Kupovina auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

radostan dan

#76 Re: Kupovina auta

Post by radostan dan »

i još nešto, megan karavan je širi i prostraniji od lagune na zadnjoj klupi.
johntra

#77 Re: Kupovina auta

Post by johntra »

e to nisam nikad upoređivao, ali Laguna fakat ima dosta prostora...ili je u pitanju samo tvoj subjektivni dojam? :D
btw, meni se Megane karavan ne sviđa nikako, ali to je samo do mene....
Selmir_Tz

#78 Re: Kupovina auta

Post by Selmir_Tz »

Laguna je, prema onom što sam vidio svojim očima, jako siguran auto. 2 lika koje znam, jedan poznanik, drugi dobar prijatelj, imali su jako teške udese upravo u Lagunama, oba svojom krivicom. Jedan je tražio belaja i vozio 180 na zaobilaznici oko Bijeljine, naletio na led (bila zima), sletio sa puta i prevrnuo se 7 puta preko uzorane države parcele. Nije mu bilo baš dobro nakon toga ali je preživio i nije ostao invalid.

Drugi je imao udes u Tuzli, zaspao (tako kaže mada je vjerovatno bio pijan) i frontalno se sudari sa šleperom, srećom po njega pa je udario u neki od ovih modernih, niskih šlepera pod koje se nije lako zavuči. Slomio je vrat ali se oporavio kao da ništa nije bilo.

Obojica se kunu da su preživjeli zbog auta i gomile airbagova. Ja Lagunu nikad nisam vozio ali znam za ova dva slučaja iz prve ruke.
zateznistub

#79 Re: Kupovina auta

Post by zateznistub »

radostan dan wrote:
zateznistub wrote:
Hvala jontra.
Ja stvarno vise nisam pametan sta uzeti, jos gore od toga je gdje to uzeti. Lomim se pravo između lagune, scenica i megana...nisam pametan. Pišnem u gace kad god vidim bilo koje od ova tri auta.
da probam da pomognem, ako dodatno ne zakomplikujem... :|

ako pročeprkaš po mojim postovim, prije 2 godine ludio za senikom i autima tog tipa, i potpuno te razumijem.
nikad nisam skupio hrabrosti kao kolega bilic da vozim pikasa, senika, c max-a, jer sam uvijek morao da operišem sa činjenicom da će mi možda trebati brzo lova i da ću ako se tako što desi, teško ću ih se riješiti.
a potreba za većim autom stoji pa stoji.
zato, ako si u takvoj situaciii, džontrin prijedlog je po meni vrlo dobar.
Kad su auta u ppitanju, odavno pratim pisanja jontre jer vidim da ima znanje kad je bibi u pitanju. Tako da njegov prijedlog uzimam veoma ozbiljno.
Mene jidino *ebe ova moja trilogija oko auta a treba mi vece jer nas je četvero a zena kad se pakuje za more planira ostatak od nekih mjesec dana mada jedva navucemo za njih 7.
Najveca patnja mi je, ako i kad skontam sta, gdje to i uzeti od koga. Od tog pitanja me jeza hvata, jednostavno zato sto nisam bas u mogucnosti svako malo davati pare za auto.
johntra

#80 Re: Kupovina auta

Post by johntra »

Ama, niko to danas nije u mogućnosti, ali šta je danas sigurno da se ne kvari ili još gore da se ne krade? sa Francuzima si po pitanju krađe siguran, mada je bilo slučajeva krađa Laguna i Megana druge generacije, ali i to se lako riješi sa stavljanjem drugačijeg ODB džeka, tj lažnjaka, što je drastično jeftinije od raznih alarma i zaštita...
što se tiče tih modela, ako naiđeš na neki očuvan i dobar primjerak, ne vidim razloga zašto te ne bi služio isto kao neko, lafo, kvalitetnije auto...ako je održavan kako treba, služit će te kako valja dugo...
zateznistub

