Kupovina novog auta u D-segmentu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Seawolf

#151 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by Seawolf »

fazlameister wrote: Znam da MB i Reno vec par godina pomazu jedni drugima. Znam da se u MB B klasu stavlja Renolov motor, a zauzvrat MB njima pomogne oko zavrsnog izgleda, dizajna itd.
Opet mislim da je Talisman najbolji izbor, to je moje misljenje, + u Cosmos Blue boji.
Reno mozes kupiti kod Halilovica, i kod Bunje jos. (Svi ovi stoje na renault.ba stranici kao ovlasteni koncesionari).

Sent from my iPhone using Tapatalk
Renaultov 1,5 l dizel (K9K) ide u A, B, CLA i GLA (sa oznakama 160 d i 180 d), a 1,6 l dizel (R9M) ide u C 180 d i C 200 d isključivo u kombinaciji sa ručnim 6-stepenim mjenjačem i u Vito sa prednjim pogonom (109 CDI i 111 CDI).
Seawolf

#152 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by Seawolf »

530i wrote:
citroen xm wrote:Bunjo, Ovnak Vitez...
Sa Bunjom je poznata situacija, a Ovnak i ostali su pod Gumom manje-više...ne znam da li je Guma nadređena i ovima iz RS-a.
U obliku Unitrade grupe, jeste (Union Auto, Banja Luka). Odnosno, ne samo da im je nadređena, nego je i suvlasnik.
fazlameister

#153 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by fazlameister »

Probaj sa Halilovicem :)

Seawolf

#154 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by Seawolf »

fazlameister wrote:
530i wrote:Sve to liči na nekakvu antireklamu. Kako će biti do salona? Uzmu kaparu i naruče auto. Uobičajeni rok isporuke je 90 dana za auto koje nemaju na stanju. Kada platiš kaparu definiše se i rok isporuke. A može se desiti i da kasni iz različitih razloga proizvođač kasni sa proizvodnjom, transport, štrajk...ako su naručili auto onda zaista ne vidim šta bi oni mogli uraditi da auto kasni, a pri tome RNH nije odgovoran :-) Bez konkretnih dokaza da su baš oni krivi teško mi je povjerovati u tu priču. Njima je stalo koliko i kupcu jer i oni zarade na svakom autu...
Jesam li ja mozda kriv sto sam cekao auto 3 sedmice nakon sto se auto proizvelo, (naravno vec je kasnilo) jer oni nisu mogli poslati 'fakturu' za preuzimanje istog? I nakon toga zove jedan od radnika tamo i kaze "nekako sam uspio poslati fakturu za transport i skinuti vozilo sa fabrickog lagera".

Uobičajeno vrijeme koje prođe od dana prolaska proizvedenog novog automobila kroz završnu fabričku kontrolu, do dana kada automobil u BiH ima svu dokumentaciju potrebnu za isporuku i registraciju je 20 do 30 dana.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#155 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by mali_milojica »

Svi nabavljaju Renaulte preko Guma M,dakle oni su prva ruka. E sad,treba vidjeti da li su raspolozeni ici s popustima vise nego ostali,odnosno gdje se najbolja cijena moze dobiti.
Ali ja sam opet za Skodu :mrgreen:
Seawolf

#156 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:Svi nabavljaju Renaulte preko Guma M,dakle oni su prva ruka. E sad,treba vidjeti da li su raspolozeni ici s popustima vise nego ostali,odnosno gdje se najbolja cijena moze dobiti.
Ali ja sam opet za Skodu :mrgreen:
Najbolja cijena za Renault je (očekivano) u Guma M.

Škoda bi se mogla kupiti (i servisirati) kod Bunje.
fazlameister

#157 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by fazlameister »

Seawolf wrote:
fazlameister wrote:
530i wrote:Sve to liči na nekakvu antireklamu. Kako će biti do salona? Uzmu kaparu i naruče auto. Uobičajeni rok isporuke je 90 dana za auto koje nemaju na stanju. Kada platiš kaparu definiše se i rok isporuke. A može se desiti i da kasni iz različitih razloga proizvođač kasni sa proizvodnjom, transport, štrajk...ako su naručili auto onda zaista ne vidim šta bi oni mogli uraditi da auto kasni, a pri tome RNH nije odgovoran :-) Bez konkretnih dokaza da su baš oni krivi teško mi je povjerovati u tu priču. Njima je stalo koliko i kupcu jer i oni zarade na svakom autu...
Jesam li ja mozda kriv sto sam cekao auto 3 sedmice nakon sto se auto proizvelo, (naravno vec je kasnilo) jer oni nisu mogli poslati 'fakturu' za preuzimanje istog? I nakon toga zove jedan od radnika tamo i kaze "nekako sam uspio poslati fakturu za transport i skinuti vozilo sa fabrickog lagera".

