Kupovina auta na aukciji:Autorola,BCA - Europe.ISKUSTVA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
dino_sibonjic
#1 Kupovina auta na aukciji:Autorola,BCA - Europe.ISKUSTVA
Zamolio bih sve one koji su imali bilo kakav dodir s ovom temom da prenesu svoja iskustva,i ako imaju neke bolje prijedloge da ih ovdje iznesu.
- sheikh
#2 Re: Kupovina auta na aukciji:Autorola,BCA - Europe.ISKUSTVA
Prije par dana sam bio u Austriji kod prijatelja i spajdasim se sa nasim ljudima gore.
Svi zive od uvoza auta iz Austrije ka balkanu. Ja mislio da kupuju preko neta i oglasnika,ali ne.Samo preko aukcija i licitacija i vjeruj mi da veoma dobro zaradjuju.Njihove rijeci su da nema toga ne znaju od cega bi zivjeli,jer izgleda da
mozes veoma dobro proci.Ne znam tacno koja je stranica za te aukcije,ali mogu saznati.
A uopste gledano,zasto da ne
aukcije su strasne 
Svi zive od uvoza auta iz Austrije ka balkanu. Ja mislio da kupuju preko neta i oglasnika,ali ne.Samo preko aukcija i licitacija i vjeruj mi da veoma dobro zaradjuju.Njihove rijeci su da nema toga ne znaju od cega bi zivjeli,jer izgleda da
mozes veoma dobro proci.Ne znam tacno koja je stranica za te aukcije,ali mogu saznati.
A uopste gledano,zasto da ne
-
whow
#3 Re: Kupovina auta na aukciji:Autorola,BCA - Europe.ISKUSTVA
Generalno , vecina prodavaca automobila kupuju vozila na auto aukcijama. Privatne prodaje i oglasi nikada nisu ni bili posebno zastupljeni kada su u pitanju automobili koji se uvoze iz inostranstva jer je privatna kupovina uglavnom mukotrpan posao. Postoji odredzeni broj vozila koji se dobiva u zamjenu , staro za novo te ako prodavac odluci da se takvo vozilo isplati staviti u salon onda se i zadrzi u suprotnom i ova vozila idu na aukciju. Aukcija je jednostavno najbrzi nacin da se okrene novac. Problema naravno ima posebno kada su u pitanju auta koje se kupuju u EU i idu za Balkan jer su to uglavnom havarisana , udarena i ostecena vozila koje se poslije malo dotjeraju po privatnim garazama i onda ide na Balkan. EU zemlje kao i Canada i Amerika imaju rigorozne inspekcije za automobile koji su imali udes . Te inspekcije pokrivaju 400 vitalnih sistema kod vozila tako da vozilo koje je bilo u udesu pa popravljenu cesto zna biti u boljem stanju nego slicno vozilo koje nije imalo havariju jer ova vozila nemora na inspekciju tako da kvarovi i problemi ne moraju uvjiek da budu otklonjeni. Uglavnom ako kupujes na aukciji najbolje je da uzmes novije auto 1-2 dvije godine koje je vratila neka firma ili pojedinac sa lizinga jer ce takvo auto jos uvjek imati garanciju a cijena ce biti puno manja.
-
verzona
#4 Re: Kupovina auta na aukciji:Autorola,BCA - Europe.ISKUSTVA
Malo sam se informaisao oko procedura i gle čuda...na aukcijama mogu učestvovati i BH pravni subjekti koji imaju registrovanu djelatnost trgovine automobila što se dokazuje izvodom iz registracionog suda. Auta su u dosta boljem stanju od istih koja se prodaje preko handlera/dealera (švercera) i jeftinija su do 20 %.
Ima li ko iskustva odavde iz BiH na Autorola ili BCA aukcijama?
- Dabba
#5 Re: Kupovina auta na aukciji:Autorola,BCA - Europe.ISKUSTVA
1. Nema te šta čudit što i BiH handler/dealer (NE švercer, kako ti pišeš) može učestvovati u aukciji. Pravno lice, je pravno lice, bez obzira iz koje je države. 2. Pri registraciji, ne dokazuje se samo izvodom iz suda nego se treba poslati i kopija pasoša vlasnika firme, itd.itd. 3. Te aukcije postoje da hendleri kupuju (nabavljaju) robu i prodaju je krajnjem kupcu. Privatno lice se ne može registrovati na aukciju. Zato i jeste razlika u prodajnoj cijeni na aukciji i poslije cijena hendlera, koji je stavio svoju maržu na nabavnu cijenu. 4. Treba svakako biti oprezan i na tim aukcijama, jer je to defacto kupovina na osnovu slika i napisanih podataka o vozilu. Ako se baviš trgovinom vozilima, pametnije je za početak kupovati vozila jeftinije kategorije, dok ne snimiš situaciju sa kakvom robom rade. 5. Svakako 5 puta provjeriti KOMPLET matematiku transporta (znači svi mogući troškovi) robe od polazne tačke, pa do carine u BiH.verzona wrote:Malo sam se informaisao oko procedura i gle čuda...na aukcijama mogu učestvovati i BH pravni subjekti koji imaju registrovanu djelatnost trgovine automobila što se dokazuje izvodom iz registracionog suda. Auta su u dosta boljem stanju od istih koja se prodaje preko handlera/dealera (švercera) i jeftinija su do 20 %.
