Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

nidokralj

#1 Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by nidokralj »

Pozdrav za raju ,

mislim da je potrebna jedna tema u kojoj mozemo razmjeniti iskustva sa kupovinom polovnjaka.Sta treba provjeravati,
kako,cime,koje su serijske greske pojedinih modela,kako se cjenkati.Koji su vasi obicaji prilikom kupovine,sta obavezno provjeravate itd.itd. :-D

evo ko zna njemacki odlicna emisija o kupovini polovnjaka :thumbup:
Bellica

#2 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Bellica »

nidokralj wrote:Pozdrav za raju ,

mislim da je potrebna jedna tema u kojoj mozemo razmjeniti iskustva sa kupovinom polovnjaka.Sta treba provjeravati,
kako,cime,koje su serijske greske pojedinih modela,kako se cjenkati.Koji su vasi obicaji prilikom kupovine,sta obavezno provjeravate itd.itd. :-D

evo ko zna njemacki odlicna emisija o kupovini polovnjaka :thumbup:

Kad je kupovina polovnog automobila u pitanju treba obratiti paznju, jednostavno, na SVE. Danas je jako rizicno kupiti polovan automobil. Mamina prijateljica je kupila polovan neporovjeren automobil, prilikom prevoda ga je morala predati u policijsku stanicu jer je bio ukraden. Covjek od kojeg je kupila je "nestao" pa je ostala i bez novca i bez auta.
Prema tome, ako sam ja u pitanju, takav auto prvo vozim u policijsku upravu i zamolim za provjeru da li je ukraden, odnesem i saobracajnu dozvolu, pa ako dobijem odgovor da nije ukraden onda vozim do ovlastenog majstora koji ce utvrditi ispravnost automobila. Ako je i ovdje sve uredu, onda vozim u osiguravajucu kucu kako bi potpisali kupo-prodajni ugovor, pa na banku da uplatim. Ja ne praktikujem uplate "iz ruke u ruku" jer se i tu svasta moze desiti. Od prethodnog vlasnika uzmem oba kljuca, ovo je jako bitno. A onda, kad je sve gotovo, auto vozim na pranje :D ja ne znam nista o kvarovima na autu, limariji ili bilo cemu slicno, zato imam provjerenog majstora koji mi kaze jeli sve ok ili ne. Znam da kod nekih treba obratiti paznju na motor jer je kvarljiv, kod nekih na limariju...ali posto ja to zasigurno ne znam, prepustim to nekome od struke :)
Lucazode

#3 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Lucazode »

Imao sam i ja jednog "provjerenog" majstora, pa i dan danas provjeravam auto :D

Na ličnoj greški i njegovim lošim odabirom poučen:
Ima milion caka, doslovce. Ali neke krupne stvari se ne mogu i nesmiju izostaviti;

.U slučaju da auto ima 4-ra vrata provjeriti poravnanje pragova, i gornjih (prednjih i zadnjih) vrata. Ako je udarano vrata se neće podudarati, tj. biće nakošena.

.Papučice gasa, kočnice, kvačila provjeriti. Mnogo izlizane papučice mogu otkriti puno toga, uostalom i koliko je auto bilo korišteno a samim tim i veću veću kilometražu. (prodaje auto koje je prešlo 10.000, a papučice izlizane ko na šleperu, nemoguće)

.Svu elektroniku da li radi, prozore, štopke, brisače, klimu (sve to utječe na cjenu ukoliko ne bude radilo)

.Obavezno provozati, najmanje 20 minuta. Da bi se pokazao skriveni kvar, pregrijavanje motora, čudni zvukovi itd..

.Odvesti auto na kanal (često se otkrije dodatni problem). Može se smanjiti cijena ako dođe do problema.

.Pored kanala, izmjeriti kompresiju u klipovima. Ovo je izuzetno bitno iz razloga da li motor troši vodu iz hladnjaka, ili ulje. Može uštedjeti mnogo novca i spasiti živaca. (zna se desiti ako motor zaista troši vodu iz hladnjaka i pregrijava se da prodavac naspe pun hladnjak vode, da se signalizacija nebi palila, tek kad nestane vode, tu problemi nastaju)

.Upaljen motor, stavljen u ler treba da radi nromalno, bez štucanja. Ako dođe do gašenja ili štucanja. Problem je u komrepsiji klipova.

