Kupovina Diplome srednje strucne skole

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
realna do boli

#151 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by realna do boli »

Dobar zanatlija vec sada zlata vrijedi. Moj poznanik je razmisljao o odlasku u Norvesku..pa odustao. Keramicar..sada ga gazda pazi kao oko u glavi..povecao mu platu..samo ne idi.moli ga.
Mislim da takvo vrijeme dolazi za srpljive.
Biti policajac..koji...koji ima svakakvo radno vrijeme, noc, dan, praznici, pijanci, drogerasi, svodnici, posla sa svakakvim budalama, ili sjediti cijeli dan u autu kraj ceste..po meni, nije neki posao za pozeliti.
Jedno je biti clan specijalaca, a jedno tz. prasinar,
Razmisli..zanat ..uvijek ces imati para..uvijek.
Last December

#152 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by Last December »

Pa uvijek klinci misle da je život CSI i NYPD. Što se tiče specijale to je tek tuga... onoliko muke za mizeriju od plate, prašinari su bolje plaćeni u odnosu na koliko manje rade i ulažu u sebe.
SmokingMan

#153 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by SmokingMan »

Večernja škola.......To me odmah podsjeti na.... :D

ZemoBa

#154 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by ZemoBa »

Last December wrote:Jedini dobar izbor u finansijskom smislu je stranka i lizanje guzice i jedenje govana onoga iznad tebe da dođeš na njegovo mjesto što prije. To je jedini isplativ biznis u Bosni. Sve ostalo što se nekad moglo nazvati normalnim poslovanjem danas je svedeno na nivo životarenja i preživljavanja. Pogotovo za nekog mladog bez iskustva ko nema pojma o biznisu.

Sad ti vidi koliko je to "dobar" izbor za tebe lično. Tu spada i rad u MUPu jer i on je neodvojiv od politike. jedino je pitanje koliko ti imaš ličnog integriteta i kolio si spreman lizati tuđe guzice, a ako jesi , samo nebo je granica :mrgreen:

Ja lično nisam spreman, i iz tog razloga za mene ne dolaze u obzir takve opcije. Ja svoje perspektive vidim izvan ovih granica, a to preporučujem i tebi.
Vani imaš dosta izbora i kao što rekoh imaš mogućnosti subvencionisanih prekvalifikacija jer vani je normalno mijenjati poslove i struke.

Ovdje nauči zanat što bolje i pali van čim prije.
Da li postoji neka opcija da se ode vani bez iskustva prevelikoga, ako razumijes sta zelim reci. Da odem sa diplomom negdje gdje traze radnike i gdje ce obucavati, mozda je pitanje cudno ali nije da ne postoji mogucnost ta, samo ne znam za ovaj posao... Jer ne ocekuje se za svakoga ko zavrsi da i zna, jer praksa dok je skole je uzas a to vjerovatno zna i onaj neko preko granice, pa je osmislio nesto poput navedenog? Naravno opcija da ucim od drugog majstora i radim sa njim ima, ali ipak pitam za onu prvu mogucnost
ZemoBa

#155 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by ZemoBa »

Last December wrote:Jedini dobar izbor u finansijskom smislu je stranka i lizanje guzice i jedenje govana onoga iznad tebe da dođeš na njegovo mjesto što prije. To je jedini isplativ biznis u Bosni. Sve ostalo što se nekad moglo nazvati normalnim poslovanjem danas je svedeno na nivo životarenja i preživljavanja. Pogotovo za nekog mladog bez iskustva ko nema pojma o biznisu.

Sad ti vidi koliko je to "dobar" izbor za tebe lično. Tu spada i rad u MUPu jer i on je neodvojiv od politike. jedino je pitanje koliko ti imaš ličnog integriteta i kolio si spreman lizati tuđe guzice, a ako jesi , samo nebo je granica :mrgreen:

Ja lično nisam spreman, i iz tog razloga za mene ne dolaze u obzir takve opcije. Ja svoje perspektive vidim izvan ovih granica, a to preporučujem i tebi.
Vani imaš dosta izbora i kao što rekoh imaš mogućnosti subvencionisanih prekvalifikacija jer vani je normalno mijenjati poslove i struke.

