Kupovina bicikla, savjeti...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
amelinoo

#1 Kupovina bicikla, savjeti...

Post by amelinoo »

U potrazi sam za bicklom vrijednosti do 500KM.
Našao sam ova dva modela
http://www.ciklocentar.com/?jezik=bos&k ... oizvod=617,
http://www.ciklocentar.com/?jezik=bos&k ... oizvod=619,
ali ih nemaju na stanju.
Gdje se još u Sarajevu ili okolini, mogu naći ova dva modela.
Svi prijedlozi i za ostale bicikle tog cjenovnog ranga dobro dosšli :) .

Hvala.
Last edited by amelinoo on 15/09/2011 01:34, edited 1 time in total.
drndalo

#2 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by drndalo »

Biciklo se prvo trazi po namjeni, onda po velicini rama (kostura), koji zavisi od visine vozaca, pa tek onda cijene... Posebno ako ne kupujes one masovnjake u FISu za 140 KM, pa i ne ocekujes da traju duze ili da te ne boli dupence... :wink:
amelinoo

#3 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by amelinoo »

ma nikakva extremna vožnja asfalt većinom, a rijetko van njega. hmm što se tiče veličine mislim da XL dovoljno, jer sam visok oko 197cm.
nista oni kinezi, ne dolaze u obzir :lol:
naja22

#4 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by naja22 »

a koji je dobar za asfalt, a ponekad da se moze i na planinu al da nije bas preskup :D
Curve

#5 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by Curve »

amelinoo wrote:ma nikakva extremna vožnja asfalt većinom, a rijetko van njega. hmm što se tiče veličine mislim da XL dovoljno, jer sam visok oko 197cm.
slicna situacija i kod mene, ono nis posebna voznja, asfalt, malo makadama, i preporucili su mi agressora, ali dok sam se ja nakanio da uzmem vidim nema na stanju..
Better Man

#6 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by Better Man »

Curve wrote:
amelinoo wrote:ma nikakva extremna vožnja asfalt većinom, a rijetko van njega. hmm što se tiče veličine mislim da XL dovoljno, jer sam visok oko 197cm.
slicna situacija i kod mene, ono nis posebna voznja, asfalt, malo makadama, i preporucili su mi agressora, ali dok sam se ja nakanio da uzmem vidim nema na stanju..

Najbolje da odete direktno Ciklo centar, jer im website nije ažuriran redovno i podatke o dostupnosti određenih bicikala uzmite s rezervom.
amelinoo

#7 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by amelinoo »

http://www.tempo.co.me/index.php/prodav ... mirage-pro jedino sam njega našao da je XXL, kakva su iskustva sa polar biciklima? Ovaj košta sa popustom 580KM.
neka iskustva???
alcho

#8 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by alcho »

I mene bas ovo zanima...laik sam za dobra bicikla i ne vidim puno razlike izmedju bicikla od 500 KM i nekih napucanih kineskih od 100 KM
amelinoo

#9 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by amelinoo »

kupljen ovaj polar. utiske javim nekad kasnije ;)
kojeime

#10 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by kojeime »

Neces ni vidjeti golim okom razliku.

Prvo, kineska radna snaga je mnogo jeftinija, a i Kinezi se trude da osvoje trzista i pristaju na manje zarade da bi usli na trzista pa su tu dva razloga nizih cijena.

Drugo, kakvi su materijali koristeni. Da li je celik kod ovih razvikanih sa 2 procenta necistoca a kod Kineza sa 25 procenata? Da li je boja koja se koristi kod ovih razvikanih na bazi vode a kod Kineza neka otrovna boja koja se prestala u ostatku svijeta koristiti prije 50 godina? Da li je svaki var na razvikanom biciklu istog kvaliteta a na Kinezu var jedva drzi okvir spojen? Da li je razvikani bicikl prije farbanja premazan ili drugacije zasticen antikorozivnom zastitom i ofarban sa vise slojeva boje, dok je Kinez samo ofarban jednim slojem boje bez temelja ili antikorozivne zastite? Da li je razvikani bicikl prosao kontrolu kvaliteta (sto zahtijeva ljude i opremu a to kosta) a Kinez je skopljen, spakovan i otpremljen a da ga niko nije probao? I jos mnogo toga.

