Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
almir90
#1 Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
Interesuje me da li neko od forumaša ima iskustva sa kupovinom auta koji već ima ugrađen plin? Šta je potrebno najviše pregledati kod takvih auta? Koliko znam, potrebno je gledati da je sequent sistem ugrađen. Imaju li neki određeni proizvođači koji se nisu dobrim pokazali, pa ih je potrebno ozbjegavati. I općenito, kakva su iskustva plinaša na forumu?
Razmišljam o kupovini auta koji već ima ugrađen plin. Moja dosadašnja iskustva s kupovim dizela se nisu baš pokalaza dobrim, svi vraćaju previše kilometražu, i obično nakon mjesec-dva krenu ulaganja, koja baš i nisu jeftina. Kupovina i od privatnog lica nije neka sreća, jer je njega već neko prevario prije.
Razmišljam o kupovini auta koji već ima ugrađen plin. Moja dosadašnja iskustva s kupovim dizela se nisu baš pokalaza dobrim, svi vraćaju previše kilometražu, i obično nakon mjesec-dva krenu ulaganja, koja baš i nisu jeftina. Kupovina i od privatnog lica nije neka sreća, jer je njega već neko prevario prije.
-
Eborg
#2 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
I mene interesuje i uvijek dobijam dva oprečna mišljenja. Jedni su mudraci ispred granapa kojima je to "najbolja stvar na svijetu jer za siću ideš gdje god hoš'" a drugi su stari ziheraši kojima je to "preopasno, treba samo da iskra frcne i ode sve u pizdu materinu". 
-
almir90
#3 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
Ja ti drug i ne slušam one koji nisu imali nikakva iskustva. Te priče, rekla mi Sakibovica da je u njenog amidže, tečića komšija iz Gornjih Ćehaja imao eksploziju u vožnji, me apsolutno ne interesuju.Eborg wrote:I mene interesuje i uvijek dobijam dva oprečna mišljenja. Jedni su mudraci ispred granapa kojima je to "najbolja stvar na svijetu jer za siću ideš gdje god hoš'" a drugi su stari ziheraši kojima je to "preopasno, treba samo da iskra frcne i ode sve u pizdu materinu".
- kokuz_sa
#4 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
komsija kod mene kupio dzetu sa plinom.mislim da je motor 1.8..
koliko znam kod njega je bar 2.5godine i nikad se ne zali da ima nekih problema..mimo redovnog servisa i odlaska dijelova koji su dotrajali sto starosti sto su potrosni (opruge, lezajevi i tako)
ali znam da se pridrzava onoga 3 rezervara plina potrosi i onda jedan benzina..
vozio sam se par puta..auto super ide
koliko znam kod njega je bar 2.5godine i nikad se ne zali da ima nekih problema..mimo redovnog servisa i odlaska dijelova koji su dotrajali sto starosti sto su potrosni (opruge, lezajevi i tako)
ali znam da se pridrzava onoga 3 rezervara plina potrosi i onda jedan benzina..
vozio sam se par puta..auto super ide
-
LeKo
#5 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
Vozio na plin oko godinu dana - Venturi sistem i nikakvih problema nije bilo. Po meni, dobro je da je uređaj ugrađen ovdje, čisto zbog servisa i dostupnosti dijelova. Na novijim autima, obavezno sekvent.
Vožnja da je džaba nije, ali da je povoljnija u odnosu na dizel sličnih performansi i po aktuelnim cijenama goriva jeste. U gradu je izraženija ušteda u odnosu na otvorenu vožnju.
Što se sigurnosti tiče, ispravan uređaj je siguran uređaj bilo da je benzin ili plin u pitanju.
Naravno, prije kupovine auto svakako ide na pregled, kako mehanike i elektronike, tako i gasnog uređaja.
Vožnja da je džaba nije, ali da je povoljnija u odnosu na dizel sličnih performansi i po aktuelnim cijenama goriva jeste. U gradu je izraženija ušteda u odnosu na otvorenu vožnju.
Što se sigurnosti tiče, ispravan uređaj je siguran uređaj bilo da je benzin ili plin u pitanju.
Naravno, prije kupovine auto svakako ide na pregled, kako mehanike i elektronike, tako i gasnog uređaja.
