kupovina auta u drugom gradu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
testovi

#1 kupovina auta u drugom gradu

Post by testovi »

prodo sam auto ima mjesec dana uvjek mi je bilo vazno da kupim auto od prodavca koji je iz Sarajeva da je tu covjek da zivi i tu auto registrovano
nekako se osjecam sigurnije kad je u pitanju regularnost auta
ne mogu da se usudim da kupim auto npr iz zenice kaknja banjaluke itd

mislim opet kupovat neko auto ali dok pregledam oglase nemam bas izbora u Sarajevu cini mi se sve sto je dobro je van Sarajeva
kakav je postupak koliko mogu bit siguran u regularnost

najsigurniji sam u Sarajevu odem kod Duske u F1 dam licnu i ona sve sredi ja nista ne moram da radim
milojicabrzi

#2 Re: kupovina auta u drugom gradu

Post by milojicabrzi »

...Lako je kupiti auto u drugom gradu, samo se novci ne daju dok se auto ne provjeri. Nemoj zaliti 20-30 KM, kontaktiraj ovlasteni servis, odnesi broj sasije da provjere gdje je auto prvi put prodat, koliko je puta bio na ovlastenom servisu...

Imas danas i prodavaca, koji u oglasu navode da se auto moze odvesti na bilo koji servis na provjeru...

Ako bilo sta izvrdava (tipa nemam vremena, dolazi mi u 16 h kupac iz Zenice sa parama-ovo im je omiljena fora), bjezi od takvih prodavaca...
japo

#3 Re: kupovina auta u drugom gradu

Post by japo »

milojicabrzi wrote:
Ako bilo sta izvrdava (tipa nemam vremena, dolazi mi u 16 h kupac iz Zenice sa parama-ovo im je omiljena fora), bjezi od takvih prodavaca...
dobra :thumbup: i istinita :lol: prosle sedmice identičan odgovor, zovem lika da dodjem da vdiim auto da pogledam kazem ne mislim odmah kupiti (logično da pogledam pa da skontam), reče on meni ako ćeš dolaziti da gledaš nako , nemoj jer imam dva naručena 100% danas ću prodati :D i dan danas još uvjek stoji na oglasu-......
plemba

#4 Re: kupovina auta u drugom gradu

Post by plemba »

japo wrote:
milojicabrzi wrote:
dobra :thumbup: i istinita :lol: prosle sedmice identičan odgovor, zovem lika da dodjem da vdiim auto da pogledam kazem ne mislim odmah kupiti (logično da pogledam pa da skontam), reče on meni ako ćeš dolaziti da gledaš nako , nemoj jer imam dva naručena 100% danas ću prodati :D i dan danas još uvjek stoji na oglasu-......
jel' to kupujes kola japo?

p.s.
evo s druge teme odgovor za to iz drugog grada
plemba wrote:ova procedura se odnosi na promjenu vlasnistva (drugi kanton ili opstina itd)
1. potpises kupoprodajni ugovor
2. platis taksu za odjavu
3. jedan primjerak ugovora, popunjen obrazac za odjavu auta, uplatnicu te kopiju svoje i licne karte prijasnjeg vlasnika predas u MUP u kojem je prijasnji vlasnik registrovao auto radi odjave (meni su proceduru zavrsili za jedan dan, ujutru predao u MUP, poslije podne bilo gotovo)
4. podizes nazad vlasnicki list i saobracajnu (u vlasnickom listu pise da auto mijenja vlasnika, a na saobracajnoj pise da se odjavljuje auto i prijavljuje na tvoje ime)
5. ako registracija i polica osiguranja jos uvijek vrijede u svom gradu nades to isto osiguranje i kod njih zavrsis proces promjene nosioca police osiguranja (obicno se u napomeni na pollici navede promjena vlasništva), a mozes i njih zaduziti da ti zavrse i prijavu u tvome MUP-u (za sta ti je potrebna jedna od kopija ugovora,kopije licnih karata tebe i prijasnjeg vlasnika, popunjen obrazac za prijavu automobila, i tu placas taksu 20-ak maraka)
6. zeleni karton moras novi napraviti (ako ti je potreban) i nakon tri radna dana ti je gotova saobracajna i vlasnicki list, a auto ostaje registrovano do isteka registracije koje je bilo kod prijasnjeg vlasnika.

