Kupovina automobila - molim za savjet :)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Adara87

#1 Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by Adara87 »

Evo sam se prijavio na forum da upitam za savjet vezano za kupovini automobila. Vjerujem da ovdje ima onih koji mogu posavjetovati, pružiti informaciju pomoći itd...

Raspolažem budžetom od 14-15 000 KM. Volio bih da auto bude pouzdano, da se minimalno kvari, da ne troši ni puno goriva (dizel dakle, pretpostavljam? :) )..., pošto živim u jednoj mahali na brdovitom djelu Sarajeva, dakle i neki ne prevelik auto (tipa passat, octavia...), koji nije nizak jer osim što je brdovito i cesta je užasna...

Nejse, osim ovoga, reći ću i da sam položio vozački prije 6-7 godina, i iako sam odmah poslije toga aktivno vozio nekih god dana i bio vrlo dobar vozač, nisam aktivno vozio nekih 4 godine, tako sam haman pa početnik opet :). Namjeravao sam uzeti par časova u nekoj auto školi, ali sve ovo govorim jer bi mi vjerovatno više pasalo da kupim i auto koje nije teško za voziti.

Gledajući na internet i novinskim oglasima, vidim da je velik izbor za ove pare - peugeor, renoult, VW..., šta dakle, uzimajuću u obzir sve navedeno, možete preporučiti??

Hvala :)
citroen xm

#2 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by citroen xm »

Ma bilo koje novije auto je lako voziti. Imaš servo, ABS......
Za taj novac možeš mnogo toga kupiti i to dobar primjerak.
Nije važno koje ćeš auto kupiti, važno je da kupiš dobar primjerak, redovno održavan i sa što manjom originalnom kilometražom.

Zato, ne zalijeći se i nemoj da te sjaj nekog našminkanog auta prevari pa da ne gledaš šta je ispod kože i da li je na toj koži kilo pudera. ;-)
milojicabrzi

#3 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by milojicabrzi »

...u takvoj situaciji, najbolje je da trazis auto koje je novo oko 20 000 KM, pa da uzmes neki dobar primjerak star 2-3 godine.
U toj klasi su ti Skoda Fabia, Polo, Fiesta, Peugeot 207, ja da sam na tvom mjestu, gledao bih Fabiu karavan, po mogucnosti diesela, negdje 2008-2009. god. Za te novce, mozes naci dobro vozilo.

Najveca greska kupaca, koji imaju budzet kao ti, je kada se zalijecu da kupe neko auto visoke klase (npr. BMW ili Audi), star 12-13 godina.

Sretno :)
quarterback

#4 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by quarterback »

ovdje tesko da ces dobiti savjet, svako pitanje kao tvoje obicno dobije dosta odgovora koji pocinju sa "da si dodao jos X para, mogao si kupiti Y", nakon tvog ubjedjivanja da nemas jos X para nego imas koliko imas slijedi savjetovanje po sistemu svaki cigo svoga konja hvali, onda u neko doba pocne pickaranje, pa pocne prebacivanje kako onaj drugi pojma nema i slicno...

bolje da si kupio male oglase, zatvorio oci i potom ubo prstom negdje izmedju 2 stranice auto oglasa nego sto si na forumu ovo pitao
Allenass

#5 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by Allenass »

quarterback wrote:ovdje tesko da ces dobiti savjet, svako pitanje kao tvoje obicno dobije dosta odgovora koji pocinju sa "da si dodao jos X para, mogao si kupiti Y", nakon tvog ubjedjivanja da nemas jos X para nego imas koliko imas slijedi savjetovanje po sistemu svaki cigo svoga konja hvali, onda u neko doba pocne pickaranje, pa pocne prebacivanje kako onaj drugi pojma nema i slicno...

bolje da si kupio male oglase, zatvorio oci i potom ubo prstom negdje izmedju 2 stranice auto oglasa nego sto si na forumu ovo pitao
:lol:
drugtito2011

#6 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by drugtito2011 »

Neznam koliko ti je godina i sta ocekujes od auta, ali evo ti nesto sto ce zadovoljiti neke od zahtjeva koje si naveo..

