KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

DaD00

#1 KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by DaD00 »

odlučio sam da kupiti novi CD MP3 Player naravno za ulazom za USB stik.. budžet je do neki 150-200 KM.. trenutno imam sony koji me je slušao čitavi 9 godina:) naravno je odradio svoje preskače CD hoće se upaliti neće se upaliti :) nešto sam gledao po radnjama sve je to tu negdje što se tiče cijena.. razmišljam o JVC ili SONY ... ako mi ko može pomoći hvala unaprijed :)
Last edited by DaD00 on 29/01/2015 11:21, edited 1 time in total.
super_bayern

#2 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by super_bayern »

Nemam puno znanja o ovim stvarima, (znam iz svog iskustva da se kradu :) ali po izgledu ja bih birao JVC
DaD00

#3 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by DaD00 »

super_bayern wrote:Nemam puno znanja o ovim stvarima, (znam iz svog iskustva da se kradu :) ali po izgledu ja bih birao JVC

a znam i ja da se kradu al skinem onu pločicu nosam je uzase :) razbili su mi jednom staklo misleći da je pločica tu .. klocevi
GaRGa

#4 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by GaRGa »

.
Last edited by GaRGa on 28/01/2015 22:24, edited 1 time in total.
GaRGa

#5 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by GaRGa »

GaRGa wrote:nema CD al ti i ne treba

Code: Select all

http://www.pik.ba/artikal/13971561/auto-cd-usb-plusbluetooth-plusiphone-alpine-ute72bt/

ovaj ima CD i jeftiniji je :)

http://www.pik.ba/artikal/15439840/auto-cd-alpine-cde-180rr-crveni-usb-mp3-4x50w/
DaD00

#6 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by DaD00 »

GaRGa wrote:

http://www.pik.ba/artikal/13971561/auto-cd-usb-plusbluetooth-plusiphone-alpine-ute72bt/

http://www.pik.ba/artikal/15439840/auto-cd-alpine-cde-180rr-crveni-usb-mp3-4x50w/

kako se pokazao taj Alpine UTE72BT
GaRGa

#7 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by GaRGa »

DaD00 wrote:
GaRGa wrote:

kako se pokazao taj Alpine UTE72BT
http://lmgtfy.com/?q=Alpine+UTE72BT+review
mahalas505

#8 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by mahalas505 »

Moze li mi neko rjesiti misteriju zasto se sada u ovo doba jos prodaju CD/DVD playeri i to i u nekim novim autima? Ne vidim nijednu prednost istih u odnosu na SD karticu ili eventualno USB stik.
GaRGa

#9 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by GaRGa »

umij se, popij kafu...
mahalas505

#10 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by mahalas505 »

GaRGa wrote:umij se, popij kafu...
I to je povezano sa cim?
GaRGa

#11 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by GaRGa »

mahalas505 wrote:
GaRGa wrote:umij se, popij kafu...
I to je povezano sa cim?

lmgtfy...
Ned071

#12 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by Ned071 »

mahalas505 wrote:Moze li mi neko rjesiti misteriju zasto se sada u ovo doba jos prodaju CD/DVD playeri i to i u nekim novim autima? Ne vidim nijednu prednost istih u odnosu na SD karticu ili eventualno USB stik.

pitaj proizvodjaca narodnog vozila zasto sedmica ima usb tek uz doplatu a dacia u osnovnom modelu
GaRGa

#13 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by GaRGa »

majke mi vi isto ko da u pecni zivite...

Alpine od 2008-me nudi uredjaje BEZ CD-a a ovaj 2015 pita sto nema uredjaja bez cd-a
pa za sta ti sluzi internet ? samo da kladionicu pratis ??
google je uvijek samo jedan tab udaljen....
mahalas505

#14 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by mahalas505 »

GaRGa wrote:majke mi vi isto ko da u pecni zivite...

Alpine od 2008-me nudi uredjaje BEZ CD-a a ovaj 2015 pita sto nema uredjaja bez cd-a
pa za sta ti sluzi internet ? samo da kladionicu pratis ??
google je uvijek samo jedan tab udaljen....
Otkud ti znas kladim li se ili ne? Cisto onako retoricko pitanje.
I da nemas kakav kurs za trazenje po internetu?

Ned071 wrote:pitaj proizvodjaca narodnog vozila zasto sedmica ima usb tek uz doplatu a dacia u osnovnom modelu
Vidis da pitam, i nije samo u pitanju narodski auto :) .
Ned071

#15 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by Ned071 »

do 1oo 120 maraka uzmi sony sa usb-om. za skuplje stvari alpine... pa tek onda ostali
GaRGa

#16 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by GaRGa »

bolje polovan Alpine nego nov Sony, bar meni
http://www.pik.ba/artikal/15719327/auto ... od-alpine/
ado-šampion

#17 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by ado-šampion »

mahalas505 wrote:Moze li mi neko rjesiti misteriju zasto se sada u ovo doba jos prodaju CD/DVD playeri i to i u nekim novim autima? Ne vidim nijednu prednost istih u odnosu na SD karticu ili eventualno USB stik.
Ni jedan kvalitetan audio sistem u autu ne ide bez CDa.

