Kupovina novog racunara?!
Moderator: Benq
-
ventil
#1 Kupovina novog racunara?!
Koje komponente preporucujete pri kupovini novog racunara:
Procesor - Intel ili AMD i koliko GHz...?
Ploca - pouzdana ploca?
Kuciste - neko hladnije i bezzvucno?
RAM - DDR (na sta obratiti paznju)?
CD / DVD przilica - Pioneer, asus,...?
HARD DISK - Maxtor,...?
Ploca - pouzdana ploca?
HARD DISK - Maxtor,...?
-
The_Fluid
#2 Re: Kupovina novog racunara?!
ventil wrote:Koje komponente preporucujete pri kupovini novog racunara:
Ploca - pouzdana ploca?
HARD DISK - Maxtor,...?
ventil,
koja je namjena ovog računara? Igre? Internet i malo uredskih aplikacija kao što je Office?
Neki prosječni računar koji bi ti predložio bi sadržavao sljedećeČ
Procesor: Intel na 2.8GHz, dovoljan je CeleronD, ako nećeš koristiti neku zahtjevniju aplikaciju-igru.
Ploča: Asus
RAM: najmanje 1GB DDR
CD-DVD: definitivno DVD, po mogućnosti dual-layer
HDD: nije samo pitanje da li Maxtor, nego i koje veličine, minimalno 120GB, sa nešto keša na istom, recimo 8MB
Ovo je bilo i više nego ugrubo, potrebno je da nam ti kažeš šta će biti namjena ovog računara.
-
BigusDickus
Procesor - Intel
Ploca - ASUS (ili mozda Gigabyte)
Kuciste - Thermaltake (neko sa vodenim hladjenjem, najtisa su i najskuplja, naravno...)
RAM - DDR (na sta obratiti paznju)? Infineon ili Kingston, obrati paznju na podrzane brzine (tj. frekvencije)
CD / DVD przilica - skoro pa nevazno... NEC, ASUS, SONY, Pioneer...
HARD DISK - Western Digital-ova serija "Raptor"...
Graficka - ipak nVidia, pa uparis dvije SLI karte i letiiii...
Kad je bal...
Ploca - ASUS (ili mozda Gigabyte)
Kuciste - Thermaltake (neko sa vodenim hladjenjem, najtisa su i najskuplja, naravno...)
RAM - DDR (na sta obratiti paznju)? Infineon ili Kingston, obrati paznju na podrzane brzine (tj. frekvencije)
CD / DVD przilica - skoro pa nevazno... NEC, ASUS, SONY, Pioneer...
HARD DISK - Western Digital-ova serija "Raptor"...
Graficka - ipak nVidia, pa uparis dvije SLI karte i letiiii...
Kad je bal...
-
eHost
cekaj.. sta se kupuje? racunar ili avion? za te pare mozes dobiti haman polovnu cesnu
raptor je dobar u svakom slucaju, samo nemoj zaboraviti da ta zvijer trci pri 10.000 okretaja i zahtjeva ventilatorce 
uparena SLI graficka.. mmmm.. fakat.. ima racunar da LETIIIIIIIIII
moj savjet je min 1 GB rama....
Pozdrav
E.S.
eHost
uparena SLI graficka.. mmmm.. fakat.. ima racunar da LETIIIIIIIIII
moj savjet je min 1 GB rama....
Pozdrav
E.S.
eHost
-
BigusDickus
Bez 2GB ja ne bih palio tu zvijer, da se ne uvrijedi... 
A raptor se jako malo grije i vrlo je tih, pored cinjenice da se vrti na 10000 obrtaja... naime, u sebi ima samo jednu plocu, sto je ujedno i razlog manjeg kapaciteta...
Jesam li rekao da bi dva raptora u RAID 0 bila odlicno rjesenje...
A raptor se jako malo grije i vrlo je tih, pored cinjenice da se vrti na 10000 obrtaja... naime, u sebi ima samo jednu plocu, sto je ujedno i razlog manjeg kapaciteta...
Jesam li rekao da bi dva raptora u RAID 0 bila odlicno rjesenje...