Dizel, visok, udoban, uklapa se u cijenu, redovno odrzavanje na 10000 km cca 220 KM...potrosnja oko 7,5l gradske voznje..

Ovo sam ti nasao na piku

Renault scenic 2007 1.9 dci DINAMIQUE 13.500 KM

Ja vec dvije godine vozim grand verziju sa istim motorom (oko 8,5l gradska, 6,5-6,8 kombinovana), i za sada nema problema..
Melami

#7 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by Melami »

Adara87 wrote:Evo sam se prijavio na forum da upitam za savjet vezano za kupovini automobila. Vjerujem da ovdje ima onih koji mogu posavjetovati, pružiti informaciju pomoći itd...

Raspolažem budžetom od 14-15 000 KM. Volio bih da auto bude pouzdano, da se minimalno kvari, da ne troši ni puno goriva (dizel dakle, pretpostavljam? :) )..., pošto živim u jednoj mahali na brdovitom djelu Sarajeva, dakle i neki ne prevelik auto (tipa passat, octavia...), koji nije nizak jer osim što je brdovito i cesta je užasna...

Nejse, osim ovoga, reći ću i da sam položio vozački prije 6-7 godina, i iako sam odmah poslije toga aktivno vozio nekih god dana i bio vrlo dobar vozač, nisam aktivno vozio nekih 4 godine, tako sam haman pa početnik opet :). Namjeravao sam uzeti par časova u nekoj auto školi, ali sve ovo govorim jer bi mi vjerovatno više pasalo da kupim i auto koje nije teško za voziti.

Gledajući na internet i novinskim oglasima, vidim da je velik izbor za ove pare - peugeor, renoult, VW..., šta dakle, uzimajuću u obzir sve navedeno, možete preporučiti??

Otkud ti toliko love? Vi uvijek u Bosni kukate kako nemate para. U americi je naucna fantastika imati 15k u keshu.
530i

#8 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by 530i »

Melami wrote: Otkud ti toliko love? Vi uvijek u Bosni kukate kako nemate para. U americi je naucna fantastika imati 15k u keshu.
Dođite u Bosnu, napravit ćemo vam izbjegličke kampove i povlaštene cijene za sirotinju...jel može tako?
drndalo

#9 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by drndalo »

Melami wrote:Otkud ti toliko love? Vi uvijek u Bosni kukate kako nemate para. U americi je naucna fantastika imati 15k u keshu.
Mi volimo pare, mi volimo cash ! Nismo mi krivi sto su vas u jAmeriki programirali da volite kredite... Po mogucnosti 3x vece nego sto vam realno treba i mozete placati, pa da vam i gace s guzice skinu lihvari...
Melami

#10 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by Melami »

drndalo wrote:
Melami wrote:Otkud ti toliko love? Vi uvijek u Bosni kukate kako nemate para. U americi je naucna fantastika imati 15k u keshu.
Mi volimo pare, mi volimo cash ! Nismo mi krivi sto su vas u jAmeriki programirali da volite kredite... Po mogucnosti 3x vece nego sto vam realno treba i mozete placati, pa da vam i gace s guzice skinu lihvari...
ta ti je dobra :thumbup:
Ja nemam kredita al je to istina sto si rekao 100%. Ljudi imaju visoke plate dovoljno da zive normalno a svi u dugovima jer su im oci gladne.
Adara87

#11 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by Adara87 »

Melami wrote: Otkud ti toliko love? Vi uvijek u Bosni kukate kako nemate para. U americi je naucna fantastika imati 15k u keshu.

