KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

qoknid

#1 KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by qoknid »

Potrebni su mi svi mogući savjeti oko kupovine BMW 5, godište 2008. Kupujem prvo auto u životu, pa bih htio da imam što više podataka o istome.

Unaprijed zahvalan svim sudionicima diskusije!
muha_sa

#2 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by muha_sa »

qoknid wrote:Potrebni su mi svi mogući savjeti oko kupovine BMW 5, godište 2008. Kupujem prvo auto u životu, pa bih htio da imam što više podataka o istome.

oklena ti lova :?

šala mala :)

hajmo, posavjetujte qoknida :)
ElDzidziIbnDzo

#3 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by ElDzidziIbnDzo »

Dok se svijet bori sa emisijom CO2,ti bi da kupuješ vozilo.

Kupi BACikl000
_mufljuz_

#4 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by _mufljuz_ »

ne valja ako ne moze stoju za 5-6 sec uz Ivan i Bradinu....
jefferson

#5 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by jefferson »

qoknid wrote:Potrebni su mi svi mogući savjeti oko kupovine BMW 5, godište 2008. Kupujem prvo auto u životu, pa bih htio da imam što više podataka o istome.

Kakav hoces motor i koliko iskustva imas?
Hoces li samo zadnju vucu ili xDrive?
Mnogo vaznije, imas li para za propisno odrzavanje? To su mocne masine, i stednja na gumam i slicnim stvarima te moze skupo kostati.
lavic

#6 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by lavic »

Kad kupujes takav auto najvaznije ko je bio vlasnik prije tebe. Sta je autu radio i kako ga je odrzavao, koje je ulje sipao,,,
Po meni ti je ici na 3.0 motor bilo benzin bilo dizel. Kad izaberes motor onda ce mi ti dati detalje.
ado-šampion

#7 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by ado-šampion »

Racunaj koji god da uzmes da ti je set guma 1000 KM. Osim ako neces da stavljas lose ili polovne, jer to na BMW ne ide, zadnja vuca, zazalio bi sto si ga kupio... Posto ih je vecina automatik, ako se pokvari zara je da se popravi...

Obrati dobro paznju, jer kod nas ima dosta takvih petica koje se prodaju dosta jeftino, a dusa im je uzeta... Ja sam imao kolegu koji je imao takav BMW, on je dosad promijenio jedno 3-4 ruke, a drvene letvice su mu otpadale unutra, da ti dalje ne pricam... Njih dosta cesto uzimaju qrceviti momci koji su nekako dosli do para i onda ih mijenjaju za drugo i sve tako ukrug. Niko ne mijenja ni ulje na njima...
insomnia78

#8 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by insomnia78 »

Sad ce oni tebe navratiti da pazaris skodu jerbo kome ces kasnije to prodati

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
condy

#9 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by condy »

BMW 5 kao prvo auto :roll:

Sjedio sam nedavno sa osobom koja je početnik u njegovom autu, i on je zaista pazljiv ali je dosta krut i nesiguran. Sad, mogu samo zamisliti istu takvu neiskusnu osobu za volanom BMW-a, koja je još željna i brzine....to je potencijalni ubica na cesti.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#10 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by mk ultra »

ado-šampion wrote:Racunaj koji god da uzmes da ti je set guma 1000 KM. Osim ako neces da stavljas lose ili polovne, jer to na BMW ne ide, zadnja vuca, zazalio bi sto si ga kupio... Posto ih je vecina automatik, ako se pokvari zara je da se popravi...

Obrati dobro paznju, jer kod nas ima dosta takvih petica koje se prodaju dosta jeftino, a dusa im je uzeta... Ja sam imao kolegu koji je imao takav BMW, on je dosad promijenio jedno 3-4 ruke, a drvene letvice su mu otpadale unutra, da ti dalje ne pricam... Njih dosta cesto uzimaju qrceviti momci koji su nekako dosli do para i onda ih mijenjaju za drugo i sve tako ukrug. Niko ne mijenja ni ulje na njima...
naravno da ne mjenja kad ide 8l ulja... :lol:

a druga ruka su uglavnom pašteta vozači :run:
lavic

#11 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by lavic »

ado-šampion wrote:Racunaj koji god da uzmes da ti je set guma 1000 KM. Osim ako neces da stavljas lose ili polovne, jer to na BMW ne ide, zadnja vuca, zazalio bi sto si ga kupio... Posto ih je vecina automatik, ako se pokvari zara je da se popravi...

Samo mala korekcija vezano za gume, jedna ruh-flat guma 17" u servisu kosta 740 KM, a ostali dobavljaci u BH prodaju te gume samo po narudzbi i ona je oko 600+ KM po komadu, a u SLO oko 230 Eura po komadu bez PDV-a.

Ali mislim da gume trebaju biti najmanji problem na tom autu, ima mnogo drugih stvari koje su i skuplje i prije odu a ne vide se.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#12 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by Slo Burner »

POmalo jeboga, de prvo kakvog Punta 3-4 godine, dok zakacas po parkinzima, kasnis na kocnicu, prezivis prvi snijeg i tako te stvari.
trambusek88

#13 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by trambusek88 »

http://www.pik.ba/?trazilica=&brand=&st ... _po=cijena

Za te pare možeš kupiti pristojno novo auto kompaktne klase, da si miran narednih 5 godina.

Eh sad jedino ako ti stvarno treba malo veće auto, a da nije samo potreba za k**čenjem onda OK.
ado-šampion

#14 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by ado-šampion »

lavic wrote:
Samo mala korekcija vezano za gume, jedna ruh-flat guma 17" u servisu kosta 740 KM, a ostali dobavljaci u BH prodaju te gume samo po narudzbi i ona je oko 600+ KM po komadu, a u SLO oko 230 Eura po komadu bez PDV-a.

