Kupovina krompira

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
BajrinNajmladji

#1 Kupovina krompira

Post by BajrinNajmladji »

Kupujem 350kg (3,5 metra) krompira za moje domaćinstvo, za zimnice.
Plaćanje unaprijed u ratama, pa kada bude.
Uslov: Da pogledam krompir dok je na njivi i sa zelenom stabljikom.

Image
arslanica

#2 Re: Kupovina krompira

Post by arslanica »

hahaha ... jel to da vidis da nema zlatice :lol: :lol: :lol:
BajrinNajmladji

#3 Re: Kupovina krompira

arslanica wrote:hahaha ... jel to da vidis da nema zlatice :lol: :lol: :lol:
Naprotiv, treba mi zaprašeni krompir koji je pun zlatice,...A ovaj što nema zlatice,...Fuj!
micki125 wrote:jedeš li ti išta drugo osim krompira?
Jedem kasavu, fufu iiiii,...sjemenke iz šišarika mediteranskog bora - pinjole.
arslanica

#4 Re: Kupovina krompira

Post by arslanica »

meščini da ti je to godišnjica, a ne zimnica :zzzz:
trinaesti

#5 Re: Kupovina krompira

Post by trinaesti »

Imam ja iPOD-a povoljno. ako moze umjesto krompira?!
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#6 Re: Kupovina krompira

Post by Priorat »

halo bing , kako brat? IMAM DVA ZVUCNIKA, CIJENA SITNICA!! TREBAS?
8. sekretar SKOJ-a

#7 Re: Kupovina krompira

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

...
Last edited by 8. sekretar SKOJ-a on 10/07/2009 01:22, edited 1 time in total.
8. sekretar SKOJ-a

#8 Re: Kupovina krompira

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

wikipedia wrote:Velika glad je istorijsko doba nestašice hrane, koje je pogodilo Irsku od 1845. do 1849. godine. Glavni uzrok nestašice je bila zaraza krompira, tada primarnog u irskoj ishrani, a jedan od razloga loših posledica nestašice je bila loša raspodela zemljišta i odnos zemljovlasnika prema stanarima. Tačan broj žrtava se ne zna, ali se pretpostavlja da je od gladi umrlo od pola do milion ljudi do 1951 godine. Smatra se da se, kao posledica gladi, do dva miliona ljudi iselilo iz Irske.
To su im ''mrski Englezi'' namjestili bolest krompira,... :D
BajrinNajmladji

#9 Re: Kupovina krompira

http://www.poljoprivreda.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=3796&Itemid=139 wrote: KROMPIR

Čovjek godišnje u prosjeku pojede 72 kilograma krompira. Ovo povrće može da se priprema na mnogo različitih načina i veoma je ukusno, ali to je samo jedna njegova dobra strana.

Čisti kožu
Stalno vam izlaze bubuljice na licu, a koža je na pojedinim dijelovima crvena? Ovaj problem ćete riješiti pomoću pakovanja od krompira, koji sadrži antiseptičke supstance i čisti lice. Oljuštite i krupno izrendajte dva sirova krompira srednje veličine. Lezite i zaštitite odjeću peškirom, a zatim dobijenu kašu nanesite na lice. Poslije 20 minuta skinite vlažnom tkaninom i dobro isperite lice. Ovo pakovanje će vam osvježiti lice, a zahvaljujući mineralnim supstancama podočnjaci će manje dolaziti do izražaja.

Smiruje i njegujeDa li ste čuli za kupku od krompira? Zvuči neobično, ali je izuzetno djelotvorno. Škrob iz krompira stvara zaštitni film oko kože i ona postaje meka i glatka. Pola kilograma krompirovog brašna (škroba) rastvorite u hladnoj vodi i sipajte u kadu koju ste napunili toplom vodom. Uživajte u ovoj kupki 20 minuta, a zatim se, blago tapkajući, obrišite peškirom.

Oslobađa napetosti
Dugo sjedenje, nošenje teških torbi, držanje telefonske slušalice između ramena i vrata - sve to izaziva napetost u mišićima. Da biste ih ponovo opustili, napravite toplo pakovanje od krompira.

Skuhajte četiri krompira u ljusci, oljuštite ih, izgnječite, uvijte u kuhinjsku krpu i držite 15 minuta u predjelu potiljka i ramena. Toplota i mineralne materije (magnezijum) opuštaju zgrčene mišiće. Nakon djelovanja pakovanja 10 puta pritiskajući prstima masirajte dio od vrata do ramena.

Šta sadrži krompir?

Voda - Osamdeset odsto krompira čini voda.

Mineralne materije - Krompir je bogat mineralnim materijama, a naročito kalijumom i magnezijumom. Ove supstance doprinose opuštanju i obezbjeđuju miran san.

Vitamini - Sadrži veliku količinu vitamina C koji utječe na jačanje imunološkog sistema. Samo tri krompira pokrivaju polovinu naših dnevnih potreba za ovim vitaminom. Vitamini B1, B2 i B6 revitalizuju i učvršćuju kožu. Osim toga, poboljšavaju koncentraciju i jačaju nerve.

Bjelančevine - Od svih biljnih izvora krompir sadrži najviše bjelančevina koje ljudski organizam apsorbuje. Sto pedeset grama krompira pokriva dnevne potrebe za aminokiselinama i obezbjeđuje veliku količinu energije
Ako čovjek pojede 72kg godišnje, onda za moju porodicu treba oko 300kg godišnje. Pošto je kriza u novčaniku mome, bolje je jesti krompir, nego meso.
@arslanice,
Zimnica, godišnjica, mjesečnica,...sve je to isto.
Post Reply