Prije svega moram napomenuti da sam pocetnik u motociklistickom svijetu (pocinjem polaganje sljedeceg mjeseca da budem precizan, a imam 22 godine), tako da nisam pretjerano upoznat sa trendovima, dostignucima, kao ni cijenama motocikala. Prije svega, cilj mi je kupiti motocikl koji ima vise od petnaestak KS, koji nije pretjerano skup za odrzavanje, te koji ne trosi pretjerano puno goriva. Iako nemam neko vele znanje o motorima, Suzuki GS500 (eventualno GS500F) mi je neki san, ali sam mislio i to da je ipak bolje poceti sa necim malo slabijim, recimo kao sto je Yamaha YBR250 ili Honda CBF250, pa cak i ova nova Honda VTR250.
S obzirom na to da sam pocetnik u ovom "motociklističkom svijetu", bio bih vam zahvalan da mi date neke vase prijedloge i misljenja. Takodjer, zamolio bi vas da mi kazete gdje se ti motori mogu kupiti u Bosni, kao i cijene. Recimo, vidio sam da je od nabrojanih trenutno samo dostupna Yamaha YBR250, ali je preskupa (vise od osam i po hiljada), dok je YBR125 duplo jeftiniji!
Interesuje me i kakav je taj manji YBR i da li moze normalno "vuci" mene koji tezim vise od 90 kilograma?
Sto se tice budzeta, volio bi da se zadrzim oko 8.000 KM. Recimo, prethodne godine se GS500F, sudeci prema cjenovniku, mogao kupiti za malo vise od 9.000 KM, ali u tom trenutku nisam bio pretjerano "zagrijan" za dvotockase!
Kupovina motocikla
- hotazmaj
#2 Re: Kupovina motocikla
Kupi za pocetak polovan motor jer ces ga kasnije lakse prodati a na njemu neces puno izgubiti. Vidis kakav je vakat i ovako se tesko sta moze prodati. Polovan i zbog toga sto ti jos uvijek ne znas kakav stil voznje ce ti kasnije lezati.
Baci oko na oglase, ima cini mi se lijepih i solidno ocuvanih motora. U glavnom ja bih gledao nesto tipa
Kawasakia ER5, Suzukia GS500, Honde CB500. I zapamti glavna kocnica je u glavi
E da moze tu upasti i neka yamaha virago, ako ti se uopste svidja taj tip motora. Bila je jedna 250ccm za cini mi se 3000km
Baci oko na oglase, ima cini mi se lijepih i solidno ocuvanih motora. U glavnom ja bih gledao nesto tipa
Kawasakia ER5, Suzukia GS500, Honde CB500. I zapamti glavna kocnica je u glavi
E da moze tu upasti i neka yamaha virago, ako ti se uopste svidja taj tip motora. Bila je jedna 250ccm za cini mi se 3000km
- Sajo---:
#3 Re: Kupovina motocikla
Hvala na brzom odgovoru.
U pravu si sto se tice kasnije prodaje, međutim, skeptik sam kada se radi o kupovini polovnih motora. Gledao sam svakakvih po oglasima, pa mi je cak i jedan Kawasaki er5 bas zapao za oko, dok idem da pogledam i Suzukija GS500. Ti motori su 2003. godina, a kostaju oko 4.000 KM. Po meni, za tu klasu, za oko pedesetak KS i nije pretjerano puno novca. Medjutim, ne znam sta dobijam!? Ti motori su presli oko petnaestak hiljada kilometara, sto na prvi pogled i nije puno, barem sudeci prema onome sto sam do sada citao. Masine su vrlo izdrzljive, posebno kod Suzukija, tako sam s te strae prilicno siguran, ali ne znam sta je sa ovjesom i ostalim elementima.
U svakom slucaju, hvala na prijedlogu za Viraga. Nisam bas ljubitelj tih nekih mini Cruisera, ali je on svakako zanimljiv. Vise sam zainteresovan za ovakve Sport Tourere ili Nakede.
Predlagali su mi i skutere za pocetak, ali oni mi se uopste ne svidjaju! Nikako ne mogu da ih prihvatim kao neku klasu motocikala. Svakako bi najvise volio novo, ali me trenutno sprjecavaju i cijene za to, ali i zdrav razum, kojem je logicnije da se uzme jeftiniji polovni motocikl za pocetak.
U pravu si sto se tice kasnije prodaje, međutim, skeptik sam kada se radi o kupovini polovnih motora. Gledao sam svakakvih po oglasima, pa mi je cak i jedan Kawasaki er5 bas zapao za oko, dok idem da pogledam i Suzukija GS500. Ti motori su 2003. godina, a kostaju oko 4.000 KM. Po meni, za tu klasu, za oko pedesetak KS i nije pretjerano puno novca. Medjutim, ne znam sta dobijam!? Ti motori su presli oko petnaestak hiljada kilometara, sto na prvi pogled i nije puno, barem sudeci prema onome sto sam do sada citao. Masine su vrlo izdrzljive, posebno kod Suzukija, tako sam s te strae prilicno siguran, ali ne znam sta je sa ovjesom i ostalim elementima.