Ovdje nauči zanat što bolje i pali van čim prije.
Da li postoji neka opcija da se ode vani bez iskustva prevelikoga, ako razumijes sta zelim reci. Da odem sa diplomom negdje gdje traze radnike i gdje ce obucavati, mozda je pitanje cudno ali nije da ne postoji mogucnost ta, samo ne znam za ovaj posao... Jer ne ocekuje se za svakoga ko zavrsi da i zna, jer praksa dok je skole je uzas a to vjerovatno zna i onaj neko preko granice, pa je osmislio nesto poput navedenog? Naravno opcija da ucim od drugog majstora i radim sa njim ima, ali ipak pitam za onu prvu mogucnost
Last December

#156 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by Last December »

Bez iskusva vani jedino kao pomoćni radnik. Da nađeš ekipicu s kojom ćeš raditi uglavnom fizikalisanje i usput učiti zanat. Polako napredovati i kad stekneš iskustvo onda možeš birati.

https://dijaspora.online/posao/posao-u- ... /nemacka/1

Na ovom sajtu ima dosta ponuda za razne poslove, kontakt osobe su naši uglavnom pa možeš s njima dogovoriti. Malo je teže bez EU pasoša ali primaju i sa BIH pasošem ako su u frci. Normalno gledaj da je sve legalno ako je moguće, jer na crno nemaš nikakve garancije da ćeš biti plaćen.
ZemoBa

#157 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by ZemoBa »

Last December wrote:Bez iskusva vani jedino kao pomoćni radnik. Da nađeš ekipicu s kojom ćeš raditi uglavnom fizikalisanje i usput učiti zanat. Polako napredovati i kad stekneš iskustvo onda možeš birati.

https://dijaspora.online/posao/posao-u- ... /nemacka/1

Na ovom sajtu ima dosta ponuda za razne poslove, kontakt osobe su naši uglavnom pa možeš s njima dogovoriti. Malo je teže bez EU pasoša ali primaju i sa BIH pasošem ako su u frci. Normalno gledaj da je sve legalno ako je moguće, jer na crno nemaš nikakve garancije da ćeš biti plaćen.
Hvala puno. Ima li jos nekih nacina da se trazi posao online a da je sigurno?
moonca

#158 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by moonca »

Last December wrote: Da li postoji neka opcija da se ode vani bez iskustva prevelikoga, ako razumijes sta zelim reci. Da odem sa diplomom negdje gdje traze radnike i gdje ce obucavati, mozda je pitanje cudno ali nije da ne postoji mogucnost ta, samo ne znam za ovaj posao... Jer ne ocekuje se za svakoga ko zavrsi da i zna, jer praksa dok je skole je uzas a to vjerovatno zna i onaj neko preko granice, pa je osmislio nesto poput navedenog? Naravno opcija da ucim od drugog majstora i radim sa njim ima, ali ipak pitam za onu prvu mogucnost
:roll:

Bas mislis da samo eksperti idu vani. Traze se radnici -samo da disu, hodaju :-) nema zemlje gdje ih ne treba.

U Americi kao i u Kanadi -hronicno treba vozaca kamiona, gradj. radnika --da ne nabrajam--- :-)
Last December

#159 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by Last December »

Pa imaš dosta tih sajtova, samo kucaj "posao u njemačkoj" ili nekoj drugoj zemlji.
Imaš ovdje npr. https://www.euskola.com/category/posao/oglasizaposao/ ali ovdje su ti kontakt osobe švabe. Na ovom sajtu imaš i sekciju vezano za dokumente koje trebaš imati spremne pa pročitaj.

