Kupovina laptopa - vaše misljenje
Moderator: Benq
-
unix
#1 Kupovina laptopa - vaše misljenje
Kao i što sam naslov kaže,interesuje me kupovina laptopa i naravno vaše mišljenje, ja otprilike imam nešto u glavi šta bi uzeo, ali jednostavno više glava pametnije je od jedne. Uzeo bih 6 laptopa. Namjera istih je da budu kao bussiness, dakle isključena je mogučnost igranja igrica, tako da ne mora biti toliko 'jak' u nekim segmentima, ali da opet zadovoljava kriterije, primjera radi novinske redakcije. Ponekad da se odradi neki video na njemu, priredi vijest, photoshop i slicno. Bitno naglasiti da ti isti laptopi ne treba da imaju OS, mogu biti sa opensource-om (linux). Budzet je fixan 700 KM po komadu.
Imao sam iskustva sa acero-om i nisam bas zadovoljan dolazi do pregrijavanja, a baterija takodjer je slaba gotovo pa kao u nekog smartphone-a celijski utori.
Ljudi, hvala vam unaprijed na odgovorima.
Imao sam iskustva sa acero-om i nisam bas zadovoljan dolazi do pregrijavanja, a baterija takodjer je slaba gotovo pa kao u nekog smartphone-a celijski utori.
-
lokalni_razdjevicar
#2 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
imas u domodu 499 kmunix wrote:Kao i što sam naslov kaže,interesuje me kupovina laptopa i naravno vaše mišljenje, ja otprilike imam nešto u glavi šta bi uzeo, ali jednostavno više glava pametnije je od jedne. Uzeo bih 6 laptopa. Namjera istih je da budu kao bussiness, dakle isključena je mogučnost igranja igrica, tako da ne mora biti toliko 'jak' u nekim segmentima, ali da opet zadovoljava kriterije, primjera radi novinske redakcije. Ponekad da se odradi neki video na njemu, priredi vijest, photoshop i slicno. Bitno naglasiti da ti isti laptopi ne treba da imaju OS, mogu biti sa opensource-om (linux). Budzet je fixan 700 KM po komadu.
- Maharadza
#3 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
http://www.winwin.ba/laptop-i-tablet-ra ... 12724.html
Asus - najmanje žalbi od korisnika, nuff said!
Ako ti treba veći ekran:
http://www.winwin.ba/laptop-i-tablet-ra ... 50362.html
Asus - najmanje žalbi od korisnika, nuff said!
Ako ti treba veći ekran:
http://www.winwin.ba/laptop-i-tablet-ra ... 50362.html
-
unix
#4 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
Hvala na odgovorima, ne bih taj neki sto ima OS (win8), ili acer, naveo sam gore da acer se pregrijava i da bih uzeo laptop bez operativnog sistema(OS).
-
kolegione
#5 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
sorry za off-topic
imam THINKPAD T530
graficka hd 4000
nisam ga ni kupio za igranje ali bi igrao fifu medjutim
na stranici can i run ti mi pokazuje da imam graficke ram memorije 32 mb
da li mogu igrati fifu ili ne
zamolio bih napredne korisnike da mi kazu
unaprijed zahvalan
ako imas novac kupi ovakav laptop ja sam ga kupio prije par dana za cca 600km to mozes
baterija cca 9 sati obavljanje bilo kakvi stvari odlicno kvalitetna izrada ...
imam THINKPAD T530
graficka hd 4000
unaprijed zahvalan
ako imas novac kupi ovakav laptop ja sam ga kupio prije par dana za cca 600km to mozes
-
Walther
#6 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
https://www.youtube.com/watch?v=gb5Tz0-RuCgkolegione wrote:sorry za off-topic
imam THINKPAD T530
graficka hd 4000
unaprijed zahvalan![]()
-
Pol_Pot
#7 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
Možel polovan? Imam mrak polovan laptop za prodaju, HP.
