Kupovina laptopa-pomoc

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

iceman ze

#1 Kupovina laptopa-pomoc

Post by iceman ze »

Ljudi konacno sam se odlucio(kredit u toku) da sebe pocastim jednim strojem, tacnije moja dugogodisnja zelja je da sebe obradujem sa jednim prenosivim racunarom(laptopom ili notebook-om) kako vam vise odgovara. E sad cijene i ponude su raznovrsne ima ih od 1300 pa ljujaj do preko 2000 KM

Ja sam se zalijepio za jedan u prodavnici Uniexpert( u Robotu), jer kod njieh sam jednom vec kupovao komp........oni mi nude vise modela a ja sam se zalijepio za jedan evo karakteristika:
ASUS.....Intel Centrino 1,6 GHz......512 MB DDR-RAM--------60 GB HDD......... DVD/CD-RW combo.....Audio,Modem,LAN......15'' TFT LCD display.......integrisana kamera.......IC port ....... itd. (silver look)
CIJENA 2100 KM

Sta mislite o ovoj ponudi? je li realna cijena u odnosu na karakteristike racunara, nisam neki maher, ali volio bih sebi nesto kvalitetno uzeti kada vec kupujem, ionako uzimam na kredit nije bitna razlika u rati samo nek valja i da ja budem sa njim odusevljen i zadovoljan........samo da naglasim, nisam ja neki programer, tako da ga necu daviti nekim prezentacijama, programiranjima, bazama podataka......sluzice mi djelimicno za administrativne poslove, jer imam dosta posla pa moram ga i kuci dovrsavati, malo za zabavu, eventualno za net......itd
bug

Post by bug »

skup je
po mojoj procjeni :D
pogledaj u NTCHSu, imas za nekih 1800 dobar laptop kojem "fali" to sto nema OS ili ima linux, i zato je za 200, 300 jeftiniji od ostalih, misliiiiiiiim koja stupidnost.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

nije skup sa obzirom da je centrino. Ja sam prije godinu dana kupio Dell-ov inspirion 8600 laptop sa slicnim karakteristikama i slicnom cijenom. Imao je 1.5 GHz centrino i bio je malo skuplji.
Nevjerujem da ces pogrijesiti ako ga uzmes sa obzirom da ipak neka marka stoji iza tog laptopa.
Qler

Post by Qler »

nije u njemu combo nego dvd pisac :D :-)
kalesijski slavuj

#5 Re: Kupovina laptopa-pomoc

Post by kalesijski slavuj »

iceman ze wrote:Ljudi konacno sam se odlucio(kredit u toku) da sebe pocastim jednim strojem, tacnije moja dugogodisnja zelja je da sebe obradujem sa jednim prenosivim racunarom(laptopom ili notebook-om) kako vam vise odgovara. E sad cijene i ponude su raznovrsne ima ih od 1300 pa ljujaj do preko 2000 KM

Ja sam se zalijepio za jedan u prodavnici Uniexpert( u Robotu), jer kod njieh sam jednom vec kupovao komp........oni mi nude vise modela a ja sam se zalijepio za jedan evo karakteristika:
ASUS.....Intel Centrino 1,6 GHz......512 MB DDR-RAM--------60 GB HDD......... DVD/CD-RW combo.....Audio,Modem,LAN......15'' TFT LCD display.......integrisana kamera.......IC port ....... itd. (silver look)
CIJENA 2100 KM

Sta mislite o ovoj ponudi? je li realna cijena u odnosu na karakteristike
racunara, nisam neki maher, ali volio bih sebi nesto kvalitetno uzeti kada vec kupujem, ionako uzimam na kredit nije bitna razlika u rati samo nek valja i da ja budem sa njim odusevljen i zadovoljan........samo da naglasim, nisam ja neki programer, tako da ga necu daviti nekim prezentacijama, programiranjima, bazama podataka......sluzice mi djelimicno za administrativne poslove, jer imam dosta posla pa moram ga i kuci dovrsavati, malo za zabavu, eventualno za net......itd
meni se cini puno, ali opet neznam. treba li tebi to?
kupi obican kucni kompjuter!
iceman ze

