Kupovina novog racunara?!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

ventil
Posts: 52
Joined: 24/12/2004 15:12

Kupovina novog racunara?!

Post by ventil » 26/05/2005 21:20

Koje komponente preporucujete pri kupovini novog racunara:

Procesor - Intel ili AMD i koliko GHz...?

Ploca - pouzdana ploca?

Kuciste - neko hladnije i bezzvucno?

RAM - DDR (na sta obratiti paznju)?

CD / DVD przilica - Pioneer, asus,...?

HARD DISK - Maxtor,...?


The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 2 times

Re: Kupovina novog racunara?!

Post by The_Fluid » 26/05/2005 21:31

ventil wrote:Koje komponente preporucujete pri kupovini novog racunara:

Procesor - Intel ili AMD i koliko GHz...?

Ploca - pouzdana ploca?

Kuciste - neko hladnije i bezzvucno?

RAM - DDR (na sta obratiti paznju)?

CD / DVD przilica - Pioneer, asus,...?

HARD DISK - Maxtor,...?



ventil,
koja je namjena ovog računara? Igre? Internet i malo uredskih aplikacija kao što je Office?

Neki prosječni računar koji bi ti predložio bi sadržavao sljedećeČ

Procesor: Intel na 2.8GHz, dovoljan je CeleronD, ako nećeš koristiti neku zahtjevniju aplikaciju-igru.

Ploča: Asus

RAM: najmanje 1GB DDR

CD-DVD: definitivno DVD, po mogućnosti dual-layer

HDD: nije samo pitanje da li Maxtor, nego i koje veličine, minimalno 120GB, sa nešto keša na istom, recimo 8MB

Ovo je bilo i više nego ugrubo, potrebno je da nam ti kažeš šta će biti namjena ovog računara. :) Pozdrav

ventil
Posts: 52
Joined: 24/12/2004 15:12

Post by ventil » 26/05/2005 22:35

Razvoj intermodularnih aplikacija u alfasitemskom jeziku :D

Ma treba mi sve najbrze/najjache, ali me više interesuju proizvodjachi.

Koju graficku preporucujes?

ovejaraS
Posts: 405
Joined: 09/03/2005 04:55
Location: Dobro po naredbi - nije dobro.

Post by ovejaraS » 26/05/2005 22:48

sorry sto upadam, ali ja pod hitno trebam savjet za najbolju mogucu konfiguraciju za kompleksne projekte u 3ds max i gdje u SA traziti. Thnx unaprijed :)

BigusDickus
Posts: 3837
Joined: 09/07/2004 09:49
Location: Sarajevo
Contact:

Post by BigusDickus » 27/05/2005 11:44

Procesor - Intel

Ploca - ASUS (ili mozda Gigabyte)

Kuciste - Thermaltake (neko sa vodenim hladjenjem, najtisa su i najskuplja, naravno...)

RAM - DDR (na sta obratiti paznju)? Infineon ili Kingston, obrati paznju na podrzane brzine (tj. frekvencije)

CD / DVD przilica - skoro pa nevazno... NEC, ASUS, SONY, Pioneer...

HARD DISK - Western Digital-ova serija "Raptor"... :)

Graficka - ipak nVidia, pa uparis dvije SLI karte i letiiii... :D

Kad je bal... :D

eHost
Posts: 321
Joined: 08/05/2005 02:14
Location: Bihac / USK / BiH
Contact:

Post by eHost » 27/05/2005 15:31

cekaj.. sta se kupuje? racunar ili avion? za te pare mozes dobiti haman polovnu cesnu :D raptor je dobar u svakom slucaju, samo nemoj zaboraviti da ta zvijer trci pri 10.000 okretaja i zahtjeva ventilatorce :D

uparena SLI graficka.. mmmm.. fakat.. ima racunar da LETIIIIIIIIII :)

moj savjet je min 1 GB rama.... :D

Pozdrav

E.S.
eHost

BigusDickus
Posts: 3837
Joined: 09/07/2004 09:49
Location: Sarajevo
Contact:

Post by BigusDickus » 27/05/2005 15:42

Bez 2GB ja ne bih palio tu zvijer, da se ne uvrijedi... :D

A raptor se jako malo grije i vrlo je tih, pored cinjenice da se vrti na 10000 obrtaja... naime, u sebi ima samo jednu plocu, sto je ujedno i razlog manjeg kapaciteta... :)

Jesam li rekao da bi dva raptora u RAID 0 bila odlicno rjesenje... :D

eHost
Posts: 321
Joined: 08/05/2005 02:14
Location: Bihac / USK / BiH
Contact:

Post by eHost » 27/05/2005 15:46

dobro istina za 2 GB.. ali meni se smuci kad nase velike "informaticke firme" ( zapravo obicni trgovci i to je to ) nude konfiguracije sa 256 MB RAMA... mislim - pa na cemu oni stede i zaradjuju novac c c c...