USB i sve sto ide na USB (telefon i slicno) i ostale zajebancije su za slusanje na bezveze sistemima, za ovih Sony plejera i slicnih. Zato sto na USB ide Mp3 a Mp3 je sranje za svaki ozbiljan sistem. Ukratko...

Da dodam, jedini razlog tih USB portova u autu je da se ide ukorak s vremenom. Realno 70% vozaca se prikaciti telefon i slusati muziku nego da se pegla s CDovima.
mahalas505

#18 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by mahalas505 »

ado-šampion wrote:Ni jedan kvalitetan audio sistem u autu ne ide bez CDa.
Po meni razlika izmedju fino kompresovane 320kbps MP3 i 24 bitnog CD zapisa nije velika(vecina ljudi je i tesko primjeti) da opravda neke prakticne stvari koje dolaze sa koristenjem MP3 formata.
ado-šampion

#19 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by ado-šampion »

mahalas505 wrote:
ado-šampion wrote:Ni jedan kvalitetan audio sistem u autu ne ide bez CDa.
Po meni razlika izmedju fino kompresovane 320kbps MP3 i 24 bitnog CD zapisa nije velika(vecina ljudi je i tesko primjeti) da opravda neke prakticne stvari koje dolaze sa koristenjem MP3 formata.
O tome se da raspravljati, ali na boljim sistemima je itekako razlika, posebno u vecim klasama. U A, B pa i C segmentima su takvi sistemi da je uglavnom bolji ovaj smece Sony plejer od 150-200 maraka, realno na tom se ni ne moze osjetiti razlika.

Audio CD je 16-bitni originalno, danas postoje i 24-bitni ali realno za to nema potrebe. Sta kako zvuci na CDu vise diktira produkcija nego jel CD 16 ili 24 bitni. Pisem ovo zato jer je Audio CD, inace odlican muzicki medij, srozan na grane Mp3 320 kbps jer je u zadnjih 10-15 godina vecina produkcije sto se stavlja na CD sranje, tj. producira se za glasnocu a ne jasnocu (fidelity).

Generalo danas je dostupnost stavljena daleko iznad kvaliteta, youtube, Mp3, itd, tako da tvoja konstatacije pije vode, jer je danas rijetkost da neko odcejfi s CDom ili ne daj Boze plocom :-) , sat i po, dva. Vecinom se slusa "u letu".

Ja spadam u tu manjinu, utoliko sto bar jednom u 3 mjeseca tako odcejfim, a kod mene je kuci osnovni Hi-Fi sistem, polovan, kakvi danas idu za 1500 maraka, i na tom se itekako osjeti razlika i izmedju "dobrih" i "losih" CDova, a kamoli kompresovanih.
GaRGa

#20 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by GaRGa »

porediti kucne hi fi sisteme sa autom je smijesno...
ne znam kakvi su ti zvucnici al predpostavljam da su fabricki i tu neces cuti razliku...

bice ti malo bolji zvuk sa novim playerom al dok ne promjenis zvucnike nece to bit to
sad dobirim playerom i zvucinima cujes i u autu razliku izmedju 192 i 320 kb/s

kod mene je Apline player a snimam muziku na telefon 320 kbs AAC i zvuk je extra, cak ina klipsch monitorima
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#21 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by mali_milojica »

Na usb moze stati i CD format,ali zauzima prostora,a ljudi onda stavljaju kompresovane mp3 fajlove da mogu staviti 2500 pjesama iako realno poslusaju njih 50.
mahalas505

#22 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by mahalas505 »

ado-šampion wrote:Ja spadam u tu manjinu, utoliko sto bar jednom u 3 mjeseca tako odcejfim, a kod mene je kuci osnovni Hi-Fi sistem, polovan, kakvi danas idu za 1500 maraka, i na tom se itekako osjeti razlika i izmedju "dobrih" i "losih" CDova, a kamoli kompresovanih.
Ovdje trenutno prije svega mislim na sisteme za reprodukciju zvuka u autu. Kao sto rekog razlika je neznatna. Po meni CD medij nije olicenje mobilnosti, sklon je ucestalim ostecenjima tokom prenosenje i reprodukcije, kapacitet i itd. Jednostavno pregazilo ga je vrijeme.

mali_milojica wrote:Na usb moze stati i CD format,ali zauzima prostora,a ljudi onda stavljaju kompresovane mp3 fajlove da mogu staviti 2500 pjesama iako realno poslusaju njih 50.
Na memorijsku SD karticu ili USB stik od 32GB mozes staviti vise od 40 nekompresovanih audio CD-ova.
NediM17

#23 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by NediM17 »

Cuj ti audiofila... Ja isto uvijek ganjam kvalitet, ali .mp3 bitrejta 320kbps je strasno kvalitetan i sasvim dovoljan da zadovolji svako uho, nekompresovani audio i ostalo je cisto preseravanje.
ado-šampion

