Kupovina franaka u Sarajevu
Moderator: anex
- rida1976
#1 Kupovina franaka u Sarajevu
Može li mi neko reći gdje najpovoljnije kupiti 1000 švajcarskih franaka u Sarajevu? Ima li negdje bez provizije? Koja banka ima najmanje provizije za ovu kupovinu?
Tapatalk
Tapatalk
- žulijan asanž
#2 Re: Kupovina franaka u Sarajevu
ima al u limburgu mjesecu.rida1976 wrote:Može li mi neko reći gdje najpovoljnije kupiti 1000 švajcarskih franaka u Sarajevu? Ima li negdje bez provizije? Koja banka ima najmanje provizije za ovu kupovinu?
Tapatalk
sve banke su ti u pet deka što se provizije tiče. a i kurs je isto tako u pet deka, posebno za franak.
- rida1976
#3 Kupovina franaka u Sarajevu
Ako imaš nešto pametno napiši, ako nemaš, bolje ne piši ništa
Tapatalk
Tapatalk
- žulijan asanž
#4 Re: Kupovina franaka u Sarajevu
pa ja sam ti odgovorio pametno. na tvoje pitanje nije moglo biti pametnijeg odgovora. to je kao da pitaš ima li đe kupit cigara za džaba.rida1976 wrote:Ako imaš nešto pametno napiši, ako nemaš, bolje ne piši ništa
Tapatalk
što se tiče banaka - rekao sam ti svi kursevi i provizije su ti u pet deka.
trenutni prodajni kurs u RFB ti je 1 BAM = 0,5988 CHF i u svim ostalim bankama ti je približan (eventualna razlika je u ovoj četvrtoj i narednim decimalama)
- drndalo
#5 Re: Kupovina franaka u Sarajevu
Neke banke imaju malo povoljnije provizije za svoje komitente...
- žulijan asanž
#6 Re: Kupovina franaka u Sarajevu
naravno, ali rekao sam da je to u pet deka, posebno za iznos od 1000 franakadrndalo wrote:Neke banke imaju malo povoljnije provizije za svoje komitente...
-
akcija007
#7 Re: Kupovina franaka u Sarajevu
mislim da je daleko najpovoljnije u BOR Banci na Drveniji, imaju najbolji kurs u gradu i najmanju proviziju, mislim da im je provizija 0.70% min. 1.50 KM,
- andromeda101
#8 Re: Kupovina franaka u Sarajevu
A što kupujete švicarski franak, baš sad kad je jak?
Možete samo izgubiti kad mu opadne vrijednost, a teško da će biti išta jači.
Kupite neku drugu valutu osim US dolara, franka i eura.
Franak je prenapuhan.
Ja bi rađe kupio australijski dolar, ne znam koliko je siguran kanadski, ali je 100% sigurniji i od US dolara, eura.
Sigurniji je i od franka, pošto nije prenapuhan. Nemojte kupovati ni britansku funtu.
Ja bi izbjegavao kupovati valute iz Evrope i SAD-a.
Možete samo izgubiti kad mu opadne vrijednost, a teško da će biti išta jači.
Kupite neku drugu valutu osim US dolara, franka i eura.
Franak je prenapuhan.
Ja bi rađe kupio australijski dolar, ne znam koliko je siguran kanadski, ali je 100% sigurniji i od US dolara, eura.
Sigurniji je i od franka, pošto nije prenapuhan. Nemojte kupovati ni britansku funtu.
Ja bi izbjegavao kupovati valute iz Evrope i SAD-a.
- andromeda101
#9 Re: Kupovina franaka u Sarajevu
Da vam objasnim zašto je bolje kupiti australijski ili kanadski dolar nego švicarski franak.
Zbog ekonomske krize i opadanja US dolara, Eura i Funte, mnogi su počeli kupovati zlato i s tim isto švicarski franak, pošto su zalihe tog zlata skoncentrisane u švicarskim bankama.
Ali rastući franak ne odgovara Švicarskoj ekonomiji, pošto pravi njihov izvoz skupljim.
Franak, raste i raste pošto svi ulažu u njega i kupuju ga.
Ali kad dođe do preokreta, prvi će oni bogati prodati taj isti franak i napraviti profit, a mali Mujo, pošto ne prati berzu 24-7, će ga pokušati prodati kasnije kad mu opadne vrijednost, i s tim izgubiti.
Znači da će ovi bogati kao Soros i ostali, oderati male Muje, pošto će prodati taj franak daleko prije njih.
Kad kupuješ valutu, praviš je skupljom, a kad je prodaješ praviš je jeftinijom. Zamislite kad oni milijarderi prodaju franak prije vas, koliko će mu opasti vrijednost.
Zato uložite ušteđevinu u nešto što nije toliko agresivno raslo (australijski i kanadski dolar, od ova dva ja bi preporučio australijski).
Zbog ekonomske krize i opadanja US dolara, Eura i Funte, mnogi su počeli kupovati zlato i s tim isto švicarski franak, pošto su zalihe tog zlata skoncentrisane u švicarskim bankama.
Ali rastući franak ne odgovara Švicarskoj ekonomiji, pošto pravi njihov izvoz skupljim.
Franak, raste i raste pošto svi ulažu u njega i kupuju ga.
Ali kad dođe do preokreta, prvi će oni bogati prodati taj isti franak i napraviti profit, a mali Mujo, pošto ne prati berzu 24-7, će ga pokušati prodati kasnije kad mu opadne vrijednost, i s tim izgubiti.
Znači da će ovi bogati kao Soros i ostali, oderati male Muje, pošto će prodati taj franak daleko prije njih.
Kad kupuješ valutu, praviš je skupljom, a kad je prodaješ praviš je jeftinijom. Zamislite kad oni milijarderi prodaju franak prije vas, koliko će mu opasti vrijednost.
Zato uložite ušteđevinu u nešto što nije toliko agresivno raslo (australijski i kanadski dolar, od ova dva ja bi preporučio australijski).
- andromeda101
#10 Re: Kupovina franaka u Sarajevu
Na berzi ne važi pravilo, "kud svi tud i mali Mujo".
Jer na berzi je važan tajming i prokužiti situaciju prije svih ostalih.
Jer na berzi je važan tajming i prokužiti situaciju prije svih ostalih.
-
donBeton
#11 Re: Kupovina franaka u Sarajevu
Za lične potrebe, ima povoljnije od banke. 
- rida1976
#12 Kupovina franaka u Sarajevu
Moran čovjeku platiti u francima!!! Gdje ima povoljnije od banke?
Završio sam u BOR Banci..na cifru od 1000 franaka platio sam 35 konvertibilnih maraka MANJE nego prije mjesec dana u BBI Banci..razlog je što kurs u BOR Banci vezuju isključivo za kurs Centralne banke, dok ostale banke formiraju svoje kurseve..plus, manja je i provizija u BOR Banka..evo možda info može nekom koristiti..pametnjakovići na forumu opet lupaju i pričaju napamet
P.s. hvala članu akcija007
Tapatalk
Završio sam u BOR Banci..na cifru od 1000 franaka platio sam 35 konvertibilnih maraka MANJE nego prije mjesec dana u BBI Banci..razlog je što kurs u BOR Banci vezuju isključivo za kurs Centralne banke, dok ostale banke formiraju svoje kurseve..plus, manja je i provizija u BOR Banka..evo možda info može nekom koristiti..pametnjakovići na forumu opet lupaju i pričaju napamet
P.s. hvala članu akcija007
Tapatalk