.Svježe opran motor, ili blještavilo ispod haube možda kriju neki propust, pušta ulje ili slično, opet kanal.

.Izbjegavati sportske verzije, GTI, spušten, zatamnjena stakla. To je u većini slučajeva raga koju je jahana nemilice.

.Gume provjeriti, ispupčenja, vješanje. Ako su neravnomjerno istrošene, može biti do samog vješanja ili čak da je auto pretrpilo udes. Takođe nove gume, mogu dosta toga sakriti. (najbolje je auto provozati)

.Izbjegavati, kako je ko u mogućnosti auta stara 15+ svježe izlakirana. Snašao ih je ili udes ili korozija. Takođe kod takvih automobila obavezno podignuti tapacirung ispod nogu, da bi se ustanovilo ima li korozije ili vlage. Ako ima vlage, kederi ili killer ne valja.

.Stakla da li imaju tvorničke oznake, ako nemaju ukazuje na sudare.

.i provjeriti obavezno dokumente automobila. Da li je na vlasniku, tj. da nije na "prijateljevo ime".

.U slučaju odluke za kupovinu automobila, dokumentaciju odnjeti u MUP na provjeru imovine.

Haman pa sve :mrgreen:
Qler

#4 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Qler »

U slucaju kupovine auta stargo 15+ godina nerealno je ocekivati da nije udaren, da negdje nema hrdje, da su sva stakla fabricka...

Evo od starog auto nema jedno fabricko staklo jer su ga klosari razbili, ili lakirana hauba jer ne neko nesto bacio na nju... Treba obratiti paznju da auto nije "usinuto" ili da motor ne trosi vise ulja/vode od benzina, ali traziti auto u fabrickom stanju a staro 15+ godina i nije realno. Treba naci u sto je moguce boljem stanju, ali u perfektnom je skoro pa nemoguće. Ja sam od prvog roda uzeo auto, znam sve sta je radjeno na njemu, vozao ga prije toga godinama (6 godina bio kod njega) i opet mjesec dana nakon sto sam ga uzeo ode mi neki regulator povrata goriva, 260KM u F-AC-u.. Niko nije to mogao predvidjeti...
Lucazode

#5 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Lucazode »

@qler: Slažem se. Mislio sam više puta udaren, havarisan ili još gore atestiran sa teretanog na putničko. Otud "ko može neka izbjegava" Lično po meni kod takvih auta je najbolja fabrička boja, uvijek bude packi i ogrebotina. Što je super, znaš šta ti je radit i slično. Sad...Može biti, a i ne mora mačak u vreći.
Warashii

#6 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Warashii »

Ihhh a na sta ne obratiti?
Problem je danas da su se neke stvari dovele skoro pa do savrsenstva, kada je u pitanju sminkanje udarenih automobila.
Kao sto neko rece, kupovati polovno auto i ocekivati da sve sljaka aha al u Limburgu :P.
Prva je ona stvar i pitanje koje bi potencijalni kupac trebao sebi da postavi. Zasto neko prodaje polovan auto?
Da sebi kupi drugi? Zato sto se onaj koji prodaje puno kvari, puno trosi, udaren, potrebna generalka itd. itd.
Dakle neko ga prodaje zato sto u vecini slucajeva nije zadovoljan s njim i tako da su jako velike sanse da se cojek zayebe.
Neko je gore napisao bruku nekih razloga i svi su na mjestu sto jest jest, nesto pokazuju ali ne mora uvijek i da znaci.
Ja sam kupio auto kojem je nakon mjesec dana od kupovine otisla pumpa goriva a nakon mjesec i pol letva volana. Niko to ne moze predvidjeti a o dizelima i njihovim turbinama da ne pricam.
Dakle gledati ali ne treba sad ni pretjerivati i ocekivati da ce sve raditi perfektno.
To bogati neko sredio sve na autu, remen, vodena pumpa, kocnice, napunio klimu, promjenio ulje i stavio gume samo da bi nekog razrahatio nakon sto ga ovaj neko kupi. Jest al malo sutra, po meni je ovo vise da je auto imalo udes pa je sad spremno za daljnu prodaju a takvih je jako jako mnogo. Njemacka, Italija, Austrija kakva se auta sve dovlace to je cudo jedno, ja sam neka gledao u nisam sebi mogao doci da ce to neko vozati, al jbga voza se :D.
condy

