kupovina fudbalskog tima web stranica
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
bosnagrad
#1 kupovina fudbalskog tima web stranica
Nergdje sam procitao da u engleskoj postoji tim kojeg su vlasnici ljudi koji se uclane ne web stranicu i uplacuju clanarinu godisnje. TO bi bi u bosni mogli uraditi. Da napravimo web stranicu na kojoj se mogu uclaniti ljudi koji to zele. Clanarina bi mogla biti 100 eura godinje i da se negdje oko 20000 ljudi uclani. To bi nam dalo budzet veci nego mnogi timovi imaju u bosni. S tim sredstvima bi placali igrace 20 njjih trenere doktora odrzavanje stadiona i ljude u kancelariji koji bi vodili tim i financiska sredstva i kupovinu opreme. LJudi koji su clanovi bi birali trenera glasanjem preko web stranice i glasali bi za kupovinu i prodaju igraca. Naravno nebi bilo profita za nas ali bi imali tim koji bi bio djelom nas. Najbolje bi bilo da se kupi tim koji je u velikom gradu u bosni tako da imamo navijace da popune stadion. Naravno nebi mogli uzeti SArajevo ili ZElju ali bi mogli naprimjer celik ili velez ili tim iz tuzle ili travnika. Treba nam neko ko zan s kompjuterima ko moze otvoriti web stranicu pa da vidimo koliko ljudi bi se prijavilo. Naravno moramo sve naraviti kako bi znali gdje sredstva idu i gdje se trose. Ima mnogo bosanaca u inostranstvu i u bosni koji mogu ovo sebi prijustiti i uplatiti clanarinu od 100 eura godisnje ili vise. Jedini problem sto imam je koliko dugo bi to trajalo da se kupi tim u bosni i kako naci postene ljude koji ce voditi tim bez krade sredstava i koji bi uredno tim vodili placanje poreza i prikazivanje svih racuna. Sta milslie bili ovako nesto moglo da se uradi i bi li neki od vas pristali na to ili ako imate neki prijedlog da se ljos doda. Ja mislim da bi mi bosanci mogli ovo uraditi i da mi jednom vidimo bosanski tim u kupu sampiona ili u europa ligi.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#2 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
Klub se ne može privatizovati ovdje... Nema zakona. Tako da ideja propada.
- karanana
#3 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
haha.
de ba, previse igras football managera. a ocigledno najbolje ni ne znas stanje naseg klupskog fudbala.
de ba, previse igras football managera. a ocigledno najbolje ni ne znas stanje naseg klupskog fudbala.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#4 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
Jel imash 100 €?
- karanana
#5 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
20 tisuca ljudi ima 100 eura i spremno ih je dati piki, nijazu, bleki i slicnim.
ima se, moze se.
ima se, moze se.
-
Eborg
#6 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
Ideja je i meni bila interesantna u početku mada moraš imati u vidu da nigdje nije uspjela. Osim u Engleskoj isti projekat postoji u Poljskoj, Brazilu i Australiji ako se ne varam. Glavni problem je da tu ima mnogo laika, od balavih 13-godišnjaka do raznih samoprozvanih taktičara.
Nijedna od tih ekipa nije napravila značajniji uspjeh upravo zato jer ljudi nisu imali strpljenja, nakon 2-3 poraza odmah su htjeli smijeniti trenera, kupovali su neke lijeve igrače samo na osnovu njihovih imena i čak su kasnije zapali i u finansijske probleme.
A kao što je već rečeno to kod nas i ne može.
Za pretvaranje klubova u dionička društva jesam ali za ovo baš i ne. Nadajmo se da će Zakon o privrednim društvima to omogućiti, ne znam da li je u izradi i ima li uopće želje da se takvo nešto napravi na zakonodavnom nivou. Samo kada bi navijači, tj. dioničari mogli glasati u skupštini to će poprimiti neki ozbiljniji okvir, ovako preko interneta teško, pogotovo u našem mentalitetu.
Ono što je najinteresantnije je da Dinamo kao udruženje građana kao i naši klubovi razvaljuje Hajduk koji je dioničko društvo sa daleko većim biznis-potencijalom. Nekada je potrebno samo imati prave ljude.
Ima slična tema koju sam otvorio ali koja raspravlja o realnim okvirima unutar ponuđenog:
Kako organizovati uspješan klub u Premijer Ligi?
P.S. Nema teorije da bi kupio Čelik ili Velež, ti klubovi su jednako svetinja kao i Sarajevo i Željezničar.
Nijedna od tih ekipa nije napravila značajniji uspjeh upravo zato jer ljudi nisu imali strpljenja, nakon 2-3 poraza odmah su htjeli smijeniti trenera, kupovali su neke lijeve igrače samo na osnovu njihovih imena i čak su kasnije zapali i u finansijske probleme.
A kao što je već rečeno to kod nas i ne može.
