mehanizam kako nebi neko pokupio podatkovni paket sa brojem tvoje kartice i onda otisao u kupovinu ;).

- To sa jaranom je sigurno najsigurnije. Ako on moze direktno otici u shop i vidjeti sta kupuje, jos bolje. Ako ne - on moze naruciti robu online i onda je postom proslijediti tebi. Eh.. pare mi ti mozes dostaviti bankovnim transferom sto je najsigurnije ( a ionako ne saljes pare strancu ). Samo se opet postavlja pitanje - sta narucujes i kolika je vrijednost toga sto ti stize postom. Sumnjam da se radi o nekoj robi koja bi se morala cariniti, ali lako je moguce da te posta zovne radi provjere vrijednosti robe ili zaracunavanja nekog dodatnog poreza na uvezenu robu ( nisam pravnik tako da sam bas na ovom podrucju slab :( ).

Sto se tice kreditnih kartica - prije nego sto uzmete karticu od banke, provjerite da li se radi o debitnoj kartici ( znaci imate karticu ali se pare odmah skidaju sa vaseg bankovnog racuna ) ili o kreditnoj kartici sa odredjenim limitom gdje se cijeli iznos skida sa vaseg bankovnog racuna nakon 4 sedmice ( takodjer je moguce placanje odredjenog iznosa sa mjesecnog racuna od kartice ) - samim time se vrsi "kreditiranje" bez nekih kamata. Takodjer sam primjetio da u BiH banke daju debitne kartice sa kreditom. znaci pare se odmah skidaju, a vi imate kao neki kreditni limit + KAMATE ( u ovom slucaju ). Zato predlazem svakom ko se upusta u takvo nesto da pripazi da ga banka nebi odrala sa kamatom od 11% ili vise ;)

Pozdrav

E:S
eHost
Post Reply