#7 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by condy »

Uzimanje polovnog auta je uvijek rizik i uvijek će biti dodatnih ulaganja barem u prvoj godini, servis, zaštita, .... :)

Postoje razni kriteriji prilikom provjere auto, ali treba znati da polovno auto, naročito starije, ne može baš uvijek da ispuni sve te kriterije, ali to ne mora znači da auto nije isplativa kupnja. Ako je šoferšajba mijenjana to može asocirati na udes, ali može i na kamenčić u vožnji koji može šoferšajbu razbiti.

Servisna knjiga je jako bitna ako se uzima mlađe auto.
Bez nje ne znate kako je auto održavano i ako je mlađe auto bez nje ne treba ni uzimati auto.
milojicabrzi

#8 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by milojicabrzi »

Kupovina polovnog automobila je kupovina macka u vreci. Upravu je ovaj forumas sto je rekao kako treba gledati sve.
Nema pravila da li ce neko na ovaj ili onaj nacin "ubosti" dobro auto, postoje samo neki savjeti, koji mogu pomoci ljudima da izbjegnu neku ragu, na koji ce samo bezveze baciti pare.

Takodjer, bitno je kojeg je godista auto i sta se moze od njega ocekivati... Auto staro 10+ godina, nikako ne moze biti lampion, mora mu neka sitnica nedostajati.

Za pocetak, treba imati provjerenog majstora, svako od nas ima prijatelja ili osobu od povjerenja koja odrzava auta, i treba imati osobu, koja u i oko auta provodi sate i godine i "majstorsko oko" vidi mnoge detalje koje mi ne vidimo.

Dobar majstor vidi od oka, je li neko auto udarano, je li imalo vecih intervencija na motoru, sasiji, trapovima, sto je dosta bitno.
Pregled vozila u ovlastenom servisu kosta cca 30 KM i vrijedi tih para, jer se vozilo provjeri kroz sistem, vidi mu se malo istorija vlasnika, koristenja i odrzavanja.

Svakako, ovlasteni servis daje mogucnost da se i u dobroj mjeri provjeri legalnost samog vozila, na osnovu broja sasije i ostalih podataka.
Uglavnom, bitno je imati srecu i ne nasankati se, a da li ce neko auto slusati vise ili manje, to je vec stvar srece.

Treba znati da su auta iz uvoza i auta koja preprodavci uvoze radi prodaje, cesto auta koja oni kupuju jeftino (citaj-sluzbena i izraubovana auta, auta sa rent a cara ili drugih firmi, vozila sa velikom kilometrazom), kako bi na njihovoj prodaji u BiH mogli zaraditi.
Zbog toga treba dobro provjeriti vlasnike u servisnoj knjizi vozila, vidjeti da li se radi o fizčkim licima ili firmama, pogledati otprilike koliko je prelazio godisnje itd.
Greska nasih ljudi i mentaliteta, je sto "bjeze" od auta sa nesto vecom kilometrazom, misleci da je kilometraza garancija da ce dobro provci i malo uloziti na vozilo.
To je greska jer zbog trajnosti dijelova i potrosnih materijala kod vozila, dijelovi imaju vijek trajanja, pa cesto kupac koji vozilo vozi od 150 - 200 000 KM u tom intervalu namijenja vise dijelova nego ovaj od 200-250 000, jer oko 150 000 znaju doci na red lamela, servis kocnica, turbina, pa i po koji amortizer, ako je auto staro 6-7 god, cesto na toj kilometrazi se mijenja i akumulator itd.

Bitno je pregledati auto i uvjeriti se da ja domacinsko, da je vozeno realno, lijepo odrzavano itd, kilometraza nije toliko vazna (naravno, ne treba uzeti auto sa 350 000 km na satu).