-
eHost
dobro istina za 2 GB.. ali meni se smuci kad nase velike "informaticke firme" ( zapravo obicni trgovci i to je to ) nude konfiguracije sa 256 MB RAMA... mislim - pa na cemu oni stede i zaradjuju novac c c c...
to za raptor bas nisam siguran.. ako je istina - hvala na informaciji jer ga i sam planiram nabaviti. iako sam uvijek misljenja da i diskove treba ohladiti
Pozdrav
E.S.
eHost
to za raptor bas nisam siguran.. ako je istina - hvala na informaciji jer ga i sam planiram nabaviti. iako sam uvijek misljenja da i diskove treba ohladiti
Pozdrav
E.S.
eHost
- perke
procesor - AMD 64 FX (vozdra Intelashi
) i to ne ispod 3200 na soc939
ploca - ne gledaj cijenu
....soc939 ... LANPARTY nF4 nije losa serija ..samo da je nForce4 chipset!
ram- da je u par s plocom -nista ispod 1GB
kuciste...ima dobrih i pouzdanih u PlusComputers -Skenderija (Thermaltake je najjaci)
Diskovi...Maxtor je OK ... dosta giga i kesha
DVD pisaca ima po pristojnim cijenama... pogledaj eksterne Lacie
eto ... sretno
ploca - ne gledaj cijenu
ram- da je u par s plocom -nista ispod 1GB
kuciste...ima dobrih i pouzdanih u PlusComputers -Skenderija (Thermaltake je najjaci)
Diskovi...Maxtor je OK ... dosta giga i kesha
DVD pisaca ima po pristojnim cijenama... pogledaj eksterne Lacie
eto ... sretno
-
Duh sa sjekirom
Ja imam CeleronD dosta je jeftiniji od Intela a još mi nije odbio nijednu pa i onu najzahtjevniju igricu/aplikaciju, tako da ga toplo preporućam.
Disk mi je Western Digital160GB isto super, ne kontam zašto se Maxtor provlači kao theONe and only?
Disk mi je Western Digital160GB isto super, ne kontam zašto se Maxtor provlači kao theONe and only?
-
*Unreal*
Kupi neki 64-bitni procesor, najmanje je bitno jel intel il amd...sad ce longhorn pa je lijepo spreman docekat 
2GB je fakat mnogo za obicnog korisnika, ne treba pretjerivati, 1GB na vecoj frekvenciji je sasvim dovoljno...nisam bas shvatio o koliko ozbiljnom radu govorimo, ako ces raditi vrlo ozbiljne projekte onda nemojs stedit novac i kupi sve najbolje...onda ne ginu i 2gige rama
A onaj gore Ovejaras nek nabavi neku zvjersku graficku i veliki hard disk (raptor je odlicna varijanta 10000rpm), sve u svemu oko 3 milje KM mozda i vise za comp koji ce raditi i sa najzahtjevnijim apps-ima
2GB je fakat mnogo za obicnog korisnika, ne treba pretjerivati, 1GB na vecoj frekvenciji je sasvim dovoljno...nisam bas shvatio o koliko ozbiljnom radu govorimo, ako ces raditi vrlo ozbiljne projekte onda nemojs stedit novac i kupi sve najbolje...onda ne ginu i 2gige rama
A onaj gore Ovejaras nek nabavi neku zvjersku graficku i veliki hard disk (raptor je odlicna varijanta 10000rpm), sve u svemu oko 3 milje KM mozda i vise za comp koji ce raditi i sa najzahtjevnijim apps-ima
-
*Unreal*
Ev sada sam slucajno pogledao Plus-ovu stranicu nude zanimljive konfiguracije pa se razuzdaj , imaju jednu profi konfiguraciju od 7100KM?!?!?!?:-)
MB ASUS PC-DL DELUXE-UAY DP XEON
CPU INTEL XEON 2.4 GHz 533MHz 512K BOX X2
DDR 512MB PC433 SuperRAM Kingmax X2
Quadro FX 1000 128MB DDR2 2*DVI ST. AGP 8
Fax modem externi 56k V92 INTEL
THERMALTAKE XASER III BLUE V1000D
HDD Maxtor 6Y160M0 S-ATA150 160GB X2
FDD 1.44 MB
DVD+RW/-RW PIONEER 4X
DVD PIONEER 121
TASTATURA LOGITECH CORD. DES. MX
MIŠ FOR BLUETOOTH
MON. 17inch SAMSUNG 172V IVORY LCD
Hladnjak za HDD MANHATTAN
evo 2-3 slikice

FDD 1.44 MB
DVD+RW/-RW PIONEER 4X
DVD PIONEER 121
MIŠ FOR BLUETOOTH
evo 2-3 slikice

-
BigusDickus
Bezobrazno skupo i onako, bezveze sklepana konfiguracija... 