Poslao mi rođak iz Amerike, kaže nek ti se nađe ;) :p

Hvala narode na sugestijama, savjetima... :)

Ovako na prvu, estetski, ali iz pozitivnih iskustava nekih prijatelja, meni se sviđa recimo Golf 5, samo nisam siguran da mogu kupiti očuvan, kvalitetan za ove pare. Nemam ništa protiv renoult-a, evo ovaj Scenic što neko napisa, ili Clio, možda neki Ford, Peugeot..., kao što neko reče - bitno je naći dobar primjerak nekog automobila, ali sve su prilike da je to lakše reći nego uraditi :)
Aqua_S

#12 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by Aqua_S »

Adara87 wrote:

Poslao mi rođak iz Amerike, kaže nek ti se nađe ;) :p

Hvala narode na sugestijama, savjetima... :)

Ovako na prvu, estetski, ali iz pozitivnih iskustava nekih prijatelja, meni se sviđa recimo Golf 5, samo nisam siguran da mogu kupiti očuvan, kvalitetan za ove pare. Nemam ništa protiv renoult-a, evo ovaj Scenic što neko napisa, ili Clio, možda neki Ford, Peugeot..., kao što neko reče - bitno je naći dobar primjerak nekog automobila, ali sve su prilike da je to lakše reći nego uraditi :)
e znaoo sam ocam, samo sam čeko kad će u njemu mahalaška ona proradit, hebo te on eto da te hebo..za te pare moreš kupit G5 sa jedno 180 000 do 200 000 pređenih..razaljenog do bola po bh cestama i onda ćeš uz njega dobit još GRATIS nespavanje jer se govna kradu llakše od bicikla..
citroen xm

#13 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by citroen xm »

Počelo je počelo. :-D
OK je što mu se sviđa Golf njegov ukus, samo mora obavezno računati na izdatke u vidu zaštite.
Aqua_S

#14 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by Aqua_S »

činjenice su činjenice...VW. Škoda i Renault se trenutno najviše kradu, pa svako bi iole normalan ovo trebao zaobilaziti u širokom luku. nikako ne može auto koje ti ukradu biti povoljnije od auta druge marke koje se možda i više kvari..al ipak ga ti voziš..a ne lopovi :D :D
citroen xm

#15 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by citroen xm »

Sve se kvari isto, sve je to u pet deka.
Ja razmišljam slično kao ti, ali ako se čovjeku baš sviđa neka kupi. Njegov novac, njegov problem.
Fazon je samo da se njemu sviđa i da će mu biti drago i milo kada ga pogleda se prozora. Ali ako mu se sviđa samo zato što mu je neko rekao da je najkvalitetniji, neka ga zaobiđe.

Inače rekao sam, bilo koje auto samo da je redovno i po propisu održavano sa što manje originalne kilometraže.
Adara87

#16 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by Adara87 »

Nemojte emocijama vođeniih i strogo subjektvnih stavova, ako je moguće. Volio bih da čujem šta bi svako od vas kupio sada da ima te pare i iz kojeg razloga, da uputi eventualno na osobu ili organizaciju sa kojom su imali pozitivna iskustva itd.

Što se tiče G5, znam momka koji je prije 2 godine kupio polovan za 17K, vozi svaki dan, 2-3 sedmično ide to TZ, Bihaća, Ploča itd, nije ni P od problema imao. S druge strane, jedan poznanik je kupio G5 manje od godine dana starog, skupo ga i platio, ali sto problema sa njim. Nisam za to vozilo vezan nikakvih emocijama ili BH stavu da je to švabo i da mora valjati. Kažem da mi se sviđa, to je sve.

Ajde, nemojte biti zajedljivi :D, već konstruktivni i pomozite sugrađanu "u nevolji" :D
Aqua_S

#17 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by Aqua_S »

Adara87 wrote:Nemojte emocijama vođeniih i strogo subjektvnih stavova, ako je moguće. Volio bih da čujem šta bi svako od vas kupio sada da ima te pare i iz kojeg razloga, da uputi eventualno na osobu ili organizaciju sa kojom su imali pozitivna iskustva itd.

