Kupovina imovine u toku razvoda

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
ediii

#1 Kupovina imovine u toku razvoda

Post by ediii »

Čudi me kako nema podForum već na ovu temu.
Mislim ono fakat, danas u BiH gdje mnogima ne cvjetaju ruže (ljubavne), svaki 5 par se razvodi, ovdje se slabo priča o tome. Uvedite nešto inače da nemoram pisati po hrvatskim forumima i sl.

Jedno pitanje, ako neko ima sličnog iskustva/znanja :

Upravo se razvodim.
Upravo kupujem stan.
Ukoliko kupovinu stana zaključim prije razvoda braka ,
šta će biti kad dođe do podjele imovine ?
Zatamnjena stakla

#2 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by Zatamnjena stakla »

Razvedi se pa kupi care. Logično.
Warashii

#3 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by Warashii »

Plati par kirija, budi kod nekog, bilo sta tih par mjeseci pa onda kupuj nakon razvoda.
blue033

#4 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by blue033 »

Pa zavisi, i taj novac kojim kupuješ stan je imovina koja se vjerovatno dijeli na pola, ako već nije dio podijeljene imovine, u svakom slučaju ne komplikuj i poslušaj savjete prethodnika i sačekaj da se to završi.
Zatamnjena stakla

#5 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Il' otiđi kod roditelja ako te već ne mrze.
ediii

#6 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by ediii »

E ovako:

* meni je 35
* ne roditelji me nee mrze
* rastava traje i po par mjeseci / godina
* mislim kupovati stan od kredita naravno.
Sa ženom to u 13 god braka to nisam uspio, sad mislim bez nje.
Znači pitanje je bilo:

Ukoliko je započeta procedura razvoda da li naredna kupljena iimovina ide u podjelu ili ne?

Nemojte se ni truditi odgovarati ako nemate iskustva/znanja o tome....
ma znaš šta jebeš ovo odoh na legalish.hr, tamo ljudi znaju znanje što jes jes
Zatamnjena stakla

#7 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

:lol:

Lakše ti je kod advokata otić' a ne ovako površno sve.
ediii

#8 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by ediii »

Sorel wrote::lol:

Lakše ti je kod advokata otić' a ne ovako površno sve.

Jarane , mi smo POVRŠNA država, u tome je jebeni problem kod nas sviju :run:
Zatamnjena stakla

#9 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Kad smo površna država nemoj ti površan bit 8-)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#10 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by ladyblue18 »

Sve sto je steceno u toku braka ulazu u bracnu stecevinu, a oboje ste jednaki suvlasnci bracne stecevine osim ako nije drugacije ugovoreno.

Cekaj razvod pa kupuj stan.
ediii

#11 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by ediii »

A ja sam mislio da zato postoje forumi, da se ljudi raspitaju o nečemu i čuju mišljenje drugih.
Znam i j otići platiti advokata ali nije to poenta.
ediii

#12 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by ediii »

ladyblue18 wrote:Cekaj razvod pa kupuj stan.
Mali problem je u tome što razvodi u ovoj našoj zabijenoj državi traju vječno...

BTW ima li iko (iz muške populacije) pozitivnih iskustava iz centra za soc rad ?
moke33-sa

#13 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by moke33-sa »

ediii wrote:
ladyblue18 wrote:Cekaj razvod pa kupuj stan.
Mali problem je u tome što razvodi u ovoj našoj zabijenoj državi traju vječno...

BTW ima li iko (iz muške populacije) pozitivnih iskustava iz centra za soc rad ?
vidi paša moj,sve sto je steceno u bracnoj zajednici se djeli,znaci lupam od tanjira do noža,jedino ako ste se dogovrili za imovinu to je druga stvar,e sada ovako ako je taj stan kupljen dok ste još i zvanicno u braku taj stan ce na sudu biti djeljen na 2 djela jer ona može u svakom momentu da kaže da su to zajednički novci.prema tome moj savjet je ništa ne radi dok se nerazvedeš,a druga stvar vezano za centar za soc.rad.pa sta će ti oni oni će samo da vas muntaju da se mirite ništa drugo.
pozz i sretno.
Smajic.smajo

#14 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by Smajic.smajo »

Kupi stan prije razvoda da ti bude zanimljivije :D
miki.ba

#15 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by miki.ba »

