Vjerujem na prvu kad ste procitali naziv posta pomisao je mozda bila:" Evo jos jednog sto ne zna pretraziti par stranica foruma, pa mu je manje mrsko obnavljati vec "opjevane" teme.."..
Istinu da vam kazem, sve sam ih skoro procitao, i dosta temeljno istrazim sve prije nego sto postavim neko pitanje. Naravno desi se da i sam nesto nenamjerno preskocim.
Uglavnom, planiram kupovati auto u Njemackoj u narednih mjesec dana.
Auto bi trebalo biti do nekih 5000-5500 eura gore (kupcu na ruke), ostali troskovi idu na dodatno na tu cifru (homologacija, transportni troskovi, porez, gorivo, putarine, zoll tablice, osiguranje, registracija...).
Kada sam prosli put ovo uradio nije bilo opcije "EURO 1" tj. mogucnosti da se ne plati CARINA od 15%, te je procedura kupovina bila malo drugacija.
Ovaj put planiram uzeti "evropsko auto", iskoristiti ovu "povlasticu", te proci relativno jeftinije.
Ovo je bila procedura prilikom kupovine proslog auta:
1) pronasao auto (privatni prodavac, tj. fizicko lice), dogovorio cijenu, napravili kupoprodajni ugovor, potpisali, dao covjeku pare u ruke
2) otisli zajedno do nekih ureda gdje oni odjavljuju svoje tablice (auta), a tu se i prave zoll tablice i osiguranje
3) on odjavio auto, ponistili njegove tablice, meni napravili saobracajnu, uplatio osiguranje na 2 sedmice, napravili mi ovi u osiguranju zoll tablice, stavio tablice na auto
4) nasuo pun auto goriva, vinjeta jedna, druga, hrvatska putarina
5) prijava auta na GP Bosanski Brod, ulazak na carinski terminal
6) pronalazak speditera, spediter predao papire, carinik opecatio, pregledao auto, platio spediteru, zakitio carinika, platio lezarinu 1 dan
7) homologacija
9) tehnicki
10) registracija (i prije nje jedno placanje nekoliko neplacenih kazni
E sad plan mi je kupiti ponovo vozilo od fizickog lica.
U prijasnjim postovima nekih osoba na ovom forumu neko kaze da treba EURO 1 obrazac "izganjati" dok sam jos gore u Njemackoj
Isto tako neko za ovaj Euro 1 obrasac kaze da je komplikovano dobiti, a neko kaze da i nije i covjek sto vise stranica procita samo se vise zbuni (ili je do mene..
Znaci, sta tacno trebam uraditi kada kupujem auto od fizickog lica u Njemackoj?
Kako da dobijem ovaj Euro 1 obrazac i gdje i od koga?
Znate li koliko ovo da se dobije kosta?
Ponovio bih: FIZICKO LICE PRODAVAC.
I u poredjenju sa prethodnom kupovinom auta, pored euro 1 obrasca da li ima nesto drugacije u proceduri?
Unaprijed cu se zahvaliti ljudima koji ce mi moci pomoci.
Lijep pozdrav.