Za pretvaranje klubova u dionička društva jesam ali za ovo baš i ne. Nadajmo se da će Zakon o privrednim društvima to omogućiti, ne znam da li je u izradi i ima li uopće želje da se takvo nešto napravi na zakonodavnom nivou. Samo kada bi navijači, tj. dioničari mogli glasati u skupštini to će poprimiti neki ozbiljniji okvir, ovako preko interneta teško, pogotovo u našem mentalitetu.
Ono što je najinteresantnije je da Dinamo kao udruženje građana kao i naši klubovi razvaljuje Hajduk koji je dioničko društvo sa daleko većim biznis-potencijalom. Nekada je potrebno samo imati prave ljude.
Ima slična tema koju sam otvorio ali koja raspravlja o realnim okvirima unutar ponuđenog:
Kako organizovati uspješan klub u Premijer Ligi?
P.S. Nema teorije da bi kupio Čelik ili Velež, ti klubovi su jednako svetinja kao i Sarajevo i Željezničar.
- karanana
#7 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
pa lako je dinamu kad ga gura grad zagreb cija je ekonomija vjerovatno velicine ekonomije citave BiH.
-
Eborg
#8 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
To stoji ali ni Hajduk ne zaostaje finansijski toliko za Dinamom, barem po platama igrača. Dinamo ima više novca na raspolaganju za transfere. Josip Skoko je imao platu oko 300.000 EUR godišnje i to nije bilo nešto aman čudno.
-
bosnagrad
#9 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
u inostranstvu i u bosni ima mnogo bosanaca s dobrim fakultetima kao odvjetnici ili financiski analisti koji bi se uclanili i pomogli timu u pripremi budeta na kojeg bi clanovi mogli glasati. Trebamo nauciti na greskama engleza i poljaka i pustiti mozda trenera da odlucuje na kupovinu i prodaju igraca u sklopu budgeta. Svake dvije godine bi mogli glasati za smjenu trenera i uprave. Ovaj tim bi mogao biti i humenitarni tim i pomagati ljudima u bosni u potrebi. Ja zam da ovaj tim nebi bio veliki evropski tim ali bi bio dobar u bosni. U drugim zemljama su pogrjesili jer su zeljeli da tim bude uspjesan i kupovali skupe igrace mi bi samo uzimali i placali igrace u sklopu godisnjeg budeta. Naravno nebi placali igrace 300000 godisnje koji to tim u bosni placa igrace toliko mnogi igraci su sretni s sigurnom mjesecnom platom vidite da u sarajevu igraci nisu placeni pola godine. Ovo nije prijedlog da se napravi veliki skupi tim nogo jedan tim gje ce ljudi koji to mogu sebi priustiti imati malo razonode i pomoci futbalu i ljudima u bosni. I imati ugovor da nikakve odluke se nesmiju donositi preko budgeta to bi osiguralo financisku sigurnost i nebi morali posudivati novce od banaka jer tako mnogi timovi propadnu u bosni. Samo treba otvoriti web stranicu pa vidjeti koliko se ljudi prijavi naravno nebi nista uplatili samo vidjeti prve dvije tri godine jesu li ljudi zainteresovani u takvo nesto.
-
Eborg
#10 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
U principu možeš osnovati klub i priključiti se općinskoj ligi koja je 5. nivo takmičenja. Krenuti od amaterizma pa šta Bog da.
Ali za to ljudi već nisu zainteresovani.
- Karl Hungus
#11 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
FC Ebbsfleet United se zove taj engleski klub.
Evo koga interesuje više o tome
http://en.wikipedia.org/wiki/Ebbsfleet_United_F.C.
http://en.wikipedia.org/wiki/MyFootballClub
Ali izgleda da je propala ideja, ostalo vrlo malo članova...
Ali ko zna, možda bi kod nas bolje funkcionisalo
Evo koga interesuje više o tome
http://en.wikipedia.org/wiki/Ebbsfleet_United_F.C.
http://en.wikipedia.org/wiki/MyFootballClub
Ali izgleda da je propala ideja, ostalo vrlo malo članova...
Ali ko zna, možda bi kod nas bolje funkcionisalo
-
bosnagrad
#12 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
idea u engleskoj je propala jer u engleskoj ima mnogo timova s tobrim financiskim sredstvima. U bosni je situacija drukcija mi mozemo kupiti tim u drugoj ili cak prvoj ligi bosne jer su timovi proplai vec bi bili u dobroj ligi. Taj tim u engleskoj igra negdje u najlosijoj ligi zato ljudi nisu zainteresovani. I u bosni nisu tolike velike plate za igrace i za ljude. Mi bosanci smo veliki patrioti bosne i ja mislim kad bi ljudi culi za ideju mnogi bi se prikjucili da naprave barem jedan tim u bosni koji ce biti stabilan i mozda nekad u buducnosti igrati kvalifikacija kupa sampiona ili evropa ligu. Ako smo mogli boriti protiv cetvrte sile svijeta i pobjediti mozemo voditi jedan futbalski tim ako svi skupa budemo posteno radili i ostavili interest svoj po strani i stavili interest bosne u prvi plan. Mi to mozemo ostvariti ali prvo vidjeti koliko ljudi bi se prijavilo na web stranicu besplatno samo da vidimo koliko nas ima tamo i kji bi tim bilo najbolju kupiti u bosni sada m
- BHF_Manijak
#13 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
Pa bolan ne bio ti ko da ne pricas o Bosancima vec tamo nekom narodu...Koji bolan uspjeh kad bi se pojavio?! Mislis li ti da kad bi eto i uspio taj klub da bude najjaci u drzavi(mada ovo ne mogu ni hipoteticki postaviti
) da bi nekih 20.000 clanova mirno sjedilo i dalje ulagalo tj da ne bi doslo do "hebavanj majki, daj da ja budem glavni, daj meni vise love jer sam ja to i to uradio/predlozio" itd...Tak'a smo ti mi sorta bolan...