Što se tiče G5, znam momka koji je prije 2 godine kupio polovan za 17K, vozi svaki dan, 2-3 sedmično ide to TZ, Bihaća, Ploča itd, nije ni P od problema imao. S druge strane, jedan poznanik je kupio G5 manje od godine dana starog, skupo ga i platio, ali sto problema sa njim. Nisam za to vozilo vezan nikakvih emocijama ili BH stavu da je to švabo i da mora valjati. Kažem da mi se sviđa, to je sve.

Ajde, nemojte biti zajedljivi :D, već konstruktivni i pomozite sugrađanu "u nevolji" :D
ma ko što reće @citroen xm tvoje pare, ako ti se toliko sviđa, ako ćeš ga s ponosom gledat kad ga opereš..ako preuzimaš rizik i to opravdan da u trenu ostaneš bez njega, ako misliš da će više koke u njemu past...KUPI...
citroen xm

#18 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by citroen xm »

Adara87 wrote:Nemojte emocijama vođeniih i strogo subjektvnih stavova, ako je moguće. Volio bih da čujem šta bi svako od vas kupio sada da ima te pare i iz kojeg razloga, da uputi eventualno na osobu ili organizaciju sa kojom su imali pozitivna iskustva itd.

E vidiš na ovo što ti tražiš, a što sam podebljao crveno, dobićeš isključivo subjektivne odgovore.

Evo ja ću ti reći šta bi ja kupio u toj klasi iako ću vjerovatno biti razapet.

Odgovor je Citroen C4. A evo sada ću reći u par crta zašto bi to učinio:

Auto dobro očuvano sa normalnom kilometražom, dizel motorom, dobrom opremom i neko 2008-2009 godište možeš glatko kupiti za nekih 13-14000 KM. Ako si srećan i manje, samo izbjegavaj bivše VAN-ove.

Dobiješ odlične HDI motor. Recimo 1.6 HDI 90 koji je odličan, malo troši a nema ni famozni FAP filter ni plivajući zamajac. Verzija 110 ima plivajući, a za FAP zavisi od verzije do verzije. Dakle HDI 90 veoma jeftin za održavanje.
Naravno imaš i 2.0 HDI motore i razne benzince pa biraj.

Nije ni blizu udobnosti hidrauličara, ali i dalje najudobniji u klasi.

Bogata oprema, sigurnost na najvišem nivou.

Meni dizajn najbolji u klasi i kada se provozaš u njemu imaš odličan osjećaj zbog avangardnog dizajna.

Lako se privikava na komande i centralno postavljen displej.

Dakle uz jedinstven dizajn, jeftino održavanje i zadovoljavajuću pouzdanost i udobnost imaš veoma mlado auto za solidan novac.

Eto, kada si već tražio lična mišljenja šta bi uzeli u tvojoj situaciji. :thumbup:
mušema

#19 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by mušema »

Adara87 wrote:Evo sam se prijavio na forum da upitam za savjet vezano za kupovini automobila. Vjerujem da ovdje ima onih koji mogu posavjetovati, pružiti informaciju pomoći itd...

Definitivno nekog golfa (IV ili V), jer Njemac je Njemac :)
Adara87

#20 Re: Kupovina automobila - molim za savjet :)

Post by Adara87 »

Aqua_S wrote: ma ko što reće @citroen xm tvoje pare, ako ti se toliko sviđa, ako ćeš ga s ponosom gledat kad ga opereš..ako preuzimaš rizik i to opravdan da u trenu ostaneš bez njega, ako misliš da će više koke u njemu past...KUPI...

Ma daleko od toga da sam ja išta odlučio, a kamo li to da ću definitivno kupiti G5, samo kažem da mi se sviđa. Isto kao što mi se sviđa Peugeot 307 npr, ili Seat Ibiza...
Što se sigurnosti tiče, barem parkiranja po noći - živim u jednoj sarajevskoj mahali, gdje se nikad ništa nikome ukralo nije, a ima također i par jako dobrih automobila, imam garažu i to sve skupa nešto znači.
Locked