Ništa nije sigurno, oglasa ima lažnih posvuda. Bitno je da znaš da nikad ne šalješ pare nikome kad ti traži za posao, isto da ne daješ original dokumente nogo isključivo kopije pasoša i ostalih ličnih. Obično ti poslodavac traži kopiju i onda on sredi sve vezano za papire tamo, tvoje je samo da dođeš na posao kad sve bude gotovo. Sa BIH papirima to sve ide dosta teže pogotovo ako nemaš iskustva. Zato sam ti savjetovao da iskustvo stekneš ovdje prije nego kreneš van..
mali jomu

#160 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by mali jomu »

moonca wrote:
Last December wrote: Da li postoji neka opcija da se ode vani bez iskustva prevelikoga, ako razumijes sta zelim reci. Da odem sa diplomom negdje gdje traze radnike i gdje ce obucavati, mozda je pitanje cudno ali nije da ne postoji mogucnost ta, samo ne znam za ovaj posao... Jer ne ocekuje se za svakoga ko zavrsi da i zna, jer praksa dok je skole je uzas a to vjerovatno zna i onaj neko preko granice, pa je osmislio nesto poput navedenog? Naravno opcija da ucim od drugog majstora i radim sa njim ima, ali ipak pitam za onu prvu mogucnost

Bas mislis da samo eksperti idu vani. Traze se radnici -samo da disu, hodaju :-) nema zemlje gdje ih ne treba.

U Americi kao i u Kanadi -hronicno treba vozaca kamiona, gradj. radnika --da ne nabrajam--- :-)

Stalno se u Svijetu traze ljudi koji hoce da rade...... posteno. Ako zna neki posao da radi (majstor, ili je sposoban rukama za svasta nesto) taj je dobro dosao svugdje. :thumbup:
ZemoBa

#161 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by ZemoBa »

Last December wrote:Pa imaš dosta tih sajtova, samo kucaj "posao u njemačkoj" ili nekoj drugoj zemlji.
Imaš ovdje npr. https://www.euskola.com/category/posao/oglasizaposao/ ali ovdje su ti kontakt osobe švabe. Na ovom sajtu imaš i sekciju vezano za dokumente koje trebaš imati spremne pa pročitaj.

Ništa nije sigurno, oglasa ima lažnih posvuda. Bitno je da znaš da nikad ne šalješ pare nikome kad ti traži za posao, isto da ne daješ original dokumente nogo isključivo kopije pasoša i ostalih ličnih. Obično ti poslodavac traži kopiju i onda on sredi sve vezano za papire tamo, tvoje je samo da dođeš na posao kad sve bude gotovo. Sa BIH papirima to sve ide dosta teže pogotovo ako nemaš iskustva. Zato sam ti savjetovao da iskustvo stekneš ovdje prije nego kreneš van..
A sto se tice jezika? Engleski tecno govorim, ali sta ce mi Engleski u Njemackoj znam, da li je jezik obavezan za fizikalce
moonca

#162 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by moonca »

mali jomu wrote:
moonca wrote:

Stalno se u Svijetu traze ljudi koji hoce da rade...... posteno. Ako zna neki posao da radi (majstor, ili je sposoban rukama za svasta nesto) taj je dobro dosao svugdje. :thumbup:
Ne mora znati - samo da ima volju i da shvati ko je on. Da nema kompleks zasto on radi a njegov sef ne.??
Last December

#163 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by Last December »

Nije obavezan jezik za pomoćnog radnika. Ali tu ćeš zarađivati nešto malo više od minimalca. Moraš učiti jezik da bi mogao ići na dalja usavršavanja i da možeš normalno komunicirati sa kolegama. Za električare i elektrotehničare sam vidio da je često dovoljan samo engleski.
mali jomu

#164 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by mali jomu »

Engleski za pocetak...... i poslije dodje sve na svoje mjesto. :thumbup:
mali jomu