Svi zeljni vlasti i love na guzove!
-
Eborg
#14 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
Ako i zamisliš cifru od 20.000 ljudi (što je teško ostvarivo), to bi im bilo interesantno 2-3 mjeseca i onda bi se zabavili drugim stvarima. Efektivno, 20% ljudi od tih 20.000 bi se bavilo time u onoj mjeri u kojoj je to potrebno da bi dostiglo svoj puni kapacitet.
I 20.000 ljudi po 100 EUR godišnje je 4 miliona KM. Pod pretpostavkom da ti svi plaćaju to i nisu neke pare jer u prosjeku toliko troši svaki premijerligaš godišnje.
I 20.000 ljudi po 100 EUR godišnje je 4 miliona KM. Pod pretpostavkom da ti svi plaćaju to i nisu neke pare jer u prosjeku toliko troši svaki premijerligaš godišnje.
- karanana
#15 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
ova me tema podsjeca na onu kad je frajer iz holandije pokrenuo inicijativu da se skupljaju pare da se kupi f16 borbeni avion. i mislim da je to bilo realnije.
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#16 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
karanana wrote:ova me tema podsjeca na onu kad je frajer iz holandije pokrenuo inicijativu da se skupljaju pare da se kupi f16 borbeni avion. i mislim da je to bilo realnije.
-
bosnagrad
#17 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
mislis da celik lis sarajevo ima 4 miliona maraka godisnje nevjerujem to ali treba provjeriti
- karanana
#18 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
mislim da akcija nije uspjela.rashtiman wrote:karanana wrote:ova me tema podsjeca na onu kad je frajer iz holandije pokrenuo inicijativu da se skupljaju pare da se kupi f16 borbeni avion. i mislim da je to bilo realnije.![]()
i sta bi na kraju
od tada frajer postao najaktivniji na temama o video igricama.
- Karl Hungus
#19 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
Ma možda bi i upalilo, što ste negativni.
Ako bi krenuli iz neke niže lige, na početku rekreativno, iz zaebancije... ne treba puno love, samo za opremu i neke plate igračima, plus nešto ispod stola za kupiti sudije
Ako bi krenuli iz neke niže lige, na početku rekreativno, iz zaebancije... ne treba puno love, samo za opremu i neke plate igračima, plus nešto ispod stola za kupiti sudije
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#20 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
Utopija....
Nesto slicno,ali ozbiljnije,i to funkcionise i to progresivno funkcionise
http://hr.wikipedia.org/wiki/F.C._United_of_Manchester
Nesto slicno,ali ozbiljnije,i to funkcionise i to progresivno funkcionise
http://hr.wikipedia.org/wiki/F.C._United_of_Manchester
-
Eborg
#21 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
Kao što rekoh, većina premijerligaša negdje u tom rangu imaju budžete, bilo je dosta članaka na tu temu.bosnagrad wrote:mislis da celik lis sarajevo ima 4 miliona maraka godisnje nevjerujem to ali treba provjeriti
-
bosnagrad
#22 Re: kupovina fudbalskog tima web stranica
budet reggine sad u drugoj ligi su teci je oko 8 miliona eura kad su bili u prvoj ligi bio je 11.5 miliona eura mi prvu ligu bosne nemozemo porediti s drugom ligom ili prvom ligom italije. Znaci da 2 miliona eura ili oko 4 miliona maraka bi bilo i vise nego dovoljno za jedan srednji tim u bosni nerazumije te da ovo nebi bio veliki tim ali govorim da nakon nekoliko godina bi mogli biti medu boljima jer igraci zele biti placeni na vrijeme sta vrijedi igracima veliki ugovor u fk sarajevu zelji celiku velezu slobodi ako nemogu biti placeni na vrijeme. Ako ima neko ko zan web stranicu kdje ima budget fk sarajeva ili drugog tima u bosni u prvoj ligi neka ga postavi pa da vidim njihov budget. Ima vec jedna organizacija koja ce na slican nacin kupiti tim iz druge lige u njmackoj mislio san se pridruziti njima ali bi ipak rade novce davao za bosanski tim ali vidim po komentarima da od toga mozda nece biti nista takvi smo mi ljudi paad nesto uspije govorimo sto se toga nismo mi prvo sjetili m