Slazem se sa kolegom forumasem koji kaze da treba bjezati od ovih sportskh verzija, spustenih auta, spojlera, tamnih stakala...ta auta su u 90% slucajeva grobovi na kojima se neko izzivljavao...

U svakom slucaju, vecina polovnjaka je po sistemu -dobijes na mostu, izgubis na cupriji...
Melami

#9 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Melami »

Laik sam al da dodam i ja svoje misljenje, uglavnom, svidjaju mi se ovi postovi ranije.

Tesko je veoma kupiti auto polovno i ocekivati da nece biti ulaganja, ne bi ga tja neko ni prodavao da mu nece trebati neka ulaganja,a i polovno je auto pa su ulaganja ocekivana.
Nesot najosnovnije za sve laike je da vide da nema ni najmanjih udaraca na autu, jer smetaju kasnije iako nisu veci i ne stete autu. Da je boja u dobrom stanju, vec kad uzimas uzimaj dobro, unutrasnjost dal je dobra. Da li sva elektronika radi. To su stvari koje svako moze vidjeti, a zasto uzeti auto sa losom bojom pa ga farbati ako ne moras. Mnogo sam puta cuo da ljudi kazu, ako je unutrasnjost ocuvana, znaci da je motor ocuvan.
Tako sam ja uzeo auto od nekih ljudi, izgledaju ljudi bezze al hajd, meni treba auto, naso ja povoljno skroz, samo nekoliko mjeseci, unutrasnjost prljava da te bog sacuva, nikad opran nije nekoliko ogrebotina malih, jedan malo udarac i tako. Upalim ja provozam, ma leti, nema novog da tako ide. KOntam se ja, povoljan, dobro ide, mkoga briga za izgled. i tkao bi. odem kod mehanicara da promjenim ulje i usput da pregleda kakav je auto, naranvo nadje nesto da radi on ce raditi to, odma zaradi. Kaze lik sve dobro u autu, samo remen kais da se mjenja uskoro. I hajd tako bi kroz nekoliko sedmica odvezem auto da vidi lik sta se desava sa uljem, nemam ulja u autu nikako. kad druze moj, lik ga podigo a auto ispod mokro, ko da sam ga parkiro u rijeci. Tako ga ja brzo prodam za istu lovu i uzmem drugo, isto otiso, opet nista nisam gledo, znam da nikad nije dovoljno, uvijek te neko moze zajebati. Dam pare i odem nocni namaz da obavim.

Iz toga zam zakljucio, provjeir ulje kad kupujes auto, ako ima dovoljno, upali auto, ostavi da radi nekoliko minuta, provozaj, vrati na drugo mjesot, i onda provjeri ispod auta, gdje je bilo, i gdje je trenutno parkirano ima li ulja. Ako mozes leci i pogledait ispod vidi li se jel ulje izlazilo, ili onda otvoris autu i gledas malo ispod imal ulja gdje.
Ako provjeris ulje i nema ulja skoro nikako, batali odma, il mu izlazi, ili nije odrzavo auto nikako.

To je najveci kvar, znaci ako je to uredu, odma si se kkutariso velikog posla, ne trebas farbati, unutrasnjost dobra, elektronika radi, ako se i pokvari neka pumpa i nesto tako, zamjenis i imas nakon tog anovu, znas da si promjeenio. Isto tako, nije lose pogledait gume, da ne moras odma nove uzimati, obratiti pasnju da li se cuju koncine, to jest, da li n se cuje kocnica kako para disk, da se ne bi morali i diskovi i kocnice mjenjati odmah.Amortizeri takodjes. Mnogo troskova odmah u startu srezes. Provozati na autoputu po mogucnosti, zna i to otkriti mnogo stvari.
Lucazode

#10 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Lucazode »

Melami wrote:Laik sam al da dodam i ja svoje misljenje, uglavnom, svidjaju mi se ovi postovi ranije.