-
Eborg
#6 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
Vidio sam jedan automobil nedavno gdje je rezervoar bio "Step" a isparivač "Torelli". Vodovi za visoki pritisak su bili od bakra, a niski od gume, sve rađeno u BiH. Je li to neki prosječni kvalitet?
-
Mlad i Nevin
#7 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
Ima kod mene u gradu lik sto ugradjjuje sekvent torelli za oko 500 km sa polovnom bocom a sve ostalo je novo. Ja ga vozam u Omegi i nisam imao problema za 20.000 km. Samo filteri i jednom mi crko elektroventil od 15 maraka. 4 nove torelli dizne su 70 KM s ugradnjom, a dva filtera 15
-
NediM17
#8 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
Po mom misljenju najbitnija stvar jeste ako hoces plin u autu da imas hidraulicne podizace, tj. samostelujuce ventile! Onda oko samog motora nemas nikakve dodatne brige, samo imati dobru struju, sto bi se trebalo podrazumijevati i na benzinu.
Gledaj Renault 1.6 16v ili Opel 1.6 16v. Malo losija ali ipak dobra opcija jeste naci neki auto sa klackalicama ventila, takvi su jos vise rijetki, recimo jedan takav je Dacia Sandero Stepway 1.6 8v (odnosno Renault 1.6 8v motor).
U sustini plin moze na svaki benzinski motor, ali ventili bi se trebali stelovati svakih 30-60kkm (u principu isto bi se trebalo raditi i na benzinu, samo je interval malu duzi). U zadnje vrijeme skoro svi proizvodjaci imaju plocice ventila (za stelovanje) koje je jako tesko naci, a ako i nadjes skupe su, a jos gora opcija je kada je tu samo solja ventila. Kod motora sa hidraulicnim podizacima je prednost sto hidraulika uvijek steluje ventile dok se ti opusteno vozis.
Najbolja moguca varijanta je turbo motor sa hidraulicnim podizacima i MPi ubrizgavanjem (u zadnje vrijeme trend je direktno ubrizgavanje, sto izuzetno posukljuje plinsku instalaciju) Opel 1.4T (Astra J, Mokka), ili recimo 2.0T u Insigniji (do facelifta).
Sto se tice samog plinskog sistema, nemoj previse obracati paznju koji je i sta je. Bitno je da ne gori check engine lampica, da ne cuka i ne trza. Medju najboljim sistemima su ti italijanski BRC i Zavoli, ali ni sa nekim drugima neces pogrijesiti (Atiker je solidan, LPG Tech super, Stag je dobar...).
Naravno provjeri koliko je vozilo ukupno preslo, koliko je preslo na plin, je li plinski sistem redovno servisiran (jesu li redovno mijenjani filteri gasne i tecne faze), vazi li atest, je li upisan u saobracajnu, gdje je ugradjen plin, ima li pripadajucu opremu (npr. atestirani pp aparat 2kg).
Eto, to bi ti bilo to manje vise.
A sto se mene tice, ja bih kupio benzinca koji je pogodan za konverziju na plin, i onda bih ja naknadno ugradio (cca. 800-1000KM solidan sistem, a vrhunski za par stoja vise).
Gledaj Renault 1.6 16v ili Opel 1.6 16v. Malo losija ali ipak dobra opcija jeste naci neki auto sa klackalicama ventila, takvi su jos vise rijetki, recimo jedan takav je Dacia Sandero Stepway 1.6 8v (odnosno Renault 1.6 8v motor).
U sustini plin moze na svaki benzinski motor, ali ventili bi se trebali stelovati svakih 30-60kkm (u principu isto bi se trebalo raditi i na benzinu, samo je interval malu duzi). U zadnje vrijeme skoro svi proizvodjaci imaju plocice ventila (za stelovanje) koje je jako tesko naci, a ako i nadjes skupe su, a jos gora opcija je kada je tu samo solja ventila. Kod motora sa hidraulicnim podizacima je prednost sto hidraulika uvijek steluje ventile dok se ti opusteno vozis.
Najbolja moguca varijanta je turbo motor sa hidraulicnim podizacima i MPi ubrizgavanjem (u zadnje vrijeme trend je direktno ubrizgavanje, sto izuzetno posukljuje plinsku instalaciju) Opel 1.4T (Astra J, Mokka), ili recimo 2.0T u Insigniji (do facelifta).
