Kupovina hrcka,zamorca....

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
botanicar

#1 Kupovina hrcka,zamorca....

Post by botanicar »

Eh ovako imam zelju da kupim hrcka il zamorca ....
koliko su para gdje se mogu nabaviti i kavez koliko kosta ...hrana kako se odrzavaju ....sve sto znate o njima molim vas da napisete....hvala unaprijed...
cuo sam da smrde???jel to istina????
tinchy

#2 Re: Kupovina hrcka,zamorca....

Post by tinchy »

Sto se tice zamoraca, meni su oni bolji. Duze zive od hrcka. Ja imam jednog zamorcica i mogu reci da je veoma uredan. U kavez kao podloga se stavlja pilota koja nije skupa, imas cak i one sa mirisom limuna, tu pilotu mozes mjenjati svaki drugi dan ili svaki dan. Nista se ne osjeti u sobi osim piljevine. Znaci, ne smrdi :D Zamorac je ispocetka veoma plasljiv medjutim kad se navikne na jednog ukucanina stalno ce pistati i proizvoditi neke zvukove kada mu ta osoba pridje. Bitno je da se u kavezu stalno nalazi svjeza voda. Bolje je i odmah nauciti zamorcica da pije iz one bocice (pojilice) sto se prikaci na kavez. Poznato je da su veoma prozdrljivi, pa im hranu ne treba davati stalno. Treba mu dati jednom dnevno odredenu kolicinu hrane ili istu kolicinu rasporedenu na vise "obroka". Vole da jedu i neko voce i povrce, pogotovo mrkvu. Na internetu se moze naci koje povrce i voce ne smiju jesti. Vole se maziti i kad ih mazis ispustaju cudan zvuk. Kao da prede macka :D. Ima vise vrsta zamorcica, meni su najbolji dugodlaki i ja planiram sebi kupiti jednog takvog :) A ovaj moj sadasnji je neki mix malo duze dlake :) Mogu se kupiti u ZOO Centru oko 25 KM je jedan, a ima ih i u Svijetu ljubimaca. Samo ja vise preferiram ZOO Centar, nekako mi se cine sigurniji jer stalno dolaze maleni, tako da su od pocetka s tobom. Kaveza jeftino imas u Agricomu na Cengic Vili, bolje je uzeti malo veci kavez kako bi zamorcic imao mjesta da se igra, sakriva u pilotu i sl. Kad uzimas bolje je uzeti zenku, ako mislis nabaviti jos jednog (zenku) jer se one ne tuku. Ako uzimas muzijaka onda trebas malo nakon toga uzeti opet muskog ali mladjeg da bi ovaj prvi ostao gazda i da se ne bi tukli :-) Ako ne zelis da imas puuuunooo malih zamorcica :D , onda ne uzimaj muskog i zenskog jer ce se nekontrolisano mnoziti. :D A ako uzimas samo jednog, onda ti je svejedno da li je musko ili zensko :) Kad se zamorcic navikne na tebe i kucu, onda ga mozes i pustati iz kaveza ali pazi da se ne zavuce iza kauca ili negdje gdje ima kablova jer ce on to htjeti da pojede i moze ga struja udariti :roll: Oni pored toga sto vole da probaju sve, vole i da probaju tebe. Nece te ujesti ali ce te kao jezikom poljubiti i pocet ce nesto da vrti ustima isto kao da je nesto pojeo :):) Mogu se kupati, ali se to ne preporucuje cesto ako se redovno cisti pilota i kavez. U kavezu mora biti neka kucica gdje se on moze sakriti, ali treba paziti od cega je napravljena da je ne bi pojeo. Treba da stoji i nesto na sta ce on skracivati zubice :):) Eto, to je ono sto ja znam i sto sam naucila uz svog zamorcica. :) :thumbup: Bas sam se raspisala... :roll:
botanicar

#3 Re: Kupovina hrcka,zamorca....

Post by botanicar »

hvala puno u svakom slucaju...!!!
botanicar

#4 Re: Kupovina hrcka,zamorca....

Post by botanicar »

pa jel moze iko rec cijene hrcka zamorca pilote hrane kaveza itd itd....mooooooooolim vas ocu sutra da ga kupim a neznam nista...
:D :D :D

moram sabrat ovo malo jada sto imam od para... :-D :-D :-D :-D
Sarayman

#5 Re: Kupovina hrcka,zamorca....

Post by Sarayman »

Imao sam ukupno 3 hrcka i 1 zamorca (ovog zadnjeg nedavno), i iz prve ruke ti mogu reci da zamorac vise smrdi. Ako svakodnevno (ili nakasnije svaki drugi dan, ali i ovo je relativno) ne budes mijenjao pilotu, citava soba u kojoj bude boravio ce smrditi na njegov urin (nimalo sexy, pogotovo ako ti gosti gledaju stan a ti zaboravio promijeniti "posteljinu" zamorca, sto se meni desilo). Inace, hrcak je upola manji (pa i odrzavanje zivotnog mu prostora manje zahtjevno), zivlji (u pravilu veseliji), ali i tvrdoglaviji. Primjer: jedan od ova tri je skocio sa ogromne visine a pad nije prezivio, dok se zamorcu takav "iskorak" nece desiti.
Ako se odlucis za zamorca, moj ti je savjet da obavezno kupis vec pitomo mladunce, naviklo na blizinu covjeka. Tada ce ti i njegovo odrzavanje biti lakse. Inace, super su, a moguce ih je i dresirati da ti dolaze na poziv. Kad je gladan, ne moras se brinuti, sam skici i trazi. :)

Kod izbora lijepog i pitomog hrcka ili zamorca, ja bih odabrao ovog drugog.
suncica24

#6 Re: Kupovina hrcka,zamorca....

