Kupovina auta - savjeti
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ned071
#151 Re: Kupovina auta - savjeti
Ako si u Sa imas momke koji rade volvo u butmiru. Ac tech, nazoves raspitas se...
-
condy
#152 Re: Kupovina auta - savjeti
Preskupo. Kod mene kod audija A6, redovni servis u ovlaštenom servisu izađe oko 550 KM. S tim da kod mene ide oko 8,2 litara ulja u motor, najvjerovatnije duplo više nego u tvoj Volvo i zbog toga mi je to poskupo. Previše su zacijenili svoj rad. Moj ti je savjet da vidiš kod njih cijene svih filtera i da njih kupiš, bez njihove ugradnje. Ulje kupi Castrolovo u nekoj autoprodavnici ali tačno određene gradacije za tvoj motor. Pogledaj u knjižici vozila koje gradacije ulje ide, ili iz servisne knjižice. Kad sve kupiš, odvezi auto u neki drugi opremljeni servis, i nek ti to ljudi zamijene. Tako ćeš imati orginalne filtere, super kvalitetno ulje, a uštedićeš sigurno do 150 KM.Idemedosumom wrote:Mrsko mi novu temu otvarati, pa ću ovdje pitati:
Koliko je bitno male servise raditi na ovlaštenom servisu?
Za Volva mojih roditelja bi mali servis kod Nuića u Mostaru koštao oko 600KM. A kada bi se kupili "zamjenski" dijelovi, naš majstor bito mogao odraditi, te bi nas sve koštalo oko 300KM.
Interesuje me, koliko je bitno da se u Volvo sipa originalno "Volvo" ulje? Da li postoji velika razlika u odnosu na recimo Castrolovo ulje istih karakteristika? Isto me interesuje i za sve filtere?
Hvala
-
ado-šampion
#153 Re: Kupovina auta - savjeti
Mislim da ugradnja nije problem, problem je cijena ulja i filtera. Ulje 30 KM litar, filter ulja 50-60 KM, to su te cijene ja mislim.
Ako auto nije pod garancijom ja bih isao na ulje u slobodnoj prodaji i zamjenske filtere. U slobodnoj prodaji je to sve skoro duplo jeftinije. Mann ili Knecht filteri, ako ima naci.
Ako auto nije pod garancijom ja bih isao na ulje u slobodnoj prodaji i zamjenske filtere. U slobodnoj prodaji je to sve skoro duplo jeftinije. Mann ili Knecht filteri, ako ima naci.
- Idemedosumom
#154 Re: Kupovina auta - savjeti
U Volva ide 6 litara ulja, na internetu sam jedino saznao za slijedeće oznake: A5/B5, 0W-30, valjda je to dovoljno da ne fulimo.
Ima u Vitezu dobro opremljenih servisa, ali mimo Nuića i eventualno možda Kmag-a, niko ne nabavlja originalne Volvo dijelove. Jedan drug mi veli da je to sve isti klinac što se dijelova za mali servis tiče, eh kada bude vrijeme za veliki servis onda je bitno da se radi kod ovlaštenog, s originalnim dijelovima.
Auto više nije pod garancijom, koliko ja znam.
Ima u Vitezu dobro opremljenih servisa, ali mimo Nuića i eventualno možda Kmag-a, niko ne nabavlja originalne Volvo dijelove. Jedan drug mi veli da je to sve isti klinac što se dijelova za mali servis tiče, eh kada bude vrijeme za veliki servis onda je bitno da se radi kod ovlaštenog, s originalnim dijelovima.
-
530i
#155 Re: Kupovina auta - savjeti
Svaki proizvođač ulja ima na svoj stranici katalog, pa ukucaš auto, motor, godište i izbaci ti tačno koje ulje ide. Castrol bih ja zaobišao kod nas... u Vitezu imaš Škoru, koji mi djeluje kao korektan servis. Originalni dijelovi ti ne trebaju, bilo koji renomirani filteri će poslužiti, samo je pitanje da li ih ima u prodaji već...
- HAVANA
#156 Re: Kupovina auta - savjeti
Eno ti onog momka na butmiru,malo nize od klima centra,radi volvo.Radio u servisu.Imas zvonka na grbavici.Nije sveto pismo...Dobar majstor kratko radi u oficijelnom servisu,ode on,svojim putem...Pa prime novog,pa nauci,pa ode i on...Idemedosumom wrote:U Volva ide 6 litara ulja, na internetu sam jedino saznao za slijedeće oznake: A5/B5, 0W-30, valjda je to dovoljno da ne fulimo.
- Ned071
#157 Re: Kupovina auta - savjeti
jesam li ja dobro shvatio i ti zivis u Vitezu? onda imas sjajnog majstora, auto Ivan Nova Bila...
- Idemedosumom
#158 Re: Kupovina auta - savjeti
U Travniku, tu je to 
Koju alternativu predlažeš?
Jel smatraš da kod nas nema original castrol ulje? to jest, da se nešto fušeri?530i wrote:Svaki proizvođač ulja ima na svoj stranici katalog, pa ukucaš auto, motor, godište i izbaci ti tačno koje ulje ide. Castrol bih ja zaobišao kod nas... u Vitezu imaš Škoru, koji mi djeluje kao korektan servis. Originalni dijelovi ti ne trebaju, bilo koji renomirani filteri će poslužiti, samo je pitanje da li ih ima u prodaji već...
Koju alternativu predlažeš?