Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Dope_Man

#1 Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Dope_Man »

Pozdrav,

kupujem prvi auto i otprilike sam suzio izbor na 206 ili Clio. Ukratko, trazim mali auto, niska potrosnja, nista jako za cuniranja i sl. samo da normalnom voznjom vikendom idem negdje izvan grada, malo po gradovima u BiH, ili u najdaljem slucaju do mora sa jos jednom ili dvije osobe u autu. Izbor sam suzio na 206 i Clio II jer se cine kao najbolji prema onom sto mi treba i budjetu (do 3500 otprilike da sjednem i vozim za pocetak, koja stoja vise moze)

Sad me zanima od nekog ko ih bolje poznaje (generalno sam potpuni laik za auta) koji je komforniji unutra, posebno prostor za putnike pozadi (ne ocekujem nista posebno, znam da uzimam malo auto ali u 206 mi se cini bas preusko po slikama), koji je izdrzljiviji, manje sklon kvarovima i to, i gdje je najbolje odrzavati. Preletio sam domace forume i ponajvise hvale tog nekog Edvina za Renault, a spominje se i Ikic, kojeg takodjer hvale i za Peugeot.

Kad odlucim otici svakako cu zvati komsiju koji ima preko 20 godina staza kao vozac da on to isproba u voznji, ali da vidim sta i vi mislite i gdje a odvuci kod majstora na kakav pregled prije kupovine, cisto da imam tu neku rijec strucnjaka da je OK.

Sto se tice pik-a, ovo su neki koji me se cini OK, 1, 2 i 5 si mu trenutno ''najblizi'':
Clio:
1. http://www.olx.ba/artikal/22029489/reno ... -dci-2003/
2. http://www.olx.ba/artikal/20798839/reno-klio-dizel/
3. http://www.olx.ba/artikal/21301716/reno-klio/
4. http://www.olx.ba/artikal/22066668/renault-clio/

206:
5. http://www.olx.ba/artikal/22081001/peugeot-206/
6. http://www.olx.ba/artikal/21790408/peugeot-206/

Eto toliko, blagoslovite pocetnika znanjem pa cu i ja vratiti za 20tak godina kad naucim :-D
530i

#2 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by 530i »

Ni benzinci neće biti veliki potrošači, a ovi clio 1.5dci svi djeluju dobro potrošeni, ove koje si naznačio ovdje.
triiksa

#3 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by triiksa »

Klio komotniji (pogotovo pozadi), 1.4 hdi bolji od 1.5 dci, bar što se mene tiče. Ostalo sve u 10 deka, imao sam oba.
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#4 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Leon16v »

Vozim Clio, 1.5 dCi, 2003 godina, evo vise od godine dana.

Odma na pocetku da ti kazem te zute Clie, sa tim odvratnim felgama, ne moras gledati, bili su dostavni, pa garant prepravljani u putnicka, takodje i dosta bijelih Clia.

Ja sam svog platio nesto vise od 4000, s tim da je provjerana kilometraza i stanje auta.
Unutra, naprijed ima sasvim dovoljno mjesta, i nazad za jos jednog, nije bas toliko mali kako se cini sa polja. Gepek sasvim ok.
Sto se tice udobnosti na putu, po meni zadovoljavajuce za tako mali auto, dizel unutra iznenađujuće tih, skoro necujan.

Odrzavanje tu i tamo, nedavno uradio dihtung glave motora, nosac motora, remenica alternatora, ispiranje sistema, i nov antifriz - 350 KM.

1.5 dCi, 65 KS, mislim meni sasvim dovoljno, lijepo on povuce kada se stisne, s tim da preko 130 autoputem ne moras pokusavati, jer vec postaje gromoglasan :lol:

Mane, mrtve sijalice, svaki mjesec moram mjenjati, zato sam sad narucio od philipsa neke, Trap osjetljiv dosta na naše rupetine.