ukratko: u vlasničkom listu se uvodi tvoje ime kao vlasnik vozila, dobijas novu saobracajnu dozvolu, registracija i polica osiguranja ti ostaju vaziti, a tablice ostaju iste (osim u slučajevima kad su stare tablice sa jednim slovom i 6 brojeva).

uzivaj u voznji
testovi

#5 Re: kupovina auta u drugom gradu

Post by testovi »

ma mene zanima ovo npr
kupim auto iz bihaca,zenice,visokos ili bilo kojeg drugog grada iz bih
npr auto kojem registracija vrijedi jos 5 mjeseci

sta dalje postpuak da li ja moram ic tamo gdje sam kupio auto da ga odjavim pa onda prijavim ovamo kod nas
inace odakle god da kupim auto ja zelim odma uradit kupoprodajni ugovor i sve da prebacim na sebe
drndalo

#6 Re: kupovina auta u drugom gradu

Post by drndalo »

Potpises kupoprodajni ugovor, sa kopijom u stari MUP da ga odjavis sa starog gazde, onda u svoj MUP sa ugovorom i tom odjavom, da ga prijavis...
testovi

#7 Re: kupovina auta u drugom gradu

Post by testovi »

jel mogu odjavit bilo gdje ili moram ici u grad u kojem je auto prijavljen
530i

#8 Re: kupovina auta u drugom gradu

Post by 530i »

Moraš u MUP-u u kojem je auto prijavljeno...šta piše u saobraćajnoj...
ajdin_nine

#9 Re: kupovina auta u drugom gradu

Post by ajdin_nine »

ja sam u tesnju kupio auto i za 3 sata zavrsio i kupoprodajni i tehnicki i odjavu auta. u sarajevu ga prijavio u opstini i saobracajnu cekao par dana. ugl kad kupujes u drugom gradu mozes sve papire zavrsiti iz jednog posjeta.
testovi

#10 Re: kupovina auta u drugom gradu

Post by testovi »

ako ga odjavim odma kada i kupim da li mi onda propada registracija ako je auto bilo imalo registrovano
kako da prevucem do Sarajeva dobijem li neki papir da sam odjavio ?
plemba

#11 Re: kupovina auta u drugom gradu

Post by plemba »

testovi wrote:ako ga odjavim odma kada i kupim da li mi onda propada registracija ako je auto bilo imalo registrovano
kako da prevucem do Sarajeva dobijem li neki papir da sam odjavio ?
ako su ove nove tablice, ostaju ti tablice, nista se ne mijenja i vrijedi ti registracija regularno do isteka
drndalo

#12 Re: kupovina auta u drugom gradu

Post by drndalo »

Registracija ti vrijedi do kada je uradjena, i do kada ti je uplaceno osiguranje... Jedini izuzetak ti je ako je auto iz RS-a, onda moras promijeniti polisu osiguranja, ili da ti ista kuca iza zamjenu u FBiH, ili da tamo povratis lovu za neiskoristene dane, a onda "kuci" uzmes polisu do datuma isteka registracije...
GTR R34

#13 Re: kupovina auta u drugom gradu

Post by GTR R34 »

Pozdrav. Imam i ja par pitanja vezana za kupovinu auta u drugom gradu.

Sta ako je auto neregistrovano ili je istekla registracija kako cu onda auto prevuci npr. do Sarajeva? Zanima me jos kako ide postupak prevoda auta i sl.

Koliko kostaju svi ti papiri koji se trebaju izvaditi ( odjava,prijava i sl.) ?

I posljednje pitanje koliko kosta registracija za 41 kw ( 60 konja ) i 33 kw ( 45 konja) ? ( da li registracija vise ili manje kosta u Sarajevu i drugim gradovima )
Post Reply