Kupovina automobila na kredit

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Yoann

#1 Kupovina automobila na kredit

Post by Yoann »

Pozdrav svima.

Eh ovako,stari planira uzeti auto na kredit u toku slijedeceg mjeseca.Jel iko kupovao automobil na kredit od vas ili ako nije jel upoznat sa svim "cakama" i zajebancijama oko toga,kako to ide,kod koje je banke najbolje uzeti,za koliko bi to moglo se sve rijesiti i slicno ?
Ovo bi mi bilo od velike pomoci pa bih zamolio sve koji ista znaju o tome da napisu.

Unaprijed zahvalan.
sarajevomojgrad

#2 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by sarajevomojgrad »

ja sam na taj ancin kupio auto...ali sad da kupujem raspitivao bi se za leasing...

upravo zbog kradje...sta te briga ne razmisljas o tome onda kupis nek okoje se cijeni kod nas auto VW neki diesel..lako ga kasniej prodajes a uzmes na leasing..

tu opciju nisam detaljno razmatrao samo mi je pala na pamet nedavno pa ak oneko zna vise detalja o kupovini na leasing auta isplati li se to? :)
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#3 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by A1fa »

sarajevomojgrad wrote:ja sam na taj ancin kupio auto...ali sad da kupujem raspitivao bi se za leasing...

upravo zbog kradje...sta te briga ne razmisljas o tome onda kupis nek okoje se cijeni kod nas auto VW neki diesel..lako ga kasniej prodajes a uzmes na leasing..

tu opciju nisam detaljno razmatrao samo mi je pala na pamet nedavno pa ak oneko zna vise detalja o kupovini na leasing auta isplati li se to? :)
Mene je kod leasinga odbilo ono obavezno kasko osiguranje. Doduse, samo sam se povrsno informisao, ali koliko sam shvatio pored registracije auta, moras placati jos i kasko koji za novo auto izadje oko 1200-1500 km godisnje, a to mi je stvarno previse, bez obzira na sve pogodnosti. Ali onda neki dan vidim u jednoj novootvorenoj poslovnici jednog osiguranja, da Kasko na vozila do 10.000 KM vrijednosti izadje oko 15 KM mjesecno??? Dakle kada bih uzeo novo auto do 20.000 KM, kasko bi mi bio oko 25-30 KM! Tako barem pise na njihovoj reklami u izlogu. :roll:
Better Man

#4 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by Better Man »

Kad sam kupovao auto pola love sam imao u gotovini, drugu polovicu sam digao kredit u Intesi, tj. UPI banci kako se zvala u to vrijeme. Digao sam nenamjenski kredit na tri godine i u roku 7 dana mi sve bilo završeno. To mi je bila najbolja opcija, jer auto je na moje ime, a rata i kamata su bile normalne. kredit sam otplatio i sad sam čist. Nikad ne bi uzeo auto na leasing, jer prvo auto nije tvoje sve dok ga ne otplatiš i drugo što na kamate dadneš više love nego kad digneš na kredit, tj. dođete skuplje.
holowey

#5 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by holowey »

i lizing i kredit imaju svoje prednosti i mane....

kod lizinga je prednost sto te dodje malo povoljnije, i teoretski mozes sebi priustiti da svake 3-4 godine mijenjas auto...konstantno placas ali konstantno vozis novo...

kod kredita je prednost sto je auto od prvog dana tvoje... ako zagusti mozes ga prodati da dodjes do love, vratis dugove i slicno... mozes ga prepraviti, nabaciti druge felge, promijeniti boju, dodati spojler ili bilo koju slicnu glupost...

mane lizinga su sto auto nije tvoje sve dok ne otplatis zadnju ratu ili ako je lizing sa ostatkom dok ne otkupis prepostalu vrijednost... placas kasko a beneficiary je lizing kuca, ti otplatis pola auta, auto ukradu, lizing kuca kao vlasnik dobije odstetu... ne mozes promijeniti cd player jer auto nije tvoje, ne mozes nista osim voziti i paziti tudje auto kao da je tvoje...

mana kredita je dosta komplikovanija procedura i vece kamate...

najbolja opcija dodje da ustedis neku cifru, uzmes manji nenamjenski i kupis za te pare auto na svoje ime...naravno ako si karakter da svaki mjesec odvajas lovu na stranu za auto, a da ih ne potrosis prije nego auto dodje na red :wink:
drndalo

#6 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by drndalo »

Kod lizinga obicno moras imati bar za PDV para... Dakle bar 17%, iskustveno je to obicno oko 30% ucesca, da bi te razmatrali... Ako nemas, otkud njima garancija da im neces vratiti auto nakon mjesec dana, a oni ga ne mogu prodati ni blizu kao da je nov...?

Svaka kuca ima svoje "cake" da te pokusa ubijediti da je bas ona najbolja da njoj ostavis pare, ali je to sve na kraju slicno...

Savjet, kriza im je u prodaji, i auto-kucama i bankama, zaboravi na obraz (tata u stvari) i cjenkaj se sa svima do krvi ne bi li bas kod njih kupio auto, a ne kod nekog drugog... Neki nece htjeti ni pricati, a neki bogami hoce...

