Kupovina novog stana
Moderator: anex
-
SimkeA
#1 Kupovina novog stana
Pozdrav svima,
konacno su se ispunili svi uslovi za rjesavanje stambenog pitanja. Cijela finansijska konstrukcija je zatvorena (kreditiranje i sl.) dobra volja je tu, stan koji mi se svidja je tu, ali potrebni su odredjeni savjeti i informacije od onih koji su vec prosli taj proces.
Stan se nalazi u novoizgradjenoj zgradi, a vlasnik je agencija za nekretnine koja je izvrsila ulaganje (udruzivanje sredstava) skupa s gradjevinskom firmom koja je izgradila zgradu. S obzirom da su veliki novci u pitanju, sta je sve potrebno znati prije nego li se upustim u porces kupovine stana?
Vec sam boravio u agenciji i razgovarao sa osobom koja bi vodila ovaj posao. U principu rekli su mi da se nista ne brinem te da on imaju jako dobru saradnju i ugovor sa notarom koji ce srediti svu papirologiju.
S obzirom da je svima poznato u kakvoj drzavi zivimo , raspitao sam se i nisam cuo nista lose o doticnoj agenciji, ali bih volio tacno znati (iz nezavisnog izvora) sta je potrebno provjeriti/znati prije potpisivanja ugovora (i naravno placanja).
Inace zgrada je izgradjena i stan je useljiv. Koje papire trebam dobiti osim kupoprodajnog ugovora da bi stan zaista bio moj? Znam da cu na osnovu ugovora i placanja poreza u nekoj kasnijoj fazi trebati izvrsiti upisivanje vlasnistva.
Mislim da u ovom slucaju ne postoji problemi tipa neplacenih racuna ili nerasciscenih imovinskih stvari (rodbina, nasljedivanje i sl.), ali postoje mogucnosti tipa potrebnih dozvola za samu zgradu mogucnost prevodjenja na svoje ime i sl.
Unaprijed hvala za svu pomoc i savjete.
konacno su se ispunili svi uslovi za rjesavanje stambenog pitanja. Cijela finansijska konstrukcija je zatvorena (kreditiranje i sl.) dobra volja je tu, stan koji mi se svidja je tu, ali potrebni su odredjeni savjeti i informacije od onih koji su vec prosli taj proces.
Stan se nalazi u novoizgradjenoj zgradi, a vlasnik je agencija za nekretnine koja je izvrsila ulaganje (udruzivanje sredstava) skupa s gradjevinskom firmom koja je izgradila zgradu. S obzirom da su veliki novci u pitanju, sta je sve potrebno znati prije nego li se upustim u porces kupovine stana?
Vec sam boravio u agenciji i razgovarao sa osobom koja bi vodila ovaj posao. U principu rekli su mi da se nista ne brinem te da on imaju jako dobru saradnju i ugovor sa notarom koji ce srediti svu papirologiju.
S obzirom da je svima poznato u kakvoj drzavi zivimo , raspitao sam se i nisam cuo nista lose o doticnoj agenciji, ali bih volio tacno znati (iz nezavisnog izvora) sta je potrebno provjeriti/znati prije potpisivanja ugovora (i naravno placanja).
Inace zgrada je izgradjena i stan je useljiv. Koje papire trebam dobiti osim kupoprodajnog ugovora da bi stan zaista bio moj? Znam da cu na osnovu ugovora i placanja poreza u nekoj kasnijoj fazi trebati izvrsiti upisivanje vlasnistva.
Mislim da u ovom slucaju ne postoji problemi tipa neplacenih racuna ili nerasciscenih imovinskih stvari (rodbina, nasljedivanje i sl.), ali postoje mogucnosti tipa potrebnih dozvola za samu zgradu mogucnost prevodjenja na svoje ime i sl.
Unaprijed hvala za svu pomoc i savjete.
