Kupovina autodijelova preko Interneta - iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bach

#1 Kupovina autodijelova preko Interneta - iskustva

Post by bach »

Vozim auto starije generacije ( Toyota iz 88.) kojem bi trebalo zamijeniti par dijelova ( recimo sajla za ručnu) koje ne mogu da nađem u ovih nekoliko prodavnica koje prodaju dijelove za azijska vozila. Neke dijelove sam našao na internetu i to po dosta povoljnim cijenama (kvačilo nekih 180 KM, bosch pumpa oko 200 - 250 KM) Zanimljivo mi je da se baš svaki dio za moj auto može kupiti na tim stranicama, od retrivizora, pakni, bravica, podizača stakala. Baš sve. Interesuje me sljedeće:

Da li ste kupovali autodijelove preko interneta?
Koliko su pouzdane stranice koje ih prodaju (Scam eventualni) ?
Jeste li dobili ono što ste platili?
Isporuka, brzina, poudanost, cijene poštarine i carina?

Hvala unaprijed

Bach
Melami

#2 Re: Kupovina autodijelova preko Interneta - iskustva

Post by Melami »

bach wrote:Vozim auto starije generacije ( Toyota iz 88.) kojem bi trebalo zamijeniti par dijelova ( recimo sajla za ručnu) koje ne mogu da nađem u ovih nekoliko prodavnica koje prodaju dijelove za azijska vozila. Neke dijelove sam našao na internetu i to po dosta povoljnim cijenama (kvačilo nekih 180 KM, bosch pumpa oko 200 - 250 KM) Zanimljivo mi je da se baš svaki dio za moj auto može kupiti na tim stranicama, od retrivizora, pakni, bravica, podizača stakala. Baš sve. Interesuje me sljedeće:

Hvala unaprijed

Bach
Zavisi koji djelovi, Neke malo ozbiljnije djelove bi isao na malo sigurniojeg i ozbiljnijeg proizvodjaca.
Ja sam uzimao sa ebay neke djlove, podizace za haubu za $30 dolara(u radnji 140) rade bolje od originalnih, filtere, i tako to, originalni polovan radio koji sam platio $35 a u radnji mi trazili da ubace neki obicni za $200 jer kao trebaju rezti tablu i tako to. centralne kapice za felge i tako to(4 kapice $8 a onako bi mozda platio i jendu po $20), uglavno, uzimam preko ebaya stvari koje su bitne samo da odgovaraju prilikom instalacije, jer ako ne valjaju da mogu vratiti, a da je nesto malo ozbiljnije isto bi preko ebaya isao al def ne bi uzeo prvi i najjeftiniji dio.
Mislim da tebi i nece biti tako lako naci dio za tu toyotu na ebay, al sretno.

Eh sad, i meni treba pomoc na ovoj temi.
uzimam neke djelove za suspension i volio bi znati koji su pouzdani proizvodjaca. U pitanju audi a6 pete generacije.
Znaci do sad sam cuo da URO ne valjaju, a da su FEBI dobri. Febi su duplo skuplji od URo a duplo jeftiniji od originalnih Genuine ili tako nekako se zovu.
Pored tih, koji su jos dobri, bolji, losiji u odnosu na FEBI.
Kakav je Mevotech(valjda se tako zovu)
iceman ze

#3 Re: Kupovina autodijelova preko Interneta - iskustva

Post by iceman ze »

Uzimam na stranici rockauto.com i na ebay. Dosad sve je stiglo, kvalitetno, i povoljno. Svi su dijelovi kupljeni u USA. Stignu izmedju 4 dana i 4 sedmice, zavisi od vrste shipmenta, preporucujem USPS, najgori su, najbezobrazniji i najskuplji iz FEDEX-a.

Carina i porez ti se obracunava na ukupnu vrijednost robe, racunajuci i shipment. Na vece i skuplje dijelove uvijek obracunaju carinu i pdv, na manje posiljke, koje mogu stati u pismo, nista ne naplate.

U USA platim 40 $ sa shipmentom dio za auto, ovdje ljudi traze po 120 EUR, za isti dio. Recimo vodenu pumpu sam platio 50$+40 shipment, a ovdje su mi trazili 380 KM, dijagnosticki uredaj platim 50-70$, a ovdje majstori samo za 1 ocitavanje naplate 30 KM....itd.

Automehanicari u Sarajevu, em su bezobrazni i drski, em raji naplacuju porez na neinformisanost.
Melami

#4 Re: Kupovina autodijelova preko Interneta - iskustva

Post by Melami »

iceman ze wrote:Uzimam na stranici rockauto.com i na ebay. Dosad sve je stiglo, kvalitetno, i povoljno. Svi su dijelovi kupljeni u USA. Stignu izmedju 4 dana i 4 sedmice, zavisi od vrste shipmenta, preporucujem USPS, najgori su, najbezobrazniji i najskuplji iz FEDEX-a.

Carina i porez ti se obracunava na ukupnu vrijednost robe, racunajuci i shipment. Na vece i skuplje dijelove uvijek obracunaju carinu i pdv, na manje posiljke, koje mogu stati u pismo, nista ne naplate.

U USA platim 40 $ sa shipmentom dio za auto, ovdje ljudi traze po 120 EUR, za isti dio. Recimo vodenu pumpu sam platio 50$+40 shipment, a ovdje su mi trazili 380 KM, dijagnosticki uredaj platim 50-70$, a ovdje majstori samo za 1 ocitavanje naplate 30 KM....itd.

Automehanicari u Sarajevu, em su bezobrazni i drski, em raji naplacuju porez na neinformisanost.
Da, def se na netu moze naci povoljno, samo kao sto rekoh, neke stvari treba uzimati a neke treba gledati ko je proizvodjac, zavisi sta se uzima.
biromega

#5 Re: Kupovina autodijelova preko Interneta - iskustva

Post by biromega »

1) dio placen 147.00 KM (sa troskovima dostave)
2) placena carina 47.41 KM
3) troskovi speditera 90 KM (bh posta)
4) carinski pregled 12.20 KM (bh posta)
Optimist

#6 Re: Kupovina autodijelova preko Interneta - iskustva

Post by Optimist »

biromega wrote:1) dio placen 147.00 KM (sa troskovima dostave)
2) placena carina 47.41 KM
3) troskovi speditera 90 KM (bh posta)
4) carinski pregled 12.20 KM (bh posta)

Neka si ti cekao dvije godine za svoj prvi post od trenutka registracije. :lol: :D
preludezalude

#7 Re: Kupovina autodijelova preko Interneta - iskustva

Post by preludezalude »

bach wrote:Vozim auto starije generacije ( Toyota iz 88.) kojem bi trebalo zamijeniti par dijelova ( recimo sajla za ručnu) koje ne mogu da nađem u ovih nekoliko prodavnica koje prodaju dijelove za azijska vozila. Neke dijelove sam našao na internetu i to po dosta povoljnim cijenama (kvačilo nekih 180 KM, bosch pumpa oko 200 - 250 KM) Zanimljivo mi je da se baš svaki dio za moj auto može kupiti na tim stranicama, od retrivizora, pakni, bravica, podizača stakala. Baš sve. Interesuje me sljedeće:

Hvala unaprijed

Bach
Jesi li provjeravao u radnji Edelex Tuzla?
Post Reply