Sa srecom vam bilo !
Better Man

#7 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by Better Man »

holowey wrote:i lizing i kredit imaju svoje prednosti i mane....

kod lizinga je prednost sto te dodje malo povoljnije, i teoretski mozes sebi priustiti da svake 3-4 godine mijenjas auto...konstantno placas ali konstantno vozis novo...

kod kredita je prednost sto je auto od prvog dana tvoje... ako zagusti mozes ga prodati da dodjes do love, vratis dugove i slicno... mozes ga prepraviti, nabaciti druge felge, promijeniti boju, dodati spojler ili bilo koju slicnu glupost...

mane lizinga su sto auto nije tvoje sve dok ne otplatis zadnju ratu ili ako je lizing sa ostatkom dok ne otkupis prepostalu vrijednost... placas kasko a beneficiary je lizing kuca, ti otplatis pola auta, auto ukradu, lizing kuca kao vlasnik dobije odstetu... ne mozes promijeniti cd player jer auto nije tvoje, ne mozes nista osim voziti i paziti tudje auto kao da je tvoje...

najbolja opcija dodje da ustedis neku cifru, uzmes manji nenamjenski i kupis za te pare auto na svoje ime...naravno ako si karakter da svaki mjesec odvajas lovu na stranu za auto, a da ih ne potrosis prije nego auto dodje na red :wink:
Vjeruj mi vece su kamate kod leasinga nego kod kredita.
drndalo

#8 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by drndalo »

Reklamirana kamata je uvijek samo navlakusa za reklame...

Pravo stanje stvari kojim mozes porediti svaki kredir i lizing je kada dobijes otplatni plan, ili kad ti jednostavno izracunaju kolika ce ti biti rata pa x npr. 36 mjeseci = xx.xxx KM. Na to dodaj jos troskove koje moras platiti da bi to sve dobio, dakle razne naknade, tipa 1.5% za ovo, pa 50 KM za ono... Tek tu mozes vidjeti gdje te pare "manje kostaju"...
holowey

#9 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by holowey »

Better Man wrote:
holowey wrote:i lizing i kredit imaju svoje prednosti i mane....

Vjeruj mi vece su kamate kod leasinga nego kod kredita.
mozda sam se pogresno izrazio...iz licnog iskustva, ne rekla-kazala...

provjerio sve varijante, auto kredit, finansijski i operativni lizing, klasican nenamjenski kredit... trosak lizinga je bio veci nego kod autokredita jer npr. kod lizinga sa ostatkom vrijednosti placas pdv na svaku ratu, a kod finansijskog placas pdv na kamatu...ali kamata kao kamata je niza nego kod kredita... kod autokredita kamata ne ide ispod 10%, a kod lizinga ide nize zavisno od sklopljenog aranzmana...
holowey

#10 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by holowey »

u svakom slucaju, meni licno, lizing je zadnja opcija
Yoann

#11 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by Yoann »

Pa da,razmatrali smo mi lizing,ucesce nije problem ali je frka sto auto nije tvoje dok ga ne otplatis,sto ako ne platis jednu ratu odmah prave probleme,cuo sam cak dodju po auto odmah.
Medjutim dok ga vozis znas da to nije osjecaj kad je nesto tvoje,sto ti je u podsvjesti da ga moras cuvati ko u oci u glavi prakticki jer je jos tudje.

Sto se tice kredita,najvise me interesovalo za koliko se to moze zavrsiti i koja je banka ono najbolja bas,dje su kamatne stope najnize?

@sarajevomojgrad-planiramo golfa 5 da uzmemo polovnog jer to se ono u potpunosti isplati.Sto se tice kaska,mislim da mozes i kod kredita placati kasko,dogovoris sve uvjete.
Jimmy_The_Saint

#12 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by Jimmy_The_Saint »

Kamate su manje kod lizinga. Kome ne smeta da voza "tuđe" auto, to je najbrža i najkomotnija opcija. Ko će ba žirante nafatati....

A to oko podsvjesti je sranje. Moj je, k'o da sam ga rodio... :D Za lupanje i greške u nepažnji, i ti i privremeni vlasnik tj. banka imate kasko.

Kredit čuvaj kao opciju, ko zna za šta ti može zatrebat'.

Polovna petica, to je zavala osim ako ti je ne prodaje neko kome 120 posto vjeruješ (imao sam čak takvu opciju pa sam OPET odust'o, novo je novo).

Ako se ložiš na VW koncern, pogledaj kakvih Octavia ima na lagerima. Ili, bolje nov Polo nego polovna petica.

Sretno.
drndalo

#13 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by drndalo »

Ta ti nije losa, novi Polo svakako nije nista bitno manji (posebno na zadnjoj klupi) od Golfa, pa makar i 5-ice...