Tesko je veoma kupiti auto polovno i ocekivati da nece biti ulaganja, ne bi ga tja neko ni prodavao da mu nece trebati neka ulaganja,a i polovno je auto pa su ulaganja ocekivana.
Nesot najosnovnije za sve laike je da vide da nema ni najmanjih udaraca na autu, jer smetaju kasnije iako nisu veci i ne stete autu. Da je boja u dobrom stanju, vec kad uzimas uzimaj dobro, unutrasnjost dal je dobra. Da li sva elektronika radi. To su stvari koje svako moze vidjeti, a zasto uzeti auto sa losom bojom pa ga farbati ako ne moras. Mnogo sam puta cuo da ljudi kazu, ako je unutrasnjost ocuvana, znaci da je motor ocuvan.
Tako sam ja uzeo auto od nekih ljudi, izgledaju ljudi bezze al hajd, meni treba auto, naso ja povoljno skroz, samo nekoliko mjeseci, unutrasnjost prljava da te bog sacuva, nikad opran nije nekoliko ogrebotina malih, jedan malo udarac i tako. Upalim ja provozam, ma leti, nema novog da tako ide. KOntam se ja, povoljan, dobro ide, mkoga briga za izgled. i tkao bi. odem kod mehanicara da promjenim ulje i usput da pregleda kakav je auto, naranvo nadje nesto da radi on ce raditi to, odma zaradi. Kaze lik sve dobro u autu, samo remen kais da se mjenja uskoro. I hajd tako bi kroz nekoliko sedmica odvezem auto da vidi lik sta se desava sa uljem, nemam ulja u autu nikako. kad druze moj, lik ga podigo a auto ispod mokro, ko da sam ga parkiro u rijeci. Tako ga ja brzo prodam za istu lovu i uzmem drugo, isto otiso, opet nista nisam gledo, znam da nikad nije dovoljno, uvijek te neko moze zajebati. Dam pare i odem nocni namaz da obavim.Iz toga zam zakljucio, provjeir ulje kad kupujes auto, ako ima dovoljno, upali auto, ostavi da radi nekoliko minuta, provozaj, vrati na drugo mjesot, i onda provjeri ispod auta, gdje je bilo, i gdje je trenutno parkirano ima li ulja. Ako mozes leci i pogledait ispod vidi li se jel ulje izlazilo, ili onda otvoris autu i gledas malo ispod imal ulja gdje.
Ako provjeris ulje i nema ulja skoro nikako, batali odma, il mu izlazi, ili nije odrzavo auto nikako.
Joj oplaka :lol: :lol: :lol: Kapa dole, moram i ja dat kakav zekjat za kompresora :lol: :lol: :lol:

Btw
Prilikom provjere unutrašnjosti, obavezno (ako imaju) presvlake skinuti i pogledati u kakvom su stanju sjedišta! Da li su progorena, izlizana, pukla postava...

:bih:
lonely_rider

#11 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by lonely_rider »

bar u sarajevu svi koji prodaju aute ,prodaju jer je opaljen negdje pa frisko napravljen kod nekih strasnih limara ili im se pokvarilo nesto pa nemaju para da poprave i kontaju sad cu ja to slozit nekom levatu a ja cu kupit drugo,tako isto konta i taj drugi levat i obicno izlevate jedan drugog i dalje voze neodrzavane grobove.glavna im je prica ocam kvalitetan jest dobar 5 godina nisam haube digo samo sipaj i vozi ....ne ide se majstoru jer se nema za kifle a vozalo bi se dobro auto,odrzavanje je samo kad nesto pukne ili otpadne tako da se kretanje ne moze nastaviti...o zamjeni nekih dijelova koji se redovno mijenjaju necemo ni govoriti ovom prilikom .nadam se da sam malo pojasnio situaciju onima koji nisu svjesni ,ali vecina bi trebalo da jeste.......

pozdrav
Better Man

#12 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Better Man »

lonely_rider wrote:bar u sarajevu svi koji prodaju aute ,prodaju jer je opaljen negdje pa frisko napravljen kod nekih strasnih limara ili im se pokvarilo nesto pa nemaju para da poprave i kontaju sad cu ja to slozit nekom levatu a ja cu kupit drugo,tako isto konta i taj drugi levat i obicno izlevate jedan drugog i dalje voze neodrzavane grobove.glavna im je prica ocam kvalitetan jest dobar 5 godina nisam haube digo samo sipaj i vozi ....ne ide se majstoru jer se nema za kifle a vozalo bi se dobro auto,odrzavanje je samo kad nesto pukne ili otpadne tako da se kretanje ne moze nastaviti...o zamjeni nekih dijelova koji se redovno mijenjaju necemo ni govoriti ovom prilikom .nadam se da sam malo pojasnio situaciju onima koji nisu svjesni ,ali vecina bi trebalo da jeste.......