Sto se tice samog plinskog sistema, nemoj previse obracati paznju koji je i sta je. Bitno je da ne gori check engine lampica, da ne cuka i ne trza. Medju najboljim sistemima su ti italijanski BRC i Zavoli, ali ni sa nekim drugima neces pogrijesiti (Atiker je solidan, LPG Tech super, Stag je dobar...).
Naravno provjeri koliko je vozilo ukupno preslo, koliko je preslo na plin, je li plinski sistem redovno servisiran (jesu li redovno mijenjani filteri gasne i tecne faze), vazi li atest, je li upisan u saobracajnu, gdje je ugradjen plin, ima li pripadajucu opremu (npr. atestirani pp aparat 2kg).
A sto se mene tice, ja bih kupio benzinca koji je pogodan za konverziju na plin, i onda bih ja naknadno ugradio (cca. 800-1000KM solidan sistem, a vrhunski za par stoja vise).
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#9 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
Je li to ono V.V.T.-varijabilni rad ventila?NediM17 wrote:Po mom misljenju najbitnija stvar jeste ako hoces plin u autu da imas hidraulicne podizace, tj. samostelujuce ventile!
-
almir90
#10 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
Hvala na odgovoru!NediM17 wrote:Po mom misljenju najbitnija stvar jeste ako hoces plin u autu da imas hidraulicne podizace, tj. samostelujuce ventile! Onda oko samog motora nemas nikakve dodatne brige, samo imati dobru struju, sto bi se trebalo podrazumijevati i na benzinu.
-
almir90
#11 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
Ganjaš li i sada Lanciu na plin?_BataZiv_0809 wrote: Je li to ono V.V.T.-varijabilni rad ventila?
-
NediM17
#12 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
Nije Valtere.
VVT je varijabilna geometrija ventila, ili ti ga varijator faze. Samostelujuci ventili, tj. hidraulicni podizaci ventila su nesto drugo.
Recimo bas ovaj spomenuti Renault 1.6 16v ima i jedno i drugo. Mislim da i tvoja Lancia ima oboje (varijator sigurno, za hidrauliku ti sutra provjerim, nemam ovdje Autodatu, ali mislim da jesu).
VVT je varijabilna geometrija ventila, ili ti ga varijator faze. Samostelujuci ventili, tj. hidraulicni podizaci ventila su nesto drugo.
Recimo bas ovaj spomenuti Renault 1.6 16v ima i jedno i drugo. Mislim da i tvoja Lancia ima oboje (varijator sigurno, za hidrauliku ti sutra provjerim, nemam ovdje Autodatu, ali mislim da jesu).
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#13 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
Ne kontam kako to da "iskra frkne i ode sve u picku materinu"?Eborg wrote:I mene interesuje i uvijek dobijam dva oprečna mišljenja. Jedni su mudraci ispred granapa kojima je to "najbolja stvar na svijetu jer za siću ideš gdje god hoš'" a drugi su stari ziheraši kojima je to "preopasno, treba samo da iskra frcne i ode sve u pizdu materinu".
Mislim nije pitanje za tebe, nego generalno cudjenje kako ljudi koji evidentno nemaju pojma o cemu pricaju, donose zakljucke i daju preporuke. Balkan
Inace plin je dobra stvar ukoliko se ugradi kvalitetno u auto koje je u dobrom stanju i ima "kuveta" da iznese plin.
Omasovilo je to pravo, tako da nije vise neka egzotika niti velik problem.
Ja vozim vec drugu godinu i zadovoljan sam.
Ugradio sam Atiker.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#14 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
Da evo vec drugu godinu. Investicija od 1000 KM, dakle ugradnja i papiri, se isplatila nakon manje od godinu (9 mjeseci cini mi se). Pogodovao je i pad cijene plina, 2014 godine, a trenutno je bas bagatela (0,66 KM/l).almir90 wrote:Ganjaš li i sada Lanciu na plin?_BataZiv_0809 wrote: Je li to ono V.V.T.-varijabilni rad ventila?
Zadovoljan sam, nisam imao nikakvih problema. Samo redovan servis, sipanje na provjerenim pumpama i vozi.
-
citroen xm
#15 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
Ja sam kupio 2 auta sa ugrađenim plinom. Jedan sa karburatorskim sistemom i atestom, plin uredno zaveden u saobraćajnu. Nisam imao problema, ali to je najprostiji sistem.