Ja ne znam da li je tako ili nije, ali to su stvari koje mogu mnogo uticati na cijenu, a mi ih ne mozemo vidjeti golim okom.

I jos dodas 30 procenata na razvikano ime i eto razlike u cijeni :)
Curve

#11 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by Curve »

amelinoo wrote:kupljen ovaj polar. utiske javim nekad kasnije ;)
kud ga uze prije, gdje ga uze ? na sta je popust posto vidim 320 € da je
alcho

#12 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by alcho »

kojeime wrote:Neces ni vidjeti golim okom razliku.

Prvo, kineska radna snaga je mnogo jeftinija, a i Kinezi se trude da osvoje trzista i pristaju na manje zarade da bi usli na trzista pa su tu dva razloga nizih cijena.

Drugo, kakvi su materijali koristeni. Da li je celik kod ovih razvikanih sa 2 procenta necistoca a kod Kineza sa 25 procenata? Da li je boja koja se koristi kod ovih razvikanih na bazi vode a kod Kineza neka otrovna boja koja se prestala u ostatku svijeta koristiti prije 50 godina? Da li je svaki var na razvikanom biciklu istog kvaliteta a na Kinezu var jedva drzi okvir spojen? Da li je razvikani bicikl prije farbanja premazan ili drugacije zasticen antikorozivnom zastitom i ofarban sa vise slojeva boje, dok je Kinez samo ofarban jednim slojem boje bez temelja ili antikorozivne zastite? Da li je razvikani bicikl prosao kontrolu kvaliteta (sto zahtijeva ljude i opremu a to kosta) a Kinez je skopljen, spakovan i otpremljen a da ga niko nije probao? I jos mnogo toga.

Ja ne znam da li je tako ili nije, ali to su stvari koje mogu mnogo uticati na cijenu, a mi ih ne mozemo vidjeti golim okom.

Pa cuj, znam i ja da postoje razlike izmedju dobrih i losih bicikala. Samo ih ja ne znam uociti. Zato me i strah prilikom kupovine da mi neko po vecoj cijeni ne proda neki fuš.
kojeime

#13 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by kojeime »

alcho wrote:
kojeime wrote:Neces ni vidjeti golim okom razliku.

Pa cuj, znam i ja da postoje razlike izmedju dobrih i losih bicikala. Samo ih ja ne znam uociti. Zato me i strah prilikom kupovine da mi neko po vecoj cijeni ne proda neki fuš.
"Ako ne znas sta je dobro, znas sta je skupo" kaze stara poslovica.

Pa ovako: Odes na neke internet stranice, vidis koje marke bicikala voze ljudi na prestiznim takmicenjima i kupis sebi "civilnu" verziju bicikla te marke. Teorija je da ako prave dobe takmicarske bicikle pravice i dobe bicikle za obicne smrtnike. Ja bih tako.

Mislim, kupi ti i tu takmicarsku verziju ako bas imas 10-ak hiljada KM-ova na bacanje :)

Ja sam usao u Ciklo centar, pitao koji bi mi bicikl preporucili za moje potrebe, tu se slucajno nasao i moj drug koji me je i prije njih preporucio bas onaj koji su mi i oni par minuta nakon sto sam njega pitao isto preporucili, ja platio i odvezao. Bicikl je marke Specialized.

Ako sam i mogao proci jeftinije, nisam se zamarao sa tim. Uostalom, svaka skola se placa, pa dok ne naucis da prepoznas da li bicikl vrijedi tog novca, budi spreman na rizik da platis nesto sto mozda ne vrijedi toliko :)