- Baby Jane
#2 Re: Kupovina novog stana
Moj savjet bi ti prvo bio da odes fino do katastra da vidis da li je papirologija ok jer sam se naslusala horora i horora. Eh, ako bude sve ok, onda dobro iscitaj ugovor, i prvo sam sa sobom vidi, pa onda i sa svojim advokatom da li ima nesto u tom ugovoru sto ti ne odgovara. Cula sam za slucajeve gdje se notar talio sa gradjevincem pa su zavaljivali narod. Ne treba vjerovati ni vlastitim ocima, a ne notarima sa kojima su gradjevinci u "odlicnoj saradnji".
-
milojicabrzi
#3 Re: Kupovina novog stana
Dakle,
Tebi je bitno da provjeris, da li je zgrada etazirana, te da li je moguce nakon kupnje, izvrsiti upis stana na tvoje ime.
Zgrada mora proci tehnicki prijem i dobiti upotrebnu dozvolu, pa se raspitaj je li taj proces zavrsen.
U sustini, ukoliko nije rijesena situacija sa zemljistem, zgrade ne mogu dobiti upotrebnu dozvolu niti moze biti izvrseno etaziranje (problem zemljista cest je problem u novogradnjama po Sarajevu).
Nemoj nasjedati na pricu ili izgled zgrade (zgrada moze biti tip-top izgradjena i useljiva, a kad kupis stan, ne mozes uknjiziti jer nije npr. prosao tehnicki prijem iz nekog razloga...lose izvedena plinska instalacija, polu legalan prikljucak na vodovod i sl.).
Kada budes bio kod notara, ne moras odmah potpisati, uzmi i prouci ugovor. Vodi racuna da u ugovoru pise da ti kupujes stan upisan u ZK knjigama pod tim i tim brojem, katastarska cestica ta i ta, podulozak taj i taj, sto je u naravi stan sa dvije sobe, kupatilom, kuhinjom i nus prostorijama (ovo je najcesca formulacija).
NIKAKO ne pristaj na potpisivanje tzv. predugovora i davanje velikih iznosa novca (predugovor je takav da ti kupujes stan koji ce biti izgradjen na toj i toj lokaciji, do tog i tog datuma, da ce biti uselji i sl).
Dakle, notarski ugovor mora biti jasan, koncizan, sve mora biti pojasnjeno, cijena, stan, ulazak u posjed, uknjizenost... Ako bilo sta nije jasno, slobodno pitaj, zatrazi pojasnjenje i garanciju.
U sustini, tebi je vazno da je stan etaziran i uknjiziv u ZK knjigama. Ja sam imao situaciju da smo se umalo ja i zupruga nasankali, jer lik je prodavao nama stan, bio kooperant koji je dobio stan za ugradjenu izolaciju...na kraju smo utvrdili da zgrada nije etazirana niti je bio tehnicki prijem a izgradjena je prije 3 god i vec ljudi zive u njoj... Kod takvih situacija, ti kupis stan, niko ti ne spori da je tvoj, ali ga ne mozes uknjiziti, prodati i sl. dok se to ne rijesi...
Sretno i budi oprezan.
Tebi je bitno da provjeris, da li je zgrada etazirana, te da li je moguce nakon kupnje, izvrsiti upis stana na tvoje ime.
Zgrada mora proci tehnicki prijem i dobiti upotrebnu dozvolu, pa se raspitaj je li taj proces zavrsen.
U sustini, ukoliko nije rijesena situacija sa zemljistem, zgrade ne mogu dobiti upotrebnu dozvolu niti moze biti izvrseno etaziranje (problem zemljista cest je problem u novogradnjama po Sarajevu).
Nemoj nasjedati na pricu ili izgled zgrade (zgrada moze biti tip-top izgradjena i useljiva, a kad kupis stan, ne mozes uknjiziti jer nije npr. prosao tehnicki prijem iz nekog razloga...lose izvedena plinska instalacija, polu legalan prikljucak na vodovod i sl.).