Post by suncica24 »

Zamorac!

Kosta nekih 10-12km. Sijeno je, koliko se sjecam, oko 20km, moze trajati citav mjesec veliki paket, pored toga jedu sjemenke i sve zivo sto im se stavi u kavez (vode, povrce, sve osim salate, kupusa i zelenog povrca).
Kavez je malo poskup, oko 100km, ali dok ne poraste mozes ga drzati u onom za hrcke (vecem, naravno).
Mozes ga pustiti da se setka po kuci, obozava maslacak i setkanje po basti, jede sve zivo i obozavaju se maziti. Ja sam se uspavljivalja cupkanjem :-D
Kad je gladan, zalijepio bi se na kavez i cim prismrdi hranu, zove. zato...oprezno s jabukom.
Treba ga cesljati, ne voli se bas kupati, ali tusiranje nece odbiti. I da...igranje (idealan za djecu).

I da: Niposto ga ne ostavljati mladjem bratu i roditeljima kad odes na put, jer ga stave na sunce i...zaborave. Pa tako ti "best animal frined" ugine :(
"Kad odrastem" kupit cu si novog...
suncica24

#7 Re: Kupovina hrcka,zamorca....

Post by suncica24 »

I da. Ne grize i zaista, niposto ga stavljati na sunce, dobije rane...
I have a name

#8 Re: Kupovina hrcka,zamorca....

Post by I have a name »

a mogu i pilotu ja mislim stavljati koje ima u WISI u odjelu za zivotinje i veliki paket kosta oko 3-4 KM i pored toga ima sve potrebno za njih i povoljno :)
tinchy

#9 Re: Kupovina hrcka,zamorca....

Post by tinchy »

Ja hranu placam 2-3 KM one zitarice i to, pilotu 2 KM, a ima kaveza u Agricomu od 15-29 KM zavisno od velicine imaju i skuplji.
botanicar

#10 Re: Kupovina hrcka,zamorca....

Post by botanicar »

gdje to sve kupujes?????
koliko je zamorac para????
tinchy

#11 Re: Kupovina hrcka,zamorca....

Post by tinchy »

botanicar wrote:gdje to sve kupujes?????
koliko je zamorac para????
Ima pilota da se kupi u gradu u onoj prodavnici za kucne ljubimce kod Sarajke gdje ima nekih dodataka za zamorcice kao kucice, pojilice, posudice za hranu, svasta nesto cak i razne poslastice za zamorce, a ima i na Dobrinji oni pet shopovi. Hranu u kutiji mozes kupiti u svakoj samoposluzi. Zamorcica je najbolje da kupis u ZOO Centru ja mislim da je oko 20-25 KM. :)
botanicar

#12 Re: Kupovina hrcka,zamorca....

Post by botanicar »

kupio sam hrcka kavez itd itd sve.....ko med....sprijateljili smo se odma.... :-D :-D :-D :-D
samo izgleda nikako vodu nepije iz one pojilice???sta da radim mozda nije naviko u zoo vrtu tamo ebo ga macak....
evo spava coek sta sam mu danas radio nije ni cudo :-D :-D :-D :-D
botanicar

#13 Re: Kupovina hrcka,zamorca....

Post by botanicar »

u zoo vrtu hrčci su 10 km a zamorci 25 km...eto tako da znate kavezi za zamorce su 50 km 70 km zavisi bolji su skuplji al negdje od 40 km pa nadalje....
ima u svijet kucnih ljubimaca kavez 15 km za hrcka...dobijes i tocak ....eto tako...
I have a name

#14 Re: Kupovina hrcka,zamorca....

Post by I have a name »

moj prijedlog ti je da mu kupis i onu plasticnu loptu koja ima otvor... stavis ga u nju i zatvoris... plakat ces od smijeha sta radi i kako se ponasa :lol: :lol: to imas tamo iza bivse sarajke u onoj maloj prodavnici opreme za ljubimce .. et pa ako si zainteresovan ..nije skupa :D
botanicar

#15 Re: Kupovina hrcka,zamorca....

Post by botanicar »

hehehehhe hvala ti ....
miggyca

#16 Re: Kupovina hrcka,zamorca....

Post by miggyca »

Ja imam dva zamorca, muzijaka i prodajem ih, jer nisam dosad znala da sam alergicna.
Ako ko ima zainteresovan,neka se javi :)
Zamorčići navikli na ljude, drustveni, vole da se maze :) jedu povrce i zbog toga su lahki za odrzavanje. Zimi im treba omoguciti non-stop sijeno, kako bi trosili zube.

Image

Image

Image
IcedFlame

#17 Re: Kupovina hrcka,zamorca....

Post by IcedFlame »

Image :(

Luda mala stvorenja. Nisu problematicni za odrzavanje, ali dosta ljudi ima problema sa alergijom na njih. Ne znam u cemu je fazon, jer nije tako bilo u pocetku. Nakon nekog vremena, poslije kontakta s njim, pocnu da se pojavljuju mali plikovi po rukama, slicno kao male opekotine, koje svrbe nenormalno.
miggyca

#18 Re: Kupovina hrcka,zamorca....

Post by miggyca »

Ja nemam takav oblik alergije, samo neprestalno kasljem kad sam u njihovoj blizini....
Post Reply