Post by iceman ze »

ma jos cu malo pogledati po SA da vidim sto se nudi i za koje pare, pa treba mi ali vise mi je to neostvarena zelja od ranije, sad sam u mogucnosti, pa reko da sam sebe obradujem. Kod kuce imam komp ali buraz ga 90 % vremena koristi, tako da je uvijek zauzet. Meni bi koristio i na poslu za obavljanje raznih obaveza, a i kod kuce ako nesto nestignem da mogu dovrsiti........osim toga bio bi i za zabavu, znaci nikakve baze podataka, prezentacije programiranja i tome sl. Htio sam cuti vase misljenje o tome da li je ovaj model skup, jer cijena mi neigra puno jer ionako uzimam kredit i svejedno mi je neka razlika u ratama, tako da bih volio uzeti nesto sto je kvalitetno i sto ce me dugo,dugo slusati....
kreco hakija

Post by kreco hakija »

Ja isto tako planiram kupiti laptop al ovaj put mislim da cu uzet apple zbog silnih virusa, i drugih zajebancija koje napadaju windows kad surfas.
Razmisli i o tom prije nego pazaris.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

pokusaj naci neki sa DVD pisacem, jer je DVD/CDRW combo pisac za cd-ove i citac za dvd
Takodje pogledaj na mm citace i da li ih moras ekstra kupovati (mmc, cf, SD kartice itd), mozda da dodas bluetooth ako vec imas na telefonu.
buhtelj

Post by buhtelj »

Ja imam PRESTIGIO, Pentium Mobile..1.7GHZ ...sa svim ostalim sranjima kao sto su DVD przilica, Wirless...itd resolucija 1400 x1050.....ali me non stop jebeeeeee i SW i HW probleme imam, iako je star samo 2 mjeseca :)..... na proslom jobu sam imao HP (ne sjecam se koji tocno jer od tada je vec cca 9 mjececi) i tisucu bodova u poredjenju sa ovim .....uzmi DELL ili HP.....IBM je malo preskup....
buhtelj

Post by buhtelj »

Ako je ovaj dvije tisucee maraka koji si napisao onda je to relativno malo kesaaaa..(ne znam za BIH...jer sam u SLO) ...jos osbito ako je cijena bez PDVa.
shiljak

Post by shiljak »

Monitor:15''
ProcesorMobile AMD Athon XP
Brzina procesora:2800+
RAM:512 MB
HDD:60 MB
Grafička:ATI Mobility Radeon 9600
Zvuk:SiS 7012
DVD/CD+-RW
LAN: 10/100
Modem: SmartCP 54k
USB:5x 2.0
Naša slova na tastaturi-ima
------------------------------
Floppy:-
WLAN:-
Bluetooth:-
Serijski port:-
PS/2:-

CIJENA:2290 KM
buhtelj

Post by buhtelj »

Izbjegavaj AMD processor u laptopova jer zbog neprilagodjene arhitekture se abnormalno grije.....ces trebati tri huge cooler-e., ako ne mislis prziti jaja na njemu :)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

bug wrote:skup je
po mojoj procjeni :D
pogledaj u NTCHSu, imas za nekih 1800 dobar laptop kojem "fali" to sto nema OS ili ima linux, i zato je za 200, 300 jeftiniji od ostalih, misliiiiiiiim koja stupidnost.
Je....slichan za manje para...josh dobijes cd sa Linuxom.Inache...centrino jedini logichan izbor :D
TourniqueT

Post by TourniqueT »

Konfa koju si naveo ce savrseno lijepo da radi i sa bazama podataka, moci ces da vrtish i SQL server na njemu i da crtas i svashta neshto :)

Neko rece da je nebuloza sto je sa licenciranim softom skuplji ? :o

Valjda treba da se plati licenciran soft.. a ako zelis piratski windows to barem nije problem, kupis bez OS.a i "nabacish" windoze, linux etc... platit cesh nekih 200 KM jeftinije...

Druga stvar neko je spomenuo da se AMD procovi pregrijavaju ?

Prijatelju... to je daaavna proslost... sad su se uloge maaalkice obrnule... to znaju svi korisnici novih Intelovih LGA 775 socketa...

AMDovi procovi u najToplije njihovo doba su bili mila majka za ovo sad...