to za raptor bas nisam siguran.. ako je istina - hvala na informaciji jer ga i sam planiram nabaviti. iako sam uvijek misljenja da i diskove treba ohladiti :D

Pozdrav

E.S.
eHost

User avatar
perke
Posts: 2316
Joined: 31/12/2003 00:00
Location: Rade Paprica - pitarima cuclica

Post by perke » 27/05/2005 16:03

procesor - AMD 64 FX (vozdra Intelashi :lol: ) i to ne ispod 3200 na soc939

ploca - ne gledaj cijenu :D ....soc939 ... LANPARTY nF4 nije losa serija ..samo da je nForce4 chipset!

ram- da je u par s plocom -nista ispod 1GB

kuciste...ima dobrih i pouzdanih u PlusComputers -Skenderija (Thermaltake je najjaci)

Diskovi...Maxtor je OK ... dosta giga i kesha

DVD pisaca ima po pristojnim cijenama... pogledaj eksterne Lacie

eto ... sretno :D

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 2 times

Post by The_Fluid » 27/05/2005 16:40

1GB RAM za obicnu masinu, 2GB za malo jacu, a ako slijedite rijeci BD onda nista ispod 4GB RAM-a.

Šandor
Posts: 2387
Joined: 13/04/2005 20:26
Location: Negdje izmedju

Post by Šandor » 27/05/2005 16:43

Ni ja ne mislim ici ispod 2 GB RAM memorije kad budem kupovao novi kompjuter. :-)

vedde
Posts: 52
Joined: 12/11/2002 00:00

Post by vedde » 08/06/2005 20:43

A za sta ce ti 2Gb rama,danas , matere ti ako nisi producent???!

Duh sa sjekirom
Posts: 392
Joined: 10/03/2005 20:50
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Duh sa sjekirom » 08/06/2005 20:51

Ja imam CeleronD dosta je jeftiniji od Intela a još mi nije odbio nijednu pa i onu najzahtjevniju igricu/aplikaciju, tako da ga toplo preporućam.

Disk mi je Western Digital160GB isto super, ne kontam zašto se Maxtor provlači kao theONe and only? :?

*Unreal*
Posts: 366
Joined: 13/04/2005 01:01
Location: Sarajevo

Post by *Unreal* » 08/06/2005 21:09

Kupi neki 64-bitni procesor, najmanje je bitno jel intel il amd...sad ce longhorn pa je lijepo spreman docekat :-)

2GB je fakat mnogo za obicnog korisnika, ne treba pretjerivati, 1GB na vecoj frekvenciji je sasvim dovoljno...nisam bas shvatio o koliko ozbiljnom radu govorimo, ako ces raditi vrlo ozbiljne projekte onda nemojs stedit novac i kupi sve najbolje...onda ne ginu i 2gige rama :)

A onaj gore Ovejaras nek nabavi neku zvjersku graficku i veliki hard disk (raptor je odlicna varijanta 10000rpm), sve u svemu oko 3 milje KM mozda i vise za comp koji ce raditi i sa najzahtjevnijim apps-ima :D

*Unreal*
Posts: 366
Joined: 13/04/2005 01:01
Location: Sarajevo

Post by *Unreal* » 08/06/2005 21:20

Ev sada sam slucajno pogledao Plus-ovu stranicu nude zanimljive konfiguracije pa se razuzdaj , imaju jednu profi konfiguraciju od 7100KM?!?!?!?:-) :-)

MB ASUS PC-DL DELUXE-UAY DP XEON
CPU INTEL XEON 2.4 GHz 533MHz 512K BOX X2
DDR 512MB PC433 SuperRAM Kingmax X2
Quadro FX 1000 128MB DDR2 2*DVI ST. AGP 8
Fax modem externi 56k V92 INTEL
THERMALTAKE XASER III BLUE V1000D
HDD Maxtor 6Y160M0 S-ATA150 160GB X2
FDD 1.44 MB
DVD+RW/-RW PIONEER 4X
DVD PIONEER 121
TASTATURA LOGITECH CORD. DES. MX
MIŠ FOR BLUETOOTH
MON. 17inch SAMSUNG 172V IVORY LCD
Hladnjak za HDD MANHATTAN

evo 2-3 slikice

Image
Image

BigusDickus
Posts: 3837
Joined: 09/07/2004 09:49
Location: Sarajevo
Contact:

Post by BigusDickus » 09/06/2005 13:32

Bezobrazno skupo i onako, bezveze sklepana konfiguracija... :roll:
Nit' je server, nit' graficka radna stanica... za igre definitivno nije najbolje, sto se za te pare moze dobiti... :-? bezveze, neko bez previse znanja je birao skupe komponente, ne bi li napravio "zvijer"...