Ako ti je polovan opcija, moj savjet je da ganjas u ASA-i, ili nekoj firmi koja je to uzimala staro-za-novo, pa sad prodaje te "stare"... Kod njih je bar kilometraza i servisna istorija provjerljiva... Za razliku od onih iz uvoza, koje je uvijek "casna sestra" vozila, samo nedeljom od samostana do crkve... Aha, a ono model R32... :x
respo

#14 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by respo »

odes u autokucu uzmes predracun
odes u banku (vjerovatno zavisi od banke do banke al vjerovatno autokuce imaju ugovore sa odredjenim bankama najcesce cini mi se sa raifom)
odneses predracun ako si kreditno sposoban i sve to ok kredit bude gotov u toku 3 dana ako ne i prije
i fino u salon i po auto
tako je bio slucaj sa mnom
Yoann

#15 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by Yoann »

Eh ovako,gledam u Intesa Sanpaolo banci,krediti bez jamaca i bez depozita s kamatnom stopom oko 10 %. Znaci na 20.000 maraka na 4 godine placamo mjesecno oko 500 maraka ratu.
Otici ce otac vjerovatno sutra u toku dana do banke i auto-kuce pa da mu se sve potanko objasni kojim redom da odradi to sve i tako. Hvala vam svima na pomoci,javim vam aBd ako bude sta,nadam se da hoce. Jos jednom hvala svima.
Yoann

#16 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by Yoann »

Eh ljudi evo da vam javim da sam uzeo auto konacno.Odustali smo od kupovine petice na kredit,malo sacekali,skupili jos para te uvezli iz Njemacke Golfa 4.Stvarno je sila,posto nam je rodjak sve to rijesio dobro smo prosli.

2003. godiste,1.9 TDI(I crveno),146.500 presao,servisna knjizica,utegnut maximalno,board computer,alu felge,jednostavno leti auto !
Najisplativije je kad uvezes od svaba,svima bih to preporucio ako imaju priliku,kad ti pokaze knjizicu znas da je sve okej a ovdje cim neko drugi uveze odmah mu vrati hiljade i hiljade kilometara.Stvarno prezadovoljan sam.
dottore

#17 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by dottore »

Yoann wrote:Eh ljudi evo da vam javim da sam uzeo auto konacno.Odustali smo od kupovine petice na kredit,malo sacekali,skupili jos para te uvezli iz Njemacke Golfa 4.Stvarno je sila,posto nam je rodjak sve to rijesio dobro smo prosli.

2003. godiste,1.9 TDI(I crveno),146.500 presao,servisna knjizica,utegnut maximalno,board computer,alu felge,jednostavno leti auto !
Najisplativije je kad uvezes od svaba,svima bih to preporucio ako imaju priliku,kad ti pokaze knjizicu znas da je sve okej a ovdje cim neko drugi uveze odmah mu vrati hiljade i hiljade kilometara.Stvarno prezadovoljan sam.
koliko te izaso sa reg?
whow

#18 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by whow »

Yoann wrote:Eh ljudi evo da vam javim da sam uzeo auto konacno.Odustali smo od kupovine petice na kredit,malo sacekali,skupili jos para te uvezli iz Njemacke Golfa 4.Stvarno je sila,posto nam je rodjak sve to rijesio dobro smo prosli.

Znas kako kazu ko je sretan ni u hali nije gladan. Cestitam na kupovini i neka te G4 dobro posluzi . Kupovina polovnog vozila ne mora uvijek biti lutrija ukoliko se sve isplanira , dakle obavezno sa sobom vodis strucno lice , mehanicara , koji ce auto detaljno pregledati i na taj nacin te osigurati od prevare. Sve ostalo , ukljucujuci , rekorde , racune , fax reporte , servisne , saobracajne , kompjuterske rekorde je macak u vreci i znaci vrlo malo ukoliko je prodavac namazan i namjerava da te nasanjka. Fax rekord ti nece reci kavi su kineticki zglobovi , dali je vozilo vozeno sa paznjom ili ga je vozilo neki klinjo od 18 godina i turirao ga ba svakom semaforu dok se nije zabio u neki stup. Sve to moze vidjeti samo mehanicar. Dakle uz ovakav preduslov i malo srece kupovina polovnog auto je definitivno najisplatljivija opcija jer ga mozes voziti haman ko i novoga (145 km nije neka kilometraza za G4) a platio si ga puno manje od novoga. Istom logikom ako ne uradis domacu zadacu pa odes da kupujes "sa komsijom koji se pravo razumije u auta ali nije mehanicar" pa onda uzmes auto koji je pravo utegnut a jeftin sanse su da ces u neko vrjeme skontati zasto je vozilo bilo tako povoljno . U svakom slucaju jos jednom cestitam , uzivaj u novom vozilu i vozi oprezno .
Optimist

#19 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by Optimist »

Po meni servisna knjizica nije garant da je auto servisirano kako treba. Ko ce tebi zabraniti da neki vecu havariju popravljas izvan servisa? A cim je radjeno izvan servisa, nikakvih pisanih tragova nema.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#20 Re: Kupovina automobila na kredit

Post by corolla02 »

po meni najvecu prednost koristeno ima ispred novog je ono kad na rupu naletis pa se strese; kad je novo/kredit dusa te zaboli, dok kad je staro - ma vec je odranije imalo ovakvog iskustva - ocelicilo se :-D
Post Reply