Kupovina auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
edytz

#1 Kupovina auta

Post by edytz »

Laik sam za izbor auta, a u problemu sam oko kupovine auta jer nisam siguran da znam šta da gledam prilikom kupovine, niti znam o čemu mi prodavač govori kada mi priča o svm autu, jer mi može reći bilo šta ali ja jedino što znam jeste koje je boje auto :-D Zato bih vas zamolio da mi date savjet i komentar za automobile koje ću postavit na slijedećim linkovima. Hvala unaprijed na pomoći i savjetima :-D

Alfa Romeo 1: http://www.olx.ba/artikal/21782284/alfa ... t-2-0-jts/
Peugegot 307: http://www.olx.ba/artikal/21410000/peug ... us-r1-cbr/
Golf 1: http://www.olx.ba/artikal/21663588/golf ... 3-godiste/
Alfa Romeo 2: http://www.olx.ba/artikal/4066375/alfa- ... w-2-0-jts/
Golf 2: http://www.olx.ba/artikal/21777922/volkswagen-golf/
Throttle

#2 Re: Kupovina auta

Post by Throttle »

Alfa 156 je-koliko znam-imala redizajn 2003 godine... 2004 godiste ne moze imati stari prednji dio nego mora biti od fejslifta
Ova s prvog linka to nije, vjerovatno bila razbijena pa nabacen prednji dio od starog modela
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#3 Re: Kupovina auta

Post by Leon16v »

Najbolje bi bilo da napises za sta ti treba auto, koliko ces se vozati, do koliko para mozes ici. Ove alfe jesu jake to stoji, ali mislim da im je i odrzavanje papreno, pogotovo jer su to vec auta sa 12-13 godina, a niko nije uzeo 170ks da lagano se vozika :-D
KB9

#4 Re: Kupovina auta

Post by KB9 »

inace bi ti reko 307 al ovaj koji si postavio je po vjerovatno proso daleko vise nego sto jedno auto treba proc :mrgreen:
dgL_

#5 Re: Kupovina auta

Post by dgL_ »

Nadji nekoga od prijatelja ko se razumije i nek ti pomogne... Najbolje...
edytz

#6 Re: Kupovina auta

Post by edytz »

Leon16v wrote:Najbolje bi bilo da napises za sta ti treba auto, koliko ces se vozati, do koliko para mozes ici. Ove alfe jesu jake to stoji, ali mislim da im je i odrzavanje papreno, pogotovo jer su to vec auta sa 12-13 godina, a niko nije uzeo 170ks da lagano se vozika :-D
Auto mi treba za odlazak i povratak s posla (cca. nekih 100 do 160km dnevno zavisno od udaljenosti radnog mjesta) te za povremene odlaske (rijetko jednom ili dva puta u dva-tri mjeseca) po gradovima naše države. Nisam neko ko se kurči autima i brzinama, auto mi je uglavnom i isključivo prevozno sredstvo od tačke A do tačke B :-D A mislio sam potrosit nekih maksimalno 6500 - 7000 maraka.
Last edited by edytz on 12/06/2016 13:21, edited 1 time in total.
MOSALJOZE

#7 Re: Kupovina auta

Post by MOSALJOZE »

Ako sam šta naučio oko kupovine auta,to je da slike lažu i to golemo lažu,očekuj 20 % slabije stanje od onoga što vidiš.
Ako si već laik,pronadji nekog mehaničara,dadneš mu dnevnicu,za rukicu i lagano.Nemoj se zalijetati,to je i najvažnije.Zato je dobro imati nekoga pored sebe.

Provjeri sve,od brisača,žmigavaca,općenito elektronike,ima li npr dizalicu,to jesu neke sitnice,ali svaka traži dodatne troškove,da i klimu to obavezno.

I naravno ono najvažnije,motor i limarija... :mrgreen:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#8 Re: Kupovina auta

Post by mali_milojica »

Zaobidji 2.0 JTS motor u Alfi ;-)
Za toliku kilometrazu koju mislis prelaziti,trazi dizel.
edytz

#9 Re: Kupovina auta

Post by edytz »

mali_milojica wrote:Zaobidji 2.0 JTS motor u Alfi ;-)
Mislio sam ugradit plin.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#10 Re: Kupovina auta

Post by mali_milojica »

edytz wrote:
mali_milojica wrote:Zaobidji 2.0 JTS motor u Alfi ;-)
Mislio sam ugradit plin.
To je benzinac sa direktnim ubrizgavanjem i za nj je instalacija dosta skuplja. Opet kazem,plin ili ne,zaobidji ovaj 2.0 JTS motor kod Alfe ;-)
Trazi neki drugi benzinski motor kod Alfe.
530i

#11 Re: Kupovina auta

Post by 530i »

KB9 wrote:inace bi ti reko 307 al ovaj koji si postavio je po vjerovatno proso daleko vise nego sto jedno auto treba proc :mrgreen:
Upravo, iako je 307 HDi solidan auto.
Alfe i golfove benzince...zaobiđi.
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#12 Re: Kupovina auta