Uobičajeno vrijeme koje prođe od dana prolaska proizvedenog novog automobila kroz završnu fabričku kontrolu, do dana kada automobil u BiH ima svu dokumentaciju potrebnu za isporuku i registraciju je 20 do 30 dana.
U ugovoru je stajalo da je krajnji rok za preuzimanje automobila 60-90 dana. Sa proizvodnjom naravno. Sa Bunjom nisam imao problema kada sam kupovao Renole kod njega prije. Svaki je dosao malo prije roka.

Seawolf

#158 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by Seawolf »

condy wrote:
Seawolf wrote:U uži izbor su ušla 4 vozila (po abecednom redoslijedu):

Ford MONDEO Turnier 2,0 l EcoBoost 149 kW (203 PS) 6-speed-Auto

Mazda 6 Kombi 2,5 l SkyActiv-G 141 kW (192 PS) 6-speed-Auto

Renault TALISMAN Grandtour 1,62 l Energy TCe 200 147 kW (200 PS) 7-speed-EDC

Škoda SUPERB Kombi 2,0 l TSI 162 kW (220 PS) 6-speed-DSG

Za navedenu cijenu, svaki od navedenih modela se može dobiti u najvišem nivou opreme i sa još dosta toga od poželjne dodatne opreme (neki s manje, neki s malo više cjenkanja). I svi su, nesumnjivo, jako dobri automobili.

Ono u čemu navedena vozila zaostaju iza BMW-a i MB-a u ovome segmentu su, očekivano, kvaliteta materijala i izrade, pad vrijednosti u prvih pet godina posjedovanja, ergonomija u kokpitu (ovo najteže pada) i ono što mi do sada nije bilo tako upadljivo: puno lošiji automatski mjenjači.

Niti jedan od ovih automatskih (i automatizovanih) mjenjača koji su projektovani za poprečnu ugradnju se ne može ni po jednoj karakteristici mjeriti sa ZF-ovim 8-stepenim ili MB-ovim 9-stepenim automatskim mjenjačima projektovanim za uzdužnu ugradnju.
Samo bi rekao, slatke muke oko izbora :)
Vožnja toliko dugačkih vozila po našoj cesti neće biti baš najlagodnija, pogotovo po gradu, parkiranje, uske ulice,,,, i lošijim, brdskim magistralama zbog dužine i širin.Ta snaga motora, na našoj cesti je beskorisna. Pošto su svi u karavan izvedbi, bez obzira na snagu motora, oni neće biti dinamični na našoj cesti, pogotovo ako su teški. Ne znam koje su težine ali pretpostavljam da imaju oko tonu i sedamsto kg, što nije malo i ta vozila nemaju dinamiku manjih lakših i okretnijih vozila bez obzira na snagu motora. Svaka dinamika sa njima, će umarati i zahtjevati veću pažnju. Jedino na autoputu i to na autobhanu, će moći pokazati zube ...koliko može. Ne znam koliko su potrebne toliko snažne mašine, jer pretpostavljam da je karavan neophodan zbog većeg komoditeta i praktičnosti. Ako se traži karavan koji će se voziti pretežno po BiH, sa snažnijim motorom i dobrim perfomansama a pri tome nije cilj kupovina auto sa sportskim perfomansama i dinamikom, onda ti motori te snage nisu ni potrebni. Ono što hoću reći ti motori pogotovo ovaj u Superbu kod nas su neiskoristivi ako će se poštovat saobraćajni propisi...samo na autoputu ih možeš pravo zagrijati ( vozim V6 ) a i na autoputu imaju ograničenja ... realno daje se više novca na auto, nego što je potrebno.
O.K. Prihvatam (donekle) sugestiju. Koje bi ti motore preporučio za navedena 4 (neka bude 5, dodaj i novu Insigniu) vozila. Automatski mjenjač je obavezan uslov.
mali_milojica