Kada budes bio kod notara, ne moras odmah potpisati, uzmi i prouci ugovor. Vodi racuna da u ugovoru pise da ti kupujes stan upisan u ZK knjigama pod tim i tim brojem, katastarska cestica ta i ta, podulozak taj i taj, sto je u naravi stan sa dvije sobe, kupatilom, kuhinjom i nus prostorijama (ovo je najcesca formulacija).
NIKAKO ne pristaj na potpisivanje tzv. predugovora i davanje velikih iznosa novca (predugovor je takav da ti kupujes stan koji ce biti izgradjen na toj i toj lokaciji, do tog i tog datuma, da ce biti uselji i sl).
Dakle, notarski ugovor mora biti jasan, koncizan, sve mora biti pojasnjeno, cijena, stan, ulazak u posjed, uknjizenost... Ako bilo sta nije jasno, slobodno pitaj, zatrazi pojasnjenje i garanciju.
U sustini, tebi je vazno da je stan etaziran i uknjiziv u ZK knjigama. Ja sam imao situaciju da smo se umalo ja i zupruga nasankali, jer lik je prodavao nama stan, bio kooperant koji je dobio stan za ugradjenu izolaciju...na kraju smo utvrdili da zgrada nije etazirana niti je bio tehnicki prijem a izgradjena je prije 3 god i vec ljudi zive u njoj... Kod takvih situacija, ti kupis stan, niko ti ne spori da je tvoj, ali ga ne mozes uknjiziti, prodati i sl. dok se to ne rijesi...
Sretno i budi oprezan.
- victom
#4 Re: Kupovina novog stana
Reci nam koja firma ti prodaje stan i gdje i sve ćemo ti reći...
Last edited by victom on 01/03/2021 05:45, edited 2 times in total.
-
SimkeA
#5 Re: Kupovina novog stana
Hvala vam na korisnim savjetima.
Stan se nalazi u novogradnji na stupu, agenciju ne bih reklamirao.
Rodjak mi je advokat i on se ukljucio u proces kupovine, tako da cu sve provjeriti. Hvala puno na pomoci.
Stan se nalazi u novogradnji na stupu, agenciju ne bih reklamirao.
Rodjak mi je advokat i on se ukljucio u proces kupovine, tako da cu sve provjeriti. Hvala puno na pomoci.
- Baby Jane
#6 Re: Kupovina novog stana
Ako je B-H Bau d.o.o., bjezi koliko te noge nose
Jedan dio zgrada koje su u njihovom vlasnistvu nemaju svu ispravnu papirologiju, i nemoguce je stan prevesti na svoje ime.
- Baby Jane
#7 Re: Kupovina novog stana
Nisam bubnula, govorim ti iz licnog iskustva. Prve dvije zgrade koje se nalaze odmah do OMV pumpe su ok, medjutim, one tamo, dalje, se nalaze na zemlji koja nema rijesen status (zemlja na jednom, zgrada na drugom) tako da raja koja je pokupovala stanove u zadnjem bloku zgrada, ne moze prevesti stan na svoje ime. Zato kazem, prvo u katastar, pa onda kupovati stan. 
- drndalo
#8 Re: Kupovina novog stana
ZAr BH Bau-Wau i Telepartner nisu firme istih lica ???
- jedna tamo
#9 Re: Kupovina novog stana
čovječe ovaj forum je postao mjesto gdje bukvalno prije sve možeš saznati, nego da ideš tražit informacije od ljudi koji se bave dotičnim poslom
-
leo karan
#10 Re: Kupovina novog stana
Stanovi na stupu kod OMV pumpe su sasvim Ok,
ja imam dole stan i trazim da zamijenim za veci isto dole
zar cijena od 1550 ili 1600 po kvadratu sa pdv-om nije dobra?