Post by Leon16v »

Za te pare ja mislim da bi mogao naci fino 307 onaj facelift, redizajn, ili nekog finog Megana 1.6 :-D
citroen xm

#13 Re: Kupovina auta

Post by citroen xm »

Šta fali 1.6 benzincu kod G4? 1.4 bih svakako zaobišao.
dgL_

#14 Re: Kupovina auta

Post by dgL_ »

MOSALJOZE wrote:Ako sam šta naučio oko kupovine auta,to je da slike lažu i to golemo lažu,očekuj 20 % slabije stanje od onoga što vidiš.
Ako si već laik,pronadji nekog mehaničara,dadneš mu dnevnicu,za rukicu i lagano.Nemoj se zalijetati,to je i najvažnije.Zato je dobro imati nekoga pored sebe.

Provjeri sve,od brisača,žmigavaca,općenito elektronike,ima li npr dizalicu,to jesu neke sitnice,ali svaka traži dodatne troškove,da i klimu to obavezno.

Brisace zmigavce signalizaciju jel? Pa to je najnebitnije sto trebas provjeriti! Trebas vidjeti da li je udarano auto, razvaljivano, trebas vidjeti jesul krakovi pomjerani, da li ima hrdje opcenito, ovjes provjerit kompletan, podici na kanal pregledati, vidjeti remenje stanje motora opcenito kolilo se moze pogledati... Te gluposti kakve su brisaci ili zmigavci su najsitnije stvari, ako krenes od tog da bi trebao uraditi i veliki i mali servis koji ce ga izac min 5-6 glava...
MOSALJOZE

#15 Re: Kupovina auta

Post by MOSALJOZE »

dgL_ wrote:
MOSALJOZE wrote:Ako sam šta naučio oko kupovine auta,to je da slike lažu i to golemo lažu,očekuj 20 % slabije stanje od onoga što vidiš.

Brisace zmigavce signalizaciju jel? Pa to je najnebitnije sto trebas provjeriti! Trebas vidjeti da li je udarano auto, razvaljivano, trebas vidjeti jesul krakovi pomjerani, da li ima hrdje opcenito, ovjes provjerit kompletan, podici na kanal pregledati, vidjeti remenje stanje motora opcenito kolilo se moze pogledati... Te gluposti kakve su brisaci ili zmigavci su najsitnije stvari, ako krenes od tog da bi trebao uraditi i veliki i mali servis koji ce ga izac min 5-6 glava...
Nemoj se odma udarat,vidiš da sam najvažnije ostavio na kraju :lol:
Ja kažem samo da obrati pažnju i na te sitnice.
dgL_

#16 Re: Kupovina auta

Post by dgL_ »

Ok je to, ali puno puno bitnijih stvari ima... Bes brisace 10 KM, bes elektricara sta god da ti uradi oko signalizacije 20-30-50 KM... Al ako ima smisla ulagati sve je ok... Dosta je grobova izudaranih, zakamufliranih... Samo to kazem
RIMADLJOD

#17 Re: Kupovina auta

Post by RIMADLJOD »

Djelujes mi da veze nemas u vezi vozila. Nemoj me krivo shvatiti. Takoder mi djeluje da se prvenstveno oslanjas na izgled, pošto se na listi nalaze auta od 55 kw do 150+ kw što govori o tome da nemaš očekivanja što se snage tiče. Ovako preko interneta tražiti preporuke je besmisleno. Moraš ti znati kakvo ti auto želiš i tražiš. Kada to uspijes saznati možeš pristupiti potrazi auta sa dovoljnom količiom znanja da nećeš napraviti promašaj. Kada ti se neko auto svidi na osnovu izgleda bilo bi mudro kada bi isto mogao provozati dva tri dana ( da li je to prijateljovo auto i sl...). Pročitati na internetu neke osnovne informacije o autu, da li odgovara tvojim potrebama i trenutnom stanju (finansije, održavanje, stil vožnje, prostor, porodica ili bez porodice i sl...). Šta kažu ljudi koji imaju iskustva sa mnogim vrstama vozila a ne samo sa tipa Golfovima.
Kako god, ovako na slikama samo možeš otprilike napraviti užu listu vozila koje bi mogao otići i pogledati ali samo na osnovu izgleda. Kada uđeš u vozilo, izgled postaje manje bitan (vozilo ne voziš iz vana). Opća je praksa da oni koji nemaju iskustva oko vozila sa sobom u kupovinu povedu majstora ili prijatelja sa većim znanjem (da nije mahalsko znanje i mudrovanje, nego zasnovano na pravom mehaničkom znanju vozila) kako bi mogao na osnovu nekog subjektivnog doživljaja, dakle prvog utiska prosuditi da li je auto za razmatranja, cijena realna i ostalo. Kako god i tu moraš znati šta želiš jer naravno majstor/prijatelj gleda šta njemu odgovara.
Post Reply