pozdrav
Pa ne pordaju svi opaljena auta koja su popravljana! Imaš ljude koji kupe novo auto i nakon par godina ga prodaju i kupe novi, a taj što su prodali su čuvali i pazili. Imaš i slučajeva gdje je auto udareno i gdje sva šteta isklučivo na limu,a ne na voznim i upravljačkim dijelovima kao npr. udarena vrata i vlasnik umjesto popravke vrata, stavi glanc nova ne udarena vrata.
amko76

#13 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by amko76 »

lonely_rider wrote:bar u sarajevu svi koji prodaju aute ,prodaju jer je opaljen negdje pa frisko napravljen kod nekih strasnih limara ili im se pokvarilo nesto pa nemaju para da poprave i kontaju sad cu ja to slozit nekom levatu a ja cu kupit drugo,tako isto konta i taj drugi levat i obicno izlevate jedan drugog i dalje voze neodrzavane grobove.glavna im je prica ocam kvalitetan jest dobar 5 godina nisam haube digo samo sipaj i vozi ....ne ide se majstoru jer se nema za kifle a vozalo bi se dobro auto,odrzavanje je samo kad nesto pukne ili otpadne tako da se kretanje ne moze nastaviti...o zamjeni nekih dijelova koji se redovno mijenjaju necemo ni govoriti ovom prilikom .nadam se da sam malo pojasnio situaciju onima koji nisu svjesni ,ali vecina bi trebalo da jeste.......

pozdrav
Tačno, ja kad sam kupovao auto, (ne bih da mi nisu ukrali) nakon svega što sam vidio rekao sam kupiću prvog koji nije slupan potpuno, bar malo da je udaren. Tako je i bilo.

Svi kontaju upravo kao što si rekao, slupaju ga ili voze dok bez održavanja dok može, a onda ću ga složiti nekom levatu i kupiti sebi drugo. 100 % tačno. Ne bih ponovo to prolazio nema šanse, zato ću voziti auto koje imam dok ne umre ili on ili ja :D

Naravno onda ga održavam, ali takvi ne prodaju auta. Možeš kupiti samo ovo gore navedeno.
lonely_rider

#14 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by lonely_rider »

Better Man wrote:
Pa ne pordaju svi opaljena auta koja su popravljana! Imaš ljude koji kupe novo auto i nakon par godina ga prodaju i kupe novi, a taj što su prodali su čuvali i pazili. Imaš i slučajeva gdje je auto udareno i gdje sva šteta isklučivo na limu,a ne na voznim i upravljačkim dijelovima kao npr. udarena vrata i vlasnik umjesto popravke vrata, stavi glanc nova ne udarena vrata.
ne kazem ja da nema toga ,ali malo je takvih,takvi auti vjerovatno ostanu u raji ,ali velika vecina je ovih varalica i preprodavaca .a vecina je i kokuza koji su kupili na lizing i na kredit aute neke ,plata 6 stoja, nemaju hljeba da jedu,sipaju za 3 marke ,gume celave ,diskovi i plocice potroseni ...vidim sve kad stanu na semafor,kroz krive alu fele sto su kupili na pik.ba.... :D
goran16v

#15 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by goran16v »

Ovo je ziva istina: kad kazu 5 god nisam nista radio, samo sipaj i vozi ne znaci da se nista nije pokvarilo za 5 god, nego da se nista nije popravilo za 5 god!
lonely_rider

#16 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by lonely_rider »

kvar je samo kad otpadne tocak ili pukne klipnjaca ...takve stvari,kad stane auto,nesto sto lupa grebe....to je nista moze ic auto....
motorola01

#17 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by motorola01 »

goran16v wrote:Ovo je ziva istina: kad kazu 5 god nisam nista radio, samo sipaj i vozi ne znaci da se nista nije pokvarilo za 5 god, nego da se nista nije popravilo za 5 god!
Cim on nije haube dig`o 5 godina,onda ce novi vlasnik biceps nabiti od dizanja :D
Lucazode