-
Walther
#8 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
za 700KM mozes dobiti samo entry level laptop (nov) tj. smece*, uzmi nesto polovno za manje novaca ili dodaj jos bar 200KMunix wrote:Kao i što sam naslov kaže,interesuje me kupovina laptopa i naravno vaše mišljenje, ja otprilike imam nešto u glavi šta bi uzeo, ali jednostavno više glava pametnije je od jedne. Uzeo bih 6 laptopa. Namjera istih je da budu kao bussiness, dakle isključena je mogučnost igranja igrica, tako da ne mora biti toliko 'jak' u nekim segmentima, ali da opet zadovoljava kriterije, primjera radi novinske redakcije. Ponekad da se odradi neki video na njemu, priredi vijest, photoshop i slicno. Bitno naglasiti da ti isti laptopi ne treba da imaju OS, mogu biti sa opensource-om (linux). Budzet je fixan 700 KM po komadu.
-
kolegione
#9 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
hahahaha otprilike znam sa moze, ali da li trebam podesiti u biosu nesto da povuce vise rama ili samo instalacija i to je to?Walther wrote:https://www.youtube.com/watch?v=gb5Tz0-RuCgkolegione wrote:sorry za off-topic
imam THINKPAD T530
graficka hd 4000
unaprijed zahvalan![]()
-
unix
#10 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
Ovo je malo otislo offtopic, dakle mene intersuje ako imate neka iskustva povodom kupovine laptopa, i koji vi preporucujete laptop da se moze uklopit u ovu cijenu, nista drugo.
-
probook
#11 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
S obzirom na namjenu ja ne bih isao ispod 17" ekran. Obidjes prodavnice i pokupis ponude za 17" laptop, vidis negdje da li mozes dobiti neki dodatni popust posto uzimas vise komada odjednom, stavi ovde konfiguracije i brzo ces dobiti odgovor.
-
unix
#12 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
@probook
Druze prije svega hvala ti na odgovoru, dakle konfiguracija je relativna za taj novac, zato bih volio da neko preporuc neku konfiguraciju gore sam naveo kakave bih laptope uzimao, prije svega redakcijske, moze i monitor 'standardni' ne treba biti 17". Mozda asus neki laptop, jer acer imam i grije se puno.
Druze prije svega hvala ti na odgovoru, dakle konfiguracija je relativna za taj novac, zato bih volio da neko preporuc neku konfiguraciju gore sam naveo kakave bih laptope uzimao, prije svega redakcijske, moze i monitor 'standardni' ne treba biti 17". Mozda asus neki laptop, jer acer imam i grije se puno.
- AstorH
#13 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
To je kupovina na veliko, ti bez pardona mozes ciljati na laptop od 900-1000KM, trazis Lenovo, Toshibu ili HP koji kosta oko 900-1000KM i trazis 7 kom. i da ti spuste cijenu 200-300KM jer uzimas vise komada. Znaci da se nagodite po veleprodajnoj cijeni.unix wrote:Ovo je malo otislo offtopic, dakle mene intersuje ako imate neka iskustva povodom kupovine laptopa, i koji vi preporucujete laptop da se moze uklopit u ovu cijenu, nista drugo.
Primjer, sto bi uzimao OVAJ (svidja mi se jedino garancija) kad mozes tipovati npr. na OVAJ koji kosta u izlogu oko 900KM po MP cijeni, a ti ga uzmes za 700KM po veleprodajnoj i to zahtjevas free DoS, kad ih dobijes trazis pecate na garanciju uzmes racun i ti i oni zadovoljni.