Dizela ces malo teže naci u dobrom stanju, nije nemoguće, ali moraš sve pregledati, prije svega kilometre i jer su imali probleme sa pumpama pritiska.
Benzinci ok, nisam vozio, ali iz priča raja se nije žalila toliko.
Eto to ti je neko iskustvo moje jednogodišnje iz prve ruke, sa srećom :thumbup:
Dope_Man

#5 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Dope_Man »

Hvala svima, posebno Leon-u na tako detaljnom odgovoru. Ovo su zasad is Sa auta, pogledacu i malo izvan Sa al da nije predaleko pa vidjeti sta ima u ponudi.
KB9

#6 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by KB9 »

clio rs :izet:
VladaFBiH

#7 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by VladaFBiH »

imaš temu o Clio 2 - moj izbor Clio 2 Ph2
http://forum.klix.ba/clio-1-2-benzin-il ... 09600.html
dgL_

#8 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by dgL_ »

Nijr u okviru pitanja i teme, al zanima me zasto si skucio izbor? Sta je sa polom 6n2 verzijom? I on je mali autic a po meni je dosta dosta bolji od clia prvenstveno...
Dope_Man

#9 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Dope_Man »

dgL_ wrote:Nijr u okviru pitanja i teme, al zanima me zasto si skucio izbor? Sta je sa polom 6n2 verzijom? I on je mali autic a po meni je dosta dosta bolji od clia prvenstveno...
Jeste, ali nisam ih nasao nesto a da spadaju u budjet, a inace ne bi imao nista ni protiv Pola, bili su mi jedna od opcija. A opet ne ceka mi se jos 2-3 plate da malo povecam budjet jer onda prodje ljeto :-D

Uglavnom izbor je spao na ova dva je se cine kao najbolji za ono sto meni treba, a da se mogu i naci u okviru mog budjeta. Ima tu jos npr. Punto ali su me mnogi savjetovali da ga izbjegavam.
Last edited by Dope_Man on 16/06/2016 19:06, edited 1 time in total.
Dope_Man

#10 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Dope_Man »

VladaFBiH wrote:imaš temu o Clio 2 - moj izbor Clio 2 Ph2
http://forum.klix.ba/clio-1-2-benzin-il ... 09600.html
Naletio sam i na tu temu ali je vec 3 godine neaktivna, zato sam novu otvorio. A slazem se za izbor, to je otprilike ono sto se nadam da cu naci.
Leon16v

#11 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Leon16v »

Dope_Man wrote:
dgL_ wrote:Nijr u okviru pitanja i teme, al zanima me zasto si skucio izbor? Sta je sa polom 6n2 verzijom? I on je mali autic a po meni je dosta dosta bolji od clia prvenstveno...
Jeste, ali nisam ih nasao nesto a da spadaju u budjet, a inace ne bi imao nista ni protiv Pola, bili su mi jedna od opcija. A opet ne ceka mi se jos 2-3 plate da malo povecam budjet jer onda prodje ljeto :-D

Uglavnom izbor je spao na ova dva je se cine kao najbolji za ono sto meni treba, a da se mogu i naci u okviru mog budjeta. Ima tu jos npr. Punto ali su me mnogi savjetovali da ga izbjegavam.
Nema potrebe da izbjegavas Punta, sasvim solidno auto, nije ono da se kaze top i perfekt, ali sluzi, pouzdani motori, benzinci 1.2 8v kako kažu nepoderiv, 1.2 16v isto tako odlican, jeftino odrzavanje, a naravno i 1.9 JTD samo treba dobro provjeriti dizelasa. Unutra je malo losija plastika, zna nekada da krcka, cvrci, ali auta su sasvim solidna i ok za te pare.
citroen xm

#12 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by citroen xm »

Moj savjet je da za taj budžet ideš na benzinca, tačnije što dalje možeš od dizela.

A benzinci su dobri. Kod Clia gledaj 1.2 16v sa 75 KS, a kod 206 1.4 benzinac sa takođe nekih 75 KS.

206 može imati problem sa torzijom pa pogledaj zadnje točkove. Inače meni je bolje legao 206.