Ram je najvazniji. Ako je ram los, dzaba ti dobri tockovi, masinice, lanac, ne vrijedi. Ram moze biti los na dva nacina: Kvalitet izrade i losa geometrija. Kvalitet izrade znaci losi materijali za cijevi rama i lose zavarivanje i farbanje tih cijevi. Geometrija znaci da oblik rama nije dobro dizajniran, nije dobro izbalansiran, a kada se na ram stave ostali dijelovi bicikla dobije se neizbalansiran bicikl, pa kada vozis bicikl ne mozes ga normalno voziti ili zahtijeva vise truda, umora pri voznji, slabije mozes kontrolisati bicikl, veca je opasnost od pada i povreda, a i drzanje tijela za vrijeme voznje ti je lose pa moze doci do zdravstvenih problema. Bolje je kupiti polovan dobar ram pa na njega staviti nove tockove, masinice i ostalo, nego imati los nov ram sa savrsenim ostalim dijelovima. A ram je i najskuplji pojedinacni dio. Recimo, moj bicikl je kostao oko 550KM, samo ram kosta izmedju 250 i 300KM. Dakle 250-300KM kosta sve ostalo, prednja vijuska, amortizeri, tockovi, sjediste, sipka sjedista, sipka guvernale, kocnice, masinice (i prednja i zadnja sa mjenjacima i sajlama), lanac, rukohvati... Znaci sve to kosta koliko i samo ram ili cak i manje od rama.
Brat

#14 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by Brat »

Jbg, vec si kupio stoga ti nemam sta predlagati .. Nek te sluzi :thumbup:
Inace, imam bicikl marke Carver (xo-3 pro) i dobro me sluzi, mogu samo reci da je vrhunski bicikl :thumbup: Masno sam ga i platio, ali vrijedilo je ..
drndalo

#15 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by drndalo »

Ne savjetujem nista, no se 'falim...?

:wink:
vratnik

#16 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by vratnik »

Ovo je zadnji put da ovo pisem. :D

Krenimo od pocetka: Zamislite idealnu situaciju, imate nesto love, cijena nije problem, odlucili ste da se bavite brdskim biciklizmom. Prvo pitanje koje se postavlja, da li cete voziti puno vise na asfaltu, nego na makadamu? Ako je odgovor da, onda se preporucuje bicikl sa samo prednjim amortizerom. Morate naravno obratiti paznju da visina rama vama odgovara, muskarac, 185 cm visine treba bicikl koji ima visinu (koja se mjeri od osovine pedale do vrha cijevi u kojoj je jelte sic) od 56 - 60 cm. Internet je pun tabela koje to objasnjavaju, L, ili XL nista ne govore o ramu posto je za neke L 52 cm, a za neke 54. Sto se tice rama, mozete birati izmedju alumijuma ili karbona, celicni bicikli su proslost i preteski za ovu vrstu bicikala. Vecina ramova se proizvodi u cetiri fabrike na svijetu, radilo se o Meridi, Cubu, GT, ili no name-u. Postoje naravno razlike u kvalitetu izrade, obavezno obratiti paznju na sam var. On mora biti "tecan" i bez kvrga.
Viljuska. Posto necete cijelo vrijeme voziti samo po asfaltu, nije lose imati viljusku s amortizerom. Postoji vise firmi koje iste proizvode, ali trziste vecinom izmedju sebe dijele rock shox i suntour, s tim da je rock shoxx zbog svog prisustva na biciklistickim takmicenjima "TA" viljuska. I svakako imaju u ponodi viljuske od hobi bajkera do profesionalca, od 60 - 120 mm hoda. Vecinu novijih viljuski je moguce zakljucati, sto je prilicno prakticna stvar posto energija koju inace potrosimo na ljuljkanje, predje na pedale. (naravno, ovo se odnosi na voznju po asfaltu).
Eh, da bi citavo pedalanje imalo smisla, potrebno je naci pravu brzinu. I po mogucnosti, ostati u istoj.
I ovdje postoji niz firmi, ali Shimano je TAJ proizvodzac masinica, i ovdje, bas kao i kod amortizera, imamo masinice za svaku namjenu. Osnovna razlika je sto ko boljih masinica brzine lako prelaze iz jedne u drugu, i ostaju u toj brzini bez obzira na voznju: Zamislite scenu, vi vozite downhill i od silnog skakutanja vam masinica pokusava prebaciti iz zeljene u neku brzinu. Ako odlucite da vozite ne ovaj nacin, onda obratite paznju na ovu "top nekoliko" listu:

sve naj, naj, naj.
 XTR (nasljednik Deore XT (3x9 brzina ili 3x10) trenutno najbolja Shimano masinica
 Deore DX (nasljednik DeoreIIa, iz nekog razloga povucen s trzista)
 SLX (nasljednik LX-a (3x9 i 3x10 brzina) i