#81 Re: Kupovina auta

Post by zateznistub »

johntra wrote:Ama, niko to danas nije u mogućnosti, ali šta je danas sigurno da se ne kvari ili još gore da se ne krade? sa Francuzima si po pitanju krađe siguran, mada je bilo slučajeva krađa Laguna i Megana druge generacije, ali i to se lako riješi sa stavljanjem drugačijeg ODB džeka, tj lažnjaka, što je drastično jeftinije od raznih alarma i zaštita...
što se tiče tih modela, ako naiđeš na neki očuvan i dobar primjerak, ne vidim razloga zašto te ne bi služio isto kao neko, lafo, kvalitetnije auto...ako je održavan kako treba, služit će te kako valja dugo...
Oprosti na neznanju, ali sta je ODB jack?
radostan dan

#82 Re: Kupovina auta

Post by radostan dan »

johntra wrote:e to nisam nikad upoređivao, ali Laguna fakat ima dosta prostora...ili je u pitanju samo tvoj subjektivni dojam? :D
btw, meni se Megane karavan ne sviđa nikako, ali to je samo do mene....
pročitao sam to u -vrele gume-, pa sam se čudio, zato sam i zapamtio, da na zadnjoj klupi ima više mjesta od lagune. :|
johntra

#83 Re: Kupovina auta

Post by johntra »

@zatezni...to je OBD jack, brzo sam kuckao pa sam napravio grešku...to ti je jack za dijagnostiku, preko kojih se najčešće kradu Lagune, a i Megani...tu ga lopina spoji na komp i upali....onda raja stavlja drugačije produžetke na pravi jack, da ne bi pasalo lopovskom laptopu i jacku, a njemu se ne isplati da pretura po autu i traži gdje počinje pravi jack...kad odeš u servis samo skineš lažnjak i prikopčaš pravi jack...
zateznistub

#84 Re: Kupovina auta

Post by zateznistub »

johntra wrote:@zatezni...to je OBD jack, brzo sam kuckao pa sam napravio grešku...to ti je jack za dijagnostiku, preko kojih se najčešće kradu Lagune, a i Megani...tu ga lopina spoji na komp i upali....onda raja stavlja drugačije produžetke na pravi jack, da ne bi pasalo lopovskom laptopu i jacku, a njemu se ne isplati da pretura po autu i traži gdje počinje pravi jack...kad odeš u servis samo skineš lažnjak i prikopčaš pravi jack...
Da nisi napisao ostatak recenice, pitao bih te staje i OBD :D
Jebi ga ne znam te moderne skracenice. :thumbup:
johntra

#85 Re: Kupovina auta

Post by johntra »

Ma dobro, inače se preko ovog jacka kradu skoro svi moderni automobili, ne pati samo Renault od toga...ali se jedno vrijeme valjda pojavila potražnja za ovim modelima, pa se to hapalo...od jesenas, nisam čuo, ni vidio, da je neki Renault zaplatio...
radostan dan

#86 Re: Kupovina auta

Post by radostan dan »

Image

Image

:P

kako ono ide ona od jabuke - sanjati, ne možeš mi to zabraniti...

:mrgreen:
direstraits0078

#87 Re: Kupovina auta

Post by direstraits0078 »

Vozio Megane 2 1.5 dCi 2007 106 KS u karavanskoj izvedbi (veci gepek od Lagune 2). Presao autom nekih 155.000 Km u malo manje od 3 godine. Prilicito pouzdano auto, problemi koji su cesti na tom motoru su:

1. curenje goriva na povratnom crijevu (niskog pritiska) sa common raila, najcesce je uzrok dodavanje aditiva u gorivo koji uniste zaptivke (specijalne gumice, ne kupuju se posebno nego sa citavim povratnim crijevom). Jeftin popravak, ne dodavati aditive.
2. Progorjevanje metalne cijevi povrata plinova (kod vozila koja se voze pri visim obrtajima, npr. na autocesti) sa EGR-a na turbinu. Popravak se moze uraditi varenjem ili zamjenom, cijev je od prokroma.

Nema nekih izrazenih mana. Siemens/Continental ubrizgavanje, piezoelektricne dizne. Pumpa neproblematicna, dizne neproblematicne, turbina KKK/BorgWarner VNT, takodje kvalitetna i neproblematicna. Trenutno vozim istu kubikazu, malo drugaciji i snazniji motor, sa FAP filterom, malo veca karoserija. Solidno vuce, malo trosi.