Drugo auto sam kupio sa venturijem i bez atesta. Taj sistem je zeznut jer mnogi imaju detonacije koje znaju razvaliti kućište vazdušnog filtera. Ja nisam imao ni najmanji problem, vozao sam auto par godina. Imao sam jednom problem sa bocom kada sam je pred put napunio do vrha, pa mi je nedugo posle toga na parkinguizletio sigurnosni ventil. Puklo je otprilike kao bomba
ali sem zamjene toga djela zajedno sa mjeračem nisam imao dodatnih troškova. Čak je nakon par sati(dok se izvjetrilo i dok sam odvukao auto majstoru) ostalo više od pola plina jer se bućkao.
Ono što bih izbjegao sada prije kupovine jeste sistem koji se već neko vrijeme koristi bez atesta jer je to posle teže rješivo. Takođe bih izbjegao auto kome je ugrađen plin malo prije prodaje jer mi je sumnjivo da neko ugradi plin pa odmah prodaje auto.
U suštini treba malo detaljnije pregledati osnovne stvari i vidjeti kako se ponaša auto na oba goriva. Ajd sekvent mora koristiti oba goriva, ali na jednostavnijim sistemima je u 80% slučajeva totalno zapušten benzinski sistem.
Drugo auto sam kupio sa venturijem i bez atesta. Taj sistem je zeznut jer mnogi imaju detonacije koje znaju razvaliti kućište vazdušnog filtera. Ja nisam imao ni najmanji problem, vozao sam auto par godina. Imao sam jednom problem sa bocom kada sam je pred put napunio do vrha, pa mi je nedugo posle toga na parkinguizletio sigurnosni ventil. Puklo je otprilike kao bomba
Ono što bih izbjegao sada prije kupovine jeste sistem koji se već neko vrijeme koristi bez atesta jer je to posle teže rješivo. Takođe bih izbjegao auto kome je ugrađen plin malo prije prodaje jer mi je sumnjivo da neko ugradi plin pa odmah prodaje auto.
U suštini treba malo detaljnije pregledati osnovne stvari i vidjeti kako se ponaša auto na oba goriva. Ajd sekvent mora koristiti oba goriva, ali na jednostavnijim sistemima je u 80% slučajeva totalno zapušten benzinski sistem.
-
NediM17
#16 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
Meni se jednom ljetos desilo da je bio prejak pritisak na pumpi i da je stao puni kapacitet boce (multiventil nije uspio zatvoriti na 80%). Ljeto, vrelina, preko 30 stepeni. Kad sam dosao kuci cujem kako sigurnosni ventil pljuje napolje nesto plina jer je ocito bio prevelik pritisak u boci. Zimi nije problem bocu napuniti na puni kapacitet, ali ljeti se hoce desiti ako stane 100% da sigurnosni ventil nesto popljuje napolje.
A redovna pojava je recimo kada pustim gas usporavajuci pred naplatne kucice na autoputu da isparivac aktivira rasteretni ventil i popljuje malo plina napolje. Ne navuce u kabinu nista, ali kada se potrudis mozes tu pojavu tacno cuti.
Sad ce zlobnici reci pravo cudo da sam ziv.
A redovna pojava je recimo kada pustim gas usporavajuci pred naplatne kucice na autoputu da isparivac aktivira rasteretni ventil i popljuje malo plina napolje. Ne navuce u kabinu nista, ali kada se potrudis mozes tu pojavu tacno cuti.
Sad ce zlobnici reci pravo cudo da sam ziv.
- klaki
#17 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
NediM17 wrote:Najbolja moguca varijanta je turbo motor sa hidraulicnim podizacima i MPi ubrizgavanjem (u zadnje vrijeme trend je direktno ubrizgavanje, sto izuzetno posukljuje plinsku instalaciju) Opel 1.4T (Astra J, Mokka), ili recimo 2.0T u Insigniji (do facelifta).
Skontah da moje auto (koje stoji doduse) ima hidraulicne podizace i mpi... naravno turbak. al nista od plina na njemu
- basicm
#18 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
Kakav je 2.0 tsi sa plinom, ili 3.2 vw-ov? Jeli podnosi ili ne?
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
NediM17
#19 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
Koji auti te konkretno zanimaju? Golf 5 GTI i R32?basicm wrote:Kakav je 2.0 tsi sa plinom, ili 3.2 vw-ov? Jeli podnosi ili ne?