-
SHTEVELEC
#14 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
Moja preporuka ti je onajAsus iz Winwin-a (ne znam odakle ti da je sa WIN8, fino pise nema OS), za te pare bolje dobiti neces (dobra masina i ako crkne servis je jako dobar, niko drugi ne nudi pick-up&return osim njih, jako dobra stvar, a vecinu dijelova imaju na lageru). A sada me interesuje ovo boldirano odakle ti? Radio sam servis (ovlasteni) vecine brendova laptopa jako dugo vremena (nekih 12 godina, prosle godine presao u drugu firmu) tako da bas imam iskustva oko svih problema koje imaju laptopi i mogu ti reci da je glupost generalizovat "Acer se pregrijava i ima slabu bateriju" a vidio si mozda jedan-dva modela Acera. Ja ti za svaki brend laptopa mogu reci bar po dvije mane (nekih modela) i da onda kazes ni jedan brend ne valja (evo recimo kvalitet kucista kod jeftinih Toshiba, Dellova, Lenova, HP-ova, koja pucaju, mrve se). A, sto se tice generalne preporuke, ne bih nikad uzeo ni jedan od ovih, potrazi po Sa ko radi polovne laptope (imas na Ciglanama neku firmu kod onih kafica Pariz/London, ne mogu se sada sjetit' kako se zove da me ubijes i ima u Unisovim neboderima, u prizemlju, Pozitiv). Elem, trazi HP Elitebook-ove, imaju ih svi, to ti je najbolje sto mozes kupiti (cini mi se da su oko 450-500KM, sto je za te masine smijesno), ni jedan ovaj novi mu nije ni blizu (osim sto ti polovni imaju par mjeseci garancije, al' nesto ne vjerujem da ce trajat' duze i jedan ovaj novi od tog polovnog HP-a)unix wrote:Kao i što sam naslov kaže,interesuje me kupovina laptopa i naravno vaše mišljenje, ja otprilike imam nešto u glavi šta bi uzeo, ali jednostavno više glava pametnije je od jedne. Uzeo bih 6 laptopa. Namjera istih je da budu kao bussiness, dakle isključena je mogučnost igranja igrica, tako da ne mora biti toliko 'jak' u nekim segmentima, ali da opet zadovoljava kriterije, primjera radi novinske redakcije. Ponekad da se odradi neki video na njemu, priredi vijest, photoshop i slicno. Bitno naglasiti da ti isti laptopi ne treba da imaju OS, mogu biti sa opensource-om (linux). Budzet je fixan 700 KM po komadu.
- shiljak
#15 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
Nisam siguran ali kao da je svaki taj jeftini laptop u startu kanta, jer je CPU slab, kao neki solidni pc prije 10 godina 
-
samoTEgledam
#16 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
Video i 700 KM ne idu, photoshop i 15,6 (1366x768) ne idu, ali eto ti najbolje znaš.unix wrote:Kao i što sam naslov kaže,interesuje me kupovina laptopa i naravno vaše mišljenje, ja otprilike imam nešto u glavi šta bi uzeo, ali jednostavno više glava pametnije je od jedne. Uzeo bih 6 laptopa. Namjera istih je da budu kao bussiness, dakle isključena je mogučnost igranja igrica, tako da ne mora biti toliko 'jak' u nekim segmentima, ali da opet zadovoljava kriterije, primjera radi novinske redakcije.P onekad da se odradi neki video na njemu, priredi vijest, photoshop i slicno. Bitno naglasiti da ti isti laptopi ne treba da imaju OS, mogu biti sa opensource-om (linux). Budzet je fixan 700 KM po komadu.
Ako ganjaš novo i fiksiraš cijenu, onda ti je ovako nešto maximum:
https://www.next.ba/product.asp?product ... de=0452346
-
unix
#17 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
@samoTEgledam
Hvala, upravo sam i razmisljao o takvom racunaru, mislim da je solidan za 'redakcijski posao' za te novce. Hvala.
Hvala, upravo sam i razmisljao o takvom racunaru, mislim da je solidan za 'redakcijski posao' za te novce. Hvala.
-
LINQ
#18 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
Teško za te pare možeš naći nov laptop da gura Premiere i Photoshop kako treba. Ustvari, naći ćeš, ali će ga vrijeme i razvoj jednostavno progutati za godinu ili dvije a tebi se kao nekone ko ulazi u posao ne isplati takvo ulaganje 2 puta u tako kratkom periodu.unix wrote:Kao i što sam naslov kaže,interesuje me kupovina laptopa i naravno vaše mišljenje, ja otprilike imam nešto u glavi šta bi uzeo, ali jednostavno više glava pametnije je od jedne. Uzeo bih 6 laptopa. Namjera istih je da budu kao bussiness, dakle isključena je mogučnost igranja igrica, tako da ne mora biti toliko 'jak' u nekim segmentima, ali da opet zadovoljava kriterije, primjera radi novinske redakcije. Ponekad da se odradi neki video na njemu, priredi vijest, photoshop i slicno. Bitno naglasiti da ti isti laptopi ne treba da imaju OS, mogu biti sa opensource-om (linux). Budzet je fixan 700 KM po komadu.
Bez obzira šta kupio, ni slučajno nemoj zaboraviti da kupiš podloge za hlađenje, jer će to biti laptopi koji će raditi po cijeli dan. Zašto podloge? Evo zašto: http://i.imgur.com/lpTYrxT.jpg
Znači podloge za hlađenje i uvedi sebi u naviku da svako malo odneseš laptop negdje u autopraonicu ili kod nekoga ko ima jak kompresor i propušeš ga na colleru, ne bi vjerovao koliko prašine se skupi sa unutrašnje strane iako "rebra" hladnjaka s vana izgledaju savršeno čista.