Ali mislim da gume trebaju biti najmanji problem na tom autu, ima mnogo drugih stvari koje su i skuplje i prije odu a ne vide se.
Ne moraju se stavljati run flat ja mislim. Ja sam gledao za keca (znaci ne za peticu), ljudi kupe neki kit za krpljenje i stave normalne gume umjesto run flat. Jer navodno run-flat osim sto su skupe dosta kvare i udobnost, kod keca je sigurno tako...
lavic

#15 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by lavic »

ado-šampion wrote:
lavic wrote:

Ne moraju se stavljati run flat ja mislim. Ja sam gledao za keca (znaci ne za peticu), ljudi kupe neki kit za krpljenje i stave normalne gume umjesto run flat. Jer navodno run-flat osim sto su skupe dosta kvare i udobnost, kod keca je sigurno tako...
Naravno da ne mora run flat guma, ali onda moras kupit jos jednu felgu i gumu.
Pa imas problem sto su ljetne gume 245/40 a zimske 225/45, ako je X drive ne smijes koristiti gume razlicite,,,,
ElDzidziIbnDzo

#16 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by ElDzidziIbnDzo »

A što moraš imati run-flat gume na BMW-u?

Ja sam imao na svome auto run-flat,ne gubiš ništa na udobnosti(doduše kod mene je svakako sportski ovjes bio),samo što je problem kada želiš da ih skineš ili montiraš na felgu.U Sarajevu samo u Delti imaju mašinu za tu vrstu guma :roll:
mayab

#17 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by mayab »

Slo Burner wrote:POmalo jeboga, de prvo kakvog Punta 3-4 godine, dok zakacas po parkinzima, kasnis na kocnicu, prezivis prvi snijeg i tako te stvari.
Čoek je napisao da kupuje prvo auto u zivotu, dakle ne mora biti da je tek polozio, mozda ima vec nekog iskustva, samo prvi put kupuje svoj auto; uglavnom love ima :D , jer kako vidim po piku, valja istresti barem 30 000 KM za neku peticu plus registracija, i ostalo sto neko vec napisa, te gume, te gorivo, neko odrzavanje, kvar nedaj Boze....
muha_sa

#18 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by muha_sa »

insomnia78 wrote:Sad ce oni tebe navratiti da pazaris skodu jerbo kome ces kasnije to prodati

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
romeomoraprezivjeti

#19 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by romeomoraprezivjeti »

Uzmi kakvog citroena, bmw je preskup a i nije nesto pouzdan pretjerano.:-D

poslano s moga sonija ze
Tkanton

#20 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by Tkanton »

condy wrote:BMW 5 kao prvo auto :roll:

Sjedio sam nedavno sa osobom koja je početnik u njegovom autu, i on je zaista pazljiv ali je dosta krut i nesiguran. Sad, mogu samo zamisliti istu takvu neiskusnu osobu za volanom BMW-a, koja je još željna i brzine....to je potencijalni ubica na cesti.
Covjek je rekao da kupuje sebi prvo auto, sto neznaci da to tad nije vozo necije drugo
qoknid

#21 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by qoknid »

jefferson wrote:

Mnogo vaznije, imas li para za propisno odrzavanje? To su mocne masine, i stednja na gumam i slicnim stvarima te moze skupo kostati.
Nemam nikakvog iskustva, osim što mi je to oduvijek bila želja i sad sam došao u priliku da sebi priuštim jedno takvo auto.
Kolega mi ima 520 2007 god manuelni mjenjač i on me najviše nagovara da uzmem 320. Ne znam da li je ova kubikaža dovoljna?
qoknid

#22 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by qoknid »

Hvala na savjetu, jer kako gledam na PIK-u kod nas je cijena skoro kao u Njemačkoj.
qoknid

#23 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by qoknid »

condy wrote:BMW 5 kao prvo auto :roll:

Vozim već sedam godina auto od 150 ks, tako da mi brzina nije strana i uostalom ne vozim uopšte brzo.
Mlad i Nevin

#24 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by Mlad i Nevin »

Ovdje vlada ljubonorni kompleks, tako da čim neko želibda si priušti bavarca po defaultu biva drkadžija željan divljačke vožnje. Ja uglavnom vidim da bmw vozi gospoda a ti krkani mogu biti u bilo kom autu.

Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
trambusek88

#25 Re: KUPOVINA BMW 5 2008 g - savjeti

Post by trambusek88 »

qoknid wrote:
jefferson wrote:

Nemam nikakvog iskustva, osim što mi je to oduvijek bila želja i sad sam došao u priliku da sebi priuštim jedno takvo auto.
Kolega mi ima 520 2007 god manuelni mjenjač i on me najviše nagovara da uzmem 320. Ne znam da li je ova kubikaža dovoljna?
Ipak ti razmisli o novom autu, jer koliko znam petica tog godišta košta ko pristojan kompakt, a još 7-8 milja pa se mogu uzeti i novi Mercedes A180 ili BMW 116i.

Pretpostavljam da se radi o cifri oko 30-tak hiljada i za to se može kupiti fino auto kompakt klase, ili neki dobro opremljen mali auto.
Jes da najviše izgube na cijeni ali znaš šta voziš, ne brineš hoće li se šta pokvariti dok traje garancija i sl...

Znači stavi na vagu želje i potrebe i dobro izvagaj, ili što kažu tri put mjeri jednom sjeci i sretno s kupovinom
Post Reply