Al barem ustedish na plinu i struji... mosh komotno da kuhas na ovom 775 socketu
:D :D :D

No u pitanju je Centrino pa sa njim nebi trebalo biti problema kad je grijanje u pitanju...

A ASUS ? Pa sta da ti kazem... Jedan od najkvalitetnijih svijetski poznatih proizvodjaca IT opreme... Nisu ni ovi drugi "noviteti" plaho losi (a ni pretjerano dobri da se razumijemo), no iza ASUS-a stoje godine i godine iskustva...

U svakom slucaju puno srece u kupovini!
stidljiv

Post by stidljiv »

Ma sta ti je... preskupo ti je to...

ACER TravelMate 2312NLM

LX.TAF0C.013
Intel® Celeron® M 360 (1.4GHz/1M/FSB400)
Display 15" XGA
256 MB; HDD 40GB
DVD RW Dual
bootable Linux

i sve to za nekih 1450 KM u papagajci u onoj radnji...
iceman ze

Post by iceman ze »

bio sam u NTCHS imaju laptope od 1400-3700 KM, dali su mi prospekt i ni na jednom nema da je naglaseno da je Centrino procesor.....mene je neka raja nafurala da je to sad top ponuda, tako da odmah prilikom kupovine pitam je li taj procesor ili nije. Ono sto mi se kod njih svida jeste da daju popust za kes lovu, ima ustede i do preko 200 KM......ali jos nisam definitivno odlucio koji cu, opet nebih htio da zurim jer neko rece da ima problem sa 2 mjeseca starim ,ipak nije mala investicija, barem za mene....

Neko mi rece da us SCG nesto jeftiniji, surfaoo sam malo po njihovim stranicama, a razlika je tu negdje u par deka....
velaxsa

Post by velaxsa »

Jarane mislim da ti je najbolje da pokusas naci nekoga od prijatelja koji dolaze iz vana,neka ti neko kupi i ponese dole....cijene su mnogo manje vani nego u Bosni.Ako imas nekoga....

Evo ti jedan primjer 599 $
http://www.shopping.hp.com/webapp/shopp ... uter_store

http://www.shopping.hp.com/webapp/shopp ... uter_store
iceman ze

Post by iceman ze »

Ma kakva rodbina, znas vec na sta mislim, od njih covjek samo popizdi....nebih vala od njih zatrazio da mi zatreba za hljeba sto se kaze, kako mi kukaju ispada njima gore nego nama.....mada ima vrlo dobra ponuda kako vidim, bolja i pouzdanija operama nego kod nas......ma vec cu se nekako snaci imam jos vremena da razmislim, stizu jos neke ponude.....thx
iceman ze

Post by iceman ze »

Sta mislite o ovoj ponudi, samo nisam siguran da li se radi o Centrino procesoru....

Intel Pentium IV 3.0GHz/1MB;15“ SXGA+ 1400 × 1050; ATI RADEON 9700 M11 128MB,512MB PC3200 DDR DIMM; / ATA100 60GB / 5400rpm /, COMBO 24x24x24x8x, 4xUSB 2.0, 1xIEEE1394, 1xPCMCI, 1xRJ45
LAN, 1xRJ11 modem, 1x802.11b/g, 4in1,Media Card Reader, TV-out, 292x230x313 3,6 kg,

CIJENA: 2.255,00 KM
Garancija 12 mjeseci, osim na bateriju (6 mjeseci). Doplata za garanciju na laptop na 24 mjeseca 5%.
buhtelj

Post by buhtelj »

Zakon..cijena i karakterstike
Qler

Post by Qler »

to mi izgleda kao pravo dobra ponuda, samo steta sto nije DVD RW, nego je combo, ali je opet dobar pravo.

Nego jel' to VPC ili MPC?!?
bug

Post by bug »

4 kg jebote :D nije za zensku :D ruku :D
Qler

Post by Qler »

sreca pa ti nisi zensko :D:D:D:D:D:D:D

ti ustvari nisi ljudsko bice :P :D

al si mi draga, pa makar mi ne dala..............instrukcije iz ASP :D:D:D
bug

Post by bug »

imat cu ja :D licnog nosaca :D