onda dolaze one koje bas i nisu naj, ali ja tvrdim iz iskustva da je LX idealna masinica, danas vise skoro pa i nema MTB sa istom, poneki cross bike ih jos ima.
 Deore LX (nasljednik Mountain LX)
 Deore (nasljednik STX RC)
 STX RC (nasljednik Exage 500 LX iliti. Mountain LX)
 STX (nasljednik Exage 400 LX iliti Trail)

onda dolaze one masinice kojih bi Shimano trebao da se stidi, nisam to vjerovao, ali trenutno vozikam bajk (90% asfalt) sa ovom tourney masinicom, i pravo mi je smijesna. :-)
 Alivio
 Acera
 Altus
 Tourney (ili TX)

Eh sa, ako ste vec nasli odgovarajuci ram uz odgovarajucu viljusku i masinicu (prednja masinica nije toliko bitna, jeste a i nije, tako da necu detaljno) red je da nadjete i felge. Sigurno ste primjetili felge sa visokim gazom, stvarno dobro izgledaju, a i aerodinamika im je super, i to je bilo to valjda sto se tice prednosti. :D (kod trkaca to i razumijem, ali MTB? :-) . uglavnom, felga treba da je od dobrog aluminijuma, po mogucnosti da ima onaj "brzi saraf", da ne morate svaki put sarafati kad zelite da ubacite bajk u npr. polo. (I ovdje vazi naravno, lakse je bolje, ali dzaba bajk od 9 kg kad na njemu sjedi nekad 87, nekad 90, nekad 92 kg. ).
Idemo dalje: kocnice: kocnice su jedan od bitnijih detalja na bajku, i stvarno, ali stvarno potrebne. Pogotovo ako se ne vozi citavo vrijeme uzbrdo. Mi danas promatramo samo kocnice na MTB-u.

- hidraulicka felga kocnica (izgleda kiran.ao normalna v-kocnica), prelazni oblik ka disku, u mojim ocima nepotrebno.
- V- kocnica: mehanicka felga kocnica, radi kao one birvaktilske, samo sto je otprilike duplo duza sto poboljsava samo kocenje. Prednost: jeftina, jeftina za odrzavanje, i za bicikliste bez nekih brdskih ambicija sasvim dovoljna.
- mehanicka dosk kocnica (skroz nepotrebno)
- hidraulicka disk kocnica: najnovji nacin kocenja na biciklu, ako odlucite da vozite malo vise brdski od prosjeka, onda ste s ovom kocnicom na sigurnom. To je nova vrsta kocenja bicikla, predlaze se obzir na pocetku da ne biste zavrsili na nosu, moguce je blokirati tockove malim prstom, a to je iskreno ono sto mene malo smeta u vezi s istim, kad picite downhill i pokusavate izbjeci korjenje i adrenalin pumpa, nije lako biti "doziran" ali to je sigurno pitanje vjezbe. Losa strana istih je sto su skupe, i relativno skupe za odrzavanje.
To je bilo to sto se onih bitnijih stvarcica tice, vrsta gume, upravljaca, sica, boja kapice i to, za to postoji gugl.
Ovo je zadnji put da sam ovo napisao.. :roll:
:D
alcho

#17 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by alcho »

Vratnik, ovo je prvi put da ti ovo pisem: svaka cast na objasnjenjima :thumbup:
Brat

#18 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by Brat »

drndalo wrote:Ne savjetujem nista, no se 'falim...?

:wink:

Čekaj, prije nego pređemo na to da li se falim ili ne. Da li si ti to duhovit ili ?!?
drndalo

#19 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by drndalo »

Naravno da se salim, inace ne bi bio ovaj smjesko... :wink:
Elvedin_Dz

#20 Re: Kupovina bicikla, savjeti...

Post by Elvedin_Dz »

Ima li ko iskustva sa biciklima iz tržnih centara, FIS recimo?

Ili neki stručnjak da da svoje mišljene o ovome:

safeway mtb
26 inch
21SP
disk kočnice
Shimano FD&RD
prednji amortizeri
alu
Post Reply