#159 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by mali_milojica »

Ovi motori su mjera za velicinu automobila koja se zeli kupiti. Po tvom pisanju sam vidio da ce auto raditi 2-3 puta ture po evropi od 3000-4000 km,sto znaci da ce skoro pola godisnje kilometraze odraditi po autoputevima. Ne smijem ni zamisliti kako bi to izgledalo da se auto od 1600-1700 kg (plus putnici i prtljaga,dakle citaj 2t) na autocesti krene muciti sa motorima od 150KS.
Bakir1

#160 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by Bakir1 »

superB 1,4 tsi :lol:
i pita se sto motor malo traje :D
"mjera" je 2,0 taj talismanov 1,62 me odbija u startu
a vidio sam uzivo neki dan u zivinicama novu mazdu 6, strasan auto, samo prestrasan kao recept za brzu starost.
superB je bas onako odmjeren
condy

#161 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by condy »

Seawolf wrote:
condy wrote:
Seawolf wrote:U uži izbor su ušla 4 vozila (po abecednom redoslijedu):

Ford MONDEO Turnier 2,0 l EcoBoost 149 kW (203 PS) 6-speed-Auto

Mazda 6 Kombi 2,5 l SkyActiv-G 141 kW (192 PS) 6-speed-Auto

Renault TALISMAN Grandtour 1,62 l Energy TCe 200 147 kW (200 PS) 7-speed-EDC

Škoda SUPERB Kombi 2,0 l TSI 162 kW (220 PS) 6-speed-DSG

Za navedenu cijenu, svaki od navedenih modela se može dobiti u najvišem nivou opreme i sa još dosta toga od poželjne dodatne opreme (neki s manje, neki s malo više cjenkanja). I svi su, nesumnjivo, jako dobri automobili.

Ono u čemu navedena vozila zaostaju iza BMW-a i MB-a u ovome segmentu su, očekivano, kvaliteta materijala i izrade, pad vrijednosti u prvih pet godina posjedovanja, ergonomija u kokpitu (ovo najteže pada) i ono što mi do sada nije bilo tako upadljivo: puno lošiji automatski mjenjači.

Niti jedan od ovih automatskih (i automatizovanih) mjenjača koji su projektovani za poprečnu ugradnju se ne može ni po jednoj karakteristici mjeriti sa ZF-ovim 8-stepenim ili MB-ovim 9-stepenim automatskim mjenjačima projektovanim za uzdužnu ugradnju.
Samo bi rekao, slatke muke oko izbora :)
Vožnja toliko dugačkih vozila po našoj cesti neće biti baš najlagodnija, pogotovo po gradu, parkiranje, uske ulice,,,, i lošijim, brdskim magistralama zbog dužine i širin.Ta snaga motora, na našoj cesti je beskorisna. Pošto su svi u karavan izvedbi, bez obzira na snagu motora, oni neće biti dinamični na našoj cesti, pogotovo ako su teški. Ne znam koje su težine ali pretpostavljam da imaju oko tonu i sedamsto kg, što nije malo i ta vozila nemaju dinamiku manjih lakših i okretnijih vozila bez obzira na snagu motora. Svaka dinamika sa njima, će umarati i zahtjevati veću pažnju. Jedino na autoputu i to na autobhanu, će moći pokazati zube ...koliko može. Ne znam koliko su potrebne toliko snažne mašine, jer pretpostavljam da je karavan neophodan zbog većeg komoditeta i praktičnosti. Ako se traži karavan koji će se voziti pretežno po BiH, sa snažnijim motorom i dobrim perfomansama a pri tome nije cilj kupovina auto sa sportskim perfomansama i dinamikom, onda ti motori te snage nisu ni potrebni. Ono što hoću reći ti motori pogotovo ovaj u Superbu kod nas su neiskoristivi ako će se poštovat saobraćajni propisi...samo na autoputu ih možeš pravo zagrijati ( vozim V6 ) a i na autoputu imaju ograničenja ... realno daje se više novca na auto, nego što je potrebno.
O.K. Prihvatam (donekle) sugestiju. Koje bi ti motore preporučio za navedena 4 (neka bude 5, dodaj i novu Insigniu) vozila. Automatski mjenjač je obavezan uslov.
Pa ovako,

