kupovina auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
addy_sa

#1 kupovina auta

Post by addy_sa »

pozz svima..
volio bih da mi napisete par savjeta jer prvi put kupujem auto..
polovno,naravno :)
na sta treba da obratim paznju i to..
kako da se dogovorim s likom, trebam li mozda odmah s njim odvesti auto na tehnicki i kako da provjerim u mup-u jel auto regulara?
takodje, bilo bi dobro da mi kazete kako da ga nagovorim da mi malo skine cijenu :D :D
auto sam nasao preko stranice autopijaca.ba ,dakle ne znam lika od kojeg hocu da kupim i zato ovo sve..

pozz :-D
zemo_online

Post by zemo_online »

Dobro pitanje.
-evo za pocetak da pogledas kuplung i koliko je izlizan i to usporedis sa kilometrazom.
-kad ga probas, stisnes i dodajes gas,dali prima dobro?
-servisna knjizica ,obavezno,gde je servisiran i kada?
scooby_macan

Post by scooby_macan »

Evo jos par savjeta........
- Na svakom staklu imas serijske brojeve i ispod njih obicno broj (npr.8) stoji za 98 god. pogledaj da li su na svim staklima na autu isti...
- pogledaj da li su izlizane papucice,volan,rucica mjenjaca (slucaj kod auta sa vecom kilometrazom)
- naravno idealno je ako ima servisnu knjizicu
- odvezi ga kod nekog tebi poznatog majstora,ali reci mu unaprijed da malo "ocrni" auto kako bi ti spustili cijenu...
- provjeri ga u mup-u,ali ako je uvoz tu je provjeru vec proslo!
P.S. aj nam reci o kojem autu je rijec..god. motor itd. pa ti mozda jos vise pomognemo!
zemo_online

Post by zemo_online »

-auto za koje je lako naci dijelove,npr.volkswagen
-od neke zenice,bolje je ocuvano :D
amrica

Post by amrica »

napisi koji auto, koliko konja i kubika, koje godiste, koja kilometraza, koji vlasnik po redu... pa da uporedimo cijenu i stvarnu vrijednost, ovako napamet je bezveze,.
A sto se tice vlasnistva obavezno otici u MUP i provjeriti ko je stvarni vlasnik, nista samo papiri.
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

Post by grunt »

Najbolje ti je da nađeš nekoga ko se dobro razumije u automobile,pa da njega povedeš sa sobom u kupovinu.Ne vjerujem da ti savjeti na forumu mogu puno pomoći,pogotovo ako auto prodaje kakav maher!
howyesno

Post by howyesno »

test01 wrote:-auto za koje je lako naci dijelove,npr.volkswagen
-od neke zenice,bolje je ocuvano :D
drug, u kojem svijetu ti zivis? ljudi svega navukli k'o krtice - nema vise ima dijelova, nema dijelova - za sve ima dijelova.
ja vozim ford-a a brat mazdu - i kada smo kupovali auta lafo skupi dijelovi za ford-a a za mazdu ih ko biva uopce i nema. to je apsolutna glupost, meni sta god je trebalo nasao sam odmah a cijena ili je jednaka vw dijelovima ili je manja stim sto je kvaliteta neupitna.
a i za mazdu svega ima dostupno, doduse, jesu blago skuplji dijelovi ali ne u onoj mjeri koliko se prica nego sasvim prihvatljive cijene tako da to uopste ne moze biti mjerilo...

nego kao sto rece "grunt", uhvati nekog za rukav ko se razumije u auta i sa njim pogledaj, sve ostalo ti je uvala...

sretno
Lesli Eldridž

Post by Lesli Eldridž »

grunt wrote:Najbolje ti je da nađeš nekoga ko se dobro razumije u automobile,pa da njega povedeš sa sobom u kupovinu.Ne vjerujem da ti savjeti na forumu mogu puno pomoći,pogotovo ako auto prodaje kakav maher!
Ovo je najbolji savjet. :thumbup: Neka to pogleda ko se razumije u aute.
Fordas

Post by Fordas »

Najbolji savjet je:

Kupi Forda!

:D
addy_sa

Post by addy_sa »

hvala svima na odgovorima,
kupio sam auto, poslusao sam vase savjete i poveo sa sobom lika koji je majstor i koji mi je konkretno na licu mjesta i u toku voznje dao preporuke.

zadovoljan sam, pa nadam se da ce i dalje biti sve ok..

a,da, prva noc na parkingu i maznuli mi dvije ratkape :(
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

Post by grunt »

Neka je sa srećom!!!Dobro je da je završilo samo na ratkapama!
amrica

Post by amrica »

addy_sa wrote:hvala svima na odgovorima,
kupio sam auto, poslusao sam vase savjete i poveo sa sobom lika koji je majstor i koji mi je konkretno na licu mjesta i u toku voznje dao preporuke.

zadovoljan sam, pa nadam se da ce i dalje biti sve ok..

a,da, prva noc na parkingu i maznuli mi dvije ratkape :(
mogao bi se pohvaliti pa reci sta si kupio.
A sto se tice ratkapa, kradu ih i usred dana. Mom kolegi ukrali, pa kupio iste na pijaci ili otpadu (mislim svoje vlastite ukradene)
addy_sa

Post by addy_sa »

ma vjerujte, prvi put imam svoje auto, i prvu noc mi vizuelno sjebu koncepciju sad imam dvije ratkape a dvije fale :D :(
bas ono bezze..
nisam oka sklopio koliko me to iznerviralo..

fakat nisam rekao koje je auto,zaboravio sam da napisem, audi cetvorka je u pitanju.
i jutros krenem na posao, kad oni sto ciste snijeg sve nabacali meni pred auto i s obzirom da je bila nemoguca misija sve to ocistiti i stici na vrijeme na posao, ostavim auto i odem komercijalom :-)
Fordas

Post by Fordas »

A ja mislio ti hoces ozbiljno da kupis auto kad ono... :D
dr.iver

Post by dr.iver »

za ratkape ima lijek, plasticne vezice.....
a te dvije koje su ti maznuli potrazi na otpadima, ako su fabricke u pitanju...
Post Reply