TSI nije neka sreca od motora sam od sebe, a sto se tice plina na direktnom ubrizgavanju samo podrzavam varijantu kroz originalne benzinske injektore u tecnoj fazi, sve drugo je karabudzenje. Takodjer TSI ima samostelucuje ventile i turbo, tako da je sa te strane pogodan za plin.
Za 3.2 ti nemam trenutno gdje provjeriti kakvo je ubrizgavanje i da li ima samostelujuce ventile...
- basicm
#20 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
2.0 tsi me zanima, ili 3.2 touareg. Hvala svakakoNediM17 wrote:Koji auti te konkretno zanimaju? Golf 5 GTI i R32?basicm wrote:Kakav je 2.0 tsi sa plinom, ili 3.2 vw-ov? Jeli podnosi ili ne?
TSI nije neka sreca od motora sam od sebe, a sto se tice plina na direktnom ubrizgavanju samo podrzavam varijantu kroz originalne benzinske injektore u tecnoj fazi, sve drugo je karabudzenje. Takodjer TSI ima samostelucuje ventile i turbo, tako da je sa te strane pogodan za plin.
Za 3.2 ti nemam trenutno gdje provjeriti kakvo je ubrizgavanje i da li ima samostelujuce ventile...
-
NediM17
#21 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
3.2 u Touaregu ti je super varijanta za plin.
Ubrizgavanje klasika MPi (sest dizni u usisnoj grani), a ima takodjer samostelujuce ventile!
Ubrizgavanje klasika MPi (sest dizni u usisnoj grani), a ima takodjer samostelujuce ventile!
- fole13
#22 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
A sta je sa Fsi motorima? Je li za njih vazi isto kao za Tsi? Znam da je ugradnja plina skuplja a koliko je to funkcionalno? Hoce li stekat zbog direktnog ubrizgavanja?
-
NediM17
#23 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
Za FSI ista prica kao za TSI. Fabrika je predvidjela te motore da rade sa direktnim ubrizgavanjem i da se gorivo u cilindre ubrizgava neovisno o usisnim ventilima!
Imaju dvije vrste kitova:
1. Gdje se na motore sa direktnim ubrizgavanjima razbuse dizne u usisnoj grani, i tako dobije indirektno ubrizgavanje plina, a tu i tamo mora pljunuti i nesto benzina da benzinske dizne u cilindrima ne bi zapekle. Ovo je za mene cista karabudzevina i mislim da se auto ovdje opcenito na plinu ne moze namjestiti da radi kako treba!
2. Plin u tecnoj fazi se nastavlja na pumpu visokog pritiska benzina, i kroz benzinske injektore u glavi ulazi u cilindre. Ovo je top varijanta trenutno, nema dalje! Samo ne znam da kod nas iko ima iskustva sa ovakvim sistemom! Takodjer, obzirom da nema isparivaca i da se sve radi u tecnoj fazi, nema ni cekanja da sistem presalta na plin. Jednostavno, na plin palis, vozis, vise ti nikada ne treba ni kap benzina!
Imaju dvije vrste kitova:
1. Gdje se na motore sa direktnim ubrizgavanjima razbuse dizne u usisnoj grani, i tako dobije indirektno ubrizgavanje plina, a tu i tamo mora pljunuti i nesto benzina da benzinske dizne u cilindrima ne bi zapekle. Ovo je za mene cista karabudzevina i mislim da se auto ovdje opcenito na plinu ne moze namjestiti da radi kako treba!
2. Plin u tecnoj fazi se nastavlja na pumpu visokog pritiska benzina, i kroz benzinske injektore u glavi ulazi u cilindre. Ovo je top varijanta trenutno, nema dalje! Samo ne znam da kod nas iko ima iskustva sa ovakvim sistemom! Takodjer, obzirom da nema isparivaca i da se sve radi u tecnoj fazi, nema ni cekanja da sistem presalta na plin. Jednostavno, na plin palis, vozis, vise ti nikada ne treba ni kap benzina!
-
r_faruk
#24 Re: Kupovina auta s ugrađenim plinom. Iskustva/preporuke!
sve super, u porodici ima jedan automobil sa ugradjenim plinom. automobil je kupljen nov i u salonu mu je ugradjen plin, a potom je isporucen kupcu. ne osjeti se razlika izmedju plina i benzina. jedino sto ne bi smio u podzemne garaze sa njim! ali to kod nas niko ne provjerava...