1.5 dCi manje snage s Delphi ubrizgavanjem je imao problematicne pumpe u kojima se znalo osipati kuciste, posebno gdje je koristen los dizel, posebno u kombinaciji dizel+voda. Novije verzije (2005+) su poboljsane. Mala potrosnja, solidni motori.

Motor 1.9 dCi je jako solidan motor (Bosch EDC ubrizgavanje), ali je na starijim godistima imao probleme s cirkulisanjem ulja i pogresnim preporukama za odrzavanje (Renault predvidio preduge intervale i prenisku specifikaciju ulja: 10w40 umjesto 5w40 koja je kasnije nametnuta kao jedina dozvoljena osim 0w40). Tu su turbine riknjavale jer bi se zacepio EGR ili dovod ulja na turbo i onda motor ode u iberturu i samo mozes sjesti i plakati pored njega. Gledaj novija godista, gledaj intervale zamjene ulja (max. 15k km).

Laguna 2 kao auto je imala elektricnih zavrzlama:

1. podizaci prozora: lose projektovane izvedbe plasticnih drzaca. Jeftin popravak, ali zivcira kad prozor propadne a napolju se nebo otvorilo bas taj dan (ne samo Laguna, i ne samo Renault, isto se desavalo godinama i u VW-u, Opelu, Fiatu itd.).
2. citac kartice: losa izvedba. Jezicak koji drzi karticu u kucistu pukne. Rezultat: ne pali na pritisak dugmeta, mora se drzati, kasnije ne pali nikako. Jeftin popravak: prirucnim metodama ili na otpadu.
3. kartica: stampana kola i mikroprekidaci osjetljivi na savijanje i hladno/toplo. Tzv. hladni lemovi, jeftin popravak prirucnim sredstvima kod elektronicara koji zna i hoce da popravi. U ovlastenom racunaj sa 250 KM.
4. prekidaci podizaca prozora: hladni lemovi, jeftin popravak kad se dijagnosticira kvar.

Moj savjet je generalno slijedeci: kupi auto od covjeka koji ne preprodaje auta. Od privatne osobe. Odes u ovlastene servise i pitas ima li neko da je pitao za zamjenu staro za novo ili stavis oglas u novine da kupujes takvo i takvo auto do toliko love. Raspitas se po komsiluku, mozda neko prodaje. Pitas ljude kad stojis na semaforu ako vidis dobar primejrak. Jer ljudi bi da zamijene staro za novo ali dobiju nizu cifru od realne u ovlastenom, i to im ne odgovara mada mnogi progutaju i pristanu na ponudu, jer je tesko naci ozbiljnog kupca koji je spreman kesirati za auto. Auto im je cesto odrzavano regularno i ima servisnu, cesto se radi o zaljubljenicima u marku i ljudima koji ne vade dusu autu. I kilometraza je 99% regularna. Mozda ces malo vise platiti, ali ces dobiti kvalitetnije auto.

Preprodavci zarade lovu jedino ako te prevare. Pa ti sad vidi.
zateznistub

#88 Re: Kupovina auta

Post by zateznistub »

direstraits0078 wrote:Vozio Megane 2 1.5 dCi 2007 106 KS u karavanskoj izvedbi (veci gepek od Lagune 2). Presao autom nekih 155.000 Km u malo manje od 3 godine. Prilicito pouzdano auto, problemi koji su cesti na tom motoru su:

1. curenje goriva na povratnom crijevu (niskog pritiska) sa common raila, najcesce je uzrok dodavanje aditiva u gorivo koji uniste zaptivke (specijalne gumice, ne kupuju se posebno nego sa citavim povratnim crijevom). Jeftin popravak, ne dodavati aditive.
2. Progorjevanje metalne cijevi povrata plinova (kod vozila koja se voze pri visim obrtajima, npr. na autocesti) sa EGR-a na turbinu. Popravak se moze uraditi varenjem ili zamjenom, cijev je od prokroma.

Nema nekih izrazenih mana. Siemens/Continental ubrizgavanje, piezoelektricne dizne. Pumpa neproblematicna, dizne neproblematicne, turbina KKK/BorgWarner VNT, takodje kvalitetna i neproblematicna. Trenutno vozim istu kubikazu, malo drugaciji i snazniji motor, sa FAP filterom, malo veca karoserija. Solidno vuce, malo trosi.