ako vas zanimaju info o stanovima dole, javite se
- Ricken
#11 Re: Kupovina novog stana
Meni je to bezze lokacija, a i takva je struktura da komšijiji možeš gledat šta jede za ručak. Drugo koliko mi se čini stanovi su i dosta mračni. No i pored toga cijena koju si naveo po mom mišljenju je više nego prihvatljiva.leo karan wrote:Stanovi na stupu kod OMV pumpe su sasvim Ok,
- roksalena
#12 kupovina stana na stupu
Da li je mozda neko kupio stan na Stupu, u ovoj posljednjoj novogradnji kod Omv pumpe, do BH bau? Ako jeste i ako nije da li je ikome poznato jesu li im papiri uredni?Moze li se stan prevesti na svoje ime? Lokacija mi odgovara ali s obzirom da cu se zavaliti u kredit i da sam svasta o njima procitala na ovom forumu, malo sam skepticna...I cudi me sto jos nisu prodali stanove kad ime je cijena 1500 po kvadratu?
- _aja_
#13 Re: Kupovina novog stana
milojicabrzi wrote:Dakle,
Sretno i budi oprezan.
Da bi notar sastavio ugovor mora se donjeti ZK izvodak na kč parcela ta i ta itd, tako da u ugovoru konkretno stoji koja je površina stana u pitanju i to detaljno po porostorijama. Ukoliko postoji bilo kakav problem notar je dužan o tome obavijestiti stranke detaljno i navesti to u ugovoru, a kod potpisivanja ugovora dužan je kompletan ugovor pročitati na glas ako da samo treba pažljivo slušati i ako nešto nije jasno tražiti pojašnjenje, ali svakako opreznost nikad na odmet.
- Zatamnjena stakla
#14 Re: kupovina stana na stupu
Pa i nije skupo pošto je novogradnjaroksalena wrote:Da li je mozda neko kupio stan na Stupu, u ovoj posljednjoj novogradnji kod Omv pumpe, do BH bau? Ako jeste i ako nije da li je ikome poznato jesu li im papiri uredni?Moze li se stan prevesti na svoje ime? Lokacija mi odgovara ali s obzirom da cu se zavaliti u kredit i da sam svasta o njima procitala na ovom forumu, malo sam skepticna...I cudi me sto jos nisu prodali stanove kad ime je cijena 1500 po kvadratu?
- roksalena
#15 Re: Kupovina novog stana
Nije skupo ali sam cula da Telepartner koji gradi te stanove ima izvjesnih problema sa zemljistem, te da se stanovi ne mogu prevesti na vlasnikovo ime, nakon kupovine...I jos me cudi da im je useljenje navodno 1. maja a nikog nigdje na gradilistu...
-
svi u napad
#16 Re: Kupovina novog stana
Ljudi moji cuvajte se i otvorite 10 - o ociju. Ja sam prije par godina kupio nov stan (naivna budala uplatila prije nego je vidjela papire) i kad sam dosao kod notara frajer ima samo dokaz da je vlasnik zemljista na kojem je sagradio zgradetinu (nigdje nikakve dozvole). Sreca pa sam platio u eurima i racun mu nije bio blokiran te uz malo pritjerivanja uz zid dobio svoje pare uz gubitak par hiljada maraka zbog konvertiranja u eure. Evo danas citam oglase na nekretnine.ba i vidim agencija Prostor prodaje kucu u Travnickoj ulici i sami napisali da kuca treba da se uknjizi u zemljisne knjige nakon tehnickog prijema. Ova agencija vazi kao jedna od najvecih i najboljih u BiH. Gazda (bivsi Mostarac) se vratio iz Norveske i krenuo dobro i posteno sa poslom a sad nakon par godina bosanska pravila. Kad bi ovo uradio u Norveskoj za manje od 7 dana bi izgubio dozvolu i nikad se vise ne bi mogao baviti ovim poslom. Ali u nasoj lijepoj Bosni sve moze. Ti plati a kad ces dobiti papire je tvoj problem. Cuvajte se dragi moji.
- dustaban
#17 Re: Kupovina novog stana
Ispravite me ako grijesim, ali ispada da se od ovih jeftinih novih stanova jedino Tibra Pacifik moze pohvaliti cistim papirima ?!
