Da li je tko od forumaša upoznat sa ovom tematikom, naime planiram da kupim auto od čovjeka koji ga prodaje ali on je to auto uzeo preko lizinga. Znači da on nije vlasnik tog automobila nego lizing kuća.
E sad mene interesuje kakva je procedura oko kupoprodaje tog auta, odnosno šta sve treba uraditi da bi se to završilo?
Ako ima tko da je sa time upoznat volio bi čuti mišljenje HVALA
Kupovina auta koje je već na lizingu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
lavic
#2 Re: Kupovina auta koje je već na lizingu
To je vrlo jednostavno, sa prodavcem auta otidji u lizing kucu i sa njima ces sve zavrsiti, jer su oni vlasnici.
- drndalo
#3 Re: Kupovina auta koje je već na lizingu
Spremi se na pricu iz banaka... On ce platiti neki % za ranije zatvaranje svog lizinga, a tebi ce traziti par % za otvaranje tvog lizinga, ako ga planiras nastaviti "lizati"... Ako ga planiras bas kupiti, za sve cash, pitaj ih koliko ti traze za njega nakon sto se taj "skine" sa lizinga i plati svoj penal u %... Onda se cjenkaj s njima za onoliko koliko si spreman dati za to auto...
Mom drugu su trazili 18 kKM za auto, on im rekao da im daje 16.5 kKM i ni marke vise. Nakon mjesec dana zovu oni njega da uplati i da ga vozi...
Mom drugu su trazili 18 kKM za auto, on im rekao da im daje 16.5 kKM i ni marke vise. Nakon mjesec dana zovu oni njega da uplati i da ga vozi...
- sema911s
#4 Re: Kupovina auta koje je već na lizingu
jos pripazi na ta avta sa lizinga vecinom su dobro ishabana,
a cijenu avta ne prihvataj koju oni kazu vecinom su to procjene ovlastenog prodavca po kojoj bi oni prodavali ta kola,.
a u stvarnosti ne vrijede ni pola tog iznosa
evo kod nas u firmi prodaju/vracaju lizing kuci 2 skode octavie sa 180kkm,. i cijena koju oni prodaju nekome je 21753.00km,. ali nama su te skode uracunali kao da kostaju 12000.00km,., pa skontaj
a cijenu avta ne prihvataj koju oni kazu vecinom su to procjene ovlastenog prodavca po kojoj bi oni prodavali ta kola,.
a u stvarnosti ne vrijede ni pola tog iznosa
evo kod nas u firmi prodaju/vracaju lizing kuci 2 skode octavie sa 180kkm,. i cijena koju oni prodaju nekome je 21753.00km,. ali nama su te skode uracunali kao da kostaju 12000.00km,., pa skontaj
-
dado_
#5 Re: Kupovina auta koje je već na lizingu
Prodao sam 2 auta koja su bila na lizingu, ovo gore napisano nema veze s vezom. Pogodis s covjekom cijenu, odete u lizing vidite koliko duga ima prema lizingu i kasku, jer svako auto na lizingu je full kasko osigurano. Uplatite na racun lizinga dug od xxKM (po fakturi koju izdaje lizing kuca), na racun kaska dug od xxKM, covjeku dajes ostatak novaca, nakon toga banka izda potvrdu da je auto isplacen i da nema duga-tereta prema lizingu i osiguravajucoj kuci (kasko), te vraca stvari koje su stajale u banci (u mom slucaju mjenice, rezervni kljuc, kod kljuca, ugovor o lizingu, potvrdu da je vozilo skinuto s lizinga). Nakon toga idete u agenciju za prevod-registraciju sa svim tim papirima (99% agencija sidro na malti jer suradjuju sa skoro svim lizing kucama, pravi se kupoprodajni ugovor i auto prelazi na tebe). Ocekuj dan, dva, tri zajebancije oko izdavanja potvrde da je auto isplacen jer banke uvijek nadju nesto da razvuku... Ovo u slucaju da ne mislis preuzimati lizing nego platiti kesom, za preuzimanje lizinga ti ne znam jer nisam imao susreta s tim. Najsigurnije otici u leasing kucu i vidjeti koji su uslovi
-
dabarizmabra
#6 Re: Kupovina auta koje je već na lizingu
@dado,
Vidim da se razumijes u materiju, pa me zanima jedan detalj. Vozila ne leasingu su full kasko osigurana.
U slucaju da hoces prodati auto ili izvrsiti raniji otkup tj. otplatiti odmah preostale rate, a ostalo ti npr. jos 2 godine leasinga (od ukupno 5) , da li se za te 2 godine plate samo rate a ne i kasko, jer vozilo izlazi iz vlasnistva kod leasinga?
Vidim da se razumijes u materiju, pa me zanima jedan detalj. Vozila ne leasingu su full kasko osigurana.
U slucaju da hoces prodati auto ili izvrsiti raniji otkup tj. otplatiti odmah preostale rate, a ostalo ti npr. jos 2 godine leasinga (od ukupno 5) , da li se za te 2 godine plate samo rate a ne i kasko, jer vozilo izlazi iz vlasnistva kod leasinga?
-
dado_
#7 Re: Kupovina auta koje je već na lizingu
Placas samo dug (glavnicu) prema leasingu kod prijevremene otplate s nekim manjim penalom, znaci odbijaju ti se preostale kamate... Npr. duzan si 20 rata po 500KM, to je 10000KM, od toga je kamata npr. 2000KM, znaci uplacujes 8000KM odnosno glavnicu plus neki procenat zbog prijevremenog zatvaranja, npr 2% od iznosa glavnice sto bi u ovoj slucaju iznosilo 160KM, znaci ukupna uplata bi bila 8160KM... Kasko ne moras uplatiti do kraja leasinga, nego do kraja tekuce godine, npr imas jos 5 rata kaska u ovoj godini, tih 5 rata moras platiti za tekucu godinu, osim ako ugovorom nije drugacije odredjeno.. Kod mene je u jednom slucaju bilo da sam imao prvu godinu kaska gratis, i kod prijevremene otplate sam morao uplatiti tu godinu gratis, ali nisam morao tekucu godinu izmiriti do kraja, nego kod prekida ugovora u martu moralo je biti sve izmireno do marta i uplacena ta godina gratis. Uglavnom, sve pise u ugovoru koji si dobio od leasinga/kaska, znam da je malo zamrseno, ali pregledaj mora sve biti... Nadam se da sam pomogao... Pozdravdabarizmabra wrote:@dado,