#18 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Lucazode »

Kakvog ste mišljenja glede izbora auto pijace? Može li se naći očuvan autić ili su svi prikrivene varalice?
Dupli_skalp

#19 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Dupli_skalp »

lonely_rider wrote:bar u sarajevu svi koji prodaju aute ,prodaju jer je opaljen negdje pa frisko napravljen kod nekih strasnih limara ili im se pokvarilo nesto pa nemaju para da poprave i kontaju sad cu ja to slozit nekom levatu a ja cu kupit drugo...
nemoj generalizovati... nismo svi lopovi i podvaljivači samo zato što prodajemo polovno auto, ili ne znam ti nešto drugo polovno.
AdnanSA

#20 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by AdnanSA »

Utušiste vala sa tim savjetima.
Najbitnije je da su papiri ok i da limarija liči na nešto. Ostalo se sve da srediti. Svi bi htjeli da kupe polovan auto u perfektnom stanju star jedno 10 godina i da ga plate jedno 5000 KM. Meni došao kupac za auto neki dan i cijena je 6000 KM imao sam brain fucking od dva sata i na kraju sam ga lijepo otjerao ispred kuće.
Pa ne kupuješ avion nego polovno auto. Idi tamo u salon kupi novo ako hoćeš da sve fercera 100%.
Melami

#21 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by Melami »

AdnanSA wrote:Utušiste vala sa tim savjetima.
Najbitnije je da su papiri ok i da limarija liči na nešto. Ostalo se sve da srediti. Svi bi htjeli da kupe polovan auto u perfektnom stanju star jedno 10 godina i da ga plate jedno 5000 KM. Meni došao kupac za auto neki dan i cijena je 6000 KM imao sam brain fucking od dva sata i na kraju sam ga lijepo otjerao ispred kuće.
Pa ne kupuješ avion nego polovno auto. Idi tamo u salon kupi novo ako hoćeš da sve fercera 100%.
PA jeste tebi tako,d a ti neko dodje i da pare i hajmo. Ne znas kako je tja neko zaradio te pare i koliko je to njemu. Isto tako svakakvvih ljudi ima i uvaljuju svasta, normalno je da treba paziti, iako ja nisam takva pegla, kao sto sam vec gore rekao...Najbolje je opusteno sa kupcima, das mu kljuc, eto ti gledas sta god hoces. a ti na stranu stanes. On ionako ne zna nista(najvjerovatnije) tako da ne moze nista pogresno ni naci :D
lonely_rider

#22 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by lonely_rider »

eyesburn wrote:
lonely_rider wrote:bar u sarajevu svi koji prodaju aute ,prodaju jer je opaljen negdje pa frisko napravljen kod nekih strasnih limara ili im se pokvarilo nesto pa nemaju para da poprave i kontaju sad cu ja to slozit nekom levatu a ja cu kupit drugo...
nemoj generalizovati... nismo svi lopovi i podvaljivači samo zato što prodajemo polovno auto, ili ne znam ti nešto drugo polovno.
izvini necu vise nikad :D
condy

#23 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by condy »

Lucazode wrote:Kakvog ste mišljenja glede izbora auto pijace? Može li se naći očuvan autić ili su svi prikrivene varalice?
Uvijek je na pijacama slab izbor, možda se može naći neki očuvan primjerak, ali većinom su istrošena vozila. Treba naročito paziti na pijacama da su od auta papiri uredni. Raznih muljaža ima, punomoći, posredovanje, povlastice, ovo-ono samo da se rješi auta, to treba izbjegavati. Posebno toga ima na pijacama... :)
nidokralj

#24 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by nidokralj »

To ima istine za pijacu .Kad se samo sjetim davno jedne alfe koja se bukvalno oko 2 godine vucala svake nedelje po pijaci :-)
TDK-90

#25 Re: Kupovina polovnog auta(na sta obratiti paznju)

Post by TDK-90 »

Sumnjivo ako je auto svega par mjeseci kod prodavača , kao i mogućnost zamjene naročito za auto slične ili iste vrijednosti
Post Reply