U svakom slucaju, hvala na prijedlogu za Viraga. Nisam bas ljubitelj tih nekih mini Cruisera, ali je on svakako zanimljiv. Vise sam zainteresovan za ovakve Sport Tourere ili Nakede.
Predlagali su mi i skutere za pocetak, ali oni mi se uopste ne svidjaju! Nikako ne mogu da ih prihvatim kao neku klasu motocikala. Svakako bi najvise volio novo, ali me trenutno sprjecavaju i cijene za to, ali i zdrav razum, kojem je logicnije da se uzme jeftiniji polovni motocikl za pocetak.
- hotazmaj
#4 Re: Kupovina motocikla
Nemoj da budes skeptik nego lijepo sacekaj finu priliku i kupi jedan ocuvan primjerak od ovih motora i vjerujem da neces zazaliti. Znam sta pricam jer sam i ja prosle godine bio u istoj dilemi ali sam ipak prodao skuter od 250ccm i kupio Hondu CB500. Nikakvih problema sa njom nemam. Polovan zato sto ce ti brzo dosaditi, jer kad naucis voziti onda ti se vidici sire i zelis nesto vece, jace, udobnije, sa boljom zastitom od vjetra a sve to naravno u skladu sa mogucnostima
- Sajo---:
#5 Re: Kupovina motocikla
Ima li jos nekih prijedloga za motocikale iz ove klase? Takvi motocikli mi se posebno svidjaju! Ne kostaju puno, nisu pretjerano snazni (sasvim dovoljno), ali i imaju odlican zvuk, za razliku od motocikala sa motorima sa 250 ccm i 125 ccm. Koliko god bilo smijesno i zvuk mi igra vrlo bitnu ulogu!? Ne znam da li bi izdrzao da slusam neku 125-icu da mi zvrnda cijelo ljeto. 
-
esso_sa
#6 Re: Kupovina motocikla
Ako ti je do zvuka, predlazem Hondu CB-1 (CB 400 F). 4 cilindra, 16 ventila i vrti se na 15 000 Rpm.
Prava mala sportska masina a idealna za pocetak posto razvija svega 57 KS.
Ja sam je vozio 2 godine (mislim da je jedina u Sarajevu posto su pravo rijetke) i nikad me nije izdala !
GS500, ako je dobar taj sto hoces da pogledas, kupi ga. Jako kvalitetan motor i super za start ! Isto vazi i za Kawu ER-5
Sto se tice Yamahe YBR 125 i motora slicne klase/snage, nebi ti preporucio nista ispod 350-400 kubika primarno iz razloga sto ces vrlo brzo, nakon sto krenes voziti, pozeliti da se malo provozas van grada pa odes cak i do mora.
Sa malim motorom to je prakticno nemoguce.
Pozdrav i sretno !
Prava mala sportska masina a idealna za pocetak posto razvija svega 57 KS.
Ja sam je vozio 2 godine (mislim da je jedina u Sarajevu posto su pravo rijetke) i nikad me nije izdala !
GS500, ako je dobar taj sto hoces da pogledas, kupi ga. Jako kvalitetan motor i super za start ! Isto vazi i za Kawu ER-5
Sto se tice Yamahe YBR 125 i motora slicne klase/snage, nebi ti preporucio nista ispod 350-400 kubika primarno iz razloga sto ces vrlo brzo, nakon sto krenes voziti, pozeliti da se malo provozas van grada pa odes cak i do mora.
Sa malim motorom to je prakticno nemoguce.
Pozdrav i sretno !
- CartmanSA
#7 Re: Kupovina motocikla
gs500 ti preporucujem svakako...
vozao sam taj motor 3 godine i sa njim presao oko 20 000 km... nikad me nije iznevjerio, uopste se ne kvari, trosi premalo...
motor je fenomenalan za pocetnike koji se znaju kontrolisati jer moze da ide haman 200
e koliko sam samo puta otisao sa njim na more...
vozao sam taj motor 3 godine i sa njim presao oko 20 000 km... nikad me nije iznevjerio, uopste se ne kvari, trosi premalo...
motor je fenomenalan za pocetnike koji se znaju kontrolisati jer moze da ide haman 200
e koliko sam samo puta otisao sa njim na more...
-
Drzava
- PRO testant
#9 Re: Kupovina motocikla
Možda da startaš sanekim od 250 ccm. pa da polako gradiš iskustvo i znanje za veće kubikaže.
Imaš jako dobrih na piku, a i cijene nisu nešto velike.
Imaš jako dobrih na piku, a i cijene nisu nešto velike.