1.5 dCi manje snage s Delphi ubrizgavanjem je imao problematicne pumpe u kojima se znalo osipati kuciste, posebno gdje je koristen los dizel, posebno u kombinaciji dizel+voda. Novije verzije (2005+) su poboljsane. Mala potrosnja, solidni motori.

Motor 1.9 dCi je jako solidan motor (Bosch EDC ubrizgavanje), ali je na starijim godistima imao probleme s cirkulisanjem ulja i pogresnim preporukama za odrzavanje (Renault predvidio preduge intervale i prenisku specifikaciju ulja: 10w40 umjesto 5w40 koja je kasnije nametnuta kao jedina dozvoljena osim 0w40). Tu su turbine riknjavale jer bi se zacepio EGR ili dovod ulja na turbo i onda motor ode u iberturu i samo mozes sjesti i plakati pored njega. Gledaj novija godista, gledaj intervale zamjene ulja (max. 15k km).

Laguna 2 kao auto je imala elektricnih zavrzlama:

1. podizaci prozora: lose projektovane izvedbe plasticnih drzaca. Jeftin popravak, ali zivcira kad prozor propadne a napolju se nebo otvorilo bas taj dan (ne samo Laguna, i ne samo Renault, isto se desavalo godinama i u VW-u, Opelu, Fiatu itd.).
2. citac kartice: losa izvedba. Jezicak koji drzi karticu u kucistu pukne. Rezultat: ne pali na pritisak dugmeta, mora se drzati, kasnije ne pali nikako. Jeftin popravak: prirucnim metodama ili na otpadu.
3. kartica: stampana kola i mikroprekidaci osjetljivi na savijanje i hladno/toplo. Tzv. hladni lemovi, jeftin popravak prirucnim sredstvima kod elektronicara koji zna i hoce da popravi. U ovlastenom racunaj sa 250 KM.
4. prekidaci podizaca prozora: hladni lemovi, jeftin popravak kad se dijagnosticira kvar.

Moj savjet je generalno slijedeci: kupi auto od covjeka koji ne preprodaje auta. Od privatne osobe. Odes u ovlastene servise i pitas ima li neko da je pitao za zamjenu staro za novo ili stavis oglas u novine da kupujes takvo i takvo auto do toliko love. Raspitas se po komsiluku, mozda neko prodaje. Pitas ljude kad stojis na semaforu ako vidis dobar primejrak. Jer ljudi bi da zamijene staro za novo ali dobiju nizu cifru od realne u ovlastenom, i to im ne odgovara mada mnogi progutaju i pristanu na ponudu, jer je tesko naci ozbiljnog kupca koji je spreman kesirati za auto. Auto im je cesto odrzavano regularno i ima servisnu, cesto se radi o zaljubljenicima u marku i ljudima koji ne vade dusu autu. I kilometraza je 99% regularna. Mozda ces malo vise platiti, ali ces dobiti kvalitetnije auto.

Preprodavci zarade lovu jedino ako te prevare. Pa ti sad vidi.
Veliko hvala na savjetu.

A ovome sto provocira sa slikama :x :lol:
bilic

#89 Re: Kupovina auta

Post by bilic »

AKO IMA NEKO ZELJU DA SE PROVOZA a mozda i voza Picasa 16 hdi , u Sarajevu naravno na raspolaganju sam . Tako da moze da ocijeni kakav je osijecaj ... :bih:
direstraits0078

#90 Re: Kupovina auta

Post by direstraits0078 »

:lol:

Nema na cemu. Evo jedne lijepe limuzine:

Image
drndalo

#91 Re: Kupovina auta

Post by drndalo »

Da prostis, ovo je karavan...
zateznistub

#92 Re: Kupovina auta

Post by zateznistub »

bilic wrote:AKO IMA NEKO ZELJU DA SE PROVOZA a mozda i voza Picasa 16 hdi , u Sarajevu naravno na raspolaganju sam . Tako da moze da ocijeni kakav je osijecaj ... :bih:
Jos ako si na dobrinji. :D
zateznistub

#93 Re: Kupovina auta

Post by zateznistub »

direstraits0078 wrote::lol:

Nema na cemu. Evo jedne lijepe limuzine:

Image
Znaci, placem!
bilic

#94 Re: Kupovina auta

Post by bilic »

Na Stup sam preselio nedavno. a bio na Malti ...
citroen xm

#95 Re: Kupovina auta

Post by citroen xm »

Ne znam zašto čovjeku preporučujete Lagunu. To je odlično auto, ne sporim, ali čovjek ima budžet 7000 KM. Koliko god Lagunama bila niska cijena mislim da se bar solidna ne može naći za 7000 KM. Možda one pregažene i odvaljene od života mogu, ali takvo auto čovjeku sigurno ne treba. Sve i da nađe solidnu za 7000 KM knap, šta da radi sa velikim servisom, gumama koje su vjerovatno za zamjenu i još nekim sitnicama kojih na svakom polovnjaku ima. Dakle još 1000 KM minimalno.

Ja bi tebi druže preporučio P307 karavan sa 2.0 HDI motorom i to onim od 90 KS. Zašto? Zato što je taj motor magare, može preći baš mnogo, a ta verzija sa 90 KS nema one skupe dijelove poput FAP filtera i plivajućeg zamajca. Za 7000 se već može naći dobar primjerak iz 2002.-2003. godine, a uz malo cjenkanja dobićeš veliki servis džaba. Pikasa takođe možeš naći za taj novac sa identičnim motorom. Pikaso se inače odlično pokazao, bez nekih većih boljki.
johntra

#96 Re: Kupovina auta

Post by johntra »

Sve do te cijene, barem po pitanju dizela je pregaženo, bilo da se radi o Laguni, Picassu ili P307...ipak, ima nekoliko primjeraka na piku sa malom kilometražom, mislim na Lagune, koje jesu iznad te granice od sedam milja, ali sa parama u rukama, cijene jako brzo padaju...
citroen xm

#97 Re: Kupovina auta

Post by citroen xm »

Ma pregaženo je sve, ali ipak je logičnije da je manje auto manje prešlo od limuzine poput Lagune. Tačno je da nema pravila, ali mislim da će naći bolji primjerak P307 ili Pikasa, nego Lagune za taj iznos. U kilometraže sa PIK-a sam davno prestao vjerovati.
bilic

#98 Re: Kupovina auta

Post by bilic »

zateznistub wrote:
bilic wrote:AKO IMA NEKO ZELJU DA SE PROVOZA a mozda i voza Picasa 16 hdi , u Sarajevu naravno na raspolaganju sam . Tako da moze da ocijeni kakav je osijecaj ... :bih:

Jos ako si na dobrinji. :D

javio sam ti u privatnoj poruci tel. pa nazovi . Ako hoces danas da se provozamo... Ili ti javi tel
Nabucco

#99 Re: Kupovina auta

Post by Nabucco »

Pozdrav, namjeravam u narednih par mjeseci mjenjati auto. Trenutno imam G2 dizel 91', ako ga kome uspijem tutnuti za 2 000KM boce dobro :) . EH sad, skupio bih nekih 7-8 max 8.5-9 hiljada. Trenutno mi se najviše sviđa Megane II 1.9dci- najvjerovatniej cu ga i kupiti :-D . U sarajevu sam pa me zanima od koga bi mogao to kupiti da je pouzdan da nece prevariti(ipak se sve da provjeriti u ovlaštenom servisu), mislim na nekog ko' uvozi auta ili neku auto kucu. Necu od nekog odavde kupovati radi goriva, ipak to im je jedna velika mana, a i u inostranstvu su bolje održavani (ima narod para :roll: ) . Drug mi preporučuje AS Kramar, al' mi to daleko ako prodam auto, kako do tamo :-? ) .

Ima jedan megane u Panteri na stupu.Kakvi su oni ako auto kuća ?
polovka

#100 Re: Kupovina auta

Post by polovka »

ismir123 wrote:Pozdrav, namjeravam u narednih par mjeseci mjenjati auto. Trenutno imam G2 dizel 91', ako ga kome uspijem tutnuti za 2 000KM boce dobro :)
:shock: :shock: :shock:

Ne mogu da vjerujem, vlasnik G2 dizela traži 2 milje :? :shock: :-? , umjesto "realnih" 4 pa se nađete na tri i po :D
Post Reply