#24 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by ado-šampion »

mahalas505 wrote:
ado-šampion wrote:Ja spadam u tu manjinu, utoliko sto bar jednom u 3 mjeseca tako odcejfim, a kod mene je kuci osnovni Hi-Fi sistem, polovan, kakvi danas idu za 1500 maraka, i na tom se itekako osjeti razlika i izmedju "dobrih" i "losih" CDova, a kamoli kompresovanih.
Ovdje trenutno prije svega mislim na sisteme za reprodukciju zvuka u autu. Kao sto rekog razlika je neznatna. Po meni CD medij nije olicenje mobilnosti, sklon je ucestalim ostecenjima tokom prenosenje i reprodukcije, kapacitet i itd. Jednostavno pregazilo ga je vrijeme.
Nisam mislio porediti kucne i auto sisteme, naveo sam low-end kucni sistem na kojem ja slusam, jer kvalitetni sistemi u autu u visim klasama vrijede puno vise od toga.

Ako je CD sklon ostecenjima, sta bi onda rekao za ploce. :-) Po meni CD nije pregazilo vrijeme. Ovo sto Milojca kaze, moze se prebaciti u FLAC (ili neki drugi "nekompresovani" format), ali tu je pitanje koliko to plejer podrzava, a i pitanje je koliko dobro se taj CD ripuje prije konverzije u FLAC. Na kraju, s FLAC se gubi kapacitet. Presovani CD uvijek daje najmanju mogucnost greske. Ako pricamo o original CDovima. Ako pricamo o sprzenim to je vec nesto drugo.
NediM17 wrote:Cuj ti audiofila... Ja isto uvijek ganjam kvalitet, ali .mp3 bitrejta 320kbps je strasno kvalitetan i sasvim dovoljan da zadovolji svako uho, nekompresovani audio i ostalo je cisto preseravanje.
Volio bih znati na cemu baziras tu tvrdnju da je dovoljan da zadovolji svako uho. Na kakvim sistemima si poredio pa da tako nesto tvrdis i kakve CDove?

Nekompresovani audio ne postoji, osim u muzickom studiju. I CD je kompresovan. Zato postoji 16-bitni i 24-bitni CD. Ili Super Audio CD koji ima kapacitet DVDa.

Ja nisam audiofil, nit kakav freak, stavise, meni je jako lijepo slusati kvalitetan Audio CD isto kao sto je lijepo slusati i plocu (da, imam i kvalitetan gramofon i pedesetak ploca da usporedim), i mislim da je Super Audio CD, DVD audio i slicno preseravanje, jer Audio CD daje odlican kvalitet, opet kazem kvalitetan, tj. dobro masterizovan CD. Ali Mp3 je vec nesto drugo.

Ja sam se prije 10-ak godina iz hobija bavio Mp3-em, poredio na (tad sam mislio) "dobrim" Logitech zvucnicima za PC ili "dobrom" kucnom kinu, i fakat nije bilo razlike. I nece je ni biti na necem takvom. Niti na Alpine plejeru koji kosta 3 stoje. Ozbiljan auto CD plejer ne postoji ispod 5 stoja, ne postoji ni kucni dapace, a kuci je itekako lakse napraviti povoljno okruzenje za zvuk.
Mp3 cak ni u teoriji bas ne pije vode, jer njegovi algoritmi su podeseni da skidaju ono sto "ljudsko uho ne cuje". A to sto ljudsko uho "ne cuje" jer uglavnom zrak oko instrumenata i glasa, tako da sve to zvuci kako i se i samo kaze - (pre)komresovano. Na kraju, da je Mp3 tako dobar ne bi postojao FLAC i slicni formati, zar ne? :-)

Da se vratimo na temu, sklapanje zvuka u autu bez DOBRIH ulaganja je sizifov posao. A dobra ulaganja podrazumijevaju da se minimalno izvali 5 stoja na CD plejer i isto toliko na zvucnike i kablove, adaptere, ugradnju i slicno. Ispod toga nema visoke vrijernosti (Hi-Fi) sta god ko pricao. U vrijeme kad sam se ja tim bavio, kad me to zanimalo, ovaj Pioneer je bio minimum: http://www.pioneer.eu/eur/products/arch ... /page.html. Odustao sam jer kako rekoh sve to zahtjeva dosta sredstava.

Sto se tice standardno slusanja na tvornickom sistemu u jednom manjem autu, svaki CD plejer ce zadovoljiti, najbitnije da je dugotrajan. Uzimati polovan Alpine na tvornicke zvucnike u lupam Corsi je cirkus. Nov Sony, samo da traje...
mahalas505

#25 Re: KUPOVINA CD MP3 PLAYERA

Post by mahalas505 »

ado-šampion wrote:Sto se tice standardno slusanja na tvornickom sistemu u jednom manjem autu, svaki CD plejer ce zadovoljiti, najbitnije da je dugotrajan. Uzimati polovan Alpine na tvornicke zvucnike u lupam Corsi je cirkus. Nov Sony, samo da traje...
Ja sam iznio argumente da nema potrebe za CD-ovima u autu, i po meni bolje je uzeti reptroduktor zvuka bez CD-a.
Post Reply