Renault Talisman, Business Energy TCe 150 EDC, 110 kw sa istim autom. mjenjačem,
Koliko vidim imaju u ponudi dva benzinska motora.
Škoda Superb 1.8 tsi, od 132kw, sa 7-dsg mjenjačem, ponajbolji izbor.
Mazda6 Wagon Skyaktiv G165, 121 kw, 6 speed auto
Ford Mondeo, 1.5 T od 118 kw, 6 speed auto, mala razlika u cijeni u odnosu na 2.0 T
Insignija sports tourer 1.6 sidi 125 kw 6-auto, al mislim da ih još nema u prodaji kod nas

Sve su ovo novi motori, i daleko od toga da nisu agilni na cesti. Vozio sam 1.4 tsi od 110 kw, u Audiju A4, i nisam primjetio da autu na autoputu fali snage, bez problema može održavati brzinu od 160 km/h.
Seawolf

#162 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by Seawolf »

condy wrote: Pa ovako,

Renault Talisman, Business Energy TCe 150 EDC, 110 kw sa istim autom. mjenjačem,
Koliko vidim imaju u ponudi dva benzinska motora.
Ovaj motor od 110 kw se ne može dobiti u kombinaciji sa dva najviša nivoa opremanja (Zen i Initiale Paris), tako da neće moći Talisman sa ovim motorom.
condy wrote: Škoda Superb 1.8 tsi, od 132kw, sa 7-dsg mjenjačem, ponajbolji izbor.
Ne dolazi u obzir da se uzme automobil ove mase i očekivanog komfora sa DSG mjenjačem sa suhim lamelama. Samo sa lamelama potopljenim u ulju, a to je kod Škode 6-speed-DSG.
condy wrote: Mazda6 Wagon Skyaktiv G165, 121 kw, 6 speed auto.
Sa motorom od 121 kW (165 PS) nema Mazde 6 Wagon u dva najviša nivo opremanja, Revolution i Revolution TOP, tako da i ovaj motor otpada.
condy wrote: Ford Mondeo, 1.5 T od 118 kw, 6 speed auto, mala razlika u cijeni u odnosu na 2.0 T
Malešan ovaj motor, a i ne sviđa mi se što propisi sa kineskog tržišta diktiraju maksimalnu zapreminu.
condy wrote: Insignija sports tourer 1.6 sidi 125 kw 6-auto, al mislim da ih još nema u prodaji kod nas
Vidjet ćemo, kada se ova kombinacija pojavi kod nas, kao i da li će ići sa 6-stepenim, ili sa 8-stepenim automatikom.
madner

#163 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by madner »

Ja pak mislim da od viska snage glava ne boli bas u BiH. Na autoputu i 130 ks moze voziti pristojnom brzinom, ali nema nista gore nego kada covjek ne moze preteci na nasim magistralama neku peglu.

Sto se tice dinamike to je stvarno najmanji problem, ne vozi se po reli stazama da velicina auta bude minus.

2.0t motor kod Insignije je novije konstrukcije, koristi se jako puno i u Aziji i USA (dakle provjeren) i vazi za dobar motor. Perfomansama je iznad Skode Superba RS :D.

Mislim ako se vec ide na benzinca onda nema razloga ne uzeti daleko najbolji motor + prenos u polju. :D
530i

#164 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by 530i »

Seawolf wrote:
U obliku Unitrade grupe, jeste (Union Auto, Banja Luka). Odnosno, ne samo da im je nadređena, nego je i suvlasnik.
Kao što je milojica u međuvremenu napisao, svi ostali dileri tipa Ovnak, Beganović i drugi nabavljaju auta preko Gume, iako im Guma nije suvlasnik. Nekada je Bunjo imao najbolje cijene za reno vozila.
fazlameister

#165 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by fazlameister »

530i wrote:
Seawolf wrote:
Kao što je milojica u međuvremenu napisao, svi ostali dileri tipa Ovnak, Beganović i drugi nabavljaju auta preko Gume, iako im Guma nije suvlasnik. Nekada je Bunjo imao najbolje cijene za reno vozila.
Bunjo je imao najbolje cijene i uslugu dok je bio glavni za BiH.