User avatar
Kareem Abdul-Jabbar
Posts: 11551
Joined: 23/12/2004 14:05
Location: pao u jesen k'o pile u govno

Post by Kareem Abdul-Jabbar » 09/06/2005 14:25

*Unreal* wrote:Ev sada sam slucajno pogledao Plus-ovu stranicu nude zanimljive konfiguracije pa se razuzdaj , imaju jednu profi konfiguraciju od 7100KM?!?!?!?:-) :-)

MB ASUS PC-DL DELUXE-UAY DP XEON
CPU INTEL XEON 2.4 GHz 533MHz 512K BOX X2
DDR 512MB PC433 SuperRAM Kingmax X2
Quadro FX 1000 128MB DDR2 2*DVI ST. AGP 8
Fax modem externi 56k V92 INTEL
THERMALTAKE XASER III BLUE V1000D
HDD Maxtor 6Y160M0 S-ATA150 160GB X2
FDD 1.44 MB
DVD+RW/-RW PIONEER 4X
DVD PIONEER 121
TASTATURA LOGITECH CORD. DES. MX
MIŠ FOR BLUETOOTH
MON. 17inch SAMSUNG 172V IVORY LCD
Hladnjak za HDD MANHATTAN

evo 2-3 slikice


:shock: :shock: :shock: 7100!!???

:shock: brazzo, koji pljackashi bez stila :roll:

eHost
Posts: 321
Joined: 08/05/2005 02:14
Location: Bihac / USK / BiH
Contact:

Post by eHost » 09/06/2005 22:40

dvo procesorski sistem.. hm.. cemu ? radi se o "nabrijanom" racunaru kojeg ce u onakvom kucistu malo ko staviti u neki racunarski centar da mu sluzi kao server...

tak ram ajde i nekako .. ali ako su dva procesora, onda mu daj i 2 GB rama :D

graficka mi je nepoznata, ali ima 2 DV izlaza, a nisam bas siguran da li samsungov monitor ima DVI, pa onda cemu?

modem je srednja klasa, znaci nista posebno... diskovi su super, ali sumnjam da furaju preko 7200 okretaja sto bi povecalo performanse.. istina SATA150 i nije lose, ali ipak...

ostatak bijeda i zalost... da mi je vidjeti da neko za ovo da 7100 KM, ja cu mu sataviti masinu od 6000 KM koja ce ovu istu pojesti ;) jer sam siguran da su ovi ubacili neku srednju intelovu plocicu ;)

Pozdrav

E.S.
eHost

*Unreal*
Posts: 366
Joined: 13/04/2005 01:01
Location: Sarajevo

Post by *Unreal* » 10/06/2005 10:11

Stvarno je nevjerovatna cijena za ponudjeno, i ja sam se iznenadio kad sam vidio... ali kad ti samo kuciste kosta 300-400KM onda mozes svasta ocekivat, ova QUADRO kartica za radne stanice kosta 1200-1500KM , al opet... 7000KM ukupno :-) :roll:

car-x
Posts: 3484
Joined: 14/06/2002 00:00
Location: Dunaj
Contact:

Post by car-x » 10/06/2005 10:18

Image
Image
Image
Image
Image
Image

proberi koji ti valja.. :D

odnedavno sam vlasnik mac mini-ja i mogu reci samo sve najbolje.. sljedece hefte bi mi trebo doci i drugi primjerak.. (jedan meni jedan burazu).. grafika, video, muzika.. pc mu fakat ne moze papuca okrenut..

BigusDickus
Posts: 3837
Joined: 09/07/2004 09:49
Location: Sarajevo
Contact:

Post by BigusDickus » 10/06/2005 10:57

Carugaaaa, ho's mi dat' malo Mande... :D

Dobar je Mac... klasa za sebe po dizajnu, pouzdanosti, kvalitetu i brzini... :)

Da sam malo vise pozicioniran u svojoj firmi, otprilike znam kako bi izgledao tender za nabavku novih kompjutera... :D

k7
Posts: 1
Joined: 10/06/2005 16:06

Post by k7 » 10/06/2005 16:20

Može li preporuka - gdje u Sarajevu kupiti kvalitetan racunar?

eHost
Posts: 321
Joined: 08/05/2005 02:14
Location: Bihac / USK / BiH
Contact:

Post by eHost » 11/06/2005 02:29

Šeha wrote:Care, ja neki dan na poslu dobio novi :) taj donji sa tvoje liste :) (2x2.7) sa maxiranim RAM-om :D (8GB)

Jesi li isprobao Tiger? Spotlight je zakon!!!


eh da mi je znati gdje ti radis :D

Pozdrav

E.S.
eHost

User avatar
Anell
Posts: 835
Joined: 17/03/2005 20:37
Location: Sarajevo

Post by Anell » 13/06/2005 00:37

Pa zavisi koliko ces novca dati za kompjuter!
A sto se tice konfiguracije, to je najlakse.
Svi gledamo da kompjuter bude sto jaci, tako da ces ti sebi pronaci onaj koji ti odgovara! Znaci samo su pare u pitanju!

Post Reply