Nit' je server, nit' graficka radna stanica... za igre definitivno nije najbolje, sto se za te pare moze dobiti...
bezveze, neko bez previse znanja je birao skupe komponente, ne bi li napravio "zvijer"...
Nit' je server, nit' graficka radna stanica... za igre definitivno nije najbolje, sto se za te pare moze dobiti...
- Kareem Abdul-Jabbar
*Unreal* wrote:Ev sada sam slucajno pogledao Plus-ovu stranicu nude zanimljive konfiguracije pa se razuzdaj , imaju jednu profi konfiguraciju od 7100KM?!?!?!?:-)![]()
FDD 1.44 MB
DVD+RW/-RW PIONEER 4X
DVD PIONEER 121
MIŠ FOR BLUETOOTH
evo 2-3 slikice
-
eHost
dvo procesorski sistem.. hm.. cemu ? radi se o "nabrijanom" racunaru kojeg ce u onakvom kucistu malo ko staviti u neki racunarski centar da mu sluzi kao server...
tak ram ajde i nekako .. ali ako su dva procesora, onda mu daj i 2 GB rama
graficka mi je nepoznata, ali ima 2 DV izlaza, a nisam bas siguran da li samsungov monitor ima DVI, pa onda cemu?
modem je srednja klasa, znaci nista posebno... diskovi su super, ali sumnjam da furaju preko 7200 okretaja sto bi povecalo performanse.. istina SATA150 i nije lose, ali ipak...
ostatak bijeda i zalost... da mi je vidjeti da neko za ovo da 7100 KM, ja cu mu sataviti masinu od 6000 KM koja ce ovu istu pojesti
jer sam siguran da su ovi ubacili neku srednju intelovu plocicu 
Pozdrav
E.S.
eHost
tak ram ajde i nekako .. ali ako su dva procesora, onda mu daj i 2 GB rama
graficka mi je nepoznata, ali ima 2 DV izlaza, a nisam bas siguran da li samsungov monitor ima DVI, pa onda cemu?
modem je srednja klasa, znaci nista posebno... diskovi su super, ali sumnjam da furaju preko 7200 okretaja sto bi povecalo performanse.. istina SATA150 i nije lose, ali ipak...
ostatak bijeda i zalost... da mi je vidjeti da neko za ovo da 7100 KM, ja cu mu sataviti masinu od 6000 KM koja ce ovu istu pojesti
Pozdrav
E.S.
eHost
-
*Unreal*
Stvarno je nevjerovatna cijena za ponudjeno, i ja sam se iznenadio kad sam vidio... ali kad ti samo kuciste kosta 300-400KM onda mozes svasta ocekivat, ova QUADRO kartica za radne stanice kosta 1200-1500KM , al opet... 7000KM ukupno

-
car-x

proberi koji ti valja..
odnedavno sam vlasnik mac mini-ja i mogu reci samo sve najbolje.. sljedece hefte bi mi trebo doci i drugi primjerak.. (jedan meni jedan burazu).. grafika, video, muzika.. pc mu fakat ne moze papuca okrenut..
-
BigusDickus
Carugaaaa, ho's mi dat' malo Mande... 
Dobar je Mac... klasa za sebe po dizajnu, pouzdanosti, kvalitetu i brzini...
Da sam malo vise pozicioniran u svojoj firmi, otprilike znam kako bi izgledao tender za nabavku novih kompjutera...
Dobar je Mac... klasa za sebe po dizajnu, pouzdanosti, kvalitetu i brzini...
Da sam malo vise pozicioniran u svojoj firmi, otprilike znam kako bi izgledao tender za nabavku novih kompjutera...