mali_milojica

#166 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by mali_milojica »

fazlameister wrote:
530i wrote:
Seawolf wrote:

Pa je i logicno da ih sada ima Guma M. Za svoje pare treba traziti najbolju opciju za kupovinu. Sutra kad se auto odrzava,nigdje ne pise da se bas u Guma M mora odrzavati,moze i kod drugog ovlastenog ako je isti povoljniji.
wolfie

#167 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by wolfie »

Kod Bunje popust jer kodove/kljuceve proda dvaput.
Seawolf

#168 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by Seawolf »

fazlameister wrote:
530i wrote:
Seawolf wrote:

Koliko ja znam, kada je Renault u pitanju, Bunjo d.o.o, nikada nije bio ekskluzivni uvoznik i generalni zastupnik za BiH, kao što je to sada Guma M d.o.o.

Bunjo d.o.o. je bio tzv. A-koncesionar i preko njega su nova vozila nabavljali sarajevski C-koncesionari (Halilović d.o.o. i Neuron Commerce d.o.o.). I, naravno, uvozio je vozila za svoje direktne kupce. Kao što je to radio Union Auto d.o.o. u Banja Luci i Guma M d.o.o. u Mostaru, koji su također bili A-koncesionari.
madner

#169 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by madner »

GM je malo smjesan, ova 8 stepena automatika je bolja po nekim parametrima od ZFove, ali je cuvaju za premium proizvode dok sad nisu uveli jos bolje.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#170 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by corolla02 »

sto samo auto u D segment; zasto da ne neki SUV u C segmentu recimo...
Seawolf

#171 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by Seawolf »

corolla02 wrote:sto samo auto u D segment; zasto da ne neki SUV u C segmentu recimo...
Što se tiče SUV-ova u C segmentu, situacija je puno jasnija. Tu jedan model toliko dominira, da nema puno premišljanja.

Al' hajdemo prvo probati skontati šta je najbolje među nepremium karavanima D-segmenta, pa ćemo onda pobjednika tog okršaja, sučeliti sa novim Tiguanom.
direstraits0078

#172 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by direstraits0078 »

Seawolf wrote:
corolla02 wrote:sto samo auto u D segment; zasto da ne neki SUV u C segmentu recimo...
Što se tiče SUV-ova u C segmentu, situacija je puno jasnija. Tu jedan model toliko dominira, da nema puno premišljanja.

Al' hajdemo prvo probati skontati šta je najbolje među nepremium karavanima D-segmenta, pa ćemo onda pobjednika tog okršaja, sučeliti sa novim Tiguanom.
Onaj Talizman ubi opremom, a ni mjenjac ni motor nisu losa kombinacija. Najjeftiniji je u full opremi od ponudjenih.
mali_milojica

#173 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by mali_milojica »

Znam da ne znamo ni priblizne cijene,ali kad se vec ponudila Insignia,ja bih preporucio i Kodiaq.
Me_again

#174 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by Me_again »

[quote="madner"]Ja pak mislim da od viska snage glava ne boli bas u BiH. Na autoputu i 130 ks moze voziti pristojnom brzinom, ali nema nista gore nego kada covjek ne moze preteci na nasim magistralama neku peglu.

Sto se tice dinamike to je stvarno najmanji problem, ne vozi se po reli stazama da velicina auta bude minus.

2.0t motor kod Insignije je novije konstrukcije, koristi se jako puno i u Aziji i USA (dakle provjeren) i vazi za dobar motor. Perfomansama je iznad Skode Superba RS :D.

Mislim ako se vec ide na benzinca onda nema razloga ne uzeti daleko najbolji motor + prenos u polju. :D[/quote]

Ja bih ipak zamijenio ove dvije teze, po mom skromnom misljenju.
Uvijek sam po bh magistralnim putevima brze stizao od tacke a do tacke b sa manjim i dinamicnijim autom, pa imao on i manje konja.
Seawolf

#175 Re: Kupovina novog auta u D-segmentu

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:Znam da ne znamo ni priblizne cijene,ali kad se vec ponudila Insignia,ja bih preporucio i Kodiaq.
Ako je suditi po njemačkom cjenovniku, Kodiaq je za cca 5% jeftiniji od podjednako opremljenog, motorizovanog i upogonjenog Superba.
Post Reply