#165 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by mali jomu »

Ucite (americki engleski) snjim mozete svugdje u svijetu komunicirati i sporazumjeti se..... :thumbup:

Lako ga je nauciti i jednostavan je.
Last December

#166 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by Last December »

morningenzi :D

Slabo švabe inače hoće na engleskom al eto u nekim rijetkim većim firmama može, i naravno u IT sektoru redovno. Nije ni taj njemački božje slovo, malo pomalo se nauči bar koliko ti treba za posao. Sad nivo koji treba za neko druženje sa švabama je drugi par čarapa. Al nije to samo jezik nego i mentalitet i kultura.
mali jomu

#167 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by mali jomu »

Last December wrote: morningenzi :D

Slabo švabe inače hoće na engleskom al eto u nekim rijetkim većim firmama može, i naravno u IT sektoru redovno. Nije ni taj njemački božje slovo, malo pomalo se nauči bar koliko ti treba za posao. Sad nivo koji treba za neko druženje sa švabama je drugi par čarapa. Al nije to samo jezik nego i mentalitet i kultura.

Samo picis sa morningenzom...... i dankiraš šajziranje bitiranjem. :mrgreen:
vješalica

#168 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by vješalica »

Last December wrote:Pa uvijek klinci misle da je život CSI i NYPD. Što se tiče specijale to je tek tuga... onoliko muke za mizeriju od plate, prašinari su bolje plaćeni u odnosu na koliko manje rade i ulažu u sebe.
pojma nemas sta ti prasinari kako ih ti nazivas rade ;)
de se saberi
imam par poznanika ljudi su se svega nagledali
od mozgova na cesti,do napada narkomana sa nabijenim iglama i spricama
da ne govorim u drugim kantonima,od skidanja ljudi sa vjesala,pronalaska poluraspadnutih tijela pa nadalje ;)
ali dobro,potcjenjivanje je dio naseg jadnog mentaliteta
triconja

#169 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by triconja »

vješalica wrote:
Last December wrote:Pa uvijek klinci misle da je život CSI i NYPD. Što se tiče specijale to je tek tuga... onoliko muke za mizeriju od plate, prašinari su bolje plaćeni u odnosu na koliko manje rade i ulažu u sebe.
pojma nemas sta ti prasinari kako ih ti nazivas rade ;)
de se saberi
imam par poznanika ljudi su se svega nagledali
od mozgova na cesti,do napada narkomana sa nabijenim iglama i spricama
da ne govorim u drugim kantonima,od skidanja ljudi sa vjesala,pronalaska poluraspadnutih tijela pa nadalje ;)
ali dobro,potcjenjivanje je dio naseg jadnog mentaliteta
Daleko od ociju daleko od srca moja ti :zoka:
moonca

#170 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by moonca »

Jel' nasim policajcima obaveza da posjecuju teretane, odrzavaju tijelo u kondiciji?

Posao je krajnje opasan i nezahvalan. Nisam upoznala normalnog- nekako kroz trening, obuku a mnogi su i bivsi, neuspjeli vojnici- postaju roboti. S nima na radnom mjestu nema sale :-) .Pivatno, budu malo komotniji, ali definitivno su 'drugaciji' .

Plata vani je oko $ 60 000, i imaju dobre penzije.
vješalica

#171 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by vješalica »

bolje je da ne stavljam slike i americkih balvana ;) koji u policiji rade
Heller

#172 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by Heller »

mali jomu wrote:Ucite (americki engleski) snjim mozete svugdje u svijetu komunicirati i sporazumjeti se..... :thumbup:

Lako ga je nauciti i jednostavan je.
Ko je mlađi od 30 a nije uspio makar osnovno od engleskog u skoli pohvatat treba ga zatuc.
MiroslavStankovic

#173 Re: Kupovina Diplome srednje strucne skole

Post by MiroslavStankovic »

[email protected] za sve informacije za diplomu
Post Reply