- roksalena
#18 Re: Kupovina novog stana
Epa stvarno covjek ne moze biti pametan...Ja sam mislila da izbjegnem Tibru zbog preguste naseljenosti ali bas izgleda da su oni jedino pouzdani...
-
blondina
#19 Re: Kupovina novog stana
da li neko zna nesto vise o novoj zgradi na Stupu sto se gradi,nije Tibra nego agencije Telepartner,useljenje bi trebalo biti 1. marta.sesrta mi je htjela dole da vidi stan,navodno nesto povoljno.pa mi je cudno.jer na gradilistu se nista ne radi. 
- BAN___KAI
#20 Re: Kupovina novog stana
Pozdrav ljudi.
Kupio sam stan, dao pare, uradio kupoprodajni i hipotekarski ugovor, i platio notaru da svu tu papirologiju sredi prije nekih 20 dana.
Jucer mi je doslo na adresu od roditelja rijesenje od suda, da je stan upisan kao moje vlasnistvo.
Ja sam sve kontao da prvo moram porez platiti pa tek onda da krenem u proces da bude upisan kao moje vlasnistvo.
Moze li me neko posavjetovati sta sad da radim? kad je stan upisan kao moje vlasnistvo to je isto kao uknjizen?
Kupio sam stan, dao pare, uradio kupoprodajni i hipotekarski ugovor, i platio notaru da svu tu papirologiju sredi prije nekih 20 dana.
Jucer mi je doslo na adresu od roditelja rijesenje od suda, da je stan upisan kao moje vlasnistvo.
Ja sam sve kontao da prvo moram porez platiti pa tek onda da krenem u proces da bude upisan kao moje vlasnistvo.
Moze li me neko posavjetovati sta sad da radim? kad je stan upisan kao moje vlasnistvo to je isto kao uknjizen?
-
Ci-Nick
#21 Re: Kupovina novog stana
Ako je stan nov,.. prvo useljenje, nema poreza, već plaćen PDV.BAN___KAI wrote: ↑04/01/2024 12:10 Pozdrav ljudi.
Stan je tvoj ali je na njemu i hipoteka pa ga ne možeš prodati.
- BAN___KAI
#22 Re: Kupovina novog stana
Nije nov vec koristen. Znam da cemo morati platiti porez ali su nam rekli da ce nam se javiti iz poreske u vezi toga pa nemam sad blage veze sta da radimCi-Nick wrote: ↑04/01/2024 12:32Ako je stan nov,.. prvo useljenje, nema poreza, već plaćen PDV.BAN___KAI wrote: ↑04/01/2024 12:10 Pozdrav ljudi.
Stan je tvoj ali je na njemu i hipoteka pa ga ne možeš prodati.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#23 Re: Kupovina novog stana
Druze uzivaj, nece ti pobjeci stan. Ako drzava bude nesto trazila, ne brini, javit ce se oni tebi 
- alica.k
#24 Re: Kupovina novog stana
Mozda je predbiljezba? Ja sam dobila tri rjesenja, jedno da je zavrsena predbiljezba, drugo da sam platila porez i trece da sam upisala stan nakon toga.BAN___KAI wrote: ↑04/01/2024 12:55Nije nov vec koristen. Znam da cemo morati platiti porez ali su nam rekli da ce nam se javiti iz poreske u vezi toga pa nemam sad blage veze sta da radimCi-Nick wrote: ↑04/01/2024 12:32Ako je stan nov,.. prvo useljenje, nema poreza, već plaćen PDV.BAN___KAI wrote: ↑04/01/2024 12:10 Pozdrav ljudi.
Stan je tvoj ali je na njemu i hipoteka pa ga ne možeš prodati.![]()
- BAN___KAI
#25 Re: Kupovina novog stana
aha moguce da si u pravu. Samo su mi javili da sam dobio pa nisam ni vidio svojim ocima. Hvala tialica.k wrote: ↑04/01/2024 20:36Mozda je predbiljezba? Ja sam dobila tri rjesenja, jedno da je zavrsena predbiljezba, drugo da sam platila porez i trece da sam upisala stan nakon toga.