kupovina karavana

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
koridor

#1 kupovina karavana

Post by koridor »

potreban mi je karavan (dizel) do 10000KM koji ce skoro svako dan prelaziti cca200km i nositi 400kg. u razmatranje sam uzeo
golf 3 1.9d, passat 1.9d ('91-'93), xsara break 1.9d ('98) i marea weekend 100TD ('97-'98). kakva su vam iskustva ako imate neko od ovih vozila. oprema mi nije bitna, vazno mi je da ima servo, a za ostalo me nije briga
LeKo

Post by LeKo »

Od svega gore nabrojanog takve uslove exploatacije moze podnijeti samo Passat, Golf je premekan (prenjezan) za te uslove, o francuzima da ne govorimo, a Marea bi ti za mjesec dana bila usinuta, talijanska auta su prelijepa na izgled, a da mogu podnosti terete i to svakodnevne to je vec upitno. Pored Passata ja bih ozbiljno razmislio o Mondeu.
Golden

Post by Golden »

Ako ces voziti 400 kg robe (+ vozač?) i tako svaki dan po 200 kilometara, onda ti treba ovo:
Image
biciklo

Post by biciklo »

LeKo wrote:Od svega gore nabrojanog takve uslove exploatacije moze podnijeti samo Passat, Golf je premekan (prenjezan) za te uslove, o francuzima da ne govorimo, a Marea bi ti za mjesec dana bila usinuta, talijanska auta su prelijepa na izgled, a da mogu podnosti terete i to svakodnevne to je vec upitno. Pored Passata ja bih ozbiljno razmislio o Mondeu.
Kako olako raja u BiH diskvalifikuju auto bez i jednog argumenta ,ja vozim mareu weekend po BIH vec godinu dana ,presao sam 120 000 Km , u gepeku je konstantno oko 100 kg uzoraka , do sada sam samo promijenio diskove i disk pločice jer je kupljena polovna.

Za to isto vrijeme i isti teret na Golfu 3 karavanu prije četri godine sam promijenio : set kvačila,mijenač , benzinsku pumpu ,amortizere.

Sad ti zakljuci gdje sam vise ulozio i koji se vise isplati.
LeKo

Post by LeKo »

biciklo wrote:
LeKo wrote:Od svega gore nabrojanog takve uslove exploatacije moze podnijeti samo Passat, <a href='http://consumeralertsystem.com/cas/zx-hclick.php?hid=78' target='_blank'>golf</a> je premekan (prenjezan) za te uslove, o francuzima da ne govorimo, a Marea bi ti za mjesec dana bila usinuta, talijanska auta su prelijepa na izgled, a da mogu podnosti terete i to svakodnevne to je vec upitno. Pored Passata ja bih ozbiljno razmislio o Mondeu.
Kako olako raja u BiH diskvalifikuju auto bez i jednog argumenta ,ja vozim mareu weekend po BIH vec godinu dana ,presao sam 120 000 Km , u gepeku je konstantno oko 100 kg uzoraka , do sada sam samo promijenio diskove i disk pločice jer je kupljena polovna.

Za to isto vrijeme i isti teret na Golfu 3 karavanu prije četri godine sam promijenio : set kvačila,mijenač , benzinsku pumpu ,amortizere.

Sad ti zakljuci gdje sam vise ulozio i koji se vise isplati.
Hvala Bogu pa tebe Marea sluzi kako treba i neka ti nemas problema sa njom jos pola miliona, ali 100 kg i 400 kg nije isto, ako si procitao cijeli post vidio si da sam i Golfa "diskvalifikovao", Passat i Mondeo sigurno mogu podnijeti vise od Marea-e i Golfa. Ukoliko dostavnjak moze zamjeniti karavana onda idu Caddy, Berlingo, Partner, Kangoo......
Driver

Post by Driver »

Jesi li razmišljao o Opel Astri. Taksisti ih masovno kupuju, jer su trajne, pogotovo noviji dizelaši, a nema više ni problema sa hrđom. Za te pare da se nabaviti i Vectra karavan. S tim parama, izbor ti je ogroman, ali pazi kad budeš uzimao bilo koji, provjeri stanje zadnjeg trapa i amortizera. Večina uvoznih karavan je već prenijela bruku tereta. Sretno sa izborom
mexx25

Post by mexx25 »

astra = smeće od auta
Pooll

Post by Pooll »

mexx25 wrote:astra = smeće od auta

Ti si neki astromrzac :D

__

Image
koridor

Post by koridor »

jel neko zna kakav je taj mondeo, vectra, izdrzljivost motora i trapa?
kangua nebi, iz te klase bi uzeo berlinga/partnera, ali i oni imaju trap od citroena zx
mr2

Post by mr2 »

obrati paznju na uvozne astre karavane iz holandije.dosta ih je na leasenigu..tako moj zet dobija,svako 4 god ili 150 000 km..prilicno su unistena auta,niko ne vodi bas nesta racuna..
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

1.pasat
2.golf
3.mondeo
4.vektra
Ostali "egzoticni" modeli mogu biti samo na papiru.Pasat u toj klasi se najvise vozi u BiH, veliki broj servisa i prodavnica rezervnih dijelova...Golf..isto sto i za pasat sa manjom nosivoscu i udobnoscu.Mondeo...za manje pare dobit ces noviji auto sa vise opreme(abs, "airbeg", klima)...Vektra...nije toliko zastupljena ali vrijedi para kao i Astra :) .
dugi

Post by dugi »

mexx25 wrote:astra = smeće od auta
mexx25=veliki znalac iz oblasti auto industrije :lol:
nineac

Post by nineac »

Ako ti baš treba karavan za prevoz kabastih tereta odustani od vectre i maree. Moj prijatelj e sebi kupovao tako karavan te sam s njim trazi i mjerio je dubinu,sirinu i visinu gjepeka.
Na kraju je uzeo astru koja ima širi utovarni rub od vectre.
Nemoj ni pomišljati na Passata IVB karavana. Izuzetno loše trap mu podnosi samog sebe a kamoli dodatnu težinu, iako izgleda čvrsto, ali samo izgleda. Fazon je što ima četverostruka aluminijska ramena na svakom toču (naprijed) koaj su više nego sumnjive kvalitete. Moj jaran je promjenio 4 , po dva na svakom točku za 50.000 km. Cjena? sitnica, 100km.
Mondeo ima vrlo dobru udobnost, motor (1.8td) te stabilnost. Ako uzmeš njega moraš striktno remen mjenjati svkaih 60.000 km. Imao sm priliku vidjeti tih karavana koji su prešli po 600.000 km, u sasvim korektnom stanju. Ako stavrno trebaš karavan teške kategoriju uzmi mondeo, ako ne, onda astra.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ma najbolje bi ti bilo da kupis ovoga

Image

vidi koliku prikolicu vuce.
koridor

Post by koridor »

hvala na odgovorima.
znaci, xsaru i mareu da krizam, a skonto sam da su mi golf i astra ipak mali, pa mi onda preostaju passat ili mondeo. vectru bih izbjeg'o jer je to auto sa pocetka opelove krize i ko zna sta mogu dobiti. passat i donekle mondeo su provjereni
nineac

Post by nineac »

Ja vozam Vectru B 2.0 16V pa znam šta možeš dobiti.
Prešao sam 90.000 za 1.5 godinu i promjenio sam 2 stabilizatora (2x29km) i jednu sponu (1x17km). Pitaj vlasnike passata koliko su para dali na održavanje svojih auta za toliko km!
Inače, vectra je prosječno 100 kg teža od usporedivog passata što govori o limariji, koja je by the way pocinčana!
dugi

Post by dugi »

koridor wrote:hvala na odgovorima.
znaci, xsaru i mareu da krizam, a skonto sam da su mi golf i astra ipak mali, pa mi onda preostaju passat ili mondeo. vectru bih izbjeg'o jer je to auto sa pocetka opelove krize i ko zna sta mogu dobiti. passat i donekle mondeo su provjereni
Upravo suprotno, vectra B je auto sa kraja opelove krize, a nova vectra i astra ce ga izvuci potpuno, nadam se :-D
Ja mislim da bi ti mondeo bio najbolji za te poslove. Sto se tice passata bolji ti je passat III iz 93-97 nego passat IV 97-05, zbog pomenute prednje osovine i zupcastog remena kod dizela, sto ga je dovelo na 63 mjesto na listi pouzdanosti u Njemackoj.
koridor

Post by koridor »

ja sam i mislio na passata '91-'93g
Golden

Post by Golden »

LAGUNA BREAK ('94-'01)
Image
dugi

Post by dugi »

Golden wrote:LAGUNA BREAK ('94-'01)
Image
Ja imam lagunu istu kao ova na slici, a zaboravio sam ti je predloziti :-) Definitivno najveci gepek ( 520lit) pravo udobna, samo zna biti malo musicava sa elektronikom ali to je kod svih novijih auta. Jos jedna prednost je to sto je dosta jeftina kao polovna.
koridor

Post by koridor »

kakav je taj 2.2d? ja sam cuo da nije izdazljiv i da mu zna "otici" glava
Post Reply