Ovo je zadnji put da ovo pisem.
Krenimo od pocetka: Zamislite idealnu situaciju, imate nesto love, cijena nije problem, odlucili ste da se bavite brdskim biciklizmom. Prvo pitanje koje se postavlja, da li cete voziti puno vise na asfaltu, nego na makadamu? Ako je odgovor da, onda se preporucuje bicikl sa samo prednjim amortizerom. Morate naravno obratiti paznju da visina rama vama odgovara, muskarac, 185 cm visine treba bicikl koji ima visinu (koja se mjeri od osovine pedale do vrha cijevi u kojoj je jelte sic) od 56 - 60 cm. Internet je pun tabela koje to objasnjavaju, L, ili XL nista ne govore o ramu posto je za neke L 52 cm, a za neke 54. Sto se tice rama, mozete birati izmedju alumijuma ili karbona, celicni bicikli su proslost i preteski za ovu vrstu bicikala. Vecina ramova se proizvodi u cetiri fabrike na svijetu, radilo se o Meridi, Cubu, GT, ili no name-u. Postoje naravno razlike u kvalitetu izrade, obavezno obratiti paznju na sam var. On mora biti "tecan" i bez kvrga.
Viljuska. Posto necete cijelo vrijeme voziti samo po asfaltu, nije lose imati viljusku s amortizerom. Postoji vise firmi koje iste proizvode, ali trziste vecinom izmedju sebe dijele rock shox i suntour, s tim da je rock shoxx zbog svog prisustva na biciklistickim takmicenjima "TA" viljuska. I svakako imaju u ponodi viljuske od hobi bajkera do profesionalca, od 60 - 120 mm hoda. Vecinu novijih viljuski je moguce zakljucati, sto je prilicno prakticna stvar posto energija koju inace potrosimo na ljuljkanje, predje na pedale. (naravno, ovo se odnosi na voznju po asfaltu).
Eh, da bi citavo pedalanje imalo smisla, potrebno je naci pravu brzinu. I po mogucnosti, ostati u istoj.
I ovdje postoji niz firmi, ali Shimano je TAJ proizvodzac masinica, i ovdje, bas kao i kod amortizera, imamo masinice za svaku namjenu. Osnovna razlika je sto ko boljih masinica brzine lako prelaze iz jedne u drugu, i ostaju u toj brzini bez obzira na voznju: Zamislite scenu, vi vozite downhill i od silnog skakutanja vam masinica pokusava prebaciti iz zeljene u neku brzinu. Ako odlucite da vozite ne ovaj nacin, onda obratite paznju na ovu "top nekoliko" listu:
sve naj, naj, naj.
XTR (nasljednik Deore XT (3x9 brzina ili 3x10) trenutno najbolja Shimano masinica
Deore DX (nasljednik DeoreIIa, iz nekog razloga povucen s trzista)
SLX (nasljednik LX-a (3x9 i 3x10 brzina) i
onda dolaze one koje bas i nisu naj, ali ja tvrdim iz iskustva da je LX idealna masinica, danas vise skoro pa i nema MTB sa istom, poneki cross bike ih jos ima.
Deore LX (nasljednik Mountain LX)
Deore (nasljednik STX RC)
STX RC (nasljednik Exage 500 LX iliti. Mountain LX)
STX (nasljednik Exage 400 LX iliti Trail)
onda dolaze one masinice kojih bi Shimano trebao da se stidi, nisam to vjerovao, ali trenutno vozikam bajk (90% asfalt) sa ovom tourney masinicom, i pravo mi je smijesna.
Alivio
Acera
Altus
Tourney (ili TX)
Eh sa, ako ste vec nasli odgovarajuci ram uz odgovarajucu viljusku i masinicu (prednja masinica nije toliko bitna, jeste a i nije, tako da necu detaljno) red je da nadjete i felge. Sigurno ste primjetili felge sa visokim gazom, stvarno dobro izgledaju, a i aerodinamika im je super, i to je bilo to valjda sto se tice prednosti.

(kod trkaca to i razumijem, ali MTB?

. uglavnom, felga treba da je od dobrog aluminijuma, po mogucnosti da ima onaj "brzi saraf", da ne morate svaki put sarafati kad zelite da ubacite bajk u npr. polo. (I ovdje vazi naravno, lakse je bolje, ali dzaba bajk od 9 kg kad na njemu sjedi nekad 87, nekad 90, nekad 92 kg. ).
Idemo dalje: kocnice: kocnice su jedan od bitnijih detalja na bajku, i stvarno, ali stvarno potrebne. Pogotovo ako se ne vozi citavo vrijeme uzbrdo. Mi danas promatramo samo kocnice na MTB-u.
- hidraulicka felga kocnica (izgleda kiran.ao normalna v-kocnica), prelazni oblik ka disku, u mojim ocima nepotrebno.
- V- kocnica: mehanicka felga kocnica, radi kao one birvaktilske, samo sto je otprilike duplo duza sto poboljsava samo kocenje. Prednost: jeftina, jeftina za odrzavanje, i za bicikliste bez nekih brdskih ambicija sasvim dovoljna.
- mehanicka dosk kocnica (skroz nepotrebno)
- hidraulicka disk kocnica: najnovji nacin kocenja na biciklu, ako odlucite da vozite malo vise brdski od prosjeka, onda ste s ovom kocnicom na sigurnom. To je nova vrsta kocenja bicikla, predlaze se obzir na pocetku da ne biste zavrsili na nosu, moguce je blokirati tockove malim prstom, a to je iskreno ono sto mene malo smeta u vezi s istim, kad picite downhill i pokusavate izbjeci korjenje i adrenalin pumpa, nije lako biti "doziran" ali to je sigurno pitanje vjezbe. Losa strana istih je sto su skupe, i relativno skupe za odrzavanje.
To je bilo to sto se onih bitnijih stvarcica tice, vrsta gume, upravljaca, sica, boja kapice i to, za to postoji gugl.
Ovo je zadnji put da sam ovo napisao..