Punto 1.2 benzin takođe može biti vrlo dobar izbor. :thumbup:
bach

#13 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by bach »

Dope_Man wrote:Pozdrav,

kupujem prvi auto i otprilike sam suzio izbor na 206 ili Clio. Ukratko, trazim mali auto, niska potrosnja, nista jako za cuniranja i sl. samo da normalnom voznjom vikendom idem negdje izvan grada, malo po gradovima u BiH, ili u najdaljem slucaju do mora sa jos jednom ili dvije osobe u autu. Izbor sam suzio na 206 i Clio II jer se cine kao najbolji prema onom sto mi treba i budjetu (do 3500 otprilike da sjednem i vozim za pocetak, koja stoja vise moze)

Sad me zanima od nekog ko ih bolje poznaje (generalno sam potpuni laik za auta) koji je komforniji unutra, posebno prostor za putnike pozadi (ne ocekujem nista posebno, znam da uzimam malo auto ali u 206 mi se cini bas preusko po slikama), koji je izdrzljiviji, manje sklon kvarovima i to, i gdje je najbolje odrzavati. Preletio sam domace forume i ponajvise hvale tog nekog Edvina za Renault, a spominje se i Ikic, kojeg takodjer hvale i za Peugeot.

Kad odlucim otici svakako cu zvati komsiju koji ima preko 20 godina staza kao vozac da on to isproba u voznji, ali da vidim sta i vi mislite i gdje a odvuci kod majstora na kakav pregled prije kupovine, cisto da imam tu neku rijec strucnjaka da je OK.

Sto se tice pik-a, ovo su neki koji me se cini OK, 1, 2 i 5 si mu trenutno ''najblizi'':
Clio:
1. http://www.olx.ba/artikal/22029489/reno ... -dci-2003/
2. http://www.olx.ba/artikal/20798839/reno-klio-dizel/
3. http://www.olx.ba/artikal/21301716/reno-klio/
4. http://www.olx.ba/artikal/22066668/renault-clio/

206:
5. http://www.olx.ba/artikal/22081001/peugeot-206/
6. http://www.olx.ba/artikal/21790408/peugeot-206/

Eto toliko, blagoslovite pocetnika znanjem pa cu i ja vratiti za 20tak godina kad naucim :-D
Kupi sebi Suzuki Swift...Mnogo jeftinije, pouzdanije i zabavnije auto nego ova dva francuzića...Nepoderiv auto..
dgL_

#14 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by dgL_ »

Dope_Man wrote:

Pogledaj po piku druze... Ako imas kesh pare dosta toga se moze spustiti pofino... Ima ih idu od 3500 odprilike pa do 4500... Neki i 5 traze za dizelasa... To ti je ona verzija 2000/2001 g. Puno je na oko ljepsi od oba gore navedena auta, a mozda cak i pouzdaniji... Ipak je iz vw grupacije tako da se i to moze posmatrati kao +, unutrasnjost mu je lijepa, dosta je komotan unutra (sa cetvero vrata) bas nako momacki autic za vozikat... Ja ti govorim da sam ja na tvom mjestu sta bi... Od tih clia ces tesko naletit da valja jer su izvozani dosta... A opet clio ko clio, znas ono ko sto bi ljudi rekli ford ko ford... E tako ti i to za clia dodje otprilike... Pug 206 je fin autic.. Eto ti znas najboljr, sretno drug
citroen xm

#15 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by citroen xm »

Čuj Clio ko Clio. Taj Clio je u svojoj klasi svijet izmislio za taj model Pola. Ako iko zna napraviti mali auto to su Italijani i Francuzi.
_ado_

#16 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by _ado_ »

Sestra ima Peugoet 206 1.6 16v, a bivsa djevojka vozila Clio 2 ph2 1.2. Ja sam brinuo o oba vozila i moj prijedlog je Clio, upravo zbog pomenute torzije na 206-ici. Reparacija me kostala 560 km, dok kod Clia nemas opasnosti od toga. Ostalo sve je u skoro isto. Mala gradska auta, ne mozes od njih ocekivati udobnost i prostranost mercedesa e klase, al za te tvoje potrebe su sasvim ok.
Rekao si da neces nesto mnogo voziti, vikend i poneko putovanje, zato mislim da nema potrebe kupovoati dizela.
Dope_Man

#17 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Dope_Man »

_ado_ wrote:Sestra ima Peugoet 206 1.6 16v, a bivsa djevojka vozila Clio 2 ph2 1.2. Ja sam brinuo o oba vozila i moj prijedlog je Clio, upravo zbog pomenute torzije na 206-ici. Reparacija me kostala 560 km, dok kod Clia nemas opasnosti od toga. Ostalo sve je u skoro isto. Mala gradska auta, ne mozes od njih ocekivati udobnost i prostranost mercedesa e klase, al za te tvoje potrebe su sasvim ok.
Rekao si da neces nesto mnogo voziti, vikend i poneko putovanje, zato mislim da nema potrebe kupovoati dizela.
Ma da, svjestan sam da ne mogu puno ocekivati od udobnosti s obzirom na klasu autak koju trazim, ali to je svjestan izbor. A sto se tice voznje plan je rjedje voziti, samo vikend, ali na duze staze tj. uglavnom voznja na otvorenom i malo duza kilometraza, zbog tog mi je bitno da je neko koje je u tom smislu pouzdano. Nije prob da ga ovdje odvezem majstoru, samo da onda znam da cu moci sjesti, otici 200-300 km u jednom pravcu i vratiti se bez problema (opet, kao cisti laik nemam pojma koliko cesto se veci kvarovi koji onemoguce voznju desavaju).
Leon16v

#18 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Leon16v »

Ako naletis na neku grobinu, namaskiranu, nasminkanu, naravno da ces imati problema. A ako je auto ocuvano i odrzavano nece biti problema, ni Clio, ni 206 ni Punto. Pouzdani su to autici tako da nemas frke, naravno ako uzmes koliko toliko ispravan i ocuvan autic :-D
dgL_

#19 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by dgL_ »

citroen xm wrote:Čuj Clio ko Clio. Taj Clio je u svojoj klasi svijet izmislio za taj model Pola. Ako iko zna napraviti mali auto to su Italijani i Francuzi.
Hahahaha, da i cijena vjerovatno sve govori... Taj clio je meni ruzan kako sa vana tako i unutra, ruzan volan, ruzna inst. Tabla, ruzne stopke itd itd.. A ovaj polo je stroj za tog clia... I po kvaliteti i po svemu :)
citroen xm

#20 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by citroen xm »

To što je tebi ružan znači da nije dobar. Bravo, svaka čast.

Taj 6n2 je možda samo prostraniji, ostalo sve je na strani Clia.
dgL_

#21 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by dgL_ »

citroen xm wrote:To što je tebi ružan znači da nije dobar. Bravo, svaka čast.

Taj 6n2 je možda samo prostraniji, ostalo sve je na strani Clia.
Po nicku vidim da se zalazes za dobrobit francuza... Ti sebi kupi clia i uzivaj... Necu se raspravljat... Dosta, dosta pokazatelja ima koje je auto bolje...
530i

#22 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by 530i »

206 je onako više provozački orijentisan...ako kome to igra ulogu. Dok s druge strane Clio ima bolji mjenjač, tj. precizniji kod šaltanja.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#23 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by _BataZiv_0809 »

Dope_Man wrote:Ima tu jos npr. Punto ali su me mnogi savjetovali da ga izbjegavam.
Zbog?
Throttle

#24 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Throttle »

Ispade da je bolji polo bez ikakve opreme nego full opremljen francuz za istu lovu...hau jes no
Kad sam ja kupovao auto, Polo je bio 30-40% skuplji od Corse, Clia, 206... Plus sto je svaki imao manje opreme, cak i Gti-koji je u pravilu dobro opremljen
Dope_Man

#25 Re: Kupovina malog auta - 206 ili Clio?

Post by Dope_Man »

_BataZiv_0809 wrote:
Dope_Man wrote:Ima tu jos npr. Punto ali su me mnogi savjetovali da ga izbjegavam.
Zbog?
Uglavnom spominju odrzavanje, da odu dijelovi pocesto pa visi kod majstora. Znam da tu ima dosta bespotrebne generalizacije (o cijelom Fiatu, ne samo za Punto) ali nije pomoglo sto je prije par dana komsija s Puntom naisao na benzinsku gdje smo sjedili i pricali bas o tom. Uglavnom govori on daje ga za 2500. Izasao samo da kupi cigare, sjeo nazad i nesto mu spade/propade mjenjac tu ispred mene :D
Last edited by Dope_Man on 17/06/2016 13:26, edited 1 time in total.
Post Reply