-
Walther
#19 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
Nije to ni blizu toga... kao prvo provjeri jel to nov PC, 99% da je refurbished. Enkrat tj. rezolucija je premala, glossy ekran, procesor spor, disk jako spor, ....unix wrote:@samoTEgledam
- drndalo
#20 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
Meni se seljackom logikom cini da tebi treba umjesto 7 kom. u stvari 6+1... 6 normalnih, jeftinijih, i 1 koji moze "zavrtiti" povremeni video, ili obradu fotografije...
-
samoTEgledam
#21 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
Milion % da si u krivu za ovo podcrtano.Walther wrote:Nije to ni blizu toga... kao prvo provjeri jel to nov PC, 99% da je refurbished. Enkrat tj. rezolucija je premala, glossy ekran, procesor spor, disk jako spor, ....unix wrote:@samoTEgledam
Druga je priča da li je ovo dovoljno za posao koji želi obavljati, ali on je postavio crtu na 700 KM i mislim da je ovo najbolje (novo) što može dobiti za taj novac.
Polovno ili švercovano možda može naći bolje za iste pare.
-
Amer996
#22 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
ne bih da se mijesam ali vidio sam da konzum prodavnice daju sizenje 20% na sve laptope koje imaju u prodaji tako da ako ti kupujes 7 laptopa oni iako su 1000km ti ces ih dobiti vjerovatno za 700km jer od 1000 20% je 200 km i dati ce ti veleprodajnu cijenu laptopa znaci jos najmanje 100km manje.Ne znam razmislis al oda kupujes ove asuse sto si stavljao link to ti je slabo skroz ovako pogleas nesto sa i3 i miran si duzi vremenski period.Toliko od mene !!!
PS.ako budes uzimao gdje veleprodajno javi mi pa da i ja uzmem s tobom laptop mozda ti bude jos jeftinije a i meni bi bilo dobro sta za ustedit !!!
PS.ako budes uzimao gdje veleprodajno javi mi pa da i ja uzmem s tobom laptop mozda ti bude jos jeftinije a i meni bi bilo dobro sta za ustedit !!!
-
Walther
#23 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
Marza kod laptopa nije 20% tako da to "uzimem veleprodajno daj 20%" mozes slobodno zaboraviti. Osim ako ti u startu ne digne 50%Amer996 wrote:ne bih da se mijesam ali vidio sam da konzum prodavnice daju sizenje 20% na sve laptope koje imaju u prodaji tako da ako ti kupujes 7 laptopa oni iako su 1000km ti ces ih dobiti vjerovatno za 700km jer od 1000 20% je 200 km i dati ce ti veleprodajnu cijenu laptopa znaci jos najmanje 100km manje.Ne znam razmislis al oda kupujes ove asuse sto si stavljao link to ti je slabo skroz ovako pogleas nesto sa i3 i miran si duzi vremenski period.Toliko od mene !!!
Laptop za 1000KM je kompromis jer ce baterija biti najjeftinija 4cell, ekran glossy 1,366 x 768, u najboljem slucaju 2 ram slota (novi imaju samo jos po 1), W8 laptop (instalacija W7 i ostalih nije moguca), 5400rpm hd (zamjena znaci da ode i garancija papa osim ako to uradi ovlasteni servis - €), itd, itd, ...
-
unix
#24 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
Otrpilike kontam uzeti nesto ovako :
ili ovako nesto ako nadjem cijenu dobru:
https://www.next.ba/product.asp?product ... de=0851406
Ali jako losu komunikaciju imaju vecina tih firmi: univerzalno, next, imtec itd ne znam do cega je ali ljudi ne cijene novac i potencijalne musterije.
ili ovako nesto ako nadjem cijenu dobru:
https://www.next.ba/product.asp?product ... de=0851406
Ali jako losu komunikaciju imaju vecina tih firmi: univerzalno, next, imtec itd ne znam do cega je ali ljudi ne cijene novac i potencijalne musterije.
- Kemal Malovčić
#25 Re: Kupovina laptopa - vaše misljenje
BSoD će biti čest ako na tome budeš vrtio fotošop.