-
Melami
#6 Re: Kupovina auta na aukciji:Autorola,BCA - Europe.ISKUSTVA
Ovi se ne prodaju na aukcijama.whow wrote:Generalno , vecina prodavaca automobila kupuju vozila na auto aukcijama. Privatne prodaje i oglasi nikada nisu ni bili posebno zastupljeni kada su u pitanju automobili koji se uvoze iz inostranstva jer je privatna kupovina uglavnom mukotrpan posao. Postoji odredzeni broj vozila koji se dobiva u zamjenu , staro za novo te ako prodavac odluci da se takvo vozilo isplati staviti u salon onda se i zadrzi u suprotnom i ova vozila idu na aukciju. Aukcija je jednostavno najbrzi nacin da se okrene novac. Problema naravno ima posebno kada su u pitanju auta koje se kupuju u EU i idu za Balkan jer su to uglavnom havarisana , udarena i ostecena vozila koje se poslije malo dotjeraju po privatnim garazama i onda ide na Balkan. EU zemlje kao i Canada i Amerika imaju rigorozne inspekcije za automobile koji su imali udes . Te inspekcije pokrivaju 400 vitalnih sistema kod vozila tako da vozilo koje je bilo u udesu pa popravljenu cesto zna biti u boljem stanju nego slicno vozilo koje nije imalo havariju jer ova vozila nemora na inspekciju tako da kvarovi i problemi ne moraju uvjiek da budu otklonjeni. Uglavnom ako kupujes na aukciji najbolje je da uzmes novije auto 1-2 dvije godine koje je vratila neka firma ili pojedinac sa lizinga jer ce takvo auto jos uvjek imati garanciju a cijena ce biti puno manja.
U USA takva auta idu na inspekciju kod dilera kod kojeg su vracena, sve se provjeri i idu na prodaju, cijena je veca nego kad bi isto to auto kupio od vlasnika nekog jer uz ovaj dobije kao certifikat o ispravnosti ITD, njima se ne isplati davati to na aukcije.
Na aukcije idu auta od policije, znaci ona koja su bila u vlasnistvu policije i presla preko 75k milja(ako se dobro sjecam) i ona koja je policija oduzela krimicima itd (kao i u BiH ako se ne varam)
Takodjer, na aukcije vecinom idu auta koja je pokupio pauk pa vlasnik nema da plati $300-400 za otkupi auto i kamata mu raste svakog sata, nakon odredjenog perioda auto ide na aukciju.
Takodjer, u USA bogatasi, ili oni koji bolje zaradjuju, auto daju kao donaciju, dobiju papir od te organizacije da su poklonili auto i dobiju dio poreza nazad. Ako auto ne vrijedi mnogo a zaradjuju dobar iznos, onda taj iznos poreza koji dobiju nazad prelazi vrijednost auta, i zato to ljudi i poklanjaju. Ta auta takodjer idu na aukcije i onda novac od aukcija ide za pomoc nekome tamo itd.
U USA takodjer ako je popravka auta nakon udesa, recimo negdje 70-80% u vrijednost auta, zavisno od drzave, auto nakon popravke je direktno prijavljeno kao ''unisteno'' ili ne znam kako drugacije da preveden, i to auto kroz cijeli vijek to nosi sa sobom(to pise na papiru kad kupujes od vlasnika). To ne mora uvijek znaciti da je od udesa, moze biti i od kradje, nevremena i sl, sto vecina i navede kad prodaje auto, kao zbog kradje je dobio taj naslov da je bio totalno unisten i to, a u sustini bas se i ne kradu ovdje toliko auta tako da je vecinom to suplja.
Na kraju, nakon svega ja opet ne bi izbjegao kupinu auta na aukciji(al direktno ja, ne preko preprodavaca-u USA se i to zna ako je auto bilo na aukciji pa ti ga neko preprodaje) jer u sustini i kad kupujes od vlasnika auto to je kockanje kao i ovo, ovo bar platis manje.
Ima tu negativnih stvari al mislim ako ikad budem imao mogucnost da cu posjetiti neku aukciju i nabaviti sebi nekog novog mercedesa za $3.000 pa da budem i ja mangup kad dodjem u BiH(sala naravno)