Kupovina dijela stana

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Ivo Lola

#1 Kupovina dijela stana

Post by Ivo Lola »

e ovako imam jednu zanimljivu situaciju pa bi mi trebao savjet, trazio sam po netu al tesko nalazim

je li moguce kupiti dio stana, ne udio u vlasnistvu nego jednu sobu od komsije :)
upravo se o tome i radi, dvoje penzionerea koji imaju veci stan nego sto im treba i prodali bi jednu sobu, koja bi onda bila spojena sa susjednim stanom, a odvojena od njihovog

ako je moguce kakva je procedura, posebno oko prevoda komunalija, odnosno struja je tu najkomplikovanija ja mislim ???
kako prebaciti potrosnju te jedne sobe na brojilo u novom stanu ?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Kupovina dijela stana

Post by Truba »

ne znam je li moguće
ali to mi je bio san dok sam živio na čvili :D
kupiti sobu od komšija kojima nažalost ne treba više zbog rata
ado_sar

#3 Re: Kupovina dijela stana

Post by ado_sar »

Ako se moze izmjeniti opis i kvadratura stana u ZK, mozda i ne bi bio problem
zijancer

#4 Re: Kupovina dijela stana

Post by zijancer »

Zahtjev za urbanističku saglasnost za rekonstrukciju i dogradnju postojeće stambene jedinice (i ti i komsija podnesite zahtjev istovremeno, ali zasebno)
Znači 2 odvojena zahtjeva:
Komšija podnosi zahtjev za rekonstrukciju svog stana, gdje prikaže umanjenje stana za tu jednu sobu;
Ti podnosiš zahtjev za rekonstrukciju i dogradnju svog stana sa prikazanim uvećanjem za jednu sobu;
Nema plaćanja nikakvih naknada za korisnu površinu, jer se ukupna korisna površina stambenog prostora ne mijenja, već dolazi samo do reorganizacije :mrgreen:
Zatim ide građevinska, upotrebna i etažiranje nakon kojeg se novo stanje uknjiži.
Postoji mogućnost, negdje u dalekim lovištima svemira gdje je ovo moguće riješiti jednim jedinim zahtjevom, ali ne računaj na ta lovišta :skoljka:

Da, i struju rekonstruišeš također, precvikaš sve veze te sobe sa komšijinim stanom i spojiš na svoj stan.
Ivo Lola

#5 Re: Kupovina dijela stana

Post by Ivo Lola »

zijancer wrote:Zahtjev za urbanističku saglasnost za rekonstrukciju i dogradnju postojeće stambene jedinice (i ti i komsija podnesite zahtjev istovremeno, ali zasebno)
Komšija podnosi zahtjev za rekonstrukciju svog stana, gdje prikaže umanjenje stana za tu jednu sobu;
Ti podnosiš zahtjev za rekonstrukciju i dogradnju svog stana sa prikazanim uvećanjem za jednu sobu;
Nema plaćanja nikakvih naknada za korisnu površinu, jer se ukupna korisna površina stambenog prostora ne mijenja, već dolazi samo do reorganizacije :mrgreen:
Zatim ide građevinska, upotrebna i etažiranje nakon kojeg se novo stanje uknjiži.
Postoji mogućnost, negdje u dalekim lovištima svemira gdje je ovo moguće riješiti jednim jedinim zahtjevom, ali ne računaj na ta lovišta :skoljka:

Da, i struju rekonstruišeš također, precvikaš sve veze te sobe sa komšijinim stanom i spojiš na svoj stan.
znaci vi ste stoposto sigurni u ovo, moguce je izvesti, nema sanse da mi neko zaustavi taj proces
moram biti siguran jer posto pare jednom odu iz ruku... ko ce ganjat komsiju posle :)
zijancer

#6 Re: Kupovina dijela stana

Post by zijancer »

Jep, prije svakog uknjiženog kvadrata mora postojati elaborat etažiranja. A prije elaborata etažiranja mora da stoji odobrenje (urb. građ.) za bilo kakvu intervenciju tipa dogradnje, rekonstrukcije, izgradnje i sl.
neki

#7 Re: Kupovina dijela stana

Post by neki »

Ivo Lola wrote:
zijancer wrote:Zahtjev za urbanističku saglasnost za rekonstrukciju i dogradnju postojeće stambene jedinice (i ti i komsija podnesite zahtjev istovremeno, ali zasebno)

znaci vi ste stoposto sigurni u ovo, moguce je izvesti, nema sanse da mi neko zaustavi taj proces
moram biti siguran jer posto pare jednom odu iz ruku... ko ce ganjat komsiju posle :)
ova procedura se razlikuje od opstine do opstine, tako da ti ne moze niko garantovati proces dok sam ne odes u opstinsku sluzbu za imovinsko-pravne poslove i direktno se ne informises..
zijancer

#8 Re: Kupovina dijela stana

Post by zijancer »

I urbanizam
Ivo Lola

#9 Re: Kupovina dijela stana

Post by Ivo Lola »

ok hvala, toliko za sad
trebala mi je pocetna informacija je li to uopste izvedivo, a naravno za detalje cu se obratiti nadleznim sluzbama

sto se mene tice tema moze biti zatvorena
zijancer

#10 Re: Kupovina dijela stana

Post by zijancer »

Oprez! Radove smiješ započeti tek nakon pravosnažnosti odobrenja za građenje ( tj. građevinske :mrgreen: ). Ako požuriš pa sve izvedeš prije ili bez papirologije, onda je nelegalno, što znači ništa od etažiranja, ništa od uknjižbe.
Ivo Lola

#11 Re: Kupovina dijela stana

Post by Ivo Lola »

zijancer wrote:Oprez! Radove smiješ započeti tek nakon pravosnažnosti odobrenja za građenje ( tj. građevinske :mrgreen: ). Ako požuriš pa sve izvedeš prije ili bez papirologije, onda je nelegalno, što znači ništa od etažiranja, ništa od uknjižbe.
naravno ;)
Post Reply