Kupi stan na ime roditelja i završena prica.
ediii

#16 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by ediii »

miki.ba wrote:Kupi stan na ime roditelja i završena prica.
E bravo i o tome sam razmisljao i izgleda mi naj opcija.
Ipak još ću da se konsultujem sa advokatom prije svega.
brad90
Location: DVASPORTA.BA DALEKO NAJOZBILJNIJI FORUM NA NEBU INTERNETA

#17 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by brad90 »

ediii wrote:Čudi me kako nema podForum već na ovu temu.
Mislim ono fakat, danas u BiH gdje mnogima ne cvjetaju ruže (ljubavne), svaki 5 par se razvodi, ovdje se slabo priča o tome. Uvedite nešto inače da nemoram pisati po hrvatskim forumima i sl.

Upravo se razvodim.
Upravo kupujem stan.
ne kupuj stan dok se ne razvedes, ali obavezno kupi oggggrrrrooooomaaaaaaaan dildo pa kad se bude dijelila imovina, dash joj pola da se ne osjeca bash najugodnije, a stan ni slucajno, to je ipak kvadratura :kiss:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#18 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by Truba »

najmoćniji su mi ovi koji nisu imali ništa
pa su brakom stekli štošta i sad bi to dijelili na pola i žale se što nisu imali predbračni :D
lavorpunvode

#19 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by lavorpunvode »

Upravo se razvodim.
Upravo kupujem stan.
bolje joj odmah daj novac u vrijednosti od polovine vrijednosti stana da se ne peglas kasnije preko suda :lol: bracna stecevina. ili se nemoj razvoditi i uzivaj u suzivotu sa draganom u novom stanu :-D
lavorpunvode

#20 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by lavorpunvode »

Raspored wrote: Druga stvar, već sam to napisao na drugoj temi...predbračni ugovor je Tito. Potpišeš i sve ti je fino jasno čim se odlučiš za razvod. Zamisli da ga sada imaš...ljepota. U ovo doba gdje su razvodi česti mislite na sebe i svoje živce...potpisujte predbračne ugovore, baš zbog ovakvih situacija.
sve je to nekome mozda divno krasno, al ja se jezim na samu pomisao na predbracni ugovor.. ne iz razloga sto neko od bracnih partnera moze ostati bez dijela imovine koja bi mu pripala da isti nije zakljucen, vec se zakljucenjem tog ugovora nekako jasno daje do znanja da je razvod poprilicno izvjestan ili moguc, sto se kosi s mojim shvatanjem braka i bracne zajednice.. nemojte se ni uzimati ako vec u startu racunate na razvod...
ediii

#21 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by ediii »

lavorpunvode wrote:bolje joj odmah daj novac u vrijednosti od polovine vrijednosti stana da se ne peglas kasnije preko suda :lol: bracna stecevina. ili se nemoj razvoditi i uzivaj u suzivotu sa draganom u novom stanu :-D
Drž se ti svog momka / muža I uživaj u ljubavi ,
ja je nemam tj. imao sam i od te ljubavi dobio probleme.

Ovdje nije pitanje ko koga voli / nevoli
i jeli se trebao uzimati ili ne. Ovo je čisto PRAVNO pitanje.

Da li je moguće kupiti imovinu u toku razvoda tako da kasnije druga strana ne polaže pravo na istu,
I to na jedan od ovih načina.

- nakon kupovine stana isti ne prevesti na lično ime do konačne rastave ili
- nakon kupovine isti prepisati na roditelje ili slično
- ukoliko nekim putem se stan ipak bude dijelio onda mi je logično da se podijeli i
rata kredita kojim se otplaćuje stan ?

Znači ponavljam: 1. razvodim se 2. kupujem stan za sebe i dijete 3. plaćanje ide iz KREDITA, kredita ne keša , nisam jebeni rokfeler da neznam šta ću od žena i para i nekretnina. stan treba da kupim od KREDITA !!!! i da ga plaćam 25 !!!!!! godina. Možda sam sad razčistio sliku neima koji misle da mi je drugačije.
Troll_Happens

#22 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by Troll_Happens »

lavorpunvode wrote:

Upravo se razvodim.
Upravo kupujem stan.
bolje joj odmah daj novac u vrijednosti od polovine vrijednosti stana da se ne peglas kasnije preko suda :lol: bracna stecevina. ili se nemoj razvoditi i uzivaj u suzivotu sa draganom u novom stanu :-D
Otkud znas da je sa srpkinjom ozenjen ? :-)
forum_selektor

#23 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by forum_selektor »

Troll_Happens wrote:
lavorpunvode wrote:

Upravo se razvodim.
Upravo kupujem stan.
Vjerovatno se znaju privatno.
Jay Gatsby

#24 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by Jay Gatsby »

ediii wrote:
lavorpunvode wrote:bolje joj odmah daj novac u vrijednosti od polovine vrijednosti stana da se ne peglas kasnije preko suda :lol: bracna stecevina. ili se nemoj razvoditi i uzivaj u suzivotu sa draganom u novom stanu :-D
Drž se ti svog momka / muža I uživaj u ljubavi ,
ja je nemam tj. imao sam i od te ljubavi dobio probleme.

Ovdje nije pitanje ko koga voli / nevoli
i jeli se trebao uzimati ili ne. Ovo je čisto PRAVNO pitanje.

Da li je moguće kupiti imovinu u toku razvoda tako da kasnije druga strana ne polaže pravo na istu,
I to na jedan od ovih načina.

- nakon kupovine stana isti ne prevesti na lično ime do konačne rastave ili
- nakon kupovine isti prepisati na roditelje ili slično
- ukoliko nekim putem se stan ipak bude dijelio onda mi je logično da se podijeli i
rata kredita kojim se otplaćuje stan ?

Znači ponavljam: 1. razvodim se 2. kupujem stan za sebe i dijete 3. plaćanje ide iz KREDITA, kredita ne keša , nisam jebeni rokfeler da neznam šta ću od žena i para i nekretnina. stan treba da kupim od KREDITA !!!! i da ga plaćam 25 !!!!!! godina. Možda sam sad razčistio sliku neima koji misle da mi je drugačije.
Pošto je riječ o isključivo pravnom pitanju (kad je, nažalost, razvod već neizbježan), najsigurnije ti je sačekati da dobiješ papir da si pravosnažno razveden i onda se upuštati u transakcije bilo kakve vrste. Ja sam imao stan 1/1 i prije sklapanja braka, ali me (kad je došlo do razvoda), advokatica opet prvo pitala imam(o) li sklopljen predbračni ugovor. Meni nikad nije ni na kraj pameti bilo da uopće razmišljam o predbračnom ugovoru, ali advokatima je najlakše kad postoji ugovor. Još mi je spomenula nekoliko svojih slučajeva u kojima ljudi tuže jedni druge za stanove koji pripadaju osobama izvan njihove bivše bračne zajednice (npr. stan od oca od bivšeg muža). Nemaju pravo, ali polažu pravo i vuku se po sudu. Ti najbolje znaš kako će se tvoja sadašnja supruga ponašati nakon razvoda - valjda vam je ostalo prostora i za neki dogovor.

Ko će od vas dvoje plaćati alimentaciju za dijete (ako će iko)? Ako ćeš ti, a uzmeš kredit za stan, hoćeš li je uopće moći plaćati? Formalno pravno, sve što sada radiš, još uvijek radiš kao čovjek koji je u braku. Možeš ti stan prepisati na nekog drugog, ali si ga kupio/platio novcem koji još uvijek spada u bračnu stečevinu.
lavorpunvode

#25 Re: Kupovina imovine u toku razvoda

Post by lavorpunvode »

Troll_Happens wrote:
lavorpunvode wrote:

Upravo se razvodim.
Upravo kupujem stan.
:lol: ...prevod ili ti ga prijevod ove komplikovane rijeci.. Dragana=draga.
pokretaca teme nisam zafrkavala, najozbiljnije sam napisala da je bracna stecevina sve sto sam ili s njom zajedno ili pak ona sama kupi, sve dok taj brak zvanicno nije razveden..
prevod moje recenice, ako planiras zaozbiljno kupiti stan a poslije se razvesti- bolje ti je odmah joj daj pola vrijednosti stana jer ces joj nakon razvoda vjerovatno svakako